URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Știri Oradea

PS Virgil Bercea: Episcopul Demetriu Radu și Centenarul Oradiei
Știri Oradea
Dragi orădeni, este binecunoscut rolul extraordinar pe care l-a avut Biserica Română Unită în renaşterea naţională şi culturală a poporului nostru, precum şi în făurirea României Mari. Poate unii dintre dumneavoastră n-aţi avut şansa de a afla multe lucruri în acest sens, dată fiind perioada nefastă a comunismului, când această Biserică nu doar că a fost aspru persecutată, ci era interzisă până şi menţionarea ei în public. 
19 Aprilie 2019, 20:22
Statuia generalului Traian Moşoiu a fost reabilitată înaintea manifestărilor din 20 aprilie (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea a anunţat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moşoiu, precum şi a piaţetei din jurul acesteia. Sâmbătă, la împlinirea a 100 de ani de când armata condusă de Moşoiu a eliberat Oradea, vor avea loc numeroase manifestări în centrul oraşului, în program fiind prevăzute alocuţiuni şi depuneri de coroane la statuia generalului.
19 Aprilie 2019, 18:53
PS Sofronie Drincec: De Paști, acum o sută de ani
Știri Oradea
Din darul lui Dumnezeu, pământul strămoșesc în care odihnesc osemintele înaintașilor noștri, „a văzut lumină mare”, de Paști, acum o sută de ani. Atunci, brava Armie română, sub bastonul Generalului Traian Moșoiu, la ordinul Regelui Ferdinand Întregitorul, a intrat în Oradia Mare, eliberând metropola de pe malurile Crișului Repede, cum și întreg Bihorul și toată Crișana, dimpreună cu toți locuitorii lor, de sub teroarea bolșevică. 
19 Aprilie 2019, 18:31
„ORADEAdventure”: Bihorenii şi turiştii, invitaţi la tururi ghidate gratuite prin oraş (FOTO)
Timp liber
Un grup de tineri orădeni organizează voluntar tururi ghidate prin oraş, la care sunt invitaţi să participe toţi bihorenii şi turiştii curioşi. Călătoriile prin Oradea încep în fiecare joi, de la ora 16.30, din 25 aprilie până în 23 mai.
19 Aprilie 2019, 17:51
Controale în pieţe: 18 tone de fructe şi legume au fost retrase de la comercializare
Știri Oradea
Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Bihor au dispus, în urma controalelor făcute în pieţele bihorene, retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 18 tone de legume şi fructe. Dintre acestea, 11,7 tone de legume şi fructe, lovite sau putrede, nu îndeplineau standardele de calitate, iar pentru o cantitate de 6,3 tone, comercianţii nu au putut prezenta documente de provenienţă.
19 Aprilie 2019, 17:19
La liber! Parcarea în Oradea va fi gratuită de Paşti
Știri Oradea
Parcarea în Oradea va fi gratuită cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Orădenii vor fi scutiţi de plata taxelor de parcare atât luni, în a doua zi a Paştelui Catolic, cât şi pe 29 aprilie, în a doua zi a Paştelui Ortodox.
19 Aprilie 2019, 16:10
Centenarul Oradiei: Mesajul primarului Ilie Bolojan pentru orădeni, de 20 aprilie
Știri Oradea
Se cuvine să le fim recunoscători tuturor celor care, indiferent de epoca în care au trăit, indiferent de etnie sau confesiune, au contribuit la ceea ce e Oradea astăzi. Mândria unora nu trebuie alimentată cu aversiunea față de alții. Respectul, toleranța și apropierea în diversitate sunt temelia dezvoltării orașului și în anii următori.
19 Aprilie 2019, 15:15
Acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi finalizat până în iunie (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de refacere a acoperişului Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din august, vor fi finalizate la mijlocul lunii iunie. Până în prezent constructorii au montat panşeul şi structura de lemn peste tronsonul de clădire dinspre strada Episcop Mihai Pavel şi lucrează la înlocuirea învelitorii de ţiglă şi a ornamentelor de cupru.
Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Vizitatorii expoziţiei interactive Traian Moşoiu, vernisată joi în Cetate, au primit varză cu cartofi. Curajoşii au putut completa meniul şi cu un pahar cu vin. Expoziţia organizată de Muzeul Cetăţii şi al Oraşului Oradea este împărţită în patru săli în care este redată atmosfera din tranşee, dintr-o casă de refugiu, dar şi de la o bucătărie de campanie. Sala principală, care cuprinde fotografii inedite, este dedicată generalului Traian Moşoiu. Cu ocazia vernisajului, generalul în rezervă Grigore Bartoş şi-a lansat noul număr al revistei „Identitatea naţională, dedicat lui Moşoiu şi zilei de 20 aprilie 1919.
18 Aprilie 2019, 21:11
'Ştim să respectăm ceea ce este frumos!'. Expoziţia etnografică Basarabia-Crişana a fost deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor - Complex muzeal, împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău au vernisat, joi, expoziţia temporară "Basarabia şi Crişana - perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari", dedicată Centenarului Marii Uniri şi Centenarului intrării Armatei Române în Oradea.
Noi modificări în programul de 20 aprilie: Concertul Andra va începe la ora 19
Evenimente Oradea
Primăria Oradea a transmis, joi, că s-au făcut noi modificări în programul manifestărilor de Ziua Eliberării Oradiei. Astfel, concertul Andrei din Piaţa Unirii a mai fost mutat o dată, de data aceasta pentru ora 19, în timp ce retragerea cu torţe a fost programată la ora 20.30. Focurile de artificii sunt plănuite pentru ora 21.10.
18 Aprilie 2019, 19:46
Investiţie de 31,7 milioane lei într-un centru de transfer tehnologic pentru Universitatea Oradea
Știri Oradea
Municipalitatea va investi, cu ajutorul unei co-finanţări europene, 31,7 milioane lei în construcţia unui centru de transfer tehnologic pentru Universitatea Oradea. Clădirea cu o suprafaţă de 827 metri pătraţi va fi construită în partea dinspre Cimitirul Municipal a campusului universitar. Imobilul va fi dotat cu laboratoare pentru discipline de vârf precum roboţi industriali, sudură cu laser şi altele, astfel încât studenţii să se poată pregăti pe utilajele pe care le vor întâlni în fabricile de pe platforma industrială făcând transferul în producţie mult mai uşor.
18 Aprilie 2019, 18:31
Pentru Centenarul Oradiei vin din Bucureşti ministrul Apărării şi nouă cupluri ecvestre ale Jandarmeriei
Știri Oradea
Oradea va sărbători sâmbătă 100 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia bolşevică, prilej cu care sunt programate ceremonii de amploare, inclusiv o paradă militară nemaivăzută până acum în oraş. Special pentru această ocazie, la Oradea va veni ministrul Apărării, Gabriel Leş. În plus, Jandarmeria Bucureşti trimite nouă cupluri ecvestre, care vor defila pentru întâia oară în oraşul nostru.
18 Aprilie 2019, 16:33
Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Statuia omului politic Iuliu Maniu a fost dezvelită, joi, pe platoul din faţa Bisericii Greco - Catolice "Sfântul Nicolae" din Oradea. Evenimentul l-a emoţionat până la lacrimi pe primarul Ilie Bolojan. Pentru amplasarea statuii marelui om politic şi pentru donaţia de 50.000 de euro făcută de oraşul Oradea la repararea casei ilustrului om politic de la Bădăcin, primarul a primit din partea unui grup de săteni din satul natal al lui Iuliu Maniu un mic cadou. 
'Dumnezeu a plâns pentru Fiul Său!': Devoţiunea Calea Crucii din Parcul Olosig s-a ţinut pe ploaie (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Drumul Crucii a fost recreat, miercuri seară, în Parcul Olosig din Oradea. Ploaia puternică ce s-a abătut asupra oraşului nu i-a oprit pe tinerii franciscani care au interpretat personajele biblice pe Via Crucis şi nu i-a speriat pe cei circa 150 de participanţi la eveniment.
18 Aprilie 2019, 08:49
Primăria va asfalta toate străzile nemodernizate din Cinka Panna
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, că municipalitatea va asfalta 10 străzi din cartierul Mihai Eminescu, zonă cunoscută şi ca Cinka Panna. "Astfel, această zonă marginalizată îşi va rezolva problemele de acces şi problemele de infrastructură", a spus edilul Oradiei.
17 Aprilie 2019, 19:45
Primarul Ilie Bolojan: 'Am alocat 42% din bugetul local pentru investiţii'. Află principalele lucrări din Oradea, în 2019!
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat, miercuri, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, bugetul municipiului pentru anul 2019. Oradea se bazează anul acesta pe un buget de 167 milioane euro din care 90 milioane euro venituri proprii şi 50 milioane euro fonduri europene. Anul acesta oraşul va aloca 42% din buget, echivalentul a 70 milioane euro, pentru investiţii în modernizarea de străzi, construcţia de pasaje şi altele.
Pentru defilare! Traficul rutier prin centrul Oradiei va fi restricţionat începând de joi (HĂRŢI)
Știri Oradea
Traficul rutier prin centrul Oradiei, pe străzile Iuliu Maniu, Piaţa Unirii şi Independenţei, va fi restricţionat începând de joi. Militarii vor repeta defilarea pentru festivităţile din 20 aprilie ocazionate de împlinirea a o sută de ani de la instalarea administraţiei româneşti în Oradea.
17 Aprilie 2019, 18:21
BNR Bihor şi-a deschis porţile: Liceenii orădeni și-au pus faţa pe bancnote de 1.000 de lei (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii au putut vizita, miercuri, sediul agenţiei bihorene a Băncii Naționale a României, unde au putut vedea bancnote vechi, dulapuri uriaşe de fier în care, pe vremuri, se păstrau banii și bijuteriile bihorenilor bogați, și au aflat detalii din istoria bancnotei naționale, dar şi a impozantului palat din Parcul Traian.
17 Aprilie 2019, 18:01
Biruri mai mari! Taxele şi amenzile orădenilor se vor majora cu 4,6% de anul viitor
Știri Oradea
Taxele, impozitele şi amenzile orădenilor se vor majora de anul viitor cu 4,6% prin actualizarea cu rata inflaţiei. Consiliul Local a aprobat, miercuri, actualizarea impozitelor, cu precizarea că acestea vor fi stabilite efectiv într-o şedinţă ulterioară. Estimativ, impozitul pentru un apartament cu două camere va depăşi pragul de 200 lei.
17 Aprilie 2019, 17:08
Parcarea supraetajată de lângă Spitalul Judeţean din Oradea va avea 500 de locuri. Vezi cum va arăta! (FOTO)
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a vorbit, miercuri, într-o conferinţă de presă despre parcarea supraetajată care urmează să fie construită de municipalitate lângă Spitalul Judeţean din Oradea. Construcţia va avea patru niveluri, circa 500 de locuri de parcare şi va costa, potrivit edilului, în jur de 5 milioane euro.
Schimbare în programul de 20 aprilie: Slujba de Înviere a romano-catolicilor reprogramează concertul Andrei
Știri Oradea
Concertul Andrei, programat să încheie, sâmbătă seară, festivităţile ocazionate de împlinirea unui secol de la instalarea administraţiei româneşti în Oradea, a fost devansat cu o jumătate de oră, pentru ora 19:30 astfel încât spectacolul să nu tulbure slujba de Înviere oficiată pentru credincioşii romano-catolici la Biserica Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii. Focul de artificii anunţat pentru ora 21:30 se va ţine de la ora 21.
16 Aprilie 2019, 20:31
ABA Crişuri: În Peţa şi Adona se deversează ape menajere. OTL, printre posibilii poluatori
Știri Oradea
Poluarea masivă care a avut loc săptămâna trecută pe pârâul Peţa şi care a provocat moartea a sute de peşti a fost cauzată de deversări de ape menajere, este concluzia Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, după analizele făcute pe probe de apă prelevate atât din Peţa, cât şi din pârâul întubat Adona. ABA Crişuri continuă verificările, pentru a depista cine anume poluează cele două cursuri de apă, anchetă care va viza inclusiv societatea de transport local, întrucât au fost depistate deversări chiar lângă depoul OTL.
16 Aprilie 2019, 17:48
Încolonaţi pe centură: Peste 200 de taximetrişti din Oradea au protestat împotriva Uber, deşi serviciul nu există în oraş (FOTO)
Știri Oradea
Peste 200 de taximetrişti orădeni de la firmele Fulger, City, Start şi Green Taxi au mărşăluit încolonaţi pe şoseaua de centură, pornind din Episcopia până la sensul giratoriu de la ieşirea spre Nojorid, în semn de protest faţă de serviciul de transport Uber. Taximetriştii au însoţit un grup de colegi care a pornit către Bucureşti pentru a participa la marşul de protest de mâine seară. Şoferii acuză platformele de ridesharing de concurenţă neloială şi cer reglementarea acestei activităţi.
Nepoata lui Traian Moșoiu, la expoziția dedicată generalului, în Piața Unirii: „Atenție, Bucureștiule! Oradea știe să își comemoreze eroii” (FOTO)
Timp liber
Circa 150 de orădeni s-au strâns, marţi la prânz, în Piaţa Unirii pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei "General Traian Moşoiu - 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea". La eveniment a fost prezentă şi nepoata generalului care a eliberat Oradea, actriţa Anca Neculce, care a lăudat autorităţile orădene pentru felul în care comemorează eroii.
Mesajul emoţionant al preasfinţitului Virgil Bercea către francezi: 'Dincolo de încercare este viaţă!'
Știri Oradea
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a transmis, marţi, Arhiepisopului de Paris, mons. Michel Aupettit, şi poporului francez o scrisoare în care se arată "întristat profund" de incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, un monument religios şi cultural. PS Bercea rememorează şi momentele dramatice prin care a trecut comunitatea din Oradea în vara anului trecut, când Palatul Episcopal Greco-Catolic a fost cuprins de flăcări.
16 Aprilie 2019, 15:11
Primăria Oradea își recunoaște vina: A retipărit 150 de invitaţii pentru festivitățile de 20 aprilie, ca să pună şi semnătura lui Ioan Mang
Știri Oradea
Primăria Oradea a retipărit, marţi, 150 de invitaţii oficiale la festivităţile de 20 aprilie, pentru ca acestea să poarte şi semnătura vicepreşedintelui Ioan Mang, ca o recunoaştere a parteneriatului municipalităţii cu Consiliul Judeţean Bihor la organizarea evenimentelor, după ce Mang a reclamat, anterior, într-o conferință de presă, că este „o golăneală” faptul că municipalitatea nu i-a pus numele pe invitații, deși ar fi contribuit decisiv atât la organizarea, cât şi la finanţarea acestora.
16 Aprilie 2019, 14:45
Asta ne mai lipsea! PSD vrea ca Bihorul şi Oradea să fie invadate de turişti din Rusia
Știri Oradea
Doi dintre consilierii locali ai PSD ar vrea ca Bihorul şi Oradea să fie invadate de turişti din Rusia şi Republica Moldova. Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea s-au declarat, marţi, nemulţumiţi că Primăria orădeană încearcă să atragă turişti din Europa scandinavă, când, cred ei, atenţia ar trebui îndreptată spre „Mama Rusie”, unde oamenii sunt mai bogaţi.
16 Aprilie 2019, 14:21
Centenarul Oradiei Mari: Nu rataţi programul spectaculos pregătit la 100 de ani de la eliberarea oraşului!
Timp liber
La 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea, în oraş vor avea loc manifestări fără precedent, care vor include o desfăşurare militară amplă, cu survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer. Vezi programul complet...
16 Aprilie 2019, 09:43
Tramvaiul Siemens a fost mutat cu greu spre depou. Circulaţia tramvaielor a fost reluată în Nufărul (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Tramvaiul Siemens care a deraiat luni, în jurul orei 18, lângă podul de peste Peţa din cartierul Cantemir a fost pus pe şine şi mutat, cu câteva minute înaintea orei 22, pe liniile care duc spre depoul OTL. Astfel circulaţia pe relaţia Parcul 1 Decembrie – Nufărul a fost reluată.
15 Aprilie 2019, 22:13
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON