URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2024, 17:34

Noua policlinică și parcarea Spitalului Județean din Oradea, cea mai mare din oraș, ar putea fi gata anul acesta. În ce stadiu sunt acum (FOTO/VIDEO)

Noua policlinică și parcarea Spitalului Județean din Oradea, cea mai mare din oraș, ar putea fi gata anul acesta. În ce stadiu sunt acum (FOTO/VIDEO) sursa foto Primăria Oradea

Chiar dacă în baza contractelor semnate între Primăria Oradea și constructori au ca termene de predare lunile martie și aprilie ale anului 2025, policlinica cea nouă și parcarea de la Spitalul Județean ar putea fi date în folosință anul acesta, a anunțat primarul Florin Birta.

Până în prezent, au fost forați, pe ambele șantiere, toți cei 300 de piloți pe care se vor așeza fundațiile ambelor clădiri, a explicat, pe șantier, managerul de proiect din partea constructorilor.

Policlinica actuală, locuințe pentru medicii tineri

Până în prezent, lucrările la viitoarea policlinică sunt realizate în proporție de 16%, iar la parcare de 12%, a arătat luni, într-o conferință de presă pe șantier, primarul Florin Birta.

Potrivit inginerului Tiberiu Bereczki, managerul de proiect, la clădirea ambulatoriului se lucrează în prezent la armarea radierului, iar la viitoarea parcare la grinzile de coronament, săptămâna următoare fiind programată ancorarea piloților cu foraje permanente, executate cu o sapă de foraj având diametrul capului de forare de 175 mm. Lungimea totală a ancorei este de 1.500 metri și va asigura o mai bună stabilitate, consolidând versantul, astfel încât în viitor să nu existe riscul unor alunecări de teren.

„Ambele lucrări au termen de finalizare anul viitor, însă am avut discuții cu constructorul astfel încât până la finalul anului să finalizăm aceste lucrări și să le putem da în folosință. Este foarte importantă pentru noi realizarea acestor investiții, deoarece prin construcția parcării se va rezolva problema locurilor de parcare pentru aparținătorii celor internați în Spitalul Județean. În ceea ce privește ambulatoriul, toate cabinetele medicale din vechiul ambulatoriu vor fi mutate în cel nou, iar actuala clădire va fi transformată în locuințe pentru medicii rezidenți care activează în Spitalul Județean, cu scopul de a le oferi condiții în plus pentru a rămâne în sistemul medical orădean”, a  precizat primarul Florin Birta.

Parcare cu 516 de locuri

Parcarea supraetajată va avea 516 de locuri și va fi amplasată în aliniamentul străzii Gheorghe Doja, spre vest de spital, la intersecția cu strada Salvării, urmând să fie conectată printr-o pasarelă de clădirea noului ambulatoriu.

Regimul de înălțime a parcării este de 5 niveluri. Aceasta va asigura 21 locuri destinate persoanelor cu dizabilități și mai multe stații de încărcare pentru autovehicule electrice.

Parcarea este realizată de asocierea formată din Drum Asfalt și Grup Construcții Est contra sumei de 45,854 milioane lei (fără TVA), sursa de finanțare fiind bugetul Primăriei.

Parcarea va fi conectată prin pasarele atât de spital, cât și de policlinica aflată și ea în construcție.

De precizat că Spitalul Județean din Oradea, potrivit managerului unității, dr. Gheorghe Carp, va fi primul din țară cu propria parcare și cu heliport, acesta fiind dat în folosință încă din 2015.

Policlinică plus ATI

Noul ambulatoriu se construiește în fața corpului principal al spitalului, lucrările fiind executate o asociere condusă de Precon Transilvania și din care fac parte încă alte 6 firme, contra sumei de 63,878 milioane lei, din fonduri europene și bugetul Primăriei.

Suprafața construită a clădirii va fi de 5.491 mp, iar cea desfășurată de 30.290 mp, pe patru nivele.

La demisolul se propune extinderea zonei de acces principal în spital, care să deservească zona de ambulatoriu cu un foaier, cu birouri pentru internări/externări. De asemenea, se vor amenaja vestiare pentru pacienți și cadre medicale, cabinete de consultații și o cale de acces separat, direct din exterior, pe latura vestică, pentru cabinetele de boli infecțioase și pneumologie.

La parter urmează amenajări specifice de policlinică-ambulatoriu, cu o legătură cu corpul B existent, la etajul I la fel, cu precizarea că legătura cu restul spitalului se va realiza prin intermediul a trei lifturi și o casă a scării. La nivelul etajului II vor fi birouri, iar la etajul II o secție nouă ATI la etajul 3, legătura cu restul spitalului realizându-se printr-o pasarelă, care face legătură atât cu corpul B, cât și cu corpul A existent.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
????
Dar de ce au demolat casele de langa judetean, ca noua parcare nu se face pe locul fostelor case, ci in curtea care era parcare?
Postat 24 Ianuarie 2024, 19:38 de vasi13
Beton sa fie, nu medici
Nu medici de calitate lipsa de personal. Sa nu angajati, ca costa bugetul. Parcarea e importanta fmm.
Postat 24 Ianuarie 2024, 10:23 de sanduivanov
Fara asistente la sectii intregi din spital
Si personal sanitar cand? Transferuri din alte spitale si plecari din sistem datorita conditiilor de munca si a umilintei. Lipsa asistentelor. DECE OARE? Mai ganditiva si la oameni nu numai la betoane.Ok pentru investitii! NU mare pentru caracter uman!
Postat 24 Ianuarie 2024, 07:24 de scarbit
Ura dezvoltare
Locurile sa fie sub 2 metri latime, ca asa incap mai multe. Nu trebuie sa cobori din masina, intri, parchezi si pleci, te bucuri ca ai fost in cea mai mare parcare din sat.
Postat 23 Ianuarie 2024, 15:35 de AlexandraCiucle
Parcarea
Tot cât cutia de chibrite?Serios intreb!
Postat 22 Ianuarie 2024, 22:34 de Maikeltroll
Ar putea?
Ha, ha, ha ... de la a putea la putință e cale lungă.
Postat 22 Ianuarie 2024, 21:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON