URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2024, 10:31

Parcări, extremă urgență! Șantierele din zona Spitalului Județean din Oradea au „ucis” parcările. Unii văd în asta o afacere (FOTO)

Parcări, extremă urgență! Șantierele din zona Spitalului Județean din Oradea au „ucis” parcările. Unii văd în asta o afacere (FOTO) BLOCAJ TOTAL. De la începerea lucrărilor pentru construirea noii policlinici și a parcării supraetajate a Spitalului Județean, în zonă se circulă bară la bară. Șoferii încearcă să găsească liber unul dintre cele sub 100 de locuri, disputate de riverani, de cei peste 2.000 de angajați ai spitalului și de aparținătorii bolnavilor. Mai iute decât Primăria, un orădean a găsit soluția, amenajând o parcare neautorizată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cozile de maşini încep de la jumătatea urcării pe Gheorghe Doja şi Louis Pasteur. În zona Spitalului Judeţean din Oradea nu există parcare liberă. Cadrele medicale îşi lasă maşinile pe unde pot, aparţinătorii pacienţilor le urcă pe trotuare, iar locuitorii zonei se trezesc asediaţi. 

"Decât să mă învârt pe străzi sau să parchez neregulamentar, cu riscul să mi se ridice maşina, prefer să iau un taxi", spune angajat al spitalului. Cum ar trebui să facă toată lumea...

Ultima sută...

Mai binele este duşmanul binelui. Şantierele viitorului ambulatoriu şi parcarea cu 516 locuri care va deservi Spitalul Judeţean au lăsat zona fără locuri de parcare. 

După octombrie 2023, dintre cele 200 de locuri existente în zonă, mult sub necesar, au mai rămas sub 100. Municipalitatea a spart parkingul de lângă spital, a dezafectat două rânduri de parcări din faţa clădirii principale pentru a improviza o cale de acces pentru ambulanţe, iar la începutul săptămânii trecute a transformat şi zona de la intersecţia străzilor Gheorghe Doja şi Louis Pasteur în spaţiu de depozitare a materialelor. 

Cum numai spitalul are peste 1.000 de angajaţi, pe cele 100 de locuri se bat zilnic mii de şoferi.

"Riveranii îşi lasă maşinile pe străzile din jur. Unii au garaje sub blocuri, dar deseori sunt blocate", spune Marius Mladin, administratorul a două asociaţii de proprietari din zonă, cu 130 apartamente.

Criza parcărilor afectează inclusiv angajaţii unităţii sanitare. "Eu vin dimineaţa pe ora 6, aşa că mai găsesc un loc liber, dar după o oră sunt toate ocupate", zice un medic.

Aparţinătorii sunt revoltaţi. "Dacă trebuie să duci pe cineva la spital, mai bine chemi ambulanţa. Nu ai unde trage maşina nici până duci bolnavul la medic", reclamă un orădean. 

"Să vină controlorii!"

Deficitul de locuri de parcare se lasă frecvent cu scandaluri între riverani şi şoferii care blochează căile de acces. "Primim zilnic cel puţin o reclamaţie", confirmă directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian (foto).

Având în vedere că este direct responsabilă de criza parcărilor, Primăria evită aplicarea de amenzi. Poliţiştii locali ridică maşinile, ceea ce implică sancţiuni începând de la 200 lei, numai dacă nu pot debloca altfel căile de acces. "Întâi încercăm să dăm de proprietar, care e ori angajat ori cu treabă la spital. Dacă vine şi îşi mută maşina, prima dată îi dăm un avertisment", zice un poliţist.

Neoficial, la fel fac şi angajaţii Serviciului Parcări din cadrul Primăriei. "De când cu şantierele, urcăm la spital mai mult la sesizări. Cei care nu găsesc parcare reclamă de 2-3 ori pe săptămână: «Să vină controlorii, să verifice dacă s-a plătit staţionarea»", spune un parcagiu. Şi atunci se lasă cu amendarea ghinioniştilor...

"Parcare privată"...

Crizele creează însă nu doar nervi, ci şi oportunităţi. Având în vedere cererea fără precedent, un orădean şi-a improvizat pe strada Gheorghe Doja nr. 75 un spaţiu de 1.200 metri pătraţi ca parcare pe pietriş, ceea ce a nemulţumit vecinii. Dincolo de aspectul de legalitate, aceştia reclamă, printre altele, că drumul amenajat pe banii lor, îngust cât un lat de maşină, se blochează constant, că locul tot mai aglomerat se umple de mizerii, că proprietatea lăsată neîngrădită atrage maşini, iar acestea riscă să rupă o ţeavă de gaz neprotejată aflată în zonă.

În ultimele luni, oamenii au reclamat în repetate rânduri Primăriei parcarea improvizată, fără ca aceasta să fie desfiinţată, aşa că săptămâna trecută s-au plâns şi pe aplicaţia Oradea City Report.

Potrivit riveranilor, proprietarul terenului încasează lunar câteva sute de lei de la fiecare şofer, iar intruşii găsesc în parbrize cărţi de vizită cu mesajul "Parcare privată. Nu parcaţi fără abonament" (foto), plus un număr de telefon la care poate fi contactat proprietarul.

... pentru angajaţii spitalului

Joia trecută, BIHOREANUL a sunat la numărul de telefon de pe una dintre cărţile de vizită. "Nu ştiu pe ce carte de vizită scrie parcare privată. Eu nu am împărţit la nimeni nimic", a negat, în ciuda evidenţei, proprietarul terenului.

Bărbatul susţine că maşinile parcate pe proprietatea sa aparţin unor angajaţi ai spitalului. "Am nişte cunoştinţe, vreo două mi-s verişoare şi au două prietene care parchează acolo", pretinde proprietarul, afirmând că şoferii "nu parchează pe bani, ci pe gratis". Orădeanul spune că are alte planuri pentru amplasament. "Dacă Primăria mă lasă, voi construi o clinică, dar nu parcare".

BIHOREANUL a aflat, însă, că în toamna anului trecut omul a cerut municipalităţii să îi autorizeze amenajarea unei parcări private şi a fost refuzat, nu a unei clinici. Urbaniştii municipalităţii au considerat că ocuparea locului cu o parcare este inoportună din punct de vedere al funcţiunii şi accesibilităţii...

Soluţii disperate 

Chiar dacă nu a aprobat parcarea cu pietriş, nu înseamnă că Primăria nu îşi doreşte una în zonă. "Nu avem unde face parcări în zona Spitalului Judeţean, aşa că vom discuta cu reprezentanţii firmei care a cumpărat amplasamentul Perind (n.r. - dintre străzile Gheorghe Doja şi Louis Pasteur), să vedem dacă pot lăsa medicii spitalului să folosească parcarea lor", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Soluţia este disperată şi provizorie, până la finalizarea mega-parcării supraetajate, de 45,8 milioane lei, programată pentru primăvara anului viitor. "Discutăm cu executantul deschiderea primelor două niveluri ale parcării de la sfârşitul acestui an, chiar dacă lucrările vor continua. Constructorii sunt însă reticenţi. Se tem că ar putea cădea materiale pe maşini sau trecători", spune Popa.

Şi chiar dacă constructorii ar fi de acord, stadiul de realizare a lucrărilor la parcare este deocamdată sub 20%, aşa că anul acesta orădenii care au treabă la spital vor fi obligaţi să folosească în continuare ambulanţa, taxiul sau Bolt ori Uber. Ori să rişte să plătească amenzi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tupeu, nu glumă
Tupeul si nesimtirea firmei de casă, cu concursul autoritătilor bineînțeles, n-are limite. Au ocupat tot ce există stradă, parcare, ba mai mult s-au extins si pe zonele verzi din zonă sa-si lege fierul.Mai lipseste să intre in casă peste locatarii din zonă .Zicala cu "fără deranj nu se poate" este de înțeles până într-un punct, dar aici s-a depăsit orice limită, inclusiv limita ANORMALULUI!!! Seara si peste noapte zona a ajuns garaj pentru bascule, hai să spunem că este acceptabil pentru că strada Doja este oricum închisă si este greu de suportat in traffic la prima oră circulatia lor prin oraş.Pe timp de zi este coloană de bascule, si autobetoniere cu prioritate exclusivă, plin de bălți de ulei pe asfalt că la noi merge si asa. La final să vă lăudati cu câte locuri de parcare ati desfiintat, câte ati construit si câte au ramas in total in folosință, acela este numarul total de parcari(cât cutia de chibrite) pe care l-ați construit.
Postat 19 Martie 2024, 11:11 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON