URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Octombrie 2019, 08:03

Larisa, iartă-ne! Moartea fetiței zdrobite de poarta de fotbal din Dobrești a șocat comunitatea. Toţi fug de responsabilitate (FOTO)

Larisa, iartă-ne! Moartea fetiței zdrobite de poarta de fotbal din Dobrești a șocat comunitatea. Toţi fug de responsabilitate (FOTO) UCISĂ LA ȘCOALĂ. Elevă în clasa întâi, Larisa Ivan și-a pierdut viața săptămâna trecută după ce o poartă de fotbal, grea de circa 100 de kilograme, s-a prăbușit zdrobindu-i capul în curtea școlii. „Eu nu știu cine-i de vină. Nu acuz pe nimeni. Atâta știu: că fetița mea nu mai este și toți dau vina unii pe alții”, spune tatăl, Daniel Ivan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea dramatică a fetiţei care a murit cu capul zdrobit de o poartă de fotbal prăbuşită peste ea în curtea şcolii a şocat comunitatea din Dobreşti. În timp ce părinţii regretă că şi-au înscris micuţa la cursul de dansuri populare în pauza căruia a avut loc accidentul, localnicii se tem că autorităţile ar putea muşamaliza cazul, reprezentanţii Primăriei şi cei ai Liceului Tehnologic pasându-şi reciproc responsabilitatea pentru faptul că fierătania n-a fost ancorată aşa încât să nu cadă peste copii. 

Tatăl povesteşte crâmpeie de coşmar. "Când am ajuns în curtea şcolii, Floarea mea urla, iar Larisa era întinsă pe jos. Fetiţa avea capul zdrobit, îi curgea sânge pe guriţă şi urechi. Medicul şi asistenta încercau să o reanimeze, îmi strigau că nu e moartă, dar eu ştiam că nu se mai poate face nimic", spune Daniel Ivan.

Micuţa a murit miercurea trecută, în curtea şcolii, după ce o poartă de fotbal s-a prăbuşit, lovind-o în ceafă. Larisa a fost înmormântată la fix o lună după ce împlinise 7 anişori...

"O să dea vina pe copilă!"

Tragedia s-a petrecut în jurul orei 19. Copiii veniţi la cursul de dansuri populare ţinut în Căminul Cultural din Crânceşti, comuna Dobreşti, ieşiseră în pauză. Căminul, şcoala şi dispensarul din localitate împart o curte comună în care micuţii se joacă "de-a v-aţi ascunselea" ori "şoarecele şi pisica". Împrejurările în care s-a petrecut drama sunt încă necunoscute. Cert e că în curte erau cam 30 de persoane, majoritatea copii însoţiţi de părinţi.

Localnicii neagă versiunea oficială. "Poliţia a spus la ziar că fetiţa s-ar fi legănat pe bară până ce aceasta s-a prăbuşit izbind-o în cap. E o minciună! Larisa era firavă şi timidă. N-ar fi urcat niciodată la 2 metri, că nu putea şi oricum i-ar fi fost frică", spune revoltată o femeie. Vecinii adunaţi cu candele la locul tragediei sunt de aceeaşi părere. "Larisa n-avea cum răsturna poarta asta de fier. Abia o împinge un bărbat", zice un vecin.

Sătenii sunt convinşi că micuţa se juca liniştită, iar poarta s-a prăbuşit, mişcată probabil de copii mai mari, pentru că nu a fost prinsă în pământ. Însă nimeni nu a văzut nimic, sau cel puţin aşa susţin deocamdată. În schimb, se tem de o muşamalizare. "Dacă murea un copil de primar sau de director de şcoală, acuma se aprindea tot satul! Aşa, că-i vorba de oameni de rând, o să dea vina pe copilă", spune o vecină.

"Era o fetiţă foarte bună"

Vinerea trecută, în clasa Larisei copiii desenau stingheri în aşteptarea orei de educaţie fizică. Din 11 micuţi adunaţi într-o clasă simultană cu elevi de clasele I-IV, la ore erau doar 7. Trei elevi sunt bolnavi, iar Larisa nu mai vine. Banca fetiţei e goală. O floare, o candelă şi o fotografie amintesc de îngerul blond din rândul doi. "Era foarte bună şi cuminte", povesteşte Daria, o micuţă cu ochelari şi codiţe. Aniela, o păpuşică în roz, timidă, dar zâmbitoare, zice în şoaptă: "Larisa se juca cu mine".

Copiii ştiu toţi ce s-a întâmplat. Unii de la faţa locului. "Am auzit strigăte în curtea şcolii. Lumea vorbea că a căzut o bară pe Larisa şi că e rău. M-am dus şi eu acolo, dar n-am văzut nimic, că era multă lume adunată", povesteşte Cosmin. Copiii spun că partea aceea de curte era pentru ei teritoriu interzis. "Domnu' profesor de sport nu ne-a lăsat niciodată la porţile alea, dar după-masa se mai jucau acolo fotbal copiii mari", zice băiatul.

Învăţătoarea Larisei e în stare de şoc. "În primele nopţi n-am dormit deloc. Nu-mi venea să cred. Am realizat ce s-a întâmplat abia când m-am întâlnit în curtea şcolii cu oamenii în priveghi", spune Daniela Codrean (foto). Învăţătoarea aproape că plânge. "Pe 26 septembrie a făcut 7 ani. Le-a adus copiilor dulciuri şi sucuri, iar la care nu a fost la şcoală i-a lăsat pe bancă, pe când vine. Acum, pe 26 octombrie, o înmormântează...". Învăţătoarea priveşte pe telefon o fotografie cu fetiţa. "Aici eram la proiectul «Viaţă». Împreună cu copiii făcuserăm salată", lăcrimează femeia.

"Nu mai suntem oameni..." 

În casa familiei Ivan este atâta durere încât aproape că plâng şi pereţii. "Bucuria căşii ăsteia s-a dus", se lamentează bunicul Teodor Ivan. Larisa era mezina familiei. Mai are un frate major. "Fata mea nu s-a suit nicăieri. Era fricoasă, sărăcuţa. Vecinul are patru copii, cu care se juca, dar dacă n-o treceam strada, nu mergea nicăieri", zice tatăl.

Daniel Ivan (foto) regretă că şi-a lăsat fata la dansuri. "Două săptămâni n-a lăsat-o pe maică-sa de brâncă, numai s-o ducă la dansuri populare. Eu o duceam dimineaţa la şcoală, eu o luam la 12. Nu ştiu de ce, n-am vrut să o las. Dar a convins-o pe maică-sa şi-am tăcut", povesteşte tatăl. Miercurea trecută, Larisa a fost la prima şi ultima oră de dansuri. "Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Maică-sa a leşinat deja de trei ori. Nu mai suntem oameni...", spune Daniel.

Părinţii Larisei, ca de altfel toţi vecinii din sat, sunt de părere că tragedia nu s-ar fi întâmplat dacă poarta de fotbal era fixată în sol. "Nu vreau răul nimănui, dar cine a greşit să plătească, pentru că din cauza asta a murit un înger de copil", spune una din mătuşile Larisei.

Primăria dă vina pe şcoală... 

Primarul Nicolae Neag (foto) spune că responsabilitatea accidentului revine conducerii Liceului Tehnologic Dobreşti de care aparţine şcoala din Crânceşti. "Liceul are personalitate juridică din 2015. În 2016 Curtea de Conturi a dispus ca acolo unde se desfăşoară activităţi de învăţământ să predăm toate activele şi pasivele Liceului Tehnologic Dobreşti, ceea ce s-a întâmplat prin Hotărârea de Consiliu 41 din decembrie 2017", zice Neag.

Astfel, după ce porţile înalte de 2 metri, late de 3 metri şi grele de 100 de kilograme au fost dezafectate ca neconforme de pe terenul sintetic al liceului din Dobreşti în 2017 şi ţinute un an în curtea Primăriei, au fost refolosite la şcoala din Crânceşti. "În 2018, din ordinul viceprimarului Florian Popuş, porţile au fost încărcate şi duse în curtea şcolii".

Edilul zice că porţile au fost culcate lângă grupurile sanitare din curtea şcolii, iar de acolo cineva le-a mutat pe teren. "Au fost descărcate în prezenţa învăţătoarei de atunci. Conducerea şcolii nu poate spune că nu ştia de ele. Din câte ştiu eu, profesorul de sport a anunţat conducerea şcolii că a găsit porţile ridicate şi că nu sunt stabile".

... iar şcoala pe Primărie

Pe de altă parte, directoarea liceului, Livia Gego, dă vina pe conducerea Primăriei. "Noi nu folosim curtea şcolii, avem 10 elevi în această şcoală. Porţile au fost montate acolo de reprezentanţii Primăriei Dobreşti, la cererea tinerilor din sat, ca să poată juca fotbal", spune Gego. Directoarea precizează că, de vreme ce curtea şcolii este comună atât căminului cultural cât şi dispensarului din sat, era accesibilă oricând copiilor şi tinerilor din localitate.

Cert este că organele de cercetare penală au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă şi fac anchetă pentru a stabili cine a ridicat porţile în picioare şi de ce nu au fost fixate pentru a preveni tragedia. Vinerea trecută, directoarea Gego dădea declaraţii la postul de Poliţie din comună, iar primarul Neag aştepta în birou să fie chemat în faţa procurorului venit de la Beiuş.

Deocamdată, singura constatare e că o fetiţă de doar 7 ani ieşită la joacă şi-a pierdut viaţa din vina oamenilor mari care ar fi trebuit s-o ţină în afara oricărui pericol. Şi niciunul nu-şi asumă responsabilitatea...


UN VICE ACUZĂ
"Porţile trebuiau să fie la fier vechi"

Tragedia de săptămâna trecută a declanşat reacţii de revoltă şi tristeţe în sânul comunităţii din Dobreşti. "Nu se poate ca un copil să moară şi să nu fie nimeni de vină", a declarat o localnică. Oamenii cer măsuri pentru ca astfel de drame să nu se mai petreacă. "Cine este de vină să plătească, pentru că altfel tot aşa o să se întâmple şi pe viitor", a cerut o vecină.

Fostul viceprimar al localităţii, Florin Copos, este de părere că vina aparţine conducerii Primăriei. "Porţile trebuiau să ajungă la fier vechi, dar primarul a vrut să le refolosească. Acum se poate ascunde după deget, dar el ştie cine le-a pus acolo. N-a vrut să cheltuie banii şi să pună altele. Sunt revoltat!".

Fostul viceprimar susţine că, de vreme ce comuna este supravegheată video, oamenii legii ar putea identifica persoanele care au ridicat porţile de fotbal în picioare, provocând această tragedie. Problema este, însă, că satul Crânceşti nu este legat la reţeaua de supraveghere video...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bugetari forever
Trecu vara.3 luni concediu.Nasol,sa traiesti doar din salar.Ne gindim cu jind la inceperea scolii,la efervescenta cu fondul clasei,cu fondul scolii,ne trebuie banci noi,proiector,laptop,lambriurile-s vechi...alta viata.Ce bine era acasa.Care casa? Casa pe care tocmai ti-ai ridicat-o,cu greu,pe credit.Dar iti trebuie pe linga casa si-un gard.O iei de capat,acte avize,proiecte,vrei sa fii in regula.Oh,ti-a venit alta idee cu balustrada de la balcon.Nu mai potriveste cu cea vomitata de proiectant din biblioteca Arhicad,fara licenta,desigur.Naspa,dosar penal...lasa sefu,o facem din Photoshop.Ai scapat cumva...(mai ieftin).OOhh, ti-ai facut si-o magazie pentru lemne,fara proiect,autorizatie,CF.Te mincam,r-ati ai naibii de indisciplinati.Concluzie: fie-va mila de bugetari,ei exista ca noua sa ne fie bine.Cu pensiile lor speciale asigura cresterea economica a tarii,cu voucherele de vacanta dezvoltarea turismului.Poti si tu, salariul minim de 2100 lei iti asigura 1300 lei in mina,11 ore pe zi,inclusiv naveta si pauza de masa.Din banii astia iti permiti si citeva amenzi de parcare in metropola pnl.Dupa care iti poti intemeia o familie,eventual si copii,ca s-o poti lua de un capat.Sa traiti bine!
Postat 29 Octombrie 2019, 10:37 de excalibur
Cel mai slab primar
Primarul de la Dobresti a fost și a rămas cel mai slab și incapabil ca primar postdecembrist,drumurile arată ca după război, parcul de joaca in dobresti este făcut de cetățeni. Când se va întâmpla o tragedie și acolo primarul nu va fi de vina căci nu primăria a făcut locul se joaca. Un primar care “nu știe bate doua cuie”... Mai votați-l un mandat
Postat 29 Octombrie 2019, 09:52 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.585 RON
  • 1 EUR = 4.9704 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON