URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Știri Oradea

Primul tramvai nou produs de Astra Arad a ajuns marţi dimineaţă la Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Primul tramvai nou produs de Astra Arad a ajuns marţi dimineaţă la Oradea cu un transport special. Tramvaiul a fost descărcat în depoul OTL, unde va fi supus unor teste înainte de a fi scos pe traseu. Următoarea garnitură va fi livrată în cursul săptămânii viitoare.
Primăria Oradea cumpără 15 autobuze hibrid. Suma pusă la bătaie: 22,9 milioane lei
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană a scos la licitaţie achiziţia a 15 autobuze hibrid pentru suma de 22,9 milioane lei. Autobuzele cu acţionare electrică şi cu motor diesel Euro VI vor trebui să aibă o capacitate minimă de 90 de pasageri şi 26 locuri pe scaune, sistem EBS/ABS - ASR, podea joasă şi rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.
05 Mai 2020, 09:39
Bolojan: Angajații firmelor vor putea fi testați pentru coronavirus contra cost. Oradea are un al treilea aparat PCR, dintr-o donație RCS&RDS (FOTO)
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a anunţat, luni seară, că în Oradea a fost instalată cea de-a treia linie PCR, de testare pentru coronavirus, în urma unei donaţii în valoare de 70.000 de euro, făcute de compania RCS-RDS. Astfel, cu toate cele trei linii de operare, în laboratoarele spitalelor orădene pot fi prelucrate până la 660 de probe pe zi. În premieră, edilul a anunţat şi că, dată fiind creşterea capacităţii de testare, angajaţii companiilor vor putea fi testaţi contra cost, cu 200 de lei.
Încep lucrările de transformare a străzii Libertăţii din Oradea în arteră pietonală (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea a dat luni ordinul de începere a lucrărilor de transformare a străzii Libertăţii în arteră pietonală, primele săpături urmând să fie demarate în cursul lunii mai. Proiectul prevede, printre altele, desfiinţarea tuturor locurilor de parcare de pe străzile Libertăţii, Iosif Vulcan şi Nicolae Grigorescu şi extinderea suprafeţei pietonale pe aceasta din urmă.
Breteaua de legătură dintre parcul industrial II și cartierul Grigorescu a fost deschisă circulației (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Breteaua de legătură dintre Parcul industrial II din strada Ogorului și cartierul Grigorescu, paralelă șoselei de centură, a fost asfaltată și deschisă circulației. În următoarele două săptămâni, constructorii vor finaliza lucrarea cu amenajarea trotuarelor și a unei piste pentru biciclete.
Construcţia pasajului de la Piaţa 100 a intrat în faza ridicării viitorului zid de sprijin (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Lucrările de amenajare a pasajului suprateran de la Piaţa 100 au intrat în faza construcţiei viitorului zid de sprijin care va susţine rampa acestuia. În paralel, constructorii amenajează banda de ocolire a şantierului pentru perioada când circulaţia pe şoseaua de centură va fi blocată.
Şi tu poţi să-l ajuţi pe micuţul Noel, cu un simplu SMS. 'Vă implor, ajutaţi-ne să adunăm cât mai repede banii pentru tratament', transmite mama sa
Știri Oradea
Micuţul Noel, un bebeluş în vârstă de doar 9 luni din Oradea, diagnosticat anul trecut cu amitrofie spinală de tip 1 (SMA1) ,are în continuare nevoie de ajutor. Familia sa luptă din răsputeri să strângă cei 2 milioane de euro pentru a-i oferi copilaşului tratamentul salvator, iar până acum s-au adunat doar puţin peste jumătate. Cei care doresc să ajute pot să o facă şi printr-un simplu SMS, prin care vor dona 2 euro. "Vă implor, ajutaţi-ne să adunăm cât mai repede banii pentru tratament", transmite mama sa.
03 Mai 2020, 13:13
Restricţiile pandemiei. Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. a fost dezvelită în Oradea fără public
Știri Oradea
Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. a fost dezvelită fără public, în acest sfârșit de săptămână, cu ocazia împlinirii a 150 de la naşterea acestuia. Ceremonia s-a ţinut în cadru restrâns din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pe fondul pandemiei de COVID-19. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că va propune Consiliului Local ca zona să poarte pe viitor denumirea de Piaţa Rimanóczy.
03 Mai 2020, 09:03
Reamenajarea trotuarului de la intrarea pe pietonalul străzii Republicii a fost finalizată (FOTO)
Știri Oradea
Reamenajarea trotuarului de la intrarea pe pietonalul străzii Republicii, pe tronsonul delimitat de strada Snagovului şi Bulevardul Magheru, a fost finalizată. Lucrările s-au oprit în faţa fostei Policlinici Mari, urmând să fie reluate după reabilitarea imobilului. Trotuarul a fost pavat cu piatră de porfir şi are rigole din granit.
Lucrările la primul tronson de drum colector al şoselei de centură au început din Nufărul
Știri Oradea
Lucrările la primul tronson de drum colector al şoselei de centură a Oradiei au început din Nufărul. Pe porțiunea delimitată de străzile Liviu Borcea şi Ciheiului, constructorii au executat lucrări de terasare şi aşternere a stratului de balast, urmând să treacă la amenajarea canalizării pluviale. În paralel, în aceeaşi zonă, au început lucrările de modernizare a străzii Ion Irimescu.
01 Mai 2020, 12:11
Lucrările de reabilitare a casei Darvas La Roche se apropie de sfârşit (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de reabilitare a casei Darvas la Roche din Oradea sunt realizate în proporţie de 98% şi urmează să fie finalizate la sfârşitul lunii mai. Până la închiderea proiectului european prin care este finanţată investiţia, programată pentru luna august, specialişti atestaţi de Ministerul Culturii urmează să finalizeze restaurarea mobilierului, a tablourilor şi picturilor interioare şi exterioare din imobil.
Începe amenajarea parcului Grigorescu din Oradea, cu teren de sport şi pontoane pe pârâul Adona (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de amenajare a parcului Grigorescu din Oradea, cu zone de sport, spaţii de joacă pentru copii, pontoane pentru relaxare şi un ochi de apă, vor începe luni. Investiţia, în valoare de 6,9 milioane lei, va avea un termen de predare de zece luni.
Incendiul din curtea Carrefour risca să se propage la un rezervor cu 200 de litri de GPL. Cum a izbucnit focul (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, joi dimineaţa, o informare referitoare la puternicul incendiu izbucnit miercuri seara în curtea supermarketului Carrefour din Rogerius, de lângă Orăşelul Copiilor şi Spitalul Municipal. Pompierii spun că incendiul risca să se propage la un rezervor cu GPL şi, astfel, să se producă o explozie. 
30 Aprilie 2020, 10:15
Banii vorbesc! Primăria Oradea le-a cerut reprezentanților asociațiilor de proprietari să redeschidă casieriile
Știri Oradea
Primăria Oradea le-a cerut reprezentanților asociațiilor de proprietari să ia toate măsurile pentru a evita intrarea acestora în incapacitate de plată față de furnizorii de utilități. Municipalitatea a recomandat redeschiderea casieriilor, cu păstrarea distanței sociale, și afișarea contului asociației, astfel încât orădenii să își poată plăti întreținerea.
30 Aprilie 2020, 09:32
Lucrările de amenajare a Pieţei Ferdinand şi a străzii Aurel Lazăr din Oradea au ieşit din subteran (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de amenajare a Pieţei Ferdinand şi a străzii Aurel Lazăr au ieşit din subteran prin finalizarea infrastructurii de reţele electrice, termice ori de canalizare. În perioada următoare, constructorii vor executa lucrări de pavare, asfaltare, amenajare a spaţiilor verzi şi a instalaţiilor de iluminat.
Drumul rapid a fost asfaltat pe toată lungimea sa, până la viaductul peste Valea Frumoasă (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Prelungirea drumului expres, care va lega strada Suișului de ieșirea din Oradea spre Biharia, a fost asfaltată pe toată lungimea sa de 2,6 kilometri. În prezent, constructorii lucrează la finalizarea viaductului peste Valea Frumoasă și a podului peste Crișul Mic, dinspre ieșirea de la Real II. Lucrările se vor încheia cu turnarea stratului de uzură pe toată lungimea drumului, programată pentru sfârșitul lunii mai, când municipalitatea intenționează să dea în folosință noua cale de acces.
Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită vineri, la Oradea, fără public (FOTO)
Știri Oradea
Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. va fi dezvelită vineri, la Oradea, în prezenţa sculptorului Alexandru Păsat, autorul lucrării. Dezvelirea va avea loc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului într-un cadru restrâns, având în vedere măsurile de izolare socială impuse prin ordonanţe militare în contextul epidemiei de COVID-19.
Reabilitarea zidurilor Cetăţii Oradea a fost realizată în proporţie de 57% (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de reabilitare a zidurilor Cetăţii Oradea au fost realizate în proporţie de 57%. Constructorii au lucrat la curtina nordică dintre bastioanele Ciunt şi Aurit, curtina vestică dintre bastioanele Ciunt şi Bethlen, la cele trei bastioane, precum şi la corpul F.
29 Aprilie 2020, 13:31
Ferma Nutripork, sursa mirosurilor urâte din Oradea și Sântandrei, s-a închis definitiv (FOTO)
Știri Oradea
Ferma Nutripork, care a fost ani de zile principala sursă a mirosurilor urâte din Oradea și Sântandrei, s-a închis definitiv. Proprietarii au depus la Agenția pentru Protecţia Mediului Bihor documente pentru obținerea autorizației de ecologizare a amplasamentului. Pe terenul eliberat urmează să fie amenajat un parc industrial.
Primăria Oradea a băgat buldozerul în fostul sediu PDL din Parcul Traian pentru a face loc unei clădiri de birouri (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea a băgat buldozerul în fostul sediu PDL din Parcul Traian pentru a face loc unei clădiri de birouri aliniate la înălţime cu Palatul de Justiţie şi Baroul de Avocaţi. Investiţia, estimată la circa un milion de euro, va fi derulată de municipalitate în parteneriat cu o firmă privată. Proiectul lucrării, reprezentând un imobil cu aspect simplist, în contrast cu faţadele elaborate ale clădirilor învecinate, a fost puternic contestat de orădeni la prima sa prezentare publică.
Pasajul pietonal din Bulevardul Magheru va fi reabilitat. Vezi cum va arăta! (FOTO)
Știri Oradea
Pasajul pietonal care subtraversează Bulevardul Magheru va fi reabilitat şi reacoperit cu o copertină de sticlă securizată ultra-clară. Lucrările, estimate la 598.000 lei, vor dura circa două luni şi vor trebui finalizate cel târziu la sfârşitul lunii iunie, când reprezentanţii municipalităţii orădene estimează că va fi dat în folosinţă şi noul pasaj rutier.
Oradea, te văd! Municipalitatea a montat peste 300 de videocamere în cartierele din oraș
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană a montat în cartierele orădene 314 din cele 600 de videocamere achiziționate anul trecut. Investiția totală se ridică la peste 3 milioane lei și vizează printre altele modernizarea sistemelor de stocare, procesare video și dispecerizare de la sediul Poliției Municipiului, amplasarea camerelor de luat vederi și achiziția unor softuri de recunoaștere facială ori de identificare a acțiunilor ostile precum agresiunile fizice.
28 Aprilie 2020, 20:37
Fațadele interioare ale Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea au fost reabilitate în proporție de 30% (FOTO)
Știri Oradea
Fațadele interioare ale Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din august 2018, au fost reabilitate în proporție de 30%. Lucrările de reabilitare a fațadelor palatului și de refacere a iluminatului arhitectural au demarat la începutul lunii aprilie cu termen de predare de opt luni.
Consilierul UDMR Kirei Melinda acuză din nou administrația Bolojan de lipsă de transparență
Știri Oradea
Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea acuză din nou administrația Bolojan de lipsă de transparență și că profită de restricțiile impuse de epidemia de COVID-19. Kirei Melinda l-a acuzat pe primar de rea-voință pentru că la rectificarea negativă a bugetului local de luni, municipalitatea a tăiat un milion de lei de la lucrările de reabilitare a școlii Szacsvay Imre, chiar dacă edilul a explicat în ședință că licitația este în derulare, fapt pentru care o parte din lucrări vor fi plătite abia anul viitor.
Şedinţă prin telefon: Consilierii locali din Oradea au hotărât achiziţionarea a 388 de tablete pentru şcolarii din familii cu probleme financiare (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Premieră absolută în Consiliul Local Oradea. Aleşii orădenilor s-au întrunit luni telefonic, printr-o linie securizată asigurată de STS, din cauza restricţiilor impuse de epidemia de coronavirus. Consilierii locali au hotărât printre altele achiziţionarea a 388 de tablete pentru copiii provenind din familii cu probleme astfel încât să poată urma cursurile de la distanţă.
Primarul Ilie Bolojan: De marţi, locuitorii din Oradea şi Zona Metropolitană vor putea cumpăra măşti cu maximum 3 lei bucata din farmacii (VIDEO)
Știri Oradea
Edilul Oradiei, Ilie Bolojan, a afirmat, luni, într-o intervenţie live pe Facebook că orădenii vor găsi în farmacii măşti la maximum 3 lei bucata, în urma unui parteneriat încheiat între municipalitate şi Colegiul Farmaciştilor. Măştile ajung în Oradea prin intermediul unui importator din Bihor, a precizat edilul. 
27 Aprilie 2020, 15:34
Lucrări de reabilitare de 1,4 milioane lei la bazinul olimpic Ion Alexandrescu (FOTO)
Știri Oradea
Bazinul olimpic Ion Alexandrescu va fi supus unor lucrări de reabilitare de 1,4 milioane lei. În cadrul intervenţiilor, cu termen de predare de şase luni, urmează să fie înlocuite copertina, cuva de înot şi plaja care o înconjoară. La fel, urmează să fie reabilitată instalaţia de preparare a apei din bazin, sistemele de încălzire a acestuia cele de climatizare şi reţelele de distribuţie a agentului termic.
Premieră istorică. Cimitirul municipal din Oradea a fost închis duminică de Paştele Morţilor (FOTO)
Știri Oradea
În premieră absolută, Cimitirul Municipal a rămas duminică, de Paştele Morţilor, închis pentru vizitatori. Spre deosebire de alţi ani, orădenii au fost opriţi de autorităţi să depună flori şi lumânări la mormintele celor dragi din cauza restricţiilor impuse de epidemia de COVID-19. Pe poarta cimitirului a fost pus lacăt, iar un echipaj de Poliţie a vegheat la respectarea restricţiilor.
26 Aprilie 2020, 19:15
Medicii și asistenta din Oradea care au tratat în Italia pacienţi de COVID-19 au ajuns acasă: 'Suntem bucuroşi că niciunul dintre noi nu a fost infectat' (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Cele patru cadre medicale orădene care au tratat în Italia pacienţi cu COVID-19 aflaţi în stare gravă au ajuns acasă duminică după-amiază. Specialiştii au fost testaţi împotriva noului coronavirus în Italia şi România, și sunt sănătoşi, fapt pentru care nu vor intra în carantină. Cei patru vor reveni peste două zile la locurile de muncă și vor împărtăşi colegilor experienţa acumulară în secţiile ATI de la spitalul din Lecco, lângă Milano.
Atenție la amenzi! Deplasarea la cimitir pentru Paștele Morților nu este urgență, avertizează Poliția Locală Oradea
Știri Oradea
Deplasarea la cimitir pentru alte motive decât slujba de înmormântare nu este reglementată și nu poate fi considerată urgență, avertizează Poliția Locală Oradea, printr-un comunicat în care atrage atenția cetățenilor să respecte Ordonanțele Militare și restricțiile impuse de starea de urgență. Polițiștii vor ieși în teren, pentru verificarea cetățenilor, iar cei care ies nejustificat din case sunt pasibili de amenzi usturătoare.
24 Aprilie 2020, 19:39
  2 3 4  6  8 9 10  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON