URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 19 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toată lumea se distrează, numai Bolo defrişează. Ca să poată face pasajul de pe Magheru, 26 de arbori cad sub drujbele Edilului, stârnind o întreagă revoltă în rândul ecologiştilor amatori, amatori de PSD şi UDMR... Problema mare este că, la cum se relaxează Bolojan în concediu de 10 ani, vom serba vacanţa mare mereu prin muncă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Știri Oradea

'Mascaţii' Penitenciarului Oradea au făcut demonstraţii de ziua lor (FOTO) 
Știri Oradea
De Ziua lucrătorului de penitenciare, la baza sportivă a Penitenciarului Oradea, situată pe Calea Sântandreiului, au avut loc mai demonstraţii făcute de "mascaţii" unităţii de detenţie, adică structura de intervenţie, dar au fost prezentate şi armele şi mijloacele auto din dotate. La eveniment au participat familiile angajaţilor Penitenciarului şi alţi invitaţi.
28 Iunie 2019, 20:20
Codul ROȘU de furtuni, în Oradea: Locuitorii, avertizaţi prin RO-Alert să se adăpostească! (FOTO)
Știri Oradea
Oradea este vizată, joi după amiază, de cod roşu de furtuni. Locuitorii au fost averizaţi, prin sistemul RO-ALERT, să se adăpostească, deoarece urmează căderi de grindină. Ce cuprinde mesajul
27 Iunie 2019, 17:47
Primăria împarte responsabilitatea dezinsecţiilor cu orădenii: Proprietarii de terenuri, grădini şi livezi, îndemnaţi să stârpească ţânţarii
Știri Oradea
În timp ce Oradea este invadată de ţânţari, iar firma Coral Impex, angajată de Primărie, va face al treilea tratament la sol pentru combaterea acestor insecte, municipalitatea face un apel şi la cetăţeni. Mai precis, proprietarii de terenuri, grădini şi livezi sunt îndemnaţi să facă şi ei lucrări de dezinsecţie, pentru a combate eficient ţânţarii din oraş.
26 Iunie 2019, 19:10
Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită de oficialități și de o mână de orădeni, în lipsa primarului și a prefectului (FOTO)
Știri Oradea
Aproximativ 50 de reprezentanți ai oficialităților, fără primar și prefect, au fost prezenți, miercuri, în fața Primăriei Oradea, la ceremoniile organizate de Prefectură de Ziua Drapelului Național. La eveniment au asistat și o mână de orădeni, nedumeriți de absența lui Ilie Bolojan și a lui Ioan Mihaiu.
150 de orădeni de etnie maghiară s-au rugat şi au cântat Imnul Ungariei în Piaţa Unirii, cerând amplasarea unei statui a Sfântului Ladislau în centrul Oradiei (FOTO)
Știri Oradea
Circa 150 de orădeni de etnie maghiară, între care şi preoţi romano-catolici, reformaţi şi unitarieni, au participat, marţi, la un nou protest organizat de PPMT în Piaţa Unirii pentru a cere Primăriei orădene să amplaseze aici o statuie ecvestră a regelui Sfântul Ladislau, participanţii rugându-se şi cântând în final Imnul Ungariei.
Incident în Oradea: Un bărbat turmentat a oprit maşini pe stradă, în Nufărul, şi a spart oglinda unui autobuz OTL
Știri Oradea
Întâmplare neobişnuită, marţi seara, în cartierul Nufărul din Oradea. Pe strada Bumbacului, în zona magazinului Profi, un bărbat a oprit mai multe maşini, comportându-se agresiv şi a spart oglinda unui autobuz MAN al companiei locale de transport, OTL, care oprise în coloana formată din cauza agresorului. Bărbatul se afla în stare de ebrietate.
25 Iunie 2019, 22:16
Grădinița 53 din Oradea a fost reabilitată (FOTO)
Știri Oradea
Grădinița nr. 53 de pe strada Călugăreni a fost reabilitată cu fonduri europene. Cu o investiţie de aproape 540.000 de lei, a fost ridicat un nou corp de clădire şi, în plus, la clădirea veche au fost refăcute instalaţiile electrice şi sanitare, fiind executate totodată lucrări de izolare termică. De asemenea, a fost refăcută împrejumirea grădiniţei.
25 Iunie 2019, 19:00
A fost acoperit. Constructorii montează învelitoarea de ţiglă a Palatului Episcopal Greco-Catolic (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de reabilitare a Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din august 2018, au ajuns în faza finalizării structurii de lemn a şarpantei. În prezent, constructorii montează învelitoarea de ţiglă a construcţiei şi pregătesc montarea turlei de cupru. În paralel, municipalitatea scoate la licitaţie reabilitarea faţadelor exterioare ale palatului şi realizarea iluminatului arhitectural.
Drumuri colectoare pentru fluidizarea circulaţiei în zona Pieţei 100 din Oradea
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană pregăteşte două drumuri colectoare pentru fluidizarea circulaţiei în zona Pieţei 100. Consiliul Local a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai unui drum paralel cu şoseaua de centură între magazinul Leroy Merlin şi piaţă. În paralel, Primăria pregăteşte documentaţia pentru o altă cale de acces paralelă centurii, care să lege parcul industrial Eurobusiness II din strada Ogorului de pasajul suprateran ce conectează de oraş cartierul Grigorescu.
25 Iunie 2019, 17:28
Portretele celor șapte episcopi martiri greco-catolici, prezentate Papei Francisc la Blaj, au fost aduse la Oradea (FOTO)
Timp liber
Cele şapte portrete ale episcopilor greco-catolici care au fost beatificaţi de Papa Francisc au fost expuse, marţi, la Biblioteca Judeţeană unde pot fi vizitate timp de 10 zile. La vernisaj a participat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care l-a lăudat pe artistul Ştefan Popa Popa’s, autorul portretelor.
25 Iunie 2019, 17:00
Blocul ANL pentru medici rezidenţi din Oradea este în curs de finalizare
Știri Oradea
Blocul ANL pentru medici rezidenţi din curtea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu este în curs de finalizare. Construcţia, aflată în stadiul realizării finisajelor, urmează să fie predată către chiriaşi în cursul lunii septembrie. Până la finalizarea lucrărilor, municipalitatea va conecta blocul la reţelele de apă, canalizare şi termoficare.
25 Iunie 2019, 15:41
Ziua Drapelului Național va fi sărbătorită miercuri și la Oradea
Știri Oradea
Ziua Drapelului Național va fi celebrată, miercuri, printr-o ceremonie religioasă și militară, care va începe la ora 10.30. După o slujbă oficiată în Biserica cu Lună, în fața Primăriei, ca în fiecare an, va avea loc ceremonia arborării tricolorului național.
25 Iunie 2019, 13:48
Operațiunea 'Pisica': Pompierii orădeni au salvat un pui de felină captiv într-un canal
Știri Oradea
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana au dovedit încă o dată că sunt eroi și pentru necuvântătoare, salvând un pui de pisică. Un echipaj al Detașamentului 2 de Pompieri Oradea a recuperat felina căzută într-un canal colector de pe strada Coriolan Hora din Oradea.
25 Iunie 2019, 12:36
Secţiile de Neurologie şi Pneumoftiziologie se vor muta în clădirea Spitalului Municipal
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat, luni, renegocierea contractului încheiat cu Fundaţia Man care gestionează Centrul de Sănătate şi Imagistică Regina Maria de la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu. Măsura vizează restrângerea spaţiului alocat centrului pentru ca municipalitatea să poată coborî la parterul clădirii secţia de Psihiatrie Infantilă şi să mute în imobil, din clădirile degradate pe care le ocupă, secţiile de Neurologie şi Pneumoftiziologie.
24 Iunie 2019, 21:33
Pentru drumul expres. Străzile care coboară de pe deal în Calea Bihorului vor fi asfaltate
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, modernizarea străzilor Cireşilor şi Dimitrie Anghel. Lucrările în valoare totală de peste 6 milioane lei vor fi scoase la licitaţie în perioada următoare cu termen de execuţie de patru luni. Municipalitatea intenţionează să asfalteze toate străzile adiacente drumului expres, astfel încât acesta să poată fi pus în valoare la finalizarea tronsonului dintre strada Ion Bogdan şi ieşirea din oraş spre Biharia.
24 Iunie 2019, 20:29
Parcul orădenilor: Platforma industrială care va fi amenajată în locul Nutripork va fi populată de companii locale
Știri Oradea
Cel de-al patrulea parc industrial al Oradiei, care va fi amenajat de municipalitate pe amplasamentul fermei Nutripork din Ioşia, va fi unul dedicat companiilor locale. Asta pentru că aici vor fi amenajate parcele de mici dimensiuni, aşa cum au solicitat de-a lungul anilor mai multe firme din Bihor. Oferta va fi, însă, mult redusă, comparativ cu cererea.
24 Iunie 2019, 20:05
Planuri de viitor: Primarul Ilie Bolojan ar demola stadionul FC Bihor ca să facă parc!
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană se pregăteşte deja pentru atragerea de fonduri europene în viitorul ciclu bugetar comunitar. Printre proiectele pe care le are Primăria în pregătire pentru a fi depuse spre finanţare în 2021 se numără amenajarea unui parc pe amplasamentul stadionului Iuliu Bodola, care ar putea fi relocat pe şoseaua de centură, amenajarea unui parc botanic în zona Salca, respectiv construcţia a două pasaje subterane pe sub bulevardele Decebal şi Republicii.
24 Iunie 2019, 19:28
A dat-o-n bară, în maghiară! Primăria a tradus greşit plăcuţele turistice din Oradea, iar reprezentanţii UDMR şi PPMT spun că acest lucru este 'jignitor' (FOTO)
Știri Oradea
Panourile de ghidare trilingve montate săptămâna trecută în Oradea au declanşat polemici, reprezentanţii comunităţii maghiare declarându-se "jigniţi" de traducerile în limba maghiară făcute de reprezentanţi ai municipalităţii, pline de greşeli şi anomalii. De exemplu, Piaţa Unirii a fost tradusă ca "Unirii Piac", deşi, în mod corect, ar fi fost "Unirii tér". De asemenea, pietonala Republicii apare pe indicator drept "Republicii sétány" (n.r. - aleea Republicii), în loc de "Republicii sétáló utca".
O bloggeriță de modă din Marea Britanie a venit în Bihor să vadă iile românești și celebrul cojoc din Beiuș, copiat de Dior (FOTO)
Știri Oradea
Creatoarea și fondatoarea unui blog de modă din Marea Britanie, Donna Bramhall, a ajuns, luni, în Bihor, unde vrea să vadă atelierele de creație ale vestitului cojoc beiușean, care a fost copiat de casa de modă Dior. Bramhall se află într-un tur al României timp de o lună, alături de fondatoarea magazinului „La blouse roumaine”, Andreea Tănăsescu, cea care a promovat pentru prima dată, în urmă cu 7 ani, Ziua Internațională a Iei.
Al treilea val. Joia viitoare va începe o nouă etapă a dezinsecţiei pe spaţiile publice
Știri Oradea
Ploile din ultimele săptămâni au provocat înmulţirea insectelor de disconfort şi diminuarea eficienţei primelor două etape a dezinsecţiei spaţiilor publice realizate în primăvară. În perioada 27 - 29 iunie municipalitatea va demara cea de-a treia etapă a dezinsecţiei prin tratament la sol a zonelor publice, spaţiilor verzi şi cursurilor de apă.
23 Iunie 2019, 15:16
O cursă în culori. Peste o mie de orădeni au alergat prin pudră colorată la The Color Run (FOTO)
Știri Oradea
Peste o mie de orădeni au alergat sâmbătă seară prin pudră colorată în cea de-a doua ediţie a cursei The Color Run. Sportivi de toate vârstele au alergat 5 kilometri prin centrul oraşului, trecând prin patru puncte în care au fost împroşcaţi cu pudră colorată 100% naturală şi răcoriţi, înainte de finiș, cu valuri de spumă.
22 Iunie 2019, 22:18
Poluatorul plăteşte: După ce a deversat ape uzate în Peţa, OTL a populat pârâul cu 5.000 de puieţi de clean (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Operaţiune inedită, vineri, pe malul Peţei, în Oradea. După ce a deversat în pârâu ape uzate de la spălătoria de tramvaie, societatea de transport local a fost obligată de Garda de Mediu să populeze Peţa cu puiet de peşte, obligaţie de care OTL s-a achitat acum. În apă au fost eliberaţi 5.000 de puieţi de clean.
22 Iunie 2019, 16:35
A fost sau nu a fost viol? Avocatul Răzvan Doseanu susţine că fata a vrut să facă sex cu băiatul la petrecerea de majorat, apoi i-a fost ruşine că s-a aflat
Știri Oradea
După apariţia ştirii care spunea că o tânără susţine că a fost violată la o petrecere de majorat desfăşurată joi seara la sala de evenimente Ambasador, avocatul Răzvan Doseanu a reacţionat, transmiţând redacţiei precizări în care susţine că presupusul violator, care îi este client, neagă acuzaţiile. Fata ar fi mers de bunăvoie cu el, după care i-ar fi fost ruşine că s-a aflat şi a inventat violul.
22 Iunie 2019, 14:28
'Oradea donează o pâine', la a şasea ediţie: pâinile pentru sărmani vor fi donate în cinci locuri
Jos pălăria
Iniţiativa "Oradea donează o pâine", care a început în ianuarie, a ajuns la cea de-a şasea ediţie. De acum înainte, cei care doresc să susțină proiectul prin donarea pâinilor, le vor putea lăsa în cinci locații din oraș, aceleaşi din care sărmanii le pot ridica.
22 Iunie 2019, 09:02
S-a lansat Cronica Oradiei: Versiunea maghiară a istoriei oraşului în 850 de pagini de informaţii şi 2018 de fotografii (FOTO)
Știri Bihor
Sute de orădeni au fost prezenţi, joi seara, la lansarea volumului „Cronica Oradiei”, semnat de istoricul Kormányos László, o versiune maghiară a istoriei oraşului, de la origini şi până în zilele noastre, realizată prin articole scurte, incitante şi cuprinzând peste 2.000 de ilustraţii, hărţi, picturi, gravuri şi fotografii.
Arheoparcul din curtea palatului princiar al Cetăţii Oradea, finalizat în proporţie de 98% (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările la arheoparcul din curtea palatului princiar al Cetăţii Oradea au fost finalizate în proporţie de 98%. Curtea, cu o suprafaţă de 4.900 metri, a fost amenajată astfel încât lucrările de cercetare arheologică să poată fi reluate oricând fără să fie necesare desfaceri de pavaje, iar elementele constructive ale fostei catedrale gotice, descoperite în timpul cercetărilor arheologice din perioada 2012 – 2015, au fost marcate la sol cu lespezi de piatră naturală şi cărămidă klinker. Între zidurile fostei catedrale au fost amenajate două morminte din marmură albă şi "roso" în memoria regilor Ladislau I al Ungariei şi Sigismund de Luxemburg.
21 Iunie 2019, 13:37
Orădeni, nu uitaţi: sunteţi obligaţi să întreţineţi spaţiile verzi şi terenurile pe care le deţineţi sau le administraţi
Știri Oradea
Poliţia Locală şi Primăria Oradea le reamintesc cetăţenilor că regulamentul privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan îi obligă pe toţi proprietarii sau administratorii de terenuri să întreţină aceste zone. Iarba şi buruienile trebuie cosite, iar mizeriile trebuie adunate, iar nerespectarea acestor obligaţii atrage amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei.
21 Iunie 2019, 09:51
Poliţiştii, altfel: Agenţii de prevenire ai IPJ Bihor au discutat cu orădenii la îngheţată şi cafea (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Demers inedit al poliţiştilor orădeni care, miercuri, i-au invitat la cafea şi îngheţată pe cei interesaţi de modul în care acţionează spărgătorii de locuinţe, de cele mai simple şi eficiente sisteme de siguranţă, dar şi de alte sfaturi despre cum își pot proteja locuinţa.
20 Iunie 2019, 15:47
Parcul nepăsării: Un loc de joacă pentru copiii din Oradea, invadat de buruieni (FOTO)
Ne enervează
Vacanţa mare a venit, dar unii copii din Oradea n-au unde să se joace. Un parc de pe strada Ştefan cel Mare din Oradea este de-a dreptul invadat de buruieni, iar iarba a crescut aproape la fel de mare ca aparatele de joacă.
20 Iunie 2019, 13:01
Oradea va avea un al patrulea parc industrial. Va fi amenajat pe amplasamentul Nutripork
Știri Oradea
Oradea va avea cel de-al patrulea parc industrial pe amplasamentul care va fi eliberat până la sfârşitul anului viitor prin relocarea fermei e porci Nutripork din cartierul Ioşia. Parcul Eurobusinss IV va fi înfiinţat în baza ordinului viceprim-ministrului de la începutul lunii iunie. Noul parc industrial va fi amenajat pe o suprafaţă de 6,5 hectare.
19 Iunie 2019, 17:01
  1 2 3  5  7 8 9  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2656 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON