URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2024, 09:58

În Oradea, facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari, spre disperarea proprietarilor

În Oradea, facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari, spre disperarea proprietarilor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facturile afişate de Termoficare Oradea pentru luna februarie sunt cu circa 25% mai mari decât în luna precedentă.

Mai mult de plată!

Începând de săptămâna trecută, după ce administratorii asociaţiilor de proprietari au afişat facturile de încălzire, au apărut mici revolte printre proprietarii de apartamente. „Oamenii sună sau vin să ceară explicaţii la casierie nemulţumiţi că facturile sunt prea mari", a declarat pentru BIHOREANUL Cristian Ile, administratorul a peste 20 de asociaţii de proprietari.

În mod obişnuit, facturile de încălzire pe luna februarie care se afişează la jumătatea lui martie sunt cele mai mari de peste an, dar în 2024 au bătut orice record. „Sumele datorate doar pentru încălzire sunt cu circa 25% mai mari decât luna precedentă şi mult mai mari ca anul trecut", spune Ile.

200 lei de plată pentru fiecare cameră

Doar pentru încălzire costurile depăşesc 200 lei pentru o garsonieră, 400 lei pentru un apartament cu două camere şi 600 lei pentru unul cu trei camere.

În medie, raportat la luna precedentă, proprietarii au mai mult de plătit, diferențele încep de la 70 lei pe lună pentru o garsonieră şi ajung până la 150 lei pentru un apartament cu trei camere.

"Oamenii se plâng că au prea mult de plată. Dacă adunăm cheltuielile cu apa rece, apa caldă, gunoiul şi altele, pentru un apartament cu trei camere, în care locuiesc trei persoane, costurile de întreţinere au ajuns undeva la 1.000 - 1.200 lei pe lună", spune Ile.

De trei ori mai multe reclamaţii

Nemulţumiţi, mulţi orădeni au contestat facturile de încălzire aferente lunii februarie, fapt pentru care numărul de reclamaţii primite de Termoficare s-a triplat.

„Dacă de obicei avem undeva la 30 de reclamaţii cu privire la facturi pe lună de iarnă, pentru facturile pe februarie am primit deja undeva la 100 de reclamaţii. Majoritatea sunt încă în analiză", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Termoficare, Călin Ungur.

Cea mai mare parte a sesizărilor vor fi respinse. „Au fost şi cazuri în care în urma analizei au rezultat cantităţi facturate în plus pe care le vom storna, dar majoritatea facturilor au fost calculate corect", a precizat Ungur.

De ce au crescut facturile?

Potrivit directorului Călin Ungur, nivelul fără precedent al costurilor cu încălzirea este cauzat de perioada mai lungă de facturare, cu aproape o săptămână în plus.

„Pentru luna februarie s-au facturat 33 de zile de încălzire faţă de 28 de zile, în luna precedentă. Perioada de facturare a fost 13 ianuarie - 14 februarie, exact când a fost valul de frig. Nu a cuprins perioada de la sfârşitul lunii când vremea a început să se încălzească", a declarat directorul Termoficare.

În februarie 2024, operatorul de termoficare a facturat către consumatorii orădeni circa 106.000 gigacalorii faţă de doar 100.000 gigacalorii în februarie, anul trecut.

Dincolo de vremea rece şi perioada mai lungă de facturare, un factor care a dus la explozia facturilor de încălzire l-a constituit scumpirea gigacaloriei, cu 6,5%, de la 373 lei la 397 lei începând din noiembrie 2023.

Iar dacă atunci scumpirea nu părea atât de mare, acum chiar arde la buzunar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Mihaita cont nou aka adi13
La BUCUREȘTI mareea capitală se plateste1200 dă lei, aduciă RON pă 2 ( două ) camere și ai prea multă căldură și apa caldă, dar în schimb ai TRAMVAI mai eftin sau ieftin :::::))))) la Orade plătește jumătate și ai din BELȘUG . Sa ma scuzi dă accente dar e pă BUCURESTENESTE
Postat 27 Martie 2024, 22:19 de Sandu2100
sandu aviatorul
Si la gigacalorie te pricepi, doar ca vb prost si mult fara subiect si predicat. Adica te pricepi la ceva in afara de propaganda si imbecilitati?
Postat 27 Martie 2024, 16:29 de Mihaita
Ironic sau nu
Cât timp orădenii aplaudă orice, se mănâncă între ei ca la o masă copioasă de prânz, nu văd unde ar fi problema abuzurilor, încă mai este mult spatiu liber pentru abuzuri, sunt sigur de asta.
Postat 27 Martie 2024, 13:48 de Maikeltroll
Pe scurt:
o escrocherie a gastii penale! Nu detailez, au spus-o antevorbitorii.
Postat 27 Martie 2024, 11:15 de pinonel
Val de frig
In februarie nu a fost temperaturi negative, zi sau noapte, in ianuarie au fost citeva nopti, minus citeva grade, nicidecum ger. E timpul sa faceti si din Termoficare un Aquapark, luati consultanta de la Andrica... Vor navali turistii in Statiunea balneoclimaterica Oradea.
Postat 27 Martie 2024, 11:08 de excalibur
Scamatoria Termoficare
Ce zice Copperfield? „Au fost şi cazuri în care în urma analizei au rezultat cantităţi facturate în plus pe care le vom storna, dar majoritatea facturilor au fost calculate corect". Cum plm ati gresit? Nu aveti contoare? Acu vreo 2 ani scumpirea a fost din cauza ca a batut vintul in februarie. Crivatul loveste Oradea. Karma nu iarta. Nimic nu e intimplator. Asa trebuie sa se intimple...
Postat 27 Martie 2024, 11:05 de excalibur
Ce val de frig?
A fost cea mai calda luna de februarie vreodata inregistrata. La mine cu caloriferele inchise cu repartitoare au fost constant 20 de grade inauntru si si asa am platit cu 30% mai mult.
Postat 27 Martie 2024, 11:02 de Robi
Beliți-i!
E an electoral, lefurile nomenclaturii trebuie actualizate cu rata inflatiei, populimea platește. E doar un oraș de lux, nu-i așa?
Postat 27 Martie 2024, 10:54 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON