URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2024, 19:50

Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO)

Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Primăria Oradea
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Primăria Oradea
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Primăria Oradea
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Primăria Oradea
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Primăria Oradea
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii angajaţi de Primăria Oradea au finalizat lucrările de stabilizare a dealului de lângă Spitalul Judeţean pentru a putea amenaja aici viitoarea parcare supraetajată cu peste 500 de locuri.

Au stabilizat dealul...

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, constructorii au amenajat, printre altele, piloţii foraţi, grinzile de coronament şi ancorele viitoarei parcări cu 5 etaje.

"Până acum s-a finalizat zidul perimetral format din 157 de piloţi foraţi, cu adâncimi cuprinse între 14 şi 18 metri, şi au fost executate cele 58 de ancoraje ale piloţilor de pe latura sudică, dinspre deal, cu lungimi de 20 - 30 metri", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Odată finalizate aceste lucrări de stabilizare a versantului, menite să prevină alunecările de teren, constructorii au demarat săpăturile la incinta viitoarei parcări cu o capacitate de 26.000 metri cubi.

"În perioada următoare, din 18 martie, va începe armarea radierului, care va trebui finalizată până la sfârşitul lunii", a spus Popa.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, lucrările de amenajare a viitoarei parcări sunt realizate în proporţie de 17%.

... şi au turnat fundaţia

În paralel, pe amplasamentul din vecinătatea viitoarei parcări, se lucrează la amenajarea unui ambulatoriu pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Constructorii au amenajat canalul tehnic în care vor fi deviate toate reţelele din zonă şi au turnat fundaţia viitoarei clădiri.

"În perioada următoare se vor turna stâlpii şi se va cofra, arma şi turna placa peste primul nivel. Aceste lucrări sunt programate să se finalizeze până la sfârşitul lunii martie", a explicat directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Ovidiu Guler.

Funcționale din 2024

Viitoarea parcare supraetajată şi noul ambulatoriu sunt construite de DPI pe fonduri de la bugetul local şi DMPFI cu cofinanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

După cum BIHOREANUL a mai scris, deşi ambele lucrări au termen de finalizare la jumătatea anului viitor, având în vedere să se desfăşoară într-o zonă foarte aglomerată, constructorul i-a promis primarului Florin Birta că acestea vor fi terminate până la sfârşitul acestui an.

"Vrem ca spre finalul anului, primele două niveluri ale parcării să fie date în folosinţă, chiar dacă lucrările la acestea vor continua", a mai precizat şeful DPI, Lucian Popa.

O parcare mult dorită...

Viitoarea parcare supraetajată cu 516 de locuri va fi amplasată pe aliniamentul străzii Gheorghe Doja în zona intersecţiei cu strada Salvării.

Parcarea, cu cinci etaje, va avea 21 de locuri rezervate persoanelor cu dizabilităţi, mai multe staţii de încărcare a vehiculelor electrice şi va fi legată de viitorul ambulatoriu printr-o pasarelă, pentru a uşura accesul pacienţilor şi cadrelor medicale în spital.

Lucrările de construire a parkingului supraetajat au fost atribuite asocierii formate din firmele Drum Asfalt şi Grup Construcţii Est pentru suma de 45,8 milioane lei, plus TVA.

La finalul lucrărilor, Spitalul Judeţean din Oradea va fi primul din ţară care are, pe lângă propriul heliport (inaugurat în 2015) şi propria parcare.

Birouri, cabinete, ATI...

Amplasat în faţa corpului principal al Spitalului Judeţean, viitorul ambulatoriu al acestuia este construit în vecinătatea parcării supraetajate pentru suma de 63,8 milioane lei, plus TVA, de către o asociere condusă de Precon Transilvania din care mai fac parte încă şase firme.

La demisolul clădirii va fi amenajat accesul principal în spital cu birouri pentru internări şi externări.

Aici vor fi amenajate vestiare pentru pacienţi şi cadre medicale, cabinete de consultaţii şi o cale separată de acces, prin exterior, către cabinetele de boli infecţioase şi pneumologie.

Potrivit proiectului, la parterul clădirii şi primul nivel, legat de corpul deja existent al spitalului, urmează să se facă amenajări specifice de  policlinică-ambulatoriu, iar la nivelurile superioare vor fi amenajate birouri şi o secţie ATI complet nouă.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ca la Ciuperca
Au stabilizat dealul ca la Ciuperca
Postat 06 Martie 2024, 17:35 de vasi13
Specialistul KP revine
Iar nu-i convine ca se construieste ceva util in oras. Si asta doar pentru ca parcarea se face de nenorocitii de liberali. Nu conteaza ca daca ai pe cineva la spital nu ai unde parca. Vine specialistul in orice si ne spune cum trebuia facut. Bolojan, Birta, de ce nu-l cautati pe acest individ sa va spuna ce si cum se face. Iar in legatura cu acuzatiile de parandarat, chiar nu se gaseste nimeni sa-i ceara dovezi? Iar daca le are, sa mearga cu ele la DNA.
Postat 05 Martie 2024, 19:02 de Biggie
Sa fie sfintita de un sobor de preoti, iar patron sa-i fie Sf Apostol Toma...
...ocrotitorul arhitecților și al constructorilor, praznuit pe 6 oct. Suntem patiti, Bila, Dealul Ciuperca...
Postat 05 Martie 2024, 11:07 de pinonel
Anti-KP
sarpele veninos KP se intoarce!! kp, esti un atit de rau in tot ce faci, tot ce gindesti, tot ce spui, atit de inutil, atit de veninos..!!! esti un om ratat din toate punctele de vedere.. sper sa ne aducem aminte cu jena [nu peste mult timp] de vremurile in care presa din Romania permitea oricui sa posteze comentarii sub anonimat in care sa spurce pe toata lumea! .. nu o sa plinga nimeni dupa tine si ceilalti ca tine... vremuri negre, sper sa treaca..
Postat 05 Martie 2024, 08:50 de TanarSiNelinistit
Spitalul județean din Oradea va fi primul din țară cu parcare proprie? Așa știți voi? Ha, ha ...
Toate spitalele din România au parcări. Doar că, cea de la noi este în mod sigur cea mai scumpă din tot estul Europei. Pentru că, în lipsă de imaginație constructivă, edilii locului care-s umflați în pene precum gâscanii de la zoo s-au apucat să ridice o supraetajare pe piloți, după modelul spitalului care a necesitat costuri uriașe de consolidare la vremea edificării lui. O clipă nu le-a trecut edililor prin cap să sape dealul și să realizeze, după configurația dealului și pantei acestuia, o parcare secvențială care nu ar fi necesitat nici 30% din cât cosă hardughia asta de acum, hidoasă precum comportamentul calicului personal spitalicesc. Se putea foarte bine întinde în spatele spitalului, o parcare pe niveluri ușoare care să se așeze treptat pe sol și să permită în sus accesul a 1000 de autovehicole, nu numai pentru 500 de viitori umblători pe patine cu rotile. Prăduiala inutilă este aducătoare în schimb de mult parandărăt, că-i an electoral și e foamete mare în politrucie. Oradea este văduvită de proiectanți serioși care, înaintea conformității și legalității, să pună oportunitatea soluțiilor de bun simț.
Postat 05 Martie 2024, 08:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON