URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Octombrie 2023, 14:16

Primarul Birta, pe șantiere: parcarea de la Spitalul Județean din Oradea va fi cea mai mare din nord-vestul țării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea supraetajată de la Spitalul Județean, la care au început lucrările și care va avea 516 locuri, va fi cea mai mare parcare amenajată din nord-vestul țării, a afirmat marți primarul Oradiei, Florin Birta, care a ținut o conferință de presă pe dublul șantier, căci în aceeași zonă au pornit și lucrările pentru noul ambulatoriu al unității medicale. Clădirea va fi una eficientă energetic, urmând să folosească atât căldura, cât și răcoarea „scoase” din pământ.

„Ca un tot unitar”

„Sunt două investiții majore în desfășurare în zona Spitalului Județean, a căror valoare este în total de aproximativ 20 milioane euro”, a spus primarul despre cele două proiecte, ambele executate în urma a două licitații distincte de aceeași asociere de firme, formată din Precon Transilvania și Drum Asfalt, și cu două surse de finanțare diferite: parcarea, care va avea 516 locuri, cu fonduri din bugetul Primăriei, iar ambulatoriul cu fonduri europene și locale.

„Foarte important de subliniat, valoarea ambulatoriului este de circa 45 milioane lei, fără TVA, din care 10,4 milioane lei sunt sume eligibile pe Programul Operațional Regional, care pot fi cheltuite numai până la sfârșitul anului. Vreau să mulțumesc constructorilor că s-au angajat să execute lucrări de cel puțin 10,4 milioane lei până la sfârșitul anului, astfel încât doar diferența să fie asigurată din bugetul local”, a spus Florin Birta.

Edilul a subliniat, de asemenea, că ambele lucrări au termen de finalizare 18 luni, așadar primăvara anului 2025, dar există posibilitatea ca partea cea mai mare să fie gata la finele anului viitor, dar și că ambele obiective vor funcționa „ca un tot unitar” cu spitalul, cu care va fi legat inclusiv prin pasaje.

Eficientă energetic

Clădirea noii policlinici, care va avea demisol, parter și trei etaje, va fi una eficientă energetic, a spus reprezentantul constructorilor, inginerul Bereczki Tiberiu, cel care a condus și lucrările pentru noua clădire a Unității de Primire a Urgențelor, proiectată și realizată pe același principiu.

De altfel, dintre cei aproape 400 de piloți pe care vor fi bazate fundațiile ambelor clădiri, 88 sunt piloți energetici, a specificat specialistul, parte a unui sistem de încălzire/răcire ce presupune utilizarea energiei „scoase” din pământ, acești piloți urmând să fie forați la adâncimi de până la 16 metri.

Clădirea noului ambulatoriu va avea, de asemenea, un sistem de fațade ventilate și cu parter tip cortină. „Suntem în grafic cu lucrările, vrem ca anul acesta să terminăm infrastructura de sprijin, fundația propriu-zisă, să depășim faza de radiere și să începem structurile propriu-zise”, a mai spus inginerul, înainte ca primarul să spună că până în prezent s-au desfășurat „lucrări premergătoare”.

Cea mai mare

În ce privește parcarea Spitalului Județean, primarul a afirmat că până în prezent au fost efectuate „lucrări premergătoare” pentru devierea rețelelor de utilități, mutarea postului trafo al spitalului și reconfigurarea bazinului cu apă utilizabilă în caz de incendiu, cu precizarea că acestea „vor fi înglobate în viitoarea parcare”.

Revenind la chestiunea ambulatoriului, el a spus că după ce vor fi mutate aici toate cabinetele medicale din actuala policlinică, imobilul acesteia va fi regândit pentru a fi transformat în bloc de locuințe pentru tinerii medici rezidenți, „astfel încât să le oferim condiții cât mai bune pentru a lucra aici”.

„În 2025, toată această zonă a Spitalului Județean își va schimba radical aspectul”, a mai spus Birta, potrivit căruia parcarea cu 516 locuri va fi cea mai mare construită în partea de nod-vest a țării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Remember
Să nu uitați să faceti cât mai înguste locurile de parcare.
Postat 11 Octombrie 2023, 14:49 de Maikeltroll
Ha, ha, ha, ha, ha ...
... la cei cu "mare" în gură și simbolic mai jos. De spital, că pleacă doctori binecunoscuți în urbe, pe motive de management precar și performanțe medicale slabe în general, nu vrea să amintească viitorul fost primar chiar nimic? În rest, unde să stea mașinile personalului și vizitatorilor e important. Apropo ... nu-i gata noul spital de pe str. Vlădeasa, cel mai modern și singurul construit de nou din România? Aha ... mai întâi reasfaltarea străzilor din proximitate și mai ales sensul giratoriu din dreptul parcării noului spital de infecțioase.
Postat 11 Octombrie 2023, 10:09 de KP
Alo propaganda
Ați ratat articolul, voi nu aveți nimic de obiectat :::::)))))))
Postat 11 Octombrie 2023, 00:08 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON