URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2024, 10:47

Divă la Oradea! Angela Gheorghiu, protagonista unui concert extraordinar la Sounds of Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O călătorie muzicală spre culmi fascinante. Asta propune noua ediţie a festivalului Sounds of Oradea, care se va ţine în luna iunie, incluzând atât evenimente în piaţa centrală a urbei, cât şi un concert de violoncel în sala Filarmonicii. 

La începutul verii, oraşul va primi pe scenele sale artişti recunoscuţi, în frunte cu diva Angela Gheorghiu, o artistă admirată pe mari scene ale lumii. La Oradea va fi în prim-planul unei gale cu arii şi duete celebre.

Seri cu artă 

Festivalul Sounds of Oradea se va desfăşura în perioada 14-16 iunie, fiind organizat de către Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR) împreună cu Primăria. Şi în acest an, directorul artistic este dirijorul catalan David Giménez Carreras, nepotul celebrului tenor José Carreras.

Ajuns la a III-a ediţie, evenimentul îşi propune să aducă în faţa orădenilor invitaţi importanţi din peisajul artistic naţional şi internaţional, cu un program divers. În anii trecuţi, printre oaspeţi s-au numărat tenorul american Charles Castronovo, violonistul american Phillipe Quint, soprana Lorena Puican, tenorul argentinian José Cura. 

"Un fenomen rar" 

Pentru debutul acestei veri, orădenilor li s-a pregătit un program cu totul special. Un concert care o are în prim-plan pe celebra soprană română Angela Gheorghiu va deschide ediţia 2024 a Sounds of Oradea, în Piaţa Unirii, unde vor fi montate peste 2.000 de scaune. 

"Suntem onoraţi să anunţăm că anul acesta festivalul va fi deschis de una dintre cele mai importante şi celebre soprane din lume, Angela Gheorghiu, care va urca pe scena din Piaţa Unirii alături de David Gimenez Carreras (dirijor), Teodor Ilincăi (tenor) şi orchestra Filarmonicii de Stat Oradea. În istoria operei, Angela Gheorghiu străluceşte ca un fenomen rar: e nu doar o cântăreaţă şi actriţă cu o tehnică vocală excepţională şi o inteligenţă dramatică şi muzicală profundă, ci şi o comunicatoare magnetică, care pătrunde în inimile şi minţile publicului. Concertul extraordinar are loc în data de 14 iunie de la ora 20:30 şi va include unele dintre cele mai spectaculoase arii şi duete de operă", spun organizatorii. 

Brava!

După ce a studiat muzica în ţară, Angela Gheorghiu a debutat la nivel internaţional pe scena Covent Garden, în rolul lui Mimi din "La Bohème", iar de atunci a strălucit pe marile scene ale lumii în roluri faimoase ca Violetta în "La Traviata", Adina în "L’elisir d’amore" ori Juliette în "Roméo et Juliette". A împărţit scena cu artişti ca Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Roberto Alagna ori Andrea Bocelli şi a fost invitată să cânte în faţa preşedintelui de atunci al SUA, Barack Obama, la o festivitate Kennedy Center Honors. 

Apariţiile ei pe scenele din România sunt rare, lucru deplâns, de altfel, de apreciata soprană, prin urmare orădenii vor avea o ocazie rară să o vadă în concert. Biletele pentru prima seară au fost deja puse în vânzare pe platforma bilete.ro la preţuri de 100 şi 150 lei. 

Balet cu... emoţie 

În a doua seară a festivalului, orădenii vor putea să se bucure de muzica interpretată de The Prague Cello Quartet, "un ansamblu remarcabil format din patru muzicieni talentaţi, absolvenţi ai unor academii muzicale prestigioase", cum spun gazdele. 

De la debutul pe scena muzicală în 2006, violonceliştii cehi au creat peste 100 de aranjamente muzicale captivante, inclusiv pe teme din filmele "La La Land" şi "Piraţii din Caraibe", şi au susţinut concerte în diverse colţuri ale lumii. 

Spectacolul The Prague Cello Quartet va avea loc pe 15 iunie, de la ora 20.30, la Filarmonica de Stat, şi va include interpretări ale unor fragmente clasice, dar şi rock, jazz sau pop. Biletele se vând la preţuri de 40 şi 60 lei, pe bilete.ro. 

Balet Sounds Of Oradea

La aceleaşi preţuri pot fi cumpărate biletele pentru spectacolul de balet ce va fi adus pe 16 iunie, de la ora 20.30, în Piaţa Unirii, de Opera Naţională din Sofia, Bulgaria, şi care va încheia cea de-a treia ediţie a Sounds of Oradea. Deşi nu descriu ce spectacol vor prezenta balerinii, gazdele promit că va fi unul "plin de graţie şi emoţie". 

Aşa cum, de altfel, se preconizează a fi întregul festival...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON