URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Noiembrie 2023, 20:20

Schimbare în regulile parcărilor de domiciliu din Oradea: Nu se vor mai plăti la asociațiile de proprietari, ci la Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din luna decembrie, orădenii care au rezervate locuri de parcare de domiciliu nu le vor mai plăti la asociațiile de proprietari de care aparțin, ci la Primărie. Aceste taxe vor fi încasate la ghișeele fizice sau prin intermediul serviciilor online pe care municipalitatea le oferă (Ghișeul online de pe site-ul www.oradea.ro, aplicația MobilePay sau site-ul ghiseul.ro).

Edilul Florin Birta a anunțat că această schimbare s-a impus tocmai pentru ca cetățenii să poată plăti această taxă și online, serviciu pe care nu toate asociațiile din oraș îl au. „Am avut o serie de solicitări din partea orădenilor, să se poată face plata la fel ca pentru taxele și impozitele locale”, a declarat primarul, miercuri, într-o conferință de presă.

În plus, municipalitatea va putea controla astfel dacă orădenii care au rezervate asemenea locuri și plătesc pentru ele.

În prezent, există suspiciuni că la mai multe asociații de proprietari din oraș există locuri rezervate de proprietarii de autoturisme, dar pentru care aceștia nu plătesc taxa aferentă, care începe de la 160 lei pe an și poate ajunge la sume mult mai mari, în cazul blocurilor cu puține locuri de parcare în jur.

Chiar dacă asociațiile de proprietari nu vor încasa în mod direct acești bani, tot vor rămâne cu comisionul de 10% pe care îl au, conform regulamentului orașului. „Primăria va vira această sumă către asociațiile de proprietari, pentru că se vor ocupa în continuare de administrarea și împărțirea locurilor de parcare”, a spus Birta.

Locurile de parcare la domiciliu se plătesc anual, de regulă până la 31 decembrie. Acum, pentru că a fost introdusă această schimbare în modalitatea de plată, termenul a fost prelungit până la 31 ianuarie 2024.

Și, ca să nu-i bulverseze pe orădeni, doar în luna decembrie a acestui an Primăria le permite să facă plățile și către asociații, urmând ca de anul viitor să intre în vigoare regula care prevede că încasarea acestor taxe se face exclusiv de municipalitate.

Primarul Birta a anunțat și că Primăria lucrează la o aplicație care va include toate locurile de parcare din Oradea, inclusiv cele de domiciliu sau cele din parcările supra și subterane.

„Dintr-o simplă aplicație, vei putea să plătești orice parcare, de la parcări supraterane la parcări pentru riverani. Această aplicație este aproape de finalizare, urmează să intre în teste și estimez că undeva în primăvară va fi dată în funcțiune”, a declarat edilul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Turcu plateste
Cu putina imaginatie, puteau infiinta un srl "de casa" care sa faca diligentele. Pentru 20-30%, evident. Probabil primaria s-a gindit ca cei 10% sa-i colecteze ea, pentru dezvoltare. Sau pentru avioane. La fel cum, cind intra tva de 5% la gigacalorie, iarna , de la guvernul Meu, oradeanul nu simte, pentru ca pmo este intermediar. O tara de comisioane si comisionari...
Postat 01 Decembrie 2023, 21:34 de excalibur
Taxa de parcare este 144 lei si nu 160 lei
Taxa pentru locul de parcare de domiciliu pe care Primaria o percepe la buget este in realitate 144 lei Diferenta până la 160 lei, adică 16 lei, merge în buzunarul smecherilor de la asociație, în cârdășie cu cei de la Primărie. Pentru ce ? Pentru căratul foilor de hârtie de la asociație la primărie. Încă o metodă de a mai stoarce niște bani de la omul de rând. Un fel de furt, cu alte cuvinte.
Postat 01 Decembrie 2023, 17:33 de unchiuvali
O sugestie
Daca asociatiile de locatari/proprietari colecteaza date personale incalcand GDPR-ul, o sesizare la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) i-ar lecui pe toti, inclusiv pe cei de la primarie! 5000 de lei amenda s-au dat ca un avertisment pt lista de la avizier cu cheltuielile lunare cu prenume+nume in loc de numar apartament!
Postat 01 Decembrie 2023, 05:05 de pinonel
10 % din taxa de parcare.
10 % din taxa de parcare, adică 16 lei, să rămână cetățeanului care a transmis Primăriei, în format electronic, dosarul solicitat. NU SĂ RĂMÂNĂ H.....OR DE LA ASOCIAȚIE.
Postat 30 Noiembrie 2023, 19:43 de Anuta
Zi-le domnul Geo!
Ma opresc la o mica dezinformare sau o necunoastere a problemei din partea d-nului primar.Actualul sistem este impus asociatiilor de acea mica bijuterie numita " Regulament de atribuire/licitare a locurilor de parcare... bla,bla " republicat in 2022.Concret se impune plata taxei anuale anticipat la asociatie, eliberarea unei chitante din partea asociatiei care reprezinta pentru platitor dovada dreptului de folosinta a locului respectiv de parcare in cazul unor litigii. Asta de cand Primaria a renuntat in urma cu ceva ani la eliberarea unor ecusoane plastifiate pt. locurile de parcare atribuite, probabil tot pt. reducerea cheltuielilor proprii. Deci nu poate fi vorba ca asociatiile au sau nu au posibilitatea platii online. Solutia corecta ar fi daca tot sunteti cu " online-ul " in gura toata ziua sa gasiti o formula sa preluati direct la serviciul respectiv toate documentele, sa aveti o relatie directa cu solicitantii deoarece Primaria cu toate serviciile ei se afla in slujba cetateanului, nu cetatenii sau o anumita categorie de cetateni sunt argatii primariei ca sa fie plimbati pe drumuri si bagati in tot felul de probleme care nu le apartin ( ma refer la asociatii ). Pentru a ne face o idee de cat de complicat poate fi dau un exemplu aici : si serviciul Google Drive iti permite realizarea unui formular si transferul unor documente intr-o structura pe care o faci cum vrei, intr-un cont cu spatiu de stocare gratuit. Spor la munca si la inovatie in sensul bun al cuvantului!
Postat 30 Noiembrie 2023, 19:05 de 1
De ce ???
Dar de ce trebuie să cheltuiesc eu bani pe coli de hârtie și xerox, când acele documente ar putea fi trimise în format electronic Primăriei si arhivate tot așa de Primărie ? Iar cei 10 % să rămână la bugetul Primăriei, nu în buzunarele unor șmecheri. Nu toată lumea se pricepe să trimită electronic ? Informati numai locatarii că cei 10 %, adică 16 lei, le vor reveni lor dacă vor transmite electronic Primăriei copiile după documente, SĂ VEDETI CUM VA ȘTII TOATĂ LUMEA !!! Din 16 lei, un pensionar nenorocit mănâncă aproape două zile. Pentŕu ce atâta risipă ? Răspunsul îl știe toată lumea : pentru ca unii de la asociatii (și poate că nu numai) să mai aibă încă o ocazie să se infrupte .
Postat 30 Noiembrie 2023, 17:11 de Anuta
Nerespectare continuă a legii
Asociațiile de proprietari NU AU VOIE să ceară copi ale actelor de identitate. Și totuși, sub oblăduirea Primăriei, această încălcare a drepturilor cetățeanului, este acceptată. De ce nu pot fi depuse actele solicitate direct la Primărie ? Aflăm că 10 % din banii nostri, cu care plătim locul de parcare, merge la asociație. UNDE ANUME merg cei 10 % ? În fondul de reparatii sau în buzunarul smecherilor de la asociație, în cardasie cu anumite persoane din Primărie ? Noroc cu UE, că mai obligă autoritățile la implementarea unor asemenea măsuri, binevenite, ca aceasta, prin care populația are posibilitatea să plătească direct la Primărie.
Postat 30 Noiembrie 2023, 14:15 de Anuta
e o idee buna aplicatia primariei ptr parcari
daca vor sa rupa gura europei sa apara la euronews ca sunt cei mai tari, ar include functionalitatea celor 6 oradeni premiati la cluj, in care locurile la domiciliu pot fi sub-inchiriate ca air-bnb sau ca piratii (bolt, uber) si primaria ia acolo 10% comision ptr aplicatie, iar cetateanu isi subinchiriaza parcarea la domiciliu cand e in concediu, la tara, la munte, la munca.
Postat 30 Noiembrie 2023, 00:49 de unu
clar ca merita asa, sa iei parcare de la asociatie, la mica intelegere la negu
100 lei pe an la sefu de asociatie in buzunar si ai cate 2 parcari rezervate la apartamenul tau, daca se poate. Asa pastreaza el in buzunar toti banii, nu doar 10%
Postat 30 Noiembrie 2023, 00:47 de unu
Wow
Incredibil ,se face lumină în întunericul și mai luminat! Evoluam și mai tare ,tot ce e funcțional sa fie un idil nefuncțional!
Postat 29 Noiembrie 2023, 21:24 de levente49
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON