URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2023, 08:01

Lagărul de „înfrumusețare”: Orădeancă desfigurată în urma unor operații estetice pentru care a plătit, în Turcia, o avere (FOTO)

Lagărul de „înfrumusețare”: Orădeancă desfigurată în urma unor operații estetice pentru care a plătit, în Turcia, o avere (FOTO) MASACRU. Ilinca a văzut cu ochii ei cum sânul tocmai operat se transforma într-o bucată de carne morbidă. „Înainte să ajung la Urgențe a început să miroasă a putred. Așa ceva nu am mai pomenit!”, își amintește cu groază femeia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Era nesigură pe ea de fiecare dată când se privea în oglindă. Pusese 5 kilograme, abdomenul plat dispăruse de câţiva ani, celulita se răspândea, iar ridurile îi trădau vârsta. În jurul său, la muncă şi pe reţelele de socializare, erau doar femei frumoase, tinere, "tunate". Perfecte. De ce n-ar plăti şi ea pentru un implant ori o liposucţie, ca să fie la modă? În fond, se găsesc o mulţime de medici care au şi tarife accesibile...

Împinsă de astfel de convingeri, o orădeancă stabilită în Marea Britanie a plecat vara trecută în Turcia, de unde, însă, s-a întors desfigurată. BIHOREANUL vă povesteşte prin ce traume a trecut în cursa pentru frumuseţe...

Împinsă de despărţire

Angajată la un depozit de ambalare a electronicelor în oraşul britanic Coventry, femeia căreia, pentru a-i proteja identitatea, BIHOREANUL îi va spune Ilinca, a decis să meargă în Turcia în vara anului trecut, pentru intervenţii stomatologice.

"O prietenă englezoaică mi-a povestit că tatăl ei a fost în Antalya, unde i s-au făcut câteva implanturi într-o săptămână. Atunci aveam cinci dinţi lipsă din cauza fumatului. Ea m-a ambiţionat, mi-a spus că sunt mulţumiţi de rezultat. Mi s-a părut alegerea perfectă: intervenţii mult mai ieftine decât în Anglia şi operaţii rapide", povesteşte femeia în vârstă de 40 de ani. De ce n-a ales România? "Preţurile erau cam aceleaşi, dar în Antalya urma să fiu cazată la hotel, ca într-o vacanţă", zice ea.

A sunat la clinică, s-a programat şi a spus că are nevoie de cinci implanturi dentare. A plătit apoi 5.000 de lire sterline, adică aproximativ 28.000 lei, sumă care urma să acopere transportul, cazarea şi operaţiile la clinica Magic Smile.

Nu s-a gândit să întrebe de acreditări ori avize, s-a uitat doar pe reţelele de socializare, unde erau fotografii cu rezultatul operaţiilor. Şi-a dorit mult o asemenea schimbare, în ultima perioadă având o părere proastă despre ea. Starea i-a fost accentuată şi de despărţirea de iubitul ei, cu un an înainte, după un deceniu împreună.

Vrăjită la conferinţă

Înainte să plece, Ilinca şi-a făcut mai multe analize de sânge şi radiografii pe care le-a trimis clinicii respective. I s-a spus că este candidatul perfect. Părea prea frumos ca să fie adevărat: o vacanţă într-una dintre cele mai frumoase destinaţii din Turcia şi promisiunea obţinerii unei danturi perfecte!

Programată pentru o primă intervenţie pe 19 iulie 2022, orădeanca a ajuns mai devreme cu o zi în Antalya, cu avionul. În resort erau cazaţi mulţi străini, ajunşi acolo cu toţii în scopuri medicale. "Cred că toţi erau pacienţi ai aceleiaşi clinici. Dimineaţa veneau tot felul de asistente frumoase şi medici care organizau conferinţe în sala festivă. M-au invitat şi pe mine, am mers şi m-au vrăjit cu vorbele. Mi-au spus că aş merita să mă răsfăţ, că personalul lor medical este profesionist şi că mă pot ajuta să-mi recapăt vitalitatea", îşi aminteşte ea.

Şi a fost prinsă în capcană. Când reprezentanţii clinicii i-au spus că îi vor face reducere şi la alte operaţii, de implant mamar şi pentru blefaroplastie (o intervenţie pentru îndepărtarea excesului de piele lăsată a pleoapei superioare), a acceptat imediat.

În vreme ce asemenea operaţii durează de obicei mai mult şi necesită pregătire, orădeanca le-a "bifat" în timp record. A stat două săptămâni în Turcia. În prima i s-au făcut cele cinci implanturi dentare, iar în a doua celelalte două operaţii. Procedurile au fost realizate în câteva ore, într-o singură zi. A plătit pentru toate 10.000 lire sterline, adică 57.000 lei.

Operaţii "la grămadă"

În prima săptămână, operaţiile au decurs bine, deşi au fost dureroase. Trei zile n-a mâncat mai nimic. Cea de-a doua săptămână a fost, însă, de coşmar. În primele trei zile i s-au făcut analize, iar un medic estetician i-a luat măsurătorile. A stabilit că avea nevoie de silicoane diferite: mărimea 295 la sânul drept şi 335 la cel stâng.

"Mi-au spus să mă duc la o altă clinică, intervenţiile urmând să se facă la Magic Touch, alt brand al aceleiaşi firme. Mi s-a părut că e doar un cabinet închiriat într-o clinică uriaşă. M-au pus pe un scaun rulant, m-au dus în sala de operaţie, mi-au făcut anestezie locală şi au început să mă taie", îşi aminteşte ea.

Contrar uzanţelor medicale, atât operaţia la sâni, cât şi cea la pleoape au fost făcute în aceeaşi zi, una după alta. Când s-a trezit din anestezia generală, a simţit imediat dureri acute la piept, în partea stângă. Asistentele i-au spus însă să nu-şi facă griji.

Azi nici nu mai ştie cât a stat acolo. Ore în şir a avut bandajele din jurul ochilor şi sânilor înroşite din cauza sângerărilor. După intervenţii, medicii i-au dat doar o cremă antiinflamatoare şi câteva pastile, dar n-a mai urmărit-o nimeni! A rămas doar că le va trimite imagini cu modul în care se vindecă şi, pe 3 august, era deja acasă!

Operată de urgenţă

Întoarsă în Coventry, viaţa Ilincăi s-a schimbat radical, dar nu în bine, cum se aştepta. În primele zile a observat că începe să i se înnegrească sfârcul stâng (foto). A trimis fotografii celor de la clinică şi le-a scris că nu se simte bine. Sfatul primit? Să se dea în continuare cu cremă. După o săptămână, timp în care din sân a început să iasă puroi, a ajuns la Urgenţe.

"M-au luat din prima, de obicei se aşteaptă câteva ore. Mi-au spus că nu ştiu cum de mai sunt în viaţă. M-au anesteziat complet, iar când m-am trezit m-au anunţat că au fost nevoiţi să îmi taie sfârcul, pentru că nu mai era irigat, era necrozat. Au urmat apoi luni de zile în care n-am mai putut lucra", îşi povesteşte coşmarul Ilinca.

A fost nevoită să se întoarcă la clinica din Antalya câteva luni mai târziu, pentru "completarea" implanturilor dentare, pentru montarea bonturilor, pe cheltuiala Magic Smile. "M-am certat cu ei, le-am dat recenzii negative peste tot, am încercat să îmi recuperez banii, dar în zadar. Atunci m-au şi cazat la un alt hotel, populat doar cu turişti, probabil fiindu-le frică că le voi povesti altor clienţi experienţa mea", spune femeia.

Nu vor plăti

Cu ce s-a ales din această experienţă? Cu o stimă de sine scăzută, cu traume, frici şi un sân desfigurat. De la medicii britanici, la care mai merge o dată la trei luni pentru control, a aflat că ar putea face o operaţie de reconstrucţie a mamelonului, dar încă îi este frică de o nouă intervenţie. A suferit destul.

Într-o instanţă de judecată nu crede că va ajunge. "Avocaţii sunt scumpi aici, iar problema şi mai mare e că Turcia nu este în Uniunea Europeană. Ei (cei de la clinică - n.r.) sunt acoperiţi cu tot felul de acte şi ar dura ani de zile", explică ea. Aşa că vinovaţii vor rămâne nepedepsiţi.

Familia sa din Oradea nici măcar nu ştie prin ce a trecut. A preferat să îndure totul singură.

MASACRU. Ilinca a văzut cu ochii ei cum sânul tocmai operat se transforma într-o bucată de carne morbidă. „Înainte să ajung la Urgențe a început să miroasă a putred. Așa ceva nu am mai pomenit!”, își amintește cu groază femeia

Atenţie unde vă trataţi!

Specialiştii orădeni afirmă că astfel de experienţe pot fi evitate chiar dacă o persoană alege să se opereze la o clinică din afara UE. Pacienţii trebuie să fie, însă, atenţi şi să verifice toate avizele şi aprobările pe care o clinică trebuie să le aibă din partea instituţiilor avizatoare precum Ministerul Sănătăţii ori Direcţia de Sebi Lascu stomatologSănătate Publică din ţara respectivă.

Dr. Sebastian Lascu (foto), de la Clinica Dentis din Oradea, susţine că procedurile de acest fel sunt periculoase, pentru că lipseşte un contact iniţial între pacient şi doctor, aşa încât acesta să poată face o evaluare serioasă, profesională. În plus, implanturile se fac doar după mai multe investigaţii, fiind intervenţii complexe, în care se pierde destul de mult sânge.

"Desigur, din punct de vedere tehnic se pot face mai multe implanturi în aceeaşi zi, dar medicul trebuie să se gândească la pacient, pentru că după intervenţii acesta are dureri, nu poate mânca... Este necesară şi o empatie, o legătură între medic şi pacient, iar medicul trebuie să cunoască istoricul medical al acestuia", spune stomatologul.

Aveţi grijă!

Specialist în chirurgie plastică şi membru în Comisia de Etică a Societăţii Române de Chirurgie Estetică, dr. Paul Nistor (foto), care lucrează la Spitalul Pelican din Oradea, spune că pregătirea pentru o operaţie de augmentare mamară este una complexă, iar femeile trebuie să-şi aleagă cu grijă medicul.

Paul Nistor medic estetician"Pacientele fumătoare sunt sfătuite să renunţe la fumat cu o lună înainte şi una după operaţie. Măsurătorile trebuie făcute cu precizie, iar implanturile trebuie alese atent. După intervenţie, pacientele trebuie să se prezinte pentru control la o lună, la 3 şi la 6 luni, ceea ce în cazul unor operaţii făcute în străinătate nu se mai întâmplă", detaliază dr. Nistor.

Infecţii precum cele de care a suferit Ilinca ar fi putut fi cauzate de lipsa de igienă, de tehnica proastă, de nerespectarea indicaţiilor medicului ori de alegerea greşită a implanturilor, mai spune specialistul.

Medicul orădean afirmă că a avut şi el paciente operate greşit în Turcia ori în alte ţări asiatice, unele infectate cu bacterii rare, pe care a trebuit să le "repare". Cel mai important, subliniază dr. Nistor, este ca femeile să se informeze minuţios înainte de a decide să fie operate. Pentru că de prea multe ori cele care vor să atingă standarde de frumuseţe afişate pe internet se lasă orbite de câteva poze. Adică de aparenţe...


MALPRAXIS

Război pacientă - clinică

Afacerea medicală a turcilor de la Magic Smile şi Magic Touch a ajuns şi în publicația britanică The Mirror după ce o englezoaică, Sara Platt, a fost operată la aceeaşi clinică din Antalya. Recent, publicaţia a scris că femeia a dat în judecată compania care deţine cele două branduri medicale, pentru malpraxis.

La începutul anului 2021, englezoaica fusese supusă unei intervenţii de implant mamar şi uneia pentru liposucţie abdominală. La fel ca în cazul Ilincăi, a fost măcelărită, sânii fiindu-i cuprinşi de o infecţie, iar în stomac s-a ales cu o rană care i-a afectat sistemul digestiv.

Cazul a fost urmărit mai multe luni de publicaţia britanică, o jurnalistă iniţiind şi o investigaţie sub acoperire, pretinzându-se o clientă interesată de o operaţie pentru mărirea feselor. Aşa a aflat că, de fapt, reprezentanţii clinicii nici măcar nu au acreditări de la autorităţile medicale din Turcia, ceea ce înseamnă că funcţionează ilegal chiar după standardele din această ţară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ILINCA trage apa.
Mulți/multe avem în grădina domnului, să fi prost/proastă e lucru mare, să fi foarte prost/proastă e fudulie! Banii munciți ușor pe pană au venit pe pană se duc! Moldovenecele în floare.
Postat 07 Ianuarie 2024, 15:49 de Morometul
Turcia adică
Acolo orice prost își face clinica sau spital, nu-i trebuie autorizație asa e cultura la Turci " cum e Turcul, asa e pistolul " Cunosc câteva cazuri care au mers în Holiday in Turcia cu agenție și asigurare, doar ca asigurările nu au valoare la Turci, cha$$-ul contează acolo. Pt o mana ruptă, a fost descoperit cu alte afecțiuni și a trebuit sa plătească 6000€. Nu exista profesioniști acolo dar există reclamă pe FEISBUC,
Postat 29 Decembrie 2023, 17:29 de Sandu2100
Oglinda oglinjoara, cine-i ceamai frumoasa din tara?
Ce înseamnă standard de frumusețe? Sunt curioasa și eu, poate un profesionist ne lămurește. Alba ca Zăpada?
Postat 29 Decembrie 2023, 16:48 de Simonette
Scarbosenii...
Alo bihoreanul, nu puteti blura pozele? Serios puneti asa scarbosenii pe prima pagina? Un mare minus pt cine a pus articolul si pt cei care au acceptat sa se publicate pozele in acest format...
Postat 29 Decembrie 2023, 11:11 de cristianteofil
@citizen
Daca lucreaza intr-un depozit de ambalari, nu are nici bani. Minte nici atata plus ca daca avea si 5 dinti lipsa poti sa iti dai seama de starea ei. Vorba aia, poti pune zahar pudra pe * ca nu il faci orhidee. Plus ca scarboseniile alea postate nu isi au locul in spatiu public unde ar putea avea acces minori. Un mare minus bihoreanule.
Postat 29 Decembrie 2023, 09:14 de poiu
Nu este singura....
Cand o femeie nu are minte ,dar are timp si bani....
Postat 29 Decembrie 2023, 08:28 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON