URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2024, 18:30

Gata cu gratuitatea! Începând din 1 aprilie, șoferii plătesc dacă își lasă mașina în parcarea subterană de lângă Cetatea Oradea

Gata cu gratuitatea! Începând din 1 aprilie, șoferii plătesc dacă își lasă mașina în parcarea subterană de lângă Cetatea Oradea foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele trei luni în care orădenii puteau parca fără plată în parkingul subteran de lângă catedrala ortodoxă din Oradea au expirat.

Cerere peste așteptări

Începând de luni, 1 aprilie, municipalitatea orădeană taxează cu 3 lei pe oră sau 30 lei pentru o zi întreagă staționarea mașinilor pe unul dintre cele 225 de locuri, la care se adaugă alte 31 parcări pentru motociclete și 9 locuri pentru autoturismele persoanelor cu dizabilități.

De altfel, cei care locuiesc sau doar lucrează în zonă au prevăzut de săptămâna trecută că parcările vor fi cu plată și au ținut să își cumpere abonamente.

„Nu am avut la nicio parcare supraetajată un număr atât de mare de abonamente vândut încă de la deschidere. Până la această oră s-au vândut 44 de abonamente de parcare pentru cei care lucrează în zonă și 22 de abonamente pentru riverani”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Lucian Popa.

Municipalitatea a decis să pună în vânzare câte 70 de locuri pentru cei care vin frecvent în zonă, cum sunt cei care lucrează la Finanțe ori la Piața Mare și pentru locuitori.

„Am limitat numărul de abonamente la 140 de locuri pentru că trebuie să le putem oferi parcări libere și turiștilor care vin la Cetate ori orădenilor care au drum la piață”, a explicat Popa.

De altfel, de la inaugurarea parcării din 30 decembrie 2023 și până la sfârșitul lunii martie, aceasta a fost în cea mai mare ocupată.

Mulți șoferi și-au lăsat mașinile aici cu zilele profitând de gratuitățile oferite de Primărie.

Park and ride și nu prea...

După cum BIHOREANUL a mai scris, parcarea subterană de lângă catedrala ortodoxă a fost concepută de municipalitate să funcționeze într-un sistem park and ride, astfel încât șoferii care vin în Oradea să parcheze aici și să circule apoi în oraș folosindu-se de mijloacele de transport în comun.

Municipalitatea a încercat să folosească acest argument pentru a atrage fonduri europene din care să cofinanțeze realizarea parking-ului care a costat în total circa 35,5 milioane lei.

Cererea de finanțare a Primăriei Oradea a fost însă respinsă. Finanțatorul european a arătat că în străinătate parcările de acest tip sunt ridicate la marginea localităților pe când cea din Oradea este situată în centrul orașului.

„Intenția noastră este ca șoferii care își lasă mașinile aici să poată circula cu tramvaiul ori autobuzul în Oradea pe baza tichetului de parcare. Implementarea unui astfel de sistem park and ride va mai dura însă. Va trebui găsită o soluție ca validatoarele OTL să recunoască tichetele de parcare”, a spus Lucian Popa.

În prezent, în Oradea sunt date în folosință 7 parcări subterane sau supraetajate, amajate în afara carosabilului, în perioada 2014 – 2023 cu un număr total de 2.210 locuri.

Prima parcare etajată a fost dată în folosință cea din spatele palatului de justiție, în urmă cu zece ani, iar cel mai recent au fost inaugurate, anul trecut, parcările din strada Iosif Vulcan și cea de lângă catedrala ortodoxă.

Pentru a limita criza locurilor de parcare din Oradea, municipalitatea are în prezent în lucru o parcare subterană cu 516 locuri, în valoare de 45,8 milioane lei, pe dealul de lângă Spitalul Județean. Termenul de finalizare a fost stabilit pentru primăvara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@BIGGIE
Iar scrii cu alt nume sandu2100, tocmai tu o sluga ce nu are bani nici de fan la cal pentru caruta. Tocami retardatul vorbeste de civilizatie, sandu alias biggie, marele blue.. Ce vrei sa ne spui cu bigie, cu marele, ce vrei sa compensezi ca o ai mica si inutila?
Postat 03 Aprilie 2024, 17:27 de vasi13
@sanduivanov
"3 lei pe ora? 3 lei pe zi in Bucuresti" Ai vrea sa parchezi gratuit in continuare? Sa-ti lasi dizelul de 1.9 nefolosit acolo? In Oradea a fost gratuit pana ieri. Acum sper ca se va mai elibera de oameni ca tine. Ca oamenii civilizati care au 3 lei pe ora sa o poata folosi. Ti se pare mult 3 lei pe ora sa mergi sa-ti iei leustean de la piata? In teleorman cat e? La vaslui? Si daca e atat de ieftin in bucuresti, de ce nu te muti acolo in loc sa comentezi aici toata ziua?
Postat 02 Aprilie 2024, 20:10 de Biggie
3 lei pe ora? 3 lei pe zi in Bucuresti
Este reclama la TV pe fiecare post la noul Park and Ride din Bucuresti, si scrie ca e 3 lei pe zi taxa de parcare. Ce spuneti fratilor de asta?
Postat 02 Aprilie 2024, 19:17 de sanduivanov
@Traian
"se intra pe caiet in parcare " Esti obisnuit sa-ti faci cumparaturile pe caiet? Ai iesit vreodata din teleorman sa vezi tarifele de afara? Sau vorbesti doar din auzite? 3 Lei pe ora? Tu esti ala care parcheaza in fata unei parcari civilizate cu speranta ca nu va fi amendat pentru 3 lei. Te gandesti ca pe banii astia iti poti lua 3-400 de grame de motorina in jegul tau de bmw de 25 de ani. Si daca esti amendat vii si urli aici ca nemeterminatii vor sa-ti ia banii si epava. Macar daca te-ar lasa fara epava. Si permis.
Postat 02 Aprilie 2024, 18:41 de Biggie
@Petre93
"In Bucuresti parchezi o zi intreaga pe tariful de pe o ora din Oradea".Chiar nu ai 3 lei pe ora sa parchezi civilizat? Ce-ar fi sa ne dai un link cu tarifele de parcare din Bucuresti? Si sa nu ne vorbesti in cel mai pur stil propagandist? Dovezi, nu vorbe! KP e bine? Intreb si eu pentru ca nu l-am vazut de un timp. Cam la fel arunca si el vorbe fara dovezi.
Postat 02 Aprilie 2024, 16:15 de Biggie
......
In Bucuresti parchezi o zi intreaga pe tariful de pe o ora din Oradea
Postat 02 Aprilie 2024, 14:26 de Petre93
Sa vedem acuma faca va mai fi plin...
Si daca vor mai fi masinile cu 10cm de praf pe ele tot acolo... :)))
Postat 02 Aprilie 2024, 10:26 de cristianteofil
servicii de kkt lucian popa, asa-i ?
se intra pe caiet in parcare daca ai abonament, automatizare marca PMO la preturi de Viena. palta cu cardul nu functiona ieri. e greu cu competenta in PMO bine ca am facut rapid rosie parcarea din santul cetaqtii inainte de a elibera organizarea de santier din partea stanga a podului. banii sa vina si daca vin pe caiet jigodiilor si de servicii sa ne batem joc. duap atatia ani tot pe nepregatite va luat si asta ?
Postat 02 Aprilie 2024, 10:01 de Traian
servicii de kkt marca pmo
abonamente online nu s-au putut achita pana luni dupa masa, de ce? penalizam online-ul, preferam sa aducem oamenii pe banii lor in piramida? pentru riverani inca nue posibil online. plata cu cardul nu mergea luni dupa masa. bine ca taxam, facem repede locuri rosii langa parcare dar de calitatea serviciilor nu ne intereseaza nici macar in campanie electorala, asta inseamna sa poti mictiona pe oradeni daca oricum opozitie nu exista in oradea
Postat 01 Aprilie 2024, 22:58 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON