URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Aprilie 2024, 18:01

Muzeul orașului Oradea a fost reorganizat. Cum arată noua expoziție permanentă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reorganizare a expoziţiei permanente a Muzeului oraşului Oradea (MoO), secţie a Muzeului Ţării Crişurilor (MȚC), au fost finalizate, au anunţat reprezentanţii instituţiei de cultură, luni, în cadrul unei conferinţe de presă. 

La evenimentul în cadrul căruia a fost prezentată noua expoziţie permanentă au participat directorul MŢC, Gabriel Moisa, şeful secţiei Muzeului oraşului Oradea, Ionuț Ciorba, şi primarul Oradiei Florin Birta, alături de jurnaliști şi angajaţi ai muzeului. 

Începând de marți, orădenii și turiștii vor putea vizita, în fiecare zi, între orele 10 şi 18, mai multe săli cu exponate ordonate cronologic, prețul unui bilet fiind de 20 lei. Gazdele spun că au gândit proiectul astfel încât MoO să fie un spațiu de educație, culturalizare și recreere pentru mai multe categorii de public. 

„Un focar educativ”

„Realizarea acestei noi expoziţii este o upgradare a ceea ce a fost aici. Am regândit spaţiile expoziţionale într-o manieră cronologică. Aşadar, ceea ce avem aici este o poveste centrată pe istoria oraşului şi a Cetăţii", a spus istoricul Gabriel Moisa, directorul MŢC adăugând că oamenii vor putea descoperi exponate începând din Paleolitic până în secolul XX. 

Câteva spații ale muzeului, cum ar fi primele trei săli de la parter, vor servi drept spații de pedagogie muzeală, iar în acest context directorul muzeului din Cetate, Ionuţ Ciorba, a explicat că muzeul "se ghidează după noile paradigme, respectiv acelea care spun că un muzeu nu trebuie doar să adune şi să conserve patrimoniul, ci trebuie să fie şi un focar educativ", adăugând că în viitor vor fi organizate aici o serie de activităţi educative.

Primarul Florin Birta a mulţumit conducerii muzeului pentru eforturile de a reorganiza secţia, dar a şi punctat faptul că protocolul semnat în 2021 între Primărie şi Consiliul Judeţean, ce viza transformarea Muzeului oraşului Oradea în secţie a MŢC a funcţionat, în ciuda criticilor de la acea vreme.

„Mă bucur că azi se deschide acest muzeu în Cetate, pentru că acum ceva vreme, când am decis desfiinţarea instituţiei separate a Muzeului oraşului Oradea şi, aşa cum era normal, să o predăm către Muzeul Ţării Crişurilor, să se ocupe dânşii de tot ceea ce înseamnă muzeu, poate multă lume era neîncrezătoare că se va mai deschide. Mă bucur că astăzi am ajuns în această zi în care se deschide practic acest muzeu. Aşa este normal, ca o instituţie muzeală să se ocupe de toate muzeele din judeţul Bihor şi din municipiul Oradea", a afirmat Birta.

Istoria orădenilor

Vizitarea muzeului dedicat istoriei Oradiei începe cu o sală dedicată Paleoliticului, mai apoi se ajunge la marea invazie mongolă, cucerirea şi stăpânirea otomană, perioada habsburgică şi dualistă, umanismul şi renaşterea, terminând cu viaţa culturală interbelică şi postbelică şi cotidianul orădenilor în comunism.

Oamenii vor putea descoperi aici, printre altele, arme din perioada habsburgică, pipe din perioada otomană, un dispensar specific perioadei secolelor XVII–XIX, o cameră ce redă atmosfera comunistă, care adună de la obicete de mobilier, la jucării sau decoraţiuni, cum ar fi bibeloul de pe televizor în formă de peşte, până la haine sau obiecte de uz casnic.

Spaţiul a fost optimizat la maximum, astfel încât, în unele săli, pardoseala este pictată astfel încât să se potrivească cât mai bine conceptului sălii.

Spre exemplu, în sala care prezintă arhitectura orădeană, pe podea sunt trasate străzile importante din oraş şi Crişul Repede, iar în unele puncte au fost instalate cuburi "plutitoare" ce prezintă unele clădiri istorice din oraş, cum ar fi Sinagoga Sion sau Palatul Primăriei.

De asemenea, într-un spaţiu dedicat represiunii comuniste este expusă o uşă de la fosta Securitate cu scrijelituri şi însemnări ale unor foşti deţinuţi politic din acea perioadă. 

În muzeu se regăseşte şi o sală dedicată istoriei pompierilor bihoreni, amenajată cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, care a donat o parte dintre exponate. 

Totodată, au fost instalate ghișee special concepute pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea de a accesa informații digitale detaliate despre exponate, iar în două dintre sălile de la etaj, dedicate spațiului educațional, au fost montate monitoare unde se pot viziona imagini sau filmulețe reprezentative, cum ar fi o oră de geografie din anii 80 desfășurată într-o școală din Oradea.

Lucrările de reamenajare a secţiei au costat puţin peste 1.100.000 lei, iar în viitor urmează demararea unei noi investiţii ce priveşte digitalizarea muzeului, a spus Gabriel Moisa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON