URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2024, 15:58

Primăria vinde firmei Lotus Center terenul de sub restaurantul Dock, din centrul Oradiei. Cât cere pe el

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără niciun fel de comentarii, cu 22 de voturi pentru și 3 abțineri, Consiliul Local Oradea a aprobat, joi, o afacere imobiliară între Primărie și firma Lotus Center SA, deținută de omul de afaceri Alexandru Mudura jr.

Municipalitatea îi vinde firmei terenul de 375 mp de lângă Podul Sf. Ladislau și pe care se află restaurantul Dock Bistro&Bar, cu tot cu terasă. Acest teren a fost concesionat de Lotus Center în 2014, în urma unei licitații organizate de Primărie, care a vizat și construirea localului de alimentație publică.

Teren în buricul târgului

Lucrările la restaurant au început în 2018 și s-au finalizat în 2020. Atunci, BIHOREANUL a dezvăluit că investiția încalcă flagrant proiectul pe care Primăria îl anunțase pentru această suprafață de teren. În 2013, municipalitatea a organizat un concurs de arhitectură internațional pentru amenajarea zonei, în urma căruia a fost selectată o propunere ce viza crearea unei piațete care urma să aibă și un local de dimensiuni reduse, de 90 mp și cu o terasă de 170 mp.

Câștigătoarea licitației Primăriei a fost compania Lotus Center SA, care a oferit o redevență de 230 lei/mp și a promis o investiție de 2,2 milioane lei (fără TVA). Însă, imediat după semnarea contractului cu Primăria, compania a cerut modificarea proiectului (foto jos), pe motiv că un local de 260 mp este prea mic pentru a amortiza investiția.

Fără să anunțe public, municipalitatea a fost de acord, iar urmarea a fost că în locul unei piațete „aerisite”, cum anunțaseră edilii Oradiei că își doresc, investitorul privat a ridicat un local pe două etaje.

Acum, Primăria renunță la contractul de concesiune pe 25 de ani, care era valabil până pe 30 septembrie 2039, și, în urma unei cereri făcute de firma Lotus Center în luna martie a acestui an, vinde terenul companiei private.

Prețul a fost fixat la 318.750 euro, adică 850 euro/mp, fără TVA, bani care vor fi plătiți într-o singură tranșă. Suma a fost stabilită în urma raportului întocmit de un evaluator autorizat.

Parteneri și de... conflict

Nu este prima afacere imobiliară între Primăria Oradea și firma Lotus Center SA. În 2015, compania a cumpărat de la municipalitate un teren de 10.000 mp, aflat între Aquapark-ul Nymphaea și Ștrandul Dinamo, obligându-se să modernizeze motelul neterminat de pe acel amplasament sau să ridice o construcție nouă.

Investitorul și-a exprimat atunci intenția de a construi un hotel care urma să fie „legat” la aquapark printr-o pasarelă închisă. În 2019, a și obținut de la Ministerul Finanțelor un ajutor de stat de 22,13 milioane lei pentru investiţia totală de 72,39 milioane lei în construirea hotelului.

Lotus Center s-a rezumat însă să construiască o modestă sală de evenimente și a abandonat planul hotelului, motiv pentru care a intrat în conflict cu Primăria Oradea, care a penalizat firma pentru neîndeplinirea obligației contractuale. Compania pretinde că, prin construcția făcută, și-a onorat obligațiile, în timp ce municipalitatea susține că trebuie să ridice un hotel care să cuprindă și o sală de evenimente.

Conflictul între cele două părți se poartă în sălile de judecată, unde până acum instanțele s-au pronunțat atât în favoarea Primăriei, cât și în favoarea firmei. O sentință definitivă este așteptată de la Curtea de Apel Oradea, unde procesul urmează să înceapă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ei?
ce e asa de interesant , niste baieti au pus la cale de un ciolanel , da si mie acolo ca iti dau aici , ce e interesant pe cati bani s-a luat cea mai capcana de turisti si centrala locatie de crashma pe mal de apa de la boradica ? ca pe vremea lui Nea Nicu-Nelu ...etc , un tir cu marfa portocale banane si haine eftine de import era oprit si statul lua drepturile , trei treceau cu ce era pentru bajetii ..da deci valoarea e data de pozitia capcanei , ca nu cred ca merge vr-un studinte la o cafa pacolo decat cu turistii
Postat 29 Martie 2024, 06:06 de sodelica
La stirea asta era de astepta sa apara suspiciuni in comentarii si teorii conspirationiste
Insa cand cineva rastalmaceste asa pe fata adevarul si vine cu 50€/mp in loc de 850, iti dai seama ca e 100% hate, 0% logica si adevar. E evident in interesul Lotus sa cumpere terenul, Florea, la 17250€/an, pana in 2039 ar fi platit 260.000€, si apoi ar trebui sa cumpere la alte preturi si mai mari, sau sa demoleze cladirea, sau sa cedeze investitia pe gratis. Primaria nu a vandut deloc ieftin terenul, 850€/mp ptr teren doar e chiar un pret bun ptr primarie. Singura chestie e daca contractul incuraja vanzarea sau daca puteai sa fii dur si sa refuzi orice vanzare. Dar daca joci murdar, nu iti mai vin investitorii, pierzi incredere, pierzi alte parteneriate…
Postat 28 Martie 2024, 19:40 de unu
what?
50 euro/mp in centrul orasului? Afaceri de genul acesta si eu doresc. De promisiuni ne e plin podul, mai ales ca nu sunt in favoarea contribuabilului. Pai daca asa ne comportam, cam stim ce facem la urne.
Postat 28 Martie 2024, 17:40 de Christa
RE: what?
Prețul a fost fixat la 318.750 euro, adică 850 euro/mp, fără TVA, bani care vor fi plătiți într-o singură tranșă.
Postat 28 Martie 2024, 18:12 de Moderator
care e cioaca?
aprox din calculele mele e aprox 18.000 euro redeventa anuala pe care o platea lotus.de ce sa vrei sa cumperi locul la suma de 300.000 euro?o fi legat de schimbarea destinatiei locatiei?o fi legat de modificari ale constructiei care nu ar fi fost posibile fiind doar concesionar? timpul va lamuri dedesupturile acestui troc
Postat 28 Martie 2024, 17:25 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON