URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Aprilie 2024, 08:00

Orizont... îngust: Discriminare la o școală specială din Oradea, de unde elevele aflate la menstruație au fost trimise acasă!

Orizont... îngust: Discriminare la o școală specială din Oradea, de unde elevele aflate la menstruație au fost trimise acasă! IZOLATE LA DOMICILIU. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont din Oradea are 338 de elevi și eleve cu dizabilități, dar 23 dintre acestea n-au avut voie să vină la școală în timpul menstruației, de parcă ar fi fost contagioase! „Ce este mai important? Sănătatea copilului sau faptul că stă într-o bancă?”, zice directoarea Lăcrimioara Șipoș (foto), în viziunea căreia fetele la menstruație sunt bolnave, deci incapabile să urmeze cursurile

Nevoile copiilor cu destine nefericite, care s-au născut ori au dezvoltat o dizabilitate, sunt neglijate chiar de cei care ar trebui să le asigure educaţie de calitate, înţelegere şi căldură.

La începutul anului şcolar, conducerea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont, unde învaţă peste 300 de elevi cu deficienţe, a decis să îngrădească dreptul la educaţie al fetelor cu dizabilitate mintală severă, interzicându-le să vină la şcoală dacă sunt... la menstruaţie. Când BIHOREANUL a început să investigheze flagrantul caz de discriminare, surpriză: hotărârea a fost revocată, ca şi cum brusc nu mai era necesară!

"Şanse egale elevilor"

În timp ce se prezintă drept o instituţie ce oferă "şanse egale elevilor cu cerinţe educative speciale pentru integrarea cu succes în viaţa socială", Centrul Orizont din strada Traian Lalescu 3 se dovedeşte taman pe dos: o şcoală care îngrădeşte şansele copiilor.

Spre deosebire de învăţământul de masă, cel special oferă programe educaţionale adaptate gradului de dizabilitate a fiecărui copil, adică se mulează după nevoile lor. Tocmai de aceea, elevii sunt organizaţi în clase în funcţie deficienţele lor, de la cei cu dizabilităţi intelectuale uşoare, care se pot descurca singuri, la cei cu dizabilităţi profunde, care vor fi toată viaţa dependenţi de cei din jur.

La CSEI Orizont, o mare parte a elevilor provin din centre de plasament şi câţiva din familii iubitoare care luptă pentru ca ei să aibă un viitor cât mai bun cu putinţă. Includerea într-un colectiv şcolar şi sprijinul dascălilor sunt esenţiale pentru evoluţia lor. Pe lângă psihopedagogi, şcolile speciale au şi infirmiere care trebuie să ajute elevii incapabili să facă singuri lucruri banale, de la mersul la baie la mâncat ori, în cazul fetelor, la igiena personală în zilele când sunt la menstruaţie.

Să fie "ţinute la domiciliu"

Faptul că dreptul la educaţie este garantat tuturor copiilor prin Constituţia României şi Legea Educaţiei n-a însemnat nimic pentru membrii Consiliului de Administraţie al CSEI Orizont, care în 27 septembrie 2023 au emis o hotărâre şocantă, ce prevede ca "elevele cu DMS (n.r - Deficienţă Mintală Severă), în perioada menstruaţiei, să fie ţinute la domiciliu". Ca şi cum nu ar trece printr-un proces anatomic natural...

Explicaţia este lesne de înţeles: şcoala a vrut să scape de o muncă în plus. Fetele cu un astfel de handicap au nevoie de sprijin şi supraveghere în majoritatea activităţilor, ceea ce înseamnă că la şcoală trebuie ajutate inclusiv la schimbarea absorbantelor. Conducerea şcolii a decis, însă, să eludeze această sarcină, într-o manieră de-a dreptul primitivă. La polul opus, în oraşul Deva, de pildă, Consiliul Local a decis, chiar luna trecută, că toate elevele primesc gratuit absorbante şi consiliere medicală privind schimbările prin care trec.

Pătată de sânge  

Vădit discriminatorie, hotărârea n-a fost publicată pe site-ul şcolii, ci doar la avizier, "pitită" printre alte zeci de documente. Culmea este că şi unii părinţi au aflat abia recent de ea.

"Noi suntem mulţumiţi de şcoală, n-au fost niciodată probleme, iar fiicei noastre îi place acolo. La începutul anului şcolar am găsit-o într-o zi pătată de sânge şi cu absorbantul neschimbat, dar am crezut că a fost un incident înainte să o luăm noi de la şcoală. Dar pe 14 martie, când am anunţat-o pe dirigintă că fetei i-a venit menstruaţia, ne-a trimis hotărârea, anunţându-ne că trebuie să o ţinem acasă. Cum? Ar trebui să-mi iau concediu, ea nu poate sta singură!", spune părintele unei eleve de gimnaziu.

A cerut explicaţii directoarei, care i-a spus doar că măsura a fost luată pentru "a proteja sănătatea copiilor", fără să-i explice cum anume. A continuat să-şi ducă fiica la şcoală, copila a fost primită, dar nimeni nu a mai ajutat-o să-şi schimbe absorbantul.

Menstruaţia, o "boală"

Întrebată de BIHOREANUL cum explică o asemenea decizie care anulează, lună de lună, dreptul la educaţie al elevelor, directoarea Lăcrimioara Şipoş, care conduce şi CA-ul şcolii, pretinde că hotărârea s-a luat din pricina unui caz particular, al unei eleve care, la menstruaţie fiind, nu putea fi oprită să-şi bage mâinile în scutec. Numai că, în loc să găsească o soluţie pentru acea situaţie specifică, a ales varianta mai uşoară pentru angajaţii şcolii.

"A fost o decizie luată după mai multe discuţii şi consultări. S-au plâns cadrele didactice de situaţia respectivă, s-au plâns şi infirmierele că pe lângă câte au de făcut nu este OK să facă şi lucrul acesta (n.r. - schimbarea absorbantului), au fost şi alţi părinţi care au spus că nu li se pare în regulă ca copiii lor să fie supuşi unui astfel de risc (n.r. - de a se îmbolnăvi)", a susţinut femeia, preocupată să afle numele persoanei care a "turnat-o" BIHOREANULUI.

Cât despre "amănuntul" că interdicţia e nelegală, Şipoş a pretins că, de fapt, "cadrul legal este cum este, interpretabil". Directoarea susţine, însă, că fetelor nu li se îngrădeşte dreptul la educaţie, pentru că orice copil "bolnav" trebuie ţinut acasă. Ca şi cum menstruaţia ar fi o boală care "se ia"...

Întrebată câte fete sunt vizate concret de interdicţie, Şipoş a bâjbâit că "sub 10, poate sub 5", ca în final să concluzioneze că doar 3. Sursele BIHOREANULUI spun însă că numărul este de fapt mult mai mare, fiind vorba de 12 fete din familii, 2 din centre ale DGAPSC, 2 aflate în grija unor asistenţi maternali şi 7 încadrate în învăţământul cu frecvenţă redusă, adică un total de 23.

Vezi mai jos declarațiile directoarei CSEI Orizont pe marginea acestui subiect!

Naşa o aprobă!

Horea AbrudanInspectoarea şcolară responsabilă de învăţământul special, Elena Erdeli, nu vede nici ea vreo discriminare în decizia CSEI Orizont. "Nu ştiu cui se doreşte să i se facă rău sau care sunt substraturile acestei chestionări. Nu ştiu de unde a pornit, asta este singura mea dilemă", a declarat Erdeli, care îi este naşă de cununie directoarei Şipoş. Întrebată explicit de BIHOREANUL dacă hotărârea finei este legală, Erdeli n-a mai dat niciun răspuns.

Aflând de la ziar despre situaţie, nici şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Horea Abrudan (foto), n-a văzut iniţial vreo problemă în interzicerea accesului la şcoală pentru elevele la menstruaţie. S-a asigurat, însă, că şcoala este "acoperită" cu hârtii. "Învăţământul special are particularităţile sale şi este o situaţie delicată. E adevărat că şcoala nu trebuie să îngrădească dreptul la educaţie. Pentru asta am solicitat ca hotărârea să fie însoţită de documente care să ateste adoptarea sa", a declarat Abrudan.

Răzgândirea de pe urmă

Interesant că, după ce BIHOREANUL a prezentat situaţia Ministerului Educaţiei, responsabilii locali au conştientizat, brusc, că hotărârea CSEI Orizont este cât se poate de nefirească. Ba chiar, joia trecută, directoarea a anunţat că hotărârea discriminatorie a fost revocată, fără să ofere orice altă explicaţie. "Acea hotărâre a fost revocată", s-a rezumat ea să declare, ameninţând că, dacă va apărea un articol, va cere "dreptul la răspuns", referindu-se, probabil, la dreptul la replică.

Mai grav este că, în loc să admită că a făcut o greşeală, Lăcrimioara Şipoş a continuat să o susţină. La finalul săptămânii trecute, a început să le trimită părinţilor înştiinţări cum că elevele cu DMS au comportamente deviante în perioada menstruaţiei. Acte pe care probabil vrea să le folosească pentru a-şi justifica atitudinea nepotrivită...


PREMIERĂ
Discriminare şi încălcare de drepturi

Decizia luată la CSEI Orizont împotriva elevelor la menstruaţie l-a consternat pe preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos (foto), care a declarat BIHOREANULUI că n-a mai auzit de o asemenea situaţie. "Măsura nu poate fi justificată. La o primă analiză, se încalcă dreptul la educaţie al acestor fete şi dreptul la demnitate", a declarat oficialul.

De aceeaşi părere este şi fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Mădălina Turza. "Este cu siguranţă un caz grav de discriminare pe criteriul dizabilităţii şi al unui aspect de natură biologică, şi încalcă fundamental accesul la educaţie", consideră specialista.

Legea Educaţiei prevede la articolul 3 că în învăţământul preuniversitar guvernează principiul nediscriminării, "în baza căruia accesul şi participarea la educaţia de calitate se realizează fără discriminare", iar la articolul 9 că "statul român asigură acces echitabil, fără nicio formă de discriminare, la toate nivelurile şi formele de învăţământ preuniversitar, cetăţenilor României", fiind interzisă discriminarea inclusiv pe baza apartenenţei la o categorie defavorizată, cum este şi dizabilitatea mintală severă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON