URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2024, 10:31

Ghid spre aurore: Orădeanul Horia Bogdan duce fotografi profesioniști sau amatori în locuri naturale spectaculoase (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peisajele de coastă din Irlanda de Nord, dunele de nisip din Namibia sau fiordurile îngheţate din Scandinavia sunt câteva dintre frumuseţile naturii pe care fotograful Horia Bogdan nu doar le cunoaşte, ci le prezintă şi altor împătimiţi ai naturii.

De profesie biolog şi pasionat de fotografie, orădeanul a devenit ghid turistic pentru alţi fotografi dornici să descopere locuri sau fenomene spectaculoase, cum este aurora boreală, impresionantul joc polar de lumini...

"Natura nu mă fuşereşte"

Fost biolog al Grădinii Zoologice din Oradea, Horia Bogdan a fost întotdeauna un pasionat al naturii, motiv pentru care a şi urmat cursurile facultăţii de biologie. În studenţie şi-a descoperit şi pasiunea pentru fotografie, pozând animăluţele pe care le cerceta, iar primul aparat foto profesionist şi l-a cumpărat cu banii câştigaţi într-un stagiu de "Work and Travel" în America.

Tehnica a învăţat-o urmărind tutoriale pe YouTube şi, de la bun început, dorinţa lui a fost să imortalizeze mediul înconjurător, fără să-şi pună problema să devină fotograf de evenimente sau de produse. "Natura nu mă fuşereşte", explică bărbatul acum în vârstă de 40 de ani.

În 2010, pentru întâia oară, a decis să meargă singur într-o călătorie, cu scopul de a descoperi un cadru natural şi de a-l fotografia, alegând Irlanda, un loc care încă îl fascinează. "Îmi place peisajul complet diferit al rocilor de bazalt hexagonal de la Giant’s Causeway (foto), care intră în apă într-un mod spectaculos", zice Horia. Biologul ştie şi să explice peisajul interesant: pe acel loc a fost un vulcan care s-a cristalizat în formă hexagonală, căpătând un aspect de fagure. Astăzi, este o rezervaţie naturală ocrotită inclusiv de UNESCO.

Prin ochii specialistului

Aprofundându-şi pasiunea, Horia a intrat şi într-o comunitate online a fotografilor pasionaţi de natură, unde a avut ocazia să-şi perfecţioneze tehnica şi să cunoască alţi pasionaţi, precum Dan Dinu, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români.

Între timp, orădeanul continua să călătorească, mânat de dorinţa de a descoperi cadre naturale spectaculoase pe care să le "vâneze" cu obiectivul aparatului. "Dan Dinu organiza deja ture foto şi mi-a propus să le facem împreună în zone pe care el nu le ştia, ca Irlanda, Scoţia", explică orădeanul.

Turele foto sunt excursii anume organizate pentru a le oferi fotografilor ocazia să imortalizeze locuri deosebite, iar Horia şi-a dat seama că experienţa de biolog îi este foarte folositoare în aceste călătorii, deoarece el poate şi să le explice altora ce fenomen sau habitat observă. Văzând că lumea îi apreciază priceperea, a decis să organizeze el însuşi ture foto, invitând pasionaţii să descopere rezervaţii sau arii protejate ofertante pentru fotografi. Primele le-a făcut în Regatul Unit, loc care îl fascinează şi astăzi. "Are peisaje pe care la noi nu le-ai putea vedea", explică Horia.

Lecţie dublă

În ultimul deceniu, orădeanul a ghidat fotografi din toată România în mai multe locuri spectaculoase din Europa, dar şi în Canada şi America, ba chiar şi în safari, în Africa. De obicei, grupurile pe care le formează sunt mici, de 7 persoane, explicaţia fiind că aşa se pot deplasa uşor, cu un singur microbuz, iar ghidul le poate oferi tuturor atenţia necesară. "De regulă, ne întâlnim la destinaţie, adică un oraş din zona pe care o vizităm, iar eu închiriez un microbuz cu 8 locuri cu care mergem spre punctele pe care vrem să le fotografiem", spune Horia.

Turele lui foto presupun adesea opriri la copaci seculari spectaculoşi, faleze care taie respiraţia ori canioane cu alură misterioasă. Pe lângă informaţii despre fauna şi flora întâlnită, Horia oferă la nevoie informaţii privind tehnica fotografică. "Nu le spun ce trebuie să pozeze, ci doar mă asigur că au know-how-ul de care au nevoie". Unii fotografi care merg în excursiile lui sunt experimentaţi, alţii începători sau nici măcar pasionaţi de fotografie, ci doar de ieşiri în natură. "Am avut şi oameni care au făcut poze doar cu telefonul, sau deloc", spune orădeanul.

Excursiile durează, de regulă, o săptămână, timp în care participanţii locuiesc împreună într-o cabană închiriată, gătesc împreună, socializează şi, fireşte, dezbat zilnic fotografiile făcute. Turele foto presupun şi drumeţii, dar tot timpul sunt de dificultate medie. În plus, organizatorul le transmite participanţilor dinainte ce echipamente ar trebui să aibă. Costul unei asemenea expediţii începe de la 1.300 de euro/persoană.

Ghid turistic în Norvegia

Cele mai solicitate ture foto organizate de Horia sunt cele pentru "vânarea" aurorei boreale. Orădeanul cunoaşte foarte bine momentele şi locurile unde să ducă fotografii curioşi de fenomenul optic multicolor, pentru că a fost ghid turistic în Tromsø, un orăşel din nordul Norvegiei cu 80.000 de locuitori şi 1 milion de vizitatori anual, unde Horia a mers prima oară în 2011, când a vizitat un prieten care locuia acolo.

Norvegienii aveau nevoie de ghizi sociabili, vorbitori de limba engleză şi cu carnet de conducere pentru microbuze, condiţii pe care Horia le-a îndeplinit, astfel că, timp de 6 ani, în lunile de iarnă, a fost ghid pentru turiştii dornici să vadă aurora. Acum a renunţat la această îndeletnicire, însă îndrumă în Tromsø fotografii români care vor să imortalizeze spectaculosul fenomen. "Trebuie văzut măcar o dată în viaţă", zice orădeanul.

Modelul scandinav

Horia se întoarce cu plăcere în Norvegia nu doar pentru frumuseţea locurilor, ci şi pentru că admiră felul de-a fi al norvegienilor, cu un simţ civic accentuat. "Acolo nu vei vedea maşini oprite pe carosabil, cu avarii, ca să lase copiii la şcoală, cum se întâmplă la noi zilnic, lângă şcoli. Noi degeaba reabilităm faţade, dacă în faţa lor stau maşinile pe avarii".

Este dezamăgit şi că "ghiolbanii" oraşului, care parchează pe spaţiile verzi, vandalizează oraşul sau pur şi simplu nu respectă regulile lui, nu sunt descurajaţi prin amenzi. "S-a umplut oraşul de camere de supraveghere, le-am plătit cu toţii, dar nu mi se pare că avem avantaje. Vandalii sau infractorii nu sunt prinşi datorită lor", zice Horia.

Recent, nepoata lui a fost lovită pe o trecere de pietoni din oraş şi, deşi în zonă sunt trei camere de supraveghere, nici una nu a surprins accidentul, lucru care îl convinge pe fotograf că în Oradea încă se fac multe lucruri doar de faţadă. Aşa că nu-i de mirare că preferă să evadeze în natură, unde lucrurile funcţionează cum trebuie, dintotdeauna...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON