URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Aprilie 2024, 07:57

Copilărie zdrobită: Indolența autorităților a băgat în spital un copil de 6 ani, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el (FOTO)

Copilărie zdrobită: Indolența autorităților a băgat în spital un copil de 6 ani, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el (FOTO) DE OCHII LUMII. La trei zile după ce căpșorul lui Darius Miculiță (medalion) a fost zdrobit de poarta de fotbal căzută peste el, BIHOREANUL a descoperit că accesul pe terenul de sport era în continuare liber. Ce-i drept, una dintre porțile de acces era închisă cu lacăt și avea un anunț cu aspect nou-nouț care avertiza că intrarea persoanelor neautorizate este interzisă, dar la nici 200 de metri depărtare, a doua poartă era larg deschisă. Ca o invitație la o nouă tragedie...
Copilărie zdrobită: Indolența autorităților a băgat în spital un copil de 6 ani, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el (FOTO) DIN JOACĂ. Darius Miculiță (foto) s-a jucat cu încă doi prieteni la poarta metalică mobilă de pe terenul din Ciumeghiu, când cadrul de fier i-a căzut direct în cap. Deși edilii comunei spun că micuții sunt vinovați, pentru că nu aveau ce căuta pe terenul de fotbal, responsabilitatea este, fără dubiu, și a Primăriei: porțile de acces pe teren erau larg deschise chiar și la trei zile după tragicul accident, ca o invitație pentru orice puști
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un copil de 6 ani se zbate între viață și moarte, în urma unei tragedii care nu doar putea, ci trebuia să fie evitată.

Capul lui Darius Miculiță a fost zdrobit de greutatea unei porți metalice care a căzut accidental peste el, pe terenul de sport al echipei de fotbal din Ciumeghiu, așa cum cu 5 ani în urmă s-a întâmplat și în comuna Dobrești, unde Larisa Ivan, o fetiță de 7 anișori, și-a găsit sfârșitul din aceeași pricină. O lecție pe care responsabilii Primăriei Ciumeghiu nu au învățat-o...

O familie fericită...

Seara de sâmbătă, 6 aprilie, trebuia să fie una liniștită în familia Miculiță, care locuiește în satul Ciumeghiu, aproape de limita cu județul Arad. Mama, Mariana, era în grădină și uda plantele, iar tatăl, Gheorghe, văruia pomii din curtea din față a casei construite de cei doi pe o uliță neasfaltată, aflată în spatele Primăriei comunale. Cei trei copii ai familiei, Lucas (16 ani), Antonia (9 ani) și Darius (6 ani) erau prin preajmă, ajutând sau jucându-se.

Zilele de weekend sunt printre puținele când toți cinci sunt laolaltă acasă, în timpul săptămânii părinții lucrând, în schimburi diferite, la o fabrică din Salonta. Din munca lor și-au ridicat o casă cu un etaj în Ciumeghiu, bucurându-se nespus la începutul acestui an, când au reușit să termine de amenajat interiorul, astfel încât fiecare copil să aibă camera lui. Din toamnă, mezinul familiei a început clasa pregătitoare, așa că părinții s-au asigurat că toți cei trei copii au condițiile necesare să învețe în tihnă.

Mariana Miculiță, mama copilului strivit sub o poartă de fotbal în Ciumeghiu„Uită-te la mine, am mâinile ca un bărbat. Eu le-am tencuit camerele”, zice Mariana Miculiță (foto), privindu-și pielea crăpată și palmele pline de bătături. În fața secției de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, a acceptat să povestească BIHOREANULUI clipele de groază prin care trece, mărturisind că ar munci oricât, dacă ar ști că Darius se face bine. Dar, lângă patul de spital, mama se simte neputincioasă...

... și un groaznic accident

Era în jurul orei 19.30 când o vecină a sunat-o s-o cheme de urgență pe terenul de fotbal din sat, aflat la câteva sute de metri de casa familiei, spunându-i că ceva i s-a întâmplat micuțului Darius. „El se juca în fața casei, eu nici n-am știut că taică-său i-a umflat roțile la bicicletă și a ieșit pe stradă”, povestește Mariana.

S-a urcat rapid în mașină, iar când a ajuns acolo a simțit că se prăbușește cerul peste ea. „Darius era pe jos, cu ochii deschiși, dar nu clipea. Doar gemea...”, rememorează femeia clipele de groază.

A aflat că una dintre porțile mobile de pe terenul de fotbal căzuse peste fiul ei și cineva a sunat deja la 112. N-a putut să stea să se uite la copil, așa că l-a urcat în mașină și l-a dus la dispensarul din comună, unde însă medicul n-a avut ce să-i facă, pentru că micuțul era inconștient. „Noroc că a ajuns SMURD-ul repede”, zice Mariana. În scurt timp, copilul era intubat și dus spre Spitalul Județean din Oradea.

Singura atracție

Ce s-a întâmplat pe terenul de fotbal Mariana nu știe. Din seara accidentului nu s-a dezlipit de patul de spital în care stă copilul ei, așa că n-a apucat să vorbească pe îndelete cu niciun martor. Încearcă, însă, să refacă filmul tragediei din ce a auzit. Darius și doi băieți din vecini, unul de 6 ani și altul de 9, se jucau în fața caselor, când mama unuia dintre cei doi a decis să meargă în vizită la bunica sa, care locuiește lângă terenul de fotbal. Copiii au profitat de moment și au însoțit-o, cu gândul, evident, la joaca pe gazon. „Copiii din sat merg des pe teren, că niciodată nu au fost închise porțile. Și Darius a mai fost o dată”, zice Mariana.

Cel mai apropiat loc de joacă, de altfel singurul din Ciumeghiu, este lângă dispensar, la un kilometru distanță de casa lui Darius, traseu ce presupune și traversarea DN 71, așa că terenul de fotbal este singura distracție accesibilă pentru copiii care locuiesc în jumătatea de sat aflată de această parte a șoselei.

Pe terenul de fotbal, cei trei băieți au zbughit-o direct la una dintre cele două porți mobile aflate în picioare pe gazon, pe care fotbaliștii echipei locale de liga a V-a le folosesc la antrenamente. Tragedia s-a petrecut când nimeni nu-i privea. „Mama care era cu ei zice că a intrat până în casa bunicii, nu știu dacă la toaletă sau să bea apă. Când s-a întors pe teren, poarta era căzută, iar Darius era sub ea”, povestește Mariana.

„Sper că va trăi”

Nenorocirea a fost surprinsă de camerele de supraveghere de pe terenul de fotbal, iar înregistrările sunt acum probe la dosarul penal deschis de procurorii din Salonta. Imaginile, văzute și de reporterii BIHOREANULUI, arată cum cei trei copii fug pe lângă poartă, iar la un moment dat unul ridică cu mâinile un picior al porții din fier, vrând probabil să o miște din loc. Nefiind fixată în pământ, poarta s-a dezechilibrat și s-a răsturnat în față, lovindu-l pe Darius direct în cap.

Impactul a fost puternic, căpșorul lui fiind de-a dreptul zdrobit, așa că micuțul a fost operat de urgență pe creier, întâi în noaptea de 6 spre 7 aprilie, apoi și marțea trecută, după ce medicii au descoperit noi leziuni. Intervențiile au fost reușite, iar vinerea trecută Darius a început să respire parțial singur, dar doctorii sunt rezervați privind prognosticul.

„Sper că va trăi, atâta vreau. A fost puternic până acum, sper că va fi în continuare”, se îmbărbătează Mariana. Știe că, după ce Darius va deschide ochii, va avea nevoie de o lungă perioadă de recuperare, dar nu se teme de nimic, atâta vreme cât puiul ei rămâne în viață.

Fuga de răspundere

Alexandru Vlădică, viceprimar comuna CiumeghiuDeși Primăria administrează terenul de fotbal, edilii din Ciumeghiu nu se simt defel responsabili pentru gravul accident. Primarul liberal Viorel Ilie nici măcar n-a fost de găsit, refugiindu-se în concediu de odihnă și refuzând să răspundă oricărui apel venit din partea jurnaliștilor, iar viceprimarul Alexandru Vlădică (foto) s-a arătat revoltat că trebuie să dea explicații. „De ce este de vină primarul sau vicele? Copiii nu aveau ce să caute pe teren! Unde le erau părinții?”, reproșează liberalul.

Fără să dea semne de empatie, dovadă că nici măcar nu i-a sunat pe părinții lui Darius să-i întrebe de starea de sănătate a copilului, Vlădică a insistat că singura vină o are familia victimei, chiar dacă recunoaște că fotbaliștii ar fi trebuit să lase porțile culcate, cum se procedează de obicei cu aceste cadre metalice. „Copiii nu aveau ce să caute acolo și punct”, zice Vlădică, pretinzând că, după accident, a dispus închiderea cu lacăt a porților de acces pe teren.

În realitate, după cum a văzut BIHOREANUL chiar la fața locului, la trei zile după accidentul lui Darius, doar una dintre căile de acces era închisă, a doua poartă, aflată la nici 200 de metri distanță, fiind larg deschisă.

Așadar, chiar dacă viceprimarul aruncă vina doar spre copii și părinții lor, realitatea este că și Primăria are o răspundere: fie nu trebuia să lase porțile periculoase la îndemâna celor mici, fie trebuia să se asigure că pe teren au acces exclusiv fotbaliștii. N-a făcut nici una, nici alta, iar asta a transformat o joacă de copii într-o nenorocire...


DIN JOACĂ. Darius Miculiță (foto) s-a jucat cu încă doi prieteni la poarta metalică mobilă de pe terenul din Ciumeghiu, când cadrul de fier i-a căzut direct în cap. Deși edilii comunei spun că micuții sunt vinovați, pentru că nu aveau ce căuta pe terenul de fotbal, responsabilitatea este, fără dubiu, și a Primăriei: porțile de acces pe teren erau larg deschise chiar și la trei zile după tragicul accident, ca o invitație pentru orice puști


UCIDERE DIN CULPĂ
O moarte ce putea fi evitată

Nepăsarea autorităților din Ciumeghiu este cu atât mai greu de explicat cu cât încă e proaspăt în memoria bihorenilor un accident similar, dar cu final fatal. În toamna anului 2019, în curtea școlii din Crâncești, comuna Dobrești, Larisa Ivan (foto), o fetiță de doar 7 anișori, a murit după ce tot o poartă metalică de fotbal din curtea școlii a căzut peste ea.

Larisa Ivan, fetița omorâtă de o poartă de fotbal în Dobrești

La fel ca la Ciumeghiu, autoritățile din Dobrești au fugit de răspundere, șefii din Primărie și din școală ridicând din umeri. În 2021, procurorii din Beiuș au decis însă că moartea copilei putea fi prevenită, dacă poarta era fixată în pământ. Parchetul i-a trimis în judecată pentru ucidere din culpă pe viceprimarul de atunci, Florin Popuș, care a dispus mutarea porților în curtea școlii, pe directorul adjunct al școlii, Ioan Milian, care a fost avertizat de profesori că porțile sunt un pericol, precum și pe administratorul de patrimoniu al unității de învățământ, Florin Știube, responsabil de problemele tehnice curente.

Procesul încă se judecă la Judecătoria Beiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu atitudinea asta nici nu vor invata vreodata.
Pt asta ar trebui sa admiti ca ai gresit. '[...] gazon, pe care fotbaliștii echipei locale de liga a V-a le folosesc la antrenamente'. E mai importanta o echipa de liga 1000 intr-un sat de 2 lei decat copiii satului. Tot timpul parintii sunt de vina ca nu supravegheaza copiii, de aia autoritatile nu invata nimic. Poate voteaza si ei un primar care le organizeaza o primarie(si un viceprimar) care se gandeste totusi la copii inaintea unei echipe de fotbal romanesc. Multa sanatate lui Darius!
Postat 16 Aprilie 2024, 08:59 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON