URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Știri Oradea

Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan i-a informat, joi, pe consilierii locali, că, începând din primăvara anului viitor, dezbaterile Consiliului Local se vor muta în beciurile Primăriei Oradea. Mai multe încăperi de la subsol au fost reamenajate pentru a putea găzdui şedinţe sau conferinţe în perioada în care palatul administrativ al oraşului va intra în reabilitare.
Primăria Oradea îşi scoate licenţă de explorare a apelor geotermale pentru proiectul din cartierul Nufărul
Știri Oradea
Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Ilie Bolojan să ridice de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale licenţa de dare în administrare a activităţii de explorare a apei geotermale din perimetrul Oradea. Municipalitatea urmează să execute, în premieră, un foraj nou de extracţie a apei geotermale lângă complexul Lotus pentru a încălzi cu această resursă regenerabilă cartierul Nufărul, în cadrul unui proiect european estimat la 19 milioane euro.
17 Mai 2018, 18:22
Nutripork are autorizaţie! APM Bihor a eliberat documentul care permite funcţionarea fermei de porci
Știri Oradea
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a eliberat autorizaţia integrată de mediu pentru complexul zootehnic Nutripork din cartierul Ioşia. Aşadar, ferma de porci poate fi populată din nou cu animale, până la capacitatea maximă, de 10.000 de capete. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, APM Bihor a impus în autorizaţie condiţii preluate din normativele europene, care presupun inclusiv măsurători ale duhorii cu olfactometre şi punerea la dispoziţia orădenilor a acestor informaţii.
17 Mai 2018, 17:00
'Vă rog, distribuiţi': O tânără abandonată la naştere în Oradea îşi caută mama
Știri Oradea
O tânără abandonată la naştere în Oradea îşi caută mama. "Nu am fost adoptată, dar, totuşi, vreau aşa de mult să ştiu cine este mama mea biologică!", a scris tânăra, pe pagina de Facebook "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României", creată special pentru copiii care acum îşi caută părinţii naturali.
16 Mai 2018, 19:24
Meloterapie: Celebrul violonist Alexandru Tomescu le-a cântat copiilor din Spitalul Municipal Oradea cu vioara Stradivarius Elder - Voicu (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, le-a cântat marţi dimineaţă copiilor internaţi la Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, în cadrul proiectului Sunet pentru Sănătatea Copiilor. Iniţiat de asociaţia Life Education for All, proiectul vizează dotarea saloanelor pentru copii cu audioteci pentru a asigura accesul acestora la meloterapie.
Plantări de primăvară: Aproape 300 de arbori sădiţi în Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Firma Adenandra, angajată de Primărie pentru campania de plantări de primăvară, a sădit în Oradea 272 de arbori din trei specii: platani, stejari şi frasini. În toamnă, aceeaşi firmă va mai planta în oraş 228 de copaci.
Lecţia de ecologie: Preşedinţii de asociaţii au fost informaţi despre programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii (FOTO)
Știri Oradea
Viceprimarul Florin Birta şi directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, s-au întâlnit cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari incluse în programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii. Acest program va demara pe 1 iunie, iar de atunci 12.000 de orădeni vor arunca separat deşeurile biodegradabile.
Evitaţi! Lucrările la reţeaua electrică au blocat strada Louis Pasteur din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
În cursul zilei de marţi, ambuteiajele de pe strada Louis Pasteur din Oradea s-au întins de la intrarea în fostul Staţionar II, aflat la intersecţia cu Bulevardul Magheru, până dincolo de Spitalul de Psihiatrie. Autovehiculele au circulat bară la bară din cauză că banda de circulaţie către oraş a fost blocată de săpăturile făcute pentru lucrări la reţeaua de energie electrică.
Începe Street Food! Piaţa Unirii se închide traficului auto începând de miercuri seară
Știri Oradea
Comisia pentru circulaţie a aprobat miercuri închiderea traficului auto prin Piaţa Unirii începând de miercuri seară până luni dimineaţă. Măsura va fi luată pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului culinar Street Food Festival.
15 Mai 2018, 14:00
Fraţii Maghiar şi doctorul Cacuci vând Spitalul Pelican din Oradea: Valoarea tranzacţiei - 23 milioane de euro!
Știri Oradea
Spitalul Pelican din Oradea a fost vândut, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 23 milioane de euro! Unitatea orădeană, patronată de fraţii Teodor şi Adrian Maghiar, împreună cu ortopedul Octavian Gogu Cacuci a fost preluat de grupul suedez Medicover, care a anunţat marţi că "semnat o înţelegere pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni".
15 Mai 2018, 11:46
Copiii primesc consiliere psihologică gratuită la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea
Știri Oradea
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea oferă sprijin copiilor aflaţi în situaţii de risc de abandon şcolar, de separare a copilului de familia sa, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, precum şi mamelor minore, organizând şedinţe de consiliere psihologică.
14 Mai 2018, 16:39
Conferinţele BookLand Evolution, din nou la Oradea
Știri Oradea
Tinerii orădeni sunt invitaţi la o nouă ediţie a Conferinţelor BookLand Evolution, care se vor desfășura de luni până vineri, înre orele 14.30 şi 16, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene. Între speakerii de anul acesta se numără inventatoarea Simona Bişboacă şi jurnalistul Bogdan Băcilă, de la Digi24 Oradea.
13 Mai 2018, 16:30
În frunte cu jurnalistul Lucian Mîndruţă, voluntarii CIF au spălat pasajul de pe Bulevardul Dacia (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Facem Oradea şi mai curată! Aşa i-a încurajat, sâmbătă, jurnalistul Lucian Mîndruţă pe voluntarii adunaţi la intrarea în pasajul pietonal de pe Bulevardul Dacia. Tineri din Oradea, dar şi din alte oraşe din ţară, anume aduşi aici de compania CIF, care produce soluţii diverse de curăţenie, au curăţat pereţii şi pardoseala pasajului.
'Cărţile Memoriei', lansate la târgul Gaudeamus: Foşti deţinuţi politici au rememorat ororile comunismului (FOTO)
Știri Oradea
Foşti deţinuţi politici, urmaşi şi simpli curioşi au luat parte vineri, în cadrul târgului de carte Gaudeamus din Piaţa Unirii, la o multiplă lansare de carte despre istoria celor care au trecut prin închisorile comuniste, inclusiv cea din Oradea. Doi dintre autori au povestit, pentru orădeni, cum au ajuns în puşcărie.
12 Mai 2018, 10:10
Orădenii care au înregistrat marca Arsenie Boca i-au dat unui arădean dreptul să se 'bată' cu vânzătorii de suveniruri (VIDEO)
Știri Oradea
Comercianţii de icoane, brelocuri şi alte suveniruri cu chipul părintelui ortodox Arsenie Boca din Arad au fost luaţi în vizor de poliţişti. Însoţit de oamenii legii, un tânăr de 24 de ani din Arad, Daniel Gheorghe, a descins în aceste magazine, fluturând documente care arată că este singurul român deţinător al licenţei de comercializare a imaginii şi numelui celebrului călugăr. Bărbatul susţine că a primit gratuit acest drept, de la titularii europeni ai mărcii. Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, aceştia sunt doi soţi orădeni.
12 Mai 2018, 09:02
Bolojan insistă! Primăria Oradea vrea să preia Spitalul CFR de la Ministerul Transporturilor
Știri Oradea
Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local şi-a dat vineri, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, acordul de principiu pentru preluarea spitalului CFR din strada Republicii 56 de la Ministerul Transporturilor. Consilierii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.
11 Mai 2018, 16:42
S-a decis: Care sunt cele 10 proiecte ale comunităţii care vor fi finanţate din bugetul Primăriei, cu 1,3 milioane euro
Știri Oradea
Primăria Oradea a încheiat procedura de bugetare participativă pentru anul 2018, fiind stabilite, aşa după cum a fost anunţat, 10 proiecte câştigătoare, în urma voturilor acordate de orădeni online şi direct în urnă în cadrul unor întâlniri anume organizate. Între proiectele câştigătoare se numără parcul etnografic de la Liceul Onisifor Ghibu, modernizarea Ştandului Ioşia şi extinderea accesului pe malul Crişului în zona Silvaş.
11 Mai 2018, 16:26
Fără panglică! Drumul rapid a fost deschis circulaţiei inclusiv pe porţiunea de pe terenul CFR (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Drumul expres din Oradea a fost deschis vineri la prânz traficului rutier inclusiv pe porţiunea de 660 metri care traversează terenul CFR, delimitată de străzile Ana Ipătescu şi Izvorului. Inaugurarea s-a făcut fără fast, în absenţa reprezentanţilor municipalităţii. Drumul rapid a fost dat în funcţiune pe întreaga sa lungime cu o întârziere de 2 ani şi 4 luni pentru că municipalitatea nu a reuşit să intre în folosinţa suprafeţelor de teren deţinute de SNCFR.
CIF Curăţă România! Orădenii sunt aşteptaţi să spele pasajul din Bulevardul Dacia alături de Lucian Mândruţă şi Iulia Andrei
Știri Oradea
Orădenii sunt aşteptaţi sâmbătă de la ora 11 să participe alături de echipa CIF la spălarea pereţilor şi podelelor pasajului din Bulevardul Dacia în cadrul programului Clean&Travel derulat cu sprijinul municipalităţii. La acţiune vor lua parte printre alţii ambasadorul campaniei "CIF curăţă România", jurnalistul Lucian Mândruţă şi bloggerul Iulia Andrei. Participanţii la eveniment vor fi recompensaţi cu diplome şi cadouri.
11 Mai 2018, 11:59
Istoria relaţiilor româno-poloneze, dezbătută la Cetatea Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Cum reflectau serviciile secrete poloneze viaţa cotidiană din România comunistă, situaţia etnicilor polonezi în Bihor în secolul al XIX-lea, ştirile despre Polonia din presa bihoreană a anilor ’80 şi legăturile principelui transilvan Báthory István cu Italia şi Polonia au fost câteva dintre subiectele discutate, joi, la Cetate, în cadrul unei conferinţe de istorie.
10 Mai 2018, 20:41
Fosta administratoare a unei asociaţii de proprietari din Nufărul, prinsă cu o delapidare de 188.000 lei
Știri Oradea
Fosta administratoare a unei asociaţii de proprietari din cartierul Nufărul din Oradea, prinsă că a delapidat peste 188.000 lei din banii destinaţi cheltuielilor comune, a fost inculpată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor şi are toată averea sub sechestru. Poliţiştii au refuzat să facă publice identitatea inculpatei şi a asociaţiei păgubite, dar BIHOREANUL a aflat despre cine e vorba.
10 Mai 2018, 17:21
S-a semnat contractul! Investiţie de 7,6 milioane euro în reabilitarea termică a Spitalului Judeţean din Oradea
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest Cluj Napoca, Marcel Boloş, au semnat joi la Oradea contractul de finanţare din fonduri europene a lucrărilor de reabilitare termică a celor două clădiri ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Investiţia, cu termen de finalizare de 24 luni, se ridică la 7,6 milioane euro şi vizează, printre altele, înjumătăţirea consumului termic anual al celor două clădiri.
10 Mai 2018, 16:30
În sfârşit! Drumul rapid din Oradea se deschide vineri traficului rutier pe întregul său traseu (FOTO)
Știri Oradea
Drumul rapid din Oradea se deschide traficului rutier, vineri, începând cu ora 12, pe întregul său traseu, inclusiv pe porţiunea ce străbate terenul CFR. Artera va fi deschisă doar autovehiculelor uşoare, iar accesul pietonilor va fi interzis. Tronsonul, cu o lungime de 660 metri, a fost predat cu o întârziere de 2 ani şi 4 luni. Lucrările au fost reluate abia în toamna anului trecut, după ce municipalitatea a trebuit să încheie cu SNCFR un contract de închiriere înrobitor pentru terenul afectat de drum.
Alege o meserie! Agenția de Dezvoltare Locală Oradea promovează învăţământul dual în şcolile din judeţ (FOTO)
Știri Oradea
Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie au demarat o campanie de promovare a învăţământului dual în şcolile din judeţul Bihor. Reprezentanţii celor două organizaţii se vor întâlni până pe 10 iunie cu elevi de clasa a VII şi a VIII-a pentru a le prezenta avantajele învăţământului profesional: bursă de 400 lei lunar, cazare şi masă asigurată gratuită, abonament subvenţionat cu 50% pe mijloacele de transport în comun, o diplomă de absolvire recunoscută internaţional şi un loc de muncă asigurat la finalul studiilor.
10 Mai 2018, 14:27
Sensurile şoselei de centură din Oradea, delimitate cu parapeţi de beton (FOTO)
Știri Oradea
Muncitori angajaţi de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au montat parapeţi de beton pe şoseaua de centură a Oradiei, mai precis pe tronsonul cuprins între Calea Aradului şi Calea Clujului. Astfel, şoferii nu vor mai risca impacturi frontale cu alţi conducători auto.
09 Mai 2018, 18:55
Prefectul Ioan Mihaiu a atacat în contencios diminuarea sporurilor personalului medical de la spitalele din Oradea
Știri Oradea
Instituţia Prefectului Bihor a anunţat miercuri că prefectul Ioan Mihaiu a atacat la Tribunalul Bihor Hotărârea de Consiliu Local 439 din 2018 privind diminuarea sporurilor personalului medical. Potrivit juriştilor Prefecturii, Consiliul Local şi-a depăşit competenţa adoptând o hotărâre care contravine unor acte normative de nivel superior precum legi sau hotărâri de Guvern. În plus, hotărârea a fost adoptată fără a fi motivată şi fără a urma procedura de asigurare a transparenţei, fapt care atrage nulitatea ei.
09 Mai 2018, 16:54
Atenţie la trafic! Se închid străzile Menumorut şi Parcul Traian
Știri Oradea
Şoferi, nu vă enervaţi: circulaţia rutieră pe două străzi din Oradea va fi închisă, pentru lucrări la reţelele subterane. Mai precis, accesul maşinilor va fi interzis pe strada Menumorut, pe tronsonul între Mihai Eminescu şi Nicolae Jiga, şi în Parcul Traian, prin faţa Penitenciarului. Totodată, parcările din faţa Tribunalului vor fi desfiinţate, iar aici se va circula dublu.
09 Mai 2018, 16:40
Poftiţi la Târgul Gaudeamus! Cărţi pentru toţi, într-un cort imens instalat în Piaţa Unirii (FOTO)
Știri Oradea
Târgul Gaudeamus de la Oradea a fost deschis, miercuri, într-un cort imens instalat în Piaţa Unirii, unde au fost amenajate 46 de standuri. Edituri din toată ţara vând cărţi de colecţie şi noi apariţii, de toate felurile, de la romane şi cărţi istorice până la volume de parenting şi viaţă sănătoasă. Anul acesta, la târg, a fost amenajat şi un stand dedicat Centenarului.
09 Mai 2018, 14:51
Tragedie în Oradea: Un alpinist utilitar a murit după ce a căzut de la etajul 10. Demonta un banner publicitar (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Un alpinist utilitar a murit, miercuri dimineață, după ce a căzut de la etajul 10 al unui bloc de pe strada Corneliu Coposu din Oradea. Bărbatul demonta un banner publicitar de pe partea laterală a imobilului şi a căzut în gol, după ce, se pare, nu şi-a asigurat bine echipamentele.
Omul cu ARO-ul: Europarlamentarul Mircea Diaconu s-a întreţinut cu orădenii ud leoarcă, după ce şi-a uitat decapotabila descoperită (FOTO)
Știri Oradea
Actorul Mircea Diaconu s-a întreţinut marţi seară circa 2 ore cu orădenii la o cafenea de pe Corso, ud leoarcă, după ce a alergat prin ploaie să îşi închidă prelata peste ARO-ul decapotabil. Aflat într-un tur prin ţară, eurodeputatul independent a vorbit despre dorinţa de a reveni să muncească în ţară şi-a exprimat dorinţa de a nu renunţa la statutul de om politic independent, prezentându-și în faţa a doar trei orădeni proiectul privind înfiinţarea unei reţele de "repere a civilizaţiei spaţiului românesc".
  2 3 4  6  8 9 10  

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON