URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2024, 09:55

Criza locurilor de parcare din Oradea: Numărul mașinilor e de aproape 4 ori mai mare decât cel al parcărilor la domiciliu, regulamentul este „în aer”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul de autovehicule din evidenţele Primăriei Oradea este de aproape 4 ori mai mare decât numărul locurilor de parcare la domiciliu amenajate de municipalitate. 

Şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, care gestionează printre altele parcările din municipiu, recunoaşte că administraţia locală nu va reuşi niciodată să ofere câte un loc pentru fiecare maşină. 

În tot acest timp, regulamentul parcărilor de domiciliu este depășit și provoacă tensiuni.

"Este imposibil"

"Niciodată nu o să putem oferi un loc de parcare la domiciliu fiecărui cetăţean. În evidenţele Direcţiei Economice din cadrul Primăriei există circa 27.000 de locuri de parcare la domiciliu, în timp ce numărul maşinilor înmatriculate în municipiu depăşeşte 100.000. Este imposibil ca fiecare maşină să aibă parcare", a declarat Lucian Popa, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate pentru anul 2023.

Potrivit evidenţelor DPI, în ultimii 5 ani, încasările municipalităţii din parcările de domiciliu s-au majorat, de la circa 1 milion de lei în 2018, la 5 milioane lei în 2023, deşi numărul parcărilor a crescut cu doar 200 locuri pe an. Pe de o parte, a crescut treptat valoarea abonamentului, care a ajuns în prezent la 160 lei pe an, pe de altă parte,concurenţa pe loc i-a făcut pe mulţi orădeni să liciteze pentru ele, iar în unele cazuri preţul abonamentului chiar s-a înzecit.

Un regulament depăşit...

În prezent, criza locurilor de parcare la domiciliu creează tensiuni între riverani în majoritatea cartierelor orădene.

Vechi de mai bine de un deceniu, Regulamentul de parcări de domiciliu, instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 448/2010, nu ţine cont de persoanele nou venite în asociaţia de proprietari care nu au unde îşi parca maşinile, de chiriaşii care nu pot cere parcare pentru că nu au domiciliu stabil în bloc, de angajaţii cu maşină de serviciu care nu pot cere pentru ea loc de parcare pentru că nu o au în proprietate, şi multe altele.

Normativul a fost sancţionat în primăvara anului trecut de Avocatul Poporului la sesizarea unui orădean din zona Galileo Galilei - Rogerius, unul dintre cele mai aglomerate din Oradea. Riveranii care nu au parcare pentru că nu locuiau în zonă sau nu aveau maşină în anul 2010 (când s-au împărţit acestea) sunt nemulţumiţi că nu pot nici măcar concura pentru un loc.

Potrivit regulamentului, "procedurile de atribuire a locurilor de parcare de folosinţă se vor organiza o dată la trei ani", lucru care nu s-a întâmplat. Instituţia Avocatului Poporului a arătat că normativul nu prevede ce se întâmplă cu locurile de parcare de domiciliu împărţite dacă la epuizarea termenului nu a fost organizată o nouă procedură de atribuire şi a cerut clarificarea acestuia.

... şi o rezolvare în stil propriu

Numai că municipalitatea orădeană a pus în practică cererea Avocatului Poporului în stil propriu. În loc să aplice scoaterea periodică la licitaţie a locurilor de parcare, Primăria Oradea a hotărât, pur și simplu, scoaterea acestei prevederi din regulament.

Modificarea s-a făcut la grămadă cu alte propuneri făcute de municipalitate, mult mai arzătoare, aşa că a trecut neobservată.

"Instituţia Avocatului Poporului ne-a cerut să actualizăm o clauză care prevedea să scoatem după 3 ani la licitaţie toate parcările de domiciliu, ceea ce era foarte dificil. De aceea, anul trecut, când s-au supus dezbaterii publice taxele pentru anul 2024, am propus eliminarea acestei prevederi, iar în toamnă, când s-a votat materialul, articolul a fost abrogat", a explicat pentru BIHOREANUL directorul Lucian Popa.

Totuşi, potrivit directorului, în momentul de faţă, angajaţii DPI şi cei ai Direcţiei Juridice din Primărie poartă consultări pentru redactarea unui nou regulament, mai adaptat vremurilor.

Între parcarea de domiciliu şi cea de zonă...

O variantă de regulament aflată în lucru prevede, aşa cum anunţa şi primarul Florin Birta, înfiinţarea parcărilor de domiciliu "de zonă", astfel încât dacă un vecin este plecat cu maşina din localitate, locul său să poată fi ocupat de alt riveran.

Măsura este menită să optimizeze gradul de utilizare a locurilor de parcare, şi aşa limitate, dintre blocuri. Directorul Lucian Popa spune că, deşi aceasta pare funcţională pe hârtie, va fi destul de dificil de pus în practică.

„Este complicat. Dacă vin riveranii acasă şi toate locurile sunt ocupate, pe cine sună? Cum ştiu vecinii dacă o maşină este sau nu din zonă? Cum facem controlul? Lucrăm la regulament astfel încât să avem soluţii pentru toate problemele care pot apărea”, a spus Popa.

În final, soluția ar fi tot aceea ca municipalitatea să accelereze ritmul de înfiinţare a locurilor de parcare de domiciliu. Ar şi rezolva o problemă majoră şi ar şi creşte încasările la bugetul local...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Nu regulamentul e depășit ...
... ci edilii orădeni care au trecut pe la clasele de aritmetică precum gâsca prin apă. Că în rest, pe la alte materii, nici nu au trecut.
Postat 26 Ianuarie 2024, 10:22 de KP
Sandu cel cu buda in curte
Da mai sandu, toti avem zeci de conturi , ne plateste usr, psd
Postat 26 Ianuarie 2024, 07:07 de vasi13
Știam
Ca ai mai multe conturi
Postat 25 Ianuarie 2024, 21:14 de Sandu2100
Smintitu'
A uitat de " creonu' " meu!!!
Postat 25 Ianuarie 2024, 20:57 de Maikeltroll
Pinonel
Îți place să te dai victimă sa obții o suspendare sa poți tu să-ți faci de cap sa ne spui ca nu se face nimic în Oradea și ce se face nu e bun. USR sub 3%
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:45 de Sandu2100
Moare propaganda
Nu poti sa zici nimic frumos despre Oradea ca rapid sare propaganda sa ne spună ca nube așa, ii mai fac și proști pe Orădeni.
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:31 de Sandu2100
@pinonel
Ai tras ceva sau e un misto subliminal? Eu am patit o fapta buna cu politia. Nu stiu daca rutiera sa fi fost sau locala. Ma suna odata de la politie un agent, a dvs e masina, numarul? Nu, zic , e a sotiei... Sunati-o ca a blocat nu stiu ce masina intr-o parcare. (Era ceva profi prospat intre blocuri, pe calea aradului, nu erau cred nici semne nici trasaje) . O tuta s-a disperat si probabil a sunat la 112. A trecut , fara amenda. I rest, locala e in nirvana cind prinde pe cite unul parcat aiurea, repede ies doi cheti , unul cu imprimanta, scoate quittung-ul, il vira tacticos in pliculet, il asaza maiestuos sub stergator, dupa care, imperial, ridica aparatul foto si isi pozeaza opera. Ma umplu de greata cind vad ritualul asta, pentru te miri ce, niste potentiali agricultori impart dreaptatea, pe motiv de vot universal, in timp ce altii, care poate au treaba, sau nu au iscusinta necesara sa parcheze in copaci, sunt spoliati de cea mai performanta administratie din galaxie. Care potere raporteaza cresteri din taxe de 30% pe an. E vremea LOR.
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:15 de excalibur
Baieti
Nu-l plateste nimeni. E atit de prost incit o poza cu cel drag sub perna ii provoaca orgasme LGBT. Plus ca , din toata iubirea asta sincera, dregatorii mai fac ceva economii. Citeva zeci de mii de euro pleaca subtil la niste pilde care urca niste poze pe facebook cu santierele orazii vazute din drona. Dati tare intr-insul, sa vedeti cum va taie macaroana moderatorul PRO. El spala rufele murdare in locul altora, e idiotul util pe care numai oradea vremurilor noastre il putea produce... Si e GRATIS. O anomalie a orasului-pedeapsa
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:03 de excalibur
@sandu copiatoru
Mai termina cu proaganda, ca nu va voteaza nici d..cu. Poate mamicile voastre de au dreptul de vot o sa va mai voteze. Aptorul sa isi caute oameni mai priceputi in propaganda, nu imbecili si analfabeti functionali. Auziti APTOR, mai rau faceti cu imbecili ca sandu
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:55 de sanduivanov
ApropoS
Te trădează creionul. Eu nu copiez numele altuia, tu ma copiezi, aici nu poți dar pe bihon se poate, deci vasi13 adi13 sanduivanov AlexandraCiucle pe aici e una si aceeași persoană
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:52 de Sandu2100
vasi/adi13 aka sanduivanov
Dacă nu ai văzut Orădenii vor parcări și vor sa plătească pt ele " Estimările Primăriei arată că în zonă sunt circa 5.800 de mașini, ceea ce face ca viitoarea parcare, cu 1.500 de locuri împărțite în trei niveluri, să fie mult prea mică " nu sunt locuri de parcare și am ajuns sa parcam una peste alta și tu ne spui ca sunt locuri de parcare.
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:47 de Sandu2100
pentru copiatorul sandu
Sandule, ori esti analfabet ori esti prost, primaria nu face parcari noi, face parcari in locul celor existente, doar unde crezi ca sunt parcate momentan cele 6500 de masini din Nufaru, in aer, la muma-ta in curte. Primaria face parcari sa te poata taxa, primaria vine si pune indicator de parcare cu plata si gata a facut parcare. Aceeasi mizerie e si in centru a desfiintat parcarile de pe strazile din jur si obliga oamenii sa parcheze in parcarea scumpa, iar reiveranii sunt cei mai afectati ca sunt obligatisa plateasca, ceva ce inainte era gratis sau o suma derizorie. Dar sandule nu mai copia numele altora si nu fa pe prostul, sau poate esti chiar prost. Nu ne face primaria parcari in plus fata de ce e acum. Nu fa pe prostul, si nu ne fa prosti, poate mergi acasa la mamica ta si incerci cu ea propaganda asta
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:16 de sanduivanov
Frate samuel, scoate-ti hingherii la incasat bani!
Astia, comunitarii, au acces la baza de date a militiei, ei mint si zic ca n-au, da' i-am prins cu ou-n gura! 1. Tot ce stationeaza pe trotuare, amendat! Exceptie unde e permisa parcarea pe trotuar. 2. Toate masinile de firma care nu sunt parcate la garaj, amenda! Nu la sofer, la proprietar. 3. Adormitii aia din cl sa dea un ucaz prin care toti care au curti/garaje si lasa masinile pe ulita, amenda! Omul e cel mai indaratnic animal si nu-l disciplinezi decat cu biciul, pardon, amenda.
Postat 25 Ianuarie 2024, 17:34 de pinonel
:)
Calculul e simplu, acum platesc 27 000 de utilizatori, iar daca il fac zonal, vor plati 100 000, bugetul se ingroase, iar in schimb parcarile vor fi ocupate de persoanele care abia merg cu masina, il pornesc odata pe saptamana, iar persoanele care folosesc autoturismul si vin acasa dupamasa, seara, nu vor mai avea unde parca. Nemaivorbind ca din nou vor aparea persoanele care s-au nascut cu parcare in fata blocului, "sub geamul meu nu parcheaza nimeni"
Postat 25 Ianuarie 2024, 16:11 de Hoppmester
sanduivanov
Altădată comentai ca nu face primăria parcări in cariere, acum te plângi ca le face ::::))))
Postat 25 Ianuarie 2024, 13:27 de Sandu2100
Asa e peste tot
Criza e in capul primariei. Problema si disperatea lor e ca doar27mii de locuri sunt cu taxa, si restul pana la 100mii nu platesc. Ca in fond toti parcheaza undeva, doar ca nu platesc. Si fomistii astia vor face pe dracu in patru sa oblige pe toti sa plateasca, poate si pe cei de la casa cu garaj.
Postat 25 Ianuarie 2024, 12:58 de sanduivanov
@Adrian_adi
Corect... si fara samsari care isi parcheaza zeci de masini in fata apartamentului, luand locurile de parcare locatarilor.
Postat 25 Ianuarie 2024, 12:26 de cristianteofil
@poiu
Ok,am inteles ca este stipulat pt dube in HCM dar in zona unde stau eu efectiv sunt dube parcate pe toata lungimea trotuarului si ia tot acesul pt pietoni plus ca in unele cazuri sunt parcate exact la intersectii de drumuri pe trotuar si efectiv iti ia toata vizibilitatea si se pot crea accidente destul de urate din cauza lor.
Postat 25 Ianuarie 2024, 11:53 de Adrian_adi
@Adrian
Pt dube este stipulat in HCM. Pt mașinile de firma, exista împuternicire, deci cel ce o are are dreptul să o parcheze pe loc de domiciliu. Probleme e cu sute de masini ce sunt tinute de bibelou, care fac 1000km pe an si sunt spalate cu galeata in fata blocului. Cu aia de au 2 masini si una doar sta. Alea sunt probleme cu adevărat importante. La mine in zona am numarat 7 dube pe locuri de parcare. Gardienii publici vin, se uita si pleaca. Ii suni sa ii întrebi de sanatate si iti spun ca au fost acolo la alta speta (drept e, dupa tigari la magazin). Mai sunt cele abandonate si legea tampita. Gardienii sa verifice, nu are itp in ultimele 3 luni, o salta. Ce tot atata notificare si așteptare. Caz de abandon, vine gardianu, pune fituica in geam si pleaca. Vine Gicu, apropitaru, o muta mai incolo si dispare notificarea, ca nu mai pusca adresa. Vb de un cazan nemișcat de 2 ani. Vad cazuri pe parcari de domiciliu care nu si-au mutat masina de juma de an imediat. Ala de ce are dreptul, cand nu foloseste masina. Sau apartamente date in chirie, apropitaru nu mai sta acolo da il asigura la chirias ca ia un 50-80e in plus la chirie. E frumos asa, apropitaru nici nu mai sta in oras dar un cazan il tine înmatriculat pe adresa din oras sa tina locu... Trebuie activate sinapsele neuronale doar, ca solutii sunt de re-atribuire.
Postat 25 Ianuarie 2024, 11:45 de poiu
Vigneta de Oradea pentru oradeni
Normal si logic ar fi ca pe parcarile de domiciliu sa aiba prioritate persoane cu domiciliu in Oradea, masina inmatriculata in Oradea si taxa de parcare anuala platita. Cui nu-i convine, sa parcheze in multele.parcari cu plata sau sa se intoarca in satele de unde au venit. Sorry, momentan e full in Oradea.
Postat 25 Ianuarie 2024, 11:40 de oradeanbihor
fara dube sau masini de firma
Primaria ar trebui sa ia in calcul cate masini de firma si dube de transport ocupa locurile de parcare din oras dupa programul lor de lucru. Majoritatea celor ce lucreaza pe acestea sigur au si masina personala si uite asa nu mai avem locuri de parcare. Plimbati-va seara dupa ora 22:00 prin oricare din parcarile de domiciliu amenajate printre blocuri de primarie in oras si veti fi surprinisi cate dube de transport si fel de fel de masini de serviciu sunt. Daca Politia locala ar amenda toate aceste masini va asigur ca in scurt timp numarul locurilor de parcare ar creste considerabil.
Postat 25 Ianuarie 2024, 11:31 de Adrian_adi
La liber
Lasat la liber. Fara parcari de domiciliu, fiecare parcheaza unde apuca si gata. Nici un scandal ca "e locul.meu"
Postat 25 Ianuarie 2024, 10:47 de sanduivanov
cristianteofil
De unde ai dedus tu asta??
Postat 25 Ianuarie 2024, 10:42 de Sandu2100
Psycho II
Solutia este desfiintarea parcarilor de domiciliu si instituirea taxei de Oradea. Ai masina inmatriculata in oras/ impozit platit PMO, pui jos 100 lei extra si parchezi unde vrei si unde poti. Nu-ti convine, vinzi apartamentul si te muti in vaslui sau teleorman. Faci loc alogenilor...
Postat 25 Ianuarie 2024, 10:27 de excalibur
Deci cum... ?
Comparam nr de parcari din oras, cu nr de masini din judet? O comparatie excelenta... Asa pare mai senzationala stirea sau de ce? Ca daca am compara normal, nu ar fi de 4x, ci doar de 2, 2.5x max...
Postat 25 Ianuarie 2024, 10:05 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON