URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2024, 18:01

Muzeul orașului Oradea a fost reorganizat. Cum arată noua expoziție permanentă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reorganizare a expoziţiei permanente a Muzeului oraşului Oradea (MoO), secţie a Muzeului Ţării Crişurilor (MȚC), au fost finalizate, au anunţat reprezentanţii instituţiei de cultură, luni, în cadrul unei conferinţe de presă. 

La evenimentul în cadrul căruia a fost prezentată noua expoziţie permanentă au participat directorul MŢC, Gabriel Moisa, şeful secţiei Muzeului oraşului Oradea, Ionuț Ciorba, şi primarul Oradiei Florin Birta, alături de jurnaliști şi angajaţi ai muzeului. 

Începând de marți, orădenii și turiștii vor putea vizita, în fiecare zi, între orele 10 şi 18, mai multe săli cu exponate ordonate cronologic, prețul unui bilet fiind de 20 lei. Gazdele spun că au gândit proiectul astfel încât MoO să fie un spațiu de educație, culturalizare și recreere pentru mai multe categorii de public. 

„Un focar educativ”

„Realizarea acestei noi expoziţii este o upgradare a ceea ce a fost aici. Am regândit spaţiile expoziţionale într-o manieră cronologică. Aşadar, ceea ce avem aici este o poveste centrată pe istoria oraşului şi a Cetăţii", a spus istoricul Gabriel Moisa, directorul MŢC adăugând că oamenii vor putea descoperi exponate începând din Paleolitic până în secolul XX. 

Câteva spații ale muzeului, cum ar fi primele trei săli de la parter, vor servi drept spații de pedagogie muzeală, iar în acest context directorul muzeului din Cetate, Ionuţ Ciorba, a explicat că muzeul "se ghidează după noile paradigme, respectiv acelea care spun că un muzeu nu trebuie doar să adune şi să conserve patrimoniul, ci trebuie să fie şi un focar educativ", adăugând că în viitor vor fi organizate aici o serie de activităţi educative.

Primarul Florin Birta a mulţumit conducerii muzeului pentru eforturile de a reorganiza secţia, dar a şi punctat faptul că protocolul semnat în 2021 între Primărie şi Consiliul Judeţean, ce viza transformarea Muzeului oraşului Oradea în secţie a MŢC a funcţionat, în ciuda criticilor de la acea vreme.

„Mă bucur că azi se deschide acest muzeu în Cetate, pentru că acum ceva vreme, când am decis desfiinţarea instituţiei separate a Muzeului oraşului Oradea şi, aşa cum era normal, să o predăm către Muzeul Ţării Crişurilor, să se ocupe dânşii de tot ceea ce înseamnă muzeu, poate multă lume era neîncrezătoare că se va mai deschide. Mă bucur că astăzi am ajuns în această zi în care se deschide practic acest muzeu. Aşa este normal, ca o instituţie muzeală să se ocupe de toate muzeele din judeţul Bihor şi din municipiul Oradea", a afirmat Birta.

Istoria orădenilor

Vizitarea muzeului dedicat istoriei Oradiei începe cu o sală dedicată Paleoliticului, mai apoi se ajunge la marea invazie mongolă, cucerirea şi stăpânirea otomană, perioada habsburgică şi dualistă, umanismul şi renaşterea, terminând cu viaţa culturală interbelică şi postbelică şi cotidianul orădenilor în comunism.

Oamenii vor putea descoperi aici, printre altele, arme din perioada habsburgică, pipe din perioada otomană, un dispensar specific perioadei secolelor XVII–XIX, o cameră ce redă atmosfera comunistă, care adună de la obicete de mobilier, la jucării sau decoraţiuni, cum ar fi bibeloul de pe televizor în formă de peşte, până la haine sau obiecte de uz casnic.

Spaţiul a fost optimizat la maximum, astfel încât, în unele săli, pardoseala este pictată astfel încât să se potrivească cât mai bine conceptului sălii.

Spre exemplu, în sala care prezintă arhitectura orădeană, pe podea sunt trasate străzile importante din oraş şi Crişul Repede, iar în unele puncte au fost instalate cuburi "plutitoare" ce prezintă unele clădiri istorice din oraş, cum ar fi Sinagoga Sion sau Palatul Primăriei.

De asemenea, într-un spaţiu dedicat represiunii comuniste este expusă o uşă de la fosta Securitate cu scrijelituri şi însemnări ale unor foşti deţinuţi politic din acea perioadă. 

În muzeu se regăseşte şi o sală dedicată istoriei pompierilor bihoreni, amenajată cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, care a donat o parte dintre exponate. 

Totodată, au fost instalate ghișee special concepute pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea de a accesa informații digitale detaliate despre exponate, iar în două dintre sălile de la etaj, dedicate spațiului educațional, au fost montate monitoare unde se pot viziona imagini sau filmulețe reprezentative, cum ar fi o oră de geografie din anii 80 desfășurată într-o școală din Oradea.

Lucrările de reamenajare a secţiei au costat puţin peste 1.100.000 lei, iar în viitor urmează demararea unei noi investiţii ce priveşte digitalizarea muzeului, a spus Gabriel Moisa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON