URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Știri Oradea

Centenarul Oradiei Mari: Nu rataţi programul spectaculos pregătit la 100 de ani de la eliberarea oraşului!
Timp liber
La 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea, în oraş vor avea loc manifestări fără precedent, care vor include o desfăşurare militară amplă, cu survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer. Vezi programul complet...
16 Aprilie 2019, 09:43
Tramvaiul Siemens a fost mutat cu greu spre depou. Circulaţia tramvaielor a fost reluată în Nufărul (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Tramvaiul Siemens care a deraiat luni, în jurul orei 18, lângă podul de peste Peţa din cartierul Cantemir a fost pus pe şine şi mutat, cu câteva minute înaintea orei 22, pe liniile care duc spre depoul OTL. Astfel circulaţia pe relaţia Parcul 1 Decembrie – Nufărul a fost reluată.
15 Aprilie 2019, 22:13
Dezbaterea bugetului Oradiei: Primarul Ilie Bolojan promite reluarea finanţării ONG-urilor din 2020 (FOTO)
Știri Oradea
Reprezentanţii ONG-urilor prezenţi luni seară în sala mare a Primăriei Oradea la dezbaterea proiectului de buget local pe anul în curs i-au cerut primarului Ilie Bolojan, la fel ca în anii anteriori, fonduri pentru finanţarea activităţilor sociale, culturale şi de tineret. Edilul a acceptat, în premieră, punctul de vedere al societăţii civile şi a promis că finanţarea ONG-urilor va fi reluată de anul viitor sub supravegherea unor evaluatori profesionişti.
Ziua porților deschise, la Banca Națională a României. Poţi vizita sediul din Oradea!
Știri Oradea
Agenția Băncii Naționale a României organizează, miercuri, 17 aprilie, Ziua Porților Deschise, iar orădenii vor putea vizita orice încăpere și vor putea afla informații despre istoria instituției şi a monedei naționale. Evenimentul are loc cu ocazia aniversării a 139 de ani de la înființarea BNR, de către Eugeniu Carada.
15 Aprilie 2019, 21:15
Un tramvai Siemens a deraiat în Oradea, în cartierul Cantemir. Circulaţia este blocată! (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Un tramvai Siemens a deraiat, luni seară, în Oradea, în cartierul Cantemir, în zona Poştei. Circulaţia tramvaielor este blocată pe toată ruta Parcul 1 Decembrie - Nufărul şi retur. Echipele de la depanare reuşesc cu greu să repună garnitura pe şine.
15 Aprilie 2019, 18:50
Oribil! Tinere racolate şi injectate cu heroină ca să se prostitueze, în apartamente închiriate inclusiv în Oradea
Știri Oradea
Două persoane au fost arestate preventiv şi sunt anchetate de procurorii DIICOT din Cluj, pentru că ar fi racolat mai multe tinere pe care le-au injectat cu heroină ca să le creeze dependenţă, iar apoi le-au obligat să se prostitueze în apartamente închiriate în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Oradea.
15 Aprilie 2019, 17:01
Sărbători binecuvântate! Credincioşii romano-catolici celebrează Sfintele Paşti
Știri Oradea
Credincioşii romano-catolici celebrează, pe 14 aprilie, Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 21 aprilie, cu Învierea. Iată programul celebrărilor liturgice care se vor desfăşura în Catedrala Romano-Catolică, aşa cum au fost ele anunţate, joi, de Episcopia Romano-Catolice de Oradea, precum şi Mesajul pascal al episcopului Böcskei László.
13 Aprilie 2019, 17:48
Față-n față: Statuile episcopilor Demetriu Radu și Roman Ciorogariu au fost amplasate în Piața Unirii din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu și cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu au fost aduse și amplasate, sâmbătă, în Piața Unirii din Oradea. Noile monumente au fost așezate astfel încât să fie față în față, una în fața Bisericii cu Lună, iar cealaltă în fața catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae.
Medici din Bihor, răsplătiți pentru salvarea de vieți. Între premianți, o doctoriță care încă lucrează la 80 de ani! (FOTO)
Știri Oradea
Trei medici bihoreni au fost premiaţi, vineri, la Primăria Oradea, de către Fundaţia pentru Sănătate Bihor, pentru întreaga activitate dedicată salvării de vieţi omeneşti în spitalele din Bihor. Cele trei premii Marta Buteanu au fost înmânate medicilor Földes Adalbert (post mortem), Antonia Munteanu şi Jagamos Marianne. Cea din urmă activează, la respectabila vârstă de 80 de ani, în ambulatorul spitalului din Marghita.
12 Aprilie 2019, 21:37
Spuneţi-vă părerea! Bugetul local pentru anul 2019 se dezbate public luni seară la Primăria Oradea
Știri Oradea
Municipalitatea va supune dezbaterii publice proiectul bugetului local pentru anul 2019 luni, de la ora 17, în sala mare a Primăriei. Anul acesta oraşul se bazează pe venituri de 1,4 miliarde lei, cu 30% mai mari decât anul trecut. Tot al treilea leu din vistieria oraşului va fi alocat pentru investiţii.
12 Aprilie 2019, 15:46
Bursa locurilor de muncă: aproape 1000 de bihoreni au mers să-și caute noi joburi (FOTO)
Știri Oradea
Aproape 1.000 de bihoreni au participat, vineri, în Oradea și Aleșd, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. În total, 490 de persoane au fost chemate la o a doua etapă, la interviuri.
Sute de nereguli. Primăria Oradea verifică corectitudinea atribuirii parcărilor de domiciliu
Știri Oradea
Municipalitatea verifică în premieră corectitudinea atribuirii parcărilor de domiciliu şi a celor rezervate persoanelor cu handicap. După analizarea a 13.000 de cereri de atribuire din totalul de 16.100 aferente parcărilor de domiciliu, sute de cereri au fost respinse ca neîndeplinind condiţiile de alocare. Locurile de parcare eliberate în urma verificărilor vor fi puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari.
12 Aprilie 2019, 10:14
Viceprimarul Florin Birta: 'Calea Bihorului se reabilitează în pregătirea lucrărilor din zona centrală'
Știri Oradea
Viceprimarul Florin Birta s-a întâlnit joi seară cu locuitorii străzii Calea Bihorului pentru a le prezenta proiectul de reabilitare a arterei. Strada a intrat în lucrări de modernizare, ca rută alternativă de acces spre Satu Mare, pentru perioada în care traficul din zona centrală va fi blocat de lucrările la pasajele din Centrul Civic. Lucrările trebuie finalizate până la jumătatea lunii septembrie.
11 Aprilie 2019, 21:11
Oradea este din nou platou de filmare pentru 'Don’t read this on a plane', filmul australianului Stuart McBratney (FOTO)
Știri Oradea
​Echipa internaţională a peliculei "Don’t read this on a plane" s-a întors la Oradea. În aceste zile, regizorul australian Stuart McBratney, co-producătorii de la firma orădeană Amazing Visuals şi actriţa principală, Sophie Desmarais, filmează mai multe scene în Teatrul Regina Maria şi la Aeroport precum şi în restaurante din oraş.
11 Aprilie 2019, 19:20
Cu excavatorul. Statuia lui Iuliu Maniu a fost amplasată lângă Biserica Sfântul Nicolae din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Statuia din bronz a omului politic Iuliu Maniu a ajuns joi dimineaţă la Oradea şi a fost amplasată cu ajutorul unui excavator în piaţeta amenajată la intrarea în catedrala Sfântul Nicolae. Creaţie a sculptorului Deak Arpad, monumentul, care îl reprezintă pe omul politic în picioare, cu pălăria în mână, va fi inaugurat pe 18 aprilie.
11 Aprilie 2019, 13:16
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO)
Știri Oradea
Echipaje ale ABA Crişuri, Gărzii de Mediu Bihor şi Companiei de Apă Oradea au fost alertate, joi dimineaţă, după ce pe cursul pârâului Peţa au fost observaţi peşti morţi. Muncitorii adună vietăţile, iar specialiştii au prelevat probe pentru a stabili sursa poluării. Alarmant este că episoade similare s-au mai petrecut în ultimele săptămâni, dar autorităţile nu au reuşit să oprească moartea peştilor.
Grădină spectaculoasă, în mijlocul oraşului. Parcul Libertăţii e plin de flori! (FOTO)
Știri Oradea
Florarul Marius Sabău îi încântă şi anul acesta pe orădeni cu o grădină spectaculoasă plantată chiar în mijlocul urbei, mai precis în Parcul Libertăţii, acolo unde îi este deschisă florăria. În ultimele zile, orădenii şi-au făcut drum în zonă tocmai pentru a admira priveliştea colorată cu lalele galbene, roşii şi mov, precum şi cu zambile şi narcise.
11 Aprilie 2019, 10:31
Tip dulap: Primăria Oradea a montat în oraş 11 incinte de tip nou pentru colectarea deşeurilor
Știri Oradea
Primăria Oradea a montat în oraş 11 incinte de tip nou, în formă de dulap, pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Incintele au fost amplasate în zonele Gheorghe Costa-Foru, Sucevei şi Aleea Călinului. Adăposturile din tablă pot găzdui trei europubele de 240 litri pentru fracţie umedă, uscată şi biodegradabilă şi au fost destinate asociaţiilor de proprietari care nu au suficient spaţiu disponibil în jurul blocurilor pentru montarea unei incinte cu grilaj.
10 Aprilie 2019, 18:15
Constructorii montează blocurile de piatră ale promenadei de pe malul Crişului Repede în Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Constructorii montează blocurile de piatră ale viitoarei promenade de pe malul stâng al Crişului Repede chiar sub geamurile Primăriei Oradea. Cuburile, alese anume de dimensiuni mari pentru a nu fi duse de apă în caz de inundaţii, au fost coborâte lângă râu şi aranjate cu ajutorul unei macarale.
10 Aprilie 2019, 13:14
Paramilitarul: Deputatul Szabó Ödön propune înfiinţarea unor trupe de pază locală. Proiectul a trecut de Senat
Știri Oradea
Deputatul UDMR de Bihor Szabó Ödön a promovat în numele un grup de 16 deputaţi UDMR un proiect de lege privind înfiinţarea unor unităţi de voluntari în scopul asigurării ordinii publice. Potrivit proiectului de lege, trupele de pază locală vor informa şi sprijini poliţia, contribuind la menţinerea siguranţei cetăţenilor. Deşi a primit rapoarte negative de la toate comisiile de resort, proiectul a fost adoptat tacit în Senat şi transmis Camerei Deputaţilor.
Curăţenie pe Peţa: Pârâul orădean este igienizat şi decolmatat de angajaţii ABA Crişuri (FOTO)
Știri Oradea
În această săptămână, pârâul Peţa, pe tronsonul din Oradea, îşi schimbă faţa. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a mobilizat 20 de angajaţi, dar şi un excavator, pentru a decolmata şi curăţa mizeriile aruncate în pârâu.
09 Aprilie 2019, 17:10
Oraşe creative şi durabile: Orădenii, invitaţi la o dezbatere organizată de Biroul Parlamentar European în România
Știri Oradea
Pentru a sublinia importanţa participării la vot la alegerile europene din 26 mai, Biroul Parlamentului European în România organizează o serie de dezbateri în toată ţara, iar un eveniment de acest fel va avea loc joi la Oradea. Printre participanţii la întâlnire se numără viceprimarul Mircea Mălan, rectorul Constantin Bungău, directoarea ADLO, Alina Silaghi, şi preşedintele Fundaţiei Comunitare Oradea, Sorin Constantin.
09 Aprilie 2019, 13:53
Atenţie, lucrări! Strada Mihai Eminescu din Oradea se închide parţial pentru două săptămâni
Știri Oradea
Strada Mihai Eminescu din Oradea va fi închisă traficului auto pentru două săptămâni, până pe 20 aprilie, pe porţiunea delimitată de străzile Nicolae Iorga şi Cometei. Accesul auto va fi închis pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare. Tot pentru lucrări la reţele a fost prelungită şi interdicţia de circulaţie pe cele două benzi de circulaţie pe direcţia spre centru a Bulevardului Dimitrie Cantemir delimitat de străzile Muntele Găina şi Lugojului.
08 Aprilie 2019, 17:21
Evitaţi! Parcarea din curtea Primăriei Oradea a fost spartă pentru înlocuirea canalizării (FOTO)
Știri Oradea
Şoferii orădeni care au treabă la Primărie sunt îndemnaţi să îşi găsească alte locuri în care să îşi lase maşina decât parcarea din curtea palatului administrativ al oraşului. Parcarea interioară a fost spartă pe fondul lucrărilor de înlocuire a reţelei de canalizare. Lucrările se vor încheia miercuri.
08 Aprilie 2019, 16:39
A dat chix! Sistemul de ticketing al OTL este în pană şi le spune călătorilor că sunt în anul 1999 (FOTO)
Știri Oradea
Sistemul de e-ticketing, vechi de 9 ani, al operatorului de transport din Oradea s-a defectat duminică după amiază şi a rămas "în pană" şi luni. Practic, dispozitivele de validare a abonamentelor şi biletelor electronice nu funcţionează, iar călătorii care-şi compostează biletele de hârtie fac o călătorie în timp, pe acestea fiind scris anul 1999. Sistemele de plată prin SMS şi direct cu cardul bancar în mijloacele de transport funcţionează.
Taxe reale, metode virtuale: Tot al treilea leu încasat de bugetul local s-a plătit online
Știri Oradea
O treime din impozitele orădenilor au fost achitate online până la primul termen de plată din 31 martie. Sumele plătite online, în valoare de 33 milioane lei, s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Modalitatea principală de stingere a obligaţiilor fiscale a rămas în continuare plata la ghişeu, preferată de 44% dintre contribuabili.
08 Aprilie 2019, 12:35
Scenă inedită în Oradea: Un arbitru şi-a cerut iubita în căsătorie chiar pe stadion! (FOTO / VIDEO)
Magazin
Cerere în căsătorie inedită în Oradea. Un arbitru în vârstă de 22 de ani şi-a cerut de soție iubita mai tânără cu un an, şi ea arbitru, chiar pe stadion. Naş le va fi, culmea, tânărul militar care şi-a cerut iubita în căsătorie la festivităţile de Ziua Naţională!
07 Aprilie 2019, 20:16
Constructorii au reluat lucrările de reabilitare a casei Nemes Áron din strada Primăriei (FOTO)
Știri Oradea
Casa Nemes Áron de la intersecţia străzilor Primăriei şi Duiliu Zamfirescu a reintat în şantier. Înainte de a intra în vacanţa de iarnă, constructorii au refăcut acoperişul, tencuiala şi ornamentele de pe faţada clădirii către strada Primăriei şi urmează să abordeze porţiunea mult mai lungă dinspre Duiliu Zamfirescu. Lucrările în valoare de 423.000 lei vor trebui finalizate până la sfârşitul anului.
06 Aprilie 2019, 16:01
Trei pe unul, într-o nouă bătaie în Pasajul Vulturul Negru. Agresorii au fost prinşi de jandarmi
Știri Oradea
Jandarmii bihoreni au prins trei agresori care l-au bătut în noaptea de joi spre vineri pe un orădean în vârstă de 36 de ani, în Pasajul Vulturul Negru. Doi dintre ei sunt din Galaţi şi locuiesc fără forme legale în Oradea.
06 Aprilie 2019, 11:24
Orădenii au ales: Prioritatea oraşului este construirea autostrăzii Transilvania!
Știri Oradea
Priorităţile municipiului sunt, din punct de vedere al orădenilor, în ordine, construirea autostrăzii A3 Transilvania, a drumului de legătură între şoseaua de centură şi aceasta, precum şi modernizarea Aeroportului. Cele mai importante zece obiective votate de orădeni în cadrul campaniei "Alege priorităţile oraşului tău" valorează în total 2,5 miliarde euro.
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON