URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2024, 07:58

Verde autentic: 10 hectare de terenuri și scuaruri degradate din Oradea se vor transforma în pajiști urbane (FOTO)

Verde autentic: 10 hectare de terenuri și scuaruri degradate din Oradea se vor transforma în pajiști urbane (FOTO) LISTĂ LUNGĂ. Primăria a identificat peste 500 de amplasamente din toate cartierele, care se pretează a fi transformate în pajiști cu flori de câmp. Printre ele, se numără scuarul cuprins între hotelul DoubleTree by Hilton și restaurantul Rivo (stânga), malul drept al Crișului Repede, mai jos de Podul Sf. Ladislau (dreapta), amplasamentul fostei piețe din Velența sau zonele verzi din jurul Spitalului Municipal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anii următori, scuarurile cu copaci, iarbă și eventual buruieni vor fi tot mai puține în Oradea. Primăria și-a propus să îmbunătățească aspectul zonelor verzi și vrea să amenajeze aproape 10 hectare de terenuri degradate și scuaruri în pajiști urbane, cu flori de câmp, copaci și plante cățărătoare.

Contract pe 3 ani

Octavian Haragoș, purtătorul de cuvânt al Primăriei OradeaCu intenția declarată de a face din Oradea un oraș în armonie cu natura, Primăria se pregătește să scoată la licitație un acord cadru, pe o perioadă de trei ani, pentru execuția unor lucrări de arhitectură peisagistică pe terenuri degradate și zone publice verzi din oraș. „Proiectul vizează amenajarea unor suprafețe de terenuri degradate de circa 10 hectare, care să îmbunătățească atât aspectul zonei, cât și valoarea ecologică”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Octavian Haragoș (foto).

În linii mari, lucrările vor presupune amenajarea unor suprafețe de pajiști din flori de câmp și gazon, plantarea a 10.000 de arbori din diferite specii, 8.850 de arbuști ornamentali, 30.300 de plante perene și graminee (ierburi ornamentale) și a 1.700 de plante cățărătoare.

Ca în natură

O modă în Occident, crearea de pajiști urbane este în atenția municipalității orădene de câțiva ani. Spre deosebire de amenajările fastuoase ale spațiilor verzi, greu de întreținut, scumpe și neprietenoase cu natura prin consumul mare de apă, curentul naturalist din peisagistică recreează în zonele urbane spaţii decorate de plante perene, adică flori şi ierburi care răsar singure, fără a trebui replantate an de an. Așa cum se întâmplă în natură, unde omul nu intervine defel...

Primul scuar naturalist din Oradea a fost amenajat în Cantemir, lângă stația de tramvai de la intersecția cu strada Sextil Pușcariu (foto), experimentul dovedindu-se de succes: florile și plantele alese asigură un aspect plăcut locului în orice sezon și au nevoie de îngrijiri minimale.

Primăria vrea să extindă acum acest model, identificând sute de spații verzi și scuaruri care se pretează la o reconversie naturală. Multe dintre ele sunt zone care au fost afectate de diferite lucrări și n-au mai fost ulterior dichisite.

Culoare, arome, decor

Caietul de sarcini pregătit pentru licitația pe care Primăria urmează să o lanseze prevede că, pe amplasamentele identificate, solul va trebui întâi curățat de moloz și gunoaie și, dacă va fi nevoie, va fi completat cu pământ nutritiv. Arborii existenți vor fi păstrați, iar rădăcinile lor vor trebui protejate la decopertarea solului, un detaliu pe care Primăria nu l-a prea prevăzut până acum.

Odată pământul pregătit, vor fi plantați arborii. Municipalitatea a optat pentru specii precum mesteacăn, stejar, arțar, platan, fag, frasin, pin, brad, larice, alun, tei, prun ornamental ori castan. Toți cei 10.000 de puieți vor avea saci de irigare lentă, o noutate pe care Primăria a impus-o și pentru plantările de toamnă pe care le pregătește.

După arbori, se vor planta arbuștii ornamentali (specii precum spiree, trandafiri, hortensii, weigelia, berberis, mahonie etc.), iar apoi florile de câmp, florile cățărătoare și ierburile decorative. Și aici, municipalitatea cere varietate, având o listă cu 90 de specii, de la trandafiri la trompeta îngerului, rujă, lalele, narcise, ceapa miresei, spânz, coada șoricelului etc. Lista cuprinde și plante aromatice, precum mentă, oregano, măghiran, salvie, cimbru și rozmarin, care până acum nu au fost opțiuni pentru domeniul public.

De asemenea, printre speciile indicate de municipalitate se numără și așa-numitele plante tapisante, cu rol de a crea un covor verde care vara va menține umiditatea, iar iarna va asigura decorul. Nu toate scuarurile vor fi ocupate doar de flori, Primăria comandând și trifoi ori gazon.

„Acasă, aproape de natură”

Contractul pe care Primăria îl va încheia va prevedea și obligația firmelor să întrețină spațiile pe o perioadă de 12 luni, inclusiv prin fertilizare. Pământul va trebui „hrănit” cu compost, adică îngrășământ vegetal, iar arborii și plantele vor trebui să primească tratamente fitosanitare adecvate. Pentru întreg acordul cadru, Primăria pune la bătaie 30,3 milioane lei, fără TVA.

Adina Popa, directoarea adjunctă a Direcției Tehnice a Primăriei OradeaRezultatele vor fi pe măsură, promit reprezentanții municipalității. „Oradea se află pe drumul care duce spre un oraș mai verde și mai primitor, iar proiectele noastre de peisagistică sunt un pas important în această direcție. Vom transforma terenuri degradate în spații verzi care să încânte privirea, cu flori de câmp, gazon și mii de arbori și arbuști, toate menite să îmbunătățească nu doar aspectul orașului, ci și calitatea aerului și a vieții. Tot ce facem acum, de la plantările masive până la întreținerea acestor spații, are un singur scop: să facem din Oradea un loc în care să te simți cu adevărat acasă, aproape de natură”, zice Adina Popa (foto), directoarea adjunctă a Direcției Tehnice.

Oradea verde și naturală, un deziderat ambițios pentru oraș...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Înspre normalitate
Felicitări inițiativei, sper să iasă bine. În sfârșit ceva pentru care pot fi și eu mândru ca orădean. Exact așa trebuie să arate, considerat de majoritatea oamenilor „neîngrijit”. Și exact, așa ar trebui și în fața caselor. Mai scăpați de aceste idei de totul trebuie să fie tras cu liniarul și tuns la milimetru. Exact de astfel de zone verzi naturale avem nevoie, desigur într-un oraș trebuie și zone prin parcuri cu iarbă tunsă ca oamenii să se bucure de a sta la iarbă verde, dar în principiu majoritatea zonelor verzi să fie alcătuite de specii autohtone, rezistente la condițiile climatice tot mai aspre, care nu necesită multă îngrijire și care oferă habitat pentru vietățile pe care le-am exterminat din orașe.
Postat 31 August 2024, 10:14 de Buitre
inaltimea florei, la padure e si mai mare :)
e o idee buna, de apreciat si ma bucur ca se face! Dar, transparenta totala, sa stim la ce sa ne asteptam: la gazon de iarba, mai ai si curajul sa calci pe ea, si poate vezi niste viermi si rame umbland prin iarba. La flori de camp, nu iti vine sa umbli fara sa iti vezi picioarele, si te poti astepta sa apara iepuri, soareci de camp, si marmota. Unora nu o sa le placa, eu totusi zic ca se merita. Pana la urma, faci loc naturii chiar si in oras. Cat timp nu e iarba de 50cm la 3 metri in fata blocurilor, sa fie. In rest, in asentiment cu cei care vor mai multi copaci, pajistea nu inlocuieste padurea. Ai nevoie de ambele in locuri diferite
Postat 30 August 2024, 20:38 de unu
..................
Acel scuar din Cantemir arată exact așa că de l-aș avea în fața casei m-ar amenda.Arata că un teren neîngrijit nici pomeneala de frumusețe incantatoare.Fereasca Dumnezeu de ce mai debitează ăștia.Exista în Europa orașe în care au lăsat caprele sa niveleze iarba ( s-o mănânce adică) din progresism excesiv.Mai nou gozul e floare de camp dc e pe domeniul public și goz dc e pe cel privat și neingrijitul devine natural.Auziti de când în pentru parcul Petofi s-a prelungit termenul de predare acolo nu se mai prea întâmplă nimic,ocupati-va de aia că acolo ați reuși dintr-un parc istoric să faceți un fucking desert unde nici gozul nu mai creste.Plantarile de pomi ați reusit sa le trandformati doar într-un exercițiu de imagine că aproape totul se usca.Parcurile sunt pline de frunze căzute din pomii care se usucă pt că nu se uda mai nimica.Uitati-va pe Oneștilor spre fosta tipografie.Calamnitate frate.Acel parc e pa.60% pe puțin uscat.Asa radeți tot și băgați goz.Fara apă și gozul se usucă iar florile apar in perioade diferite la fiecare planta și ca sa faci o zona ca mereu sa arate bine (înflorit) acolo trebuie știință.Astia nu au peisagist,nu au grădinar,nu au nimic doar bombe în cap.
Postat 30 August 2024, 13:30 de Robert
pajisti si floci
De asta vor sa taie 2500 copaci in Nufaru 1 sa puna pajiste si floci, ca florile alea vor tine umbra la blocuri si racoare, asta trebuie floci, ca doar sunt scumpe si da bine in caietul de sarcici, de sifinare de bani pe lucrari inutile fara nici un beneficiu pentru prostalaii de locuitori. Pajisti sunt in Birtin si de unde sunt conducatorii orasului
Postat 30 August 2024, 13:27 de Petre93
TAIATI TOTI COPACII
Adica taiem copacii ce tin umbra si racoare si facem pajiste pentru boi, iarba care in 3 zile va fi uscata ca pe Barcaului, Nufaru si peste tot pe unde au umbla geniiile chelului. Mai taiati copaci ca mai sunt de la 120mii la 90mii, sunt prea multi, e de ajuns sa fie 2-3 copaci in tot orasul
Postat 30 August 2024, 13:24 de Petre93
asa da
sa vedem daca o sa reusesti sa pui ata verde incat sa ai microclimat , ca aia ar fi ..si aia inseamna arbore inalt cu coronament serios si jos iarba flori etc , plus sa pui ingrasamant sa intretii/regenerezi sol/apa ..De bine..
Postat 30 August 2024, 08:43 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON