URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2021, 08:01

Lotus, scoate banii! Lotus Center nu mai vrea să construiască hotelul de lângă Aquaparkul din Oradea, Primăria merge în instanță 

Lotus, scoate banii! Lotus Center nu mai vrea să construiască hotelul de lângă Aquaparkul din Oradea, Primăria merge în instanță  PARTENERIAT RATAT. După ce ani la rând s-a chinuit să construiască o atracţie de top pentru turismul orădean, Aquaparkul Nymphaea, Primăria a vândut terenul de 10.000 mp din vecinătate firmei Lotus Center, în speranţa că turiştii se vor putea caza aproape. Deşi municipalitatea i-a permis chiar să-şi „lege” hotelul de parcul acvatic printr-o pasarelă şi a iertat „plagierea” denumirii Nymphaea, Alexandru Mudura jr. a încălcat înţelegerea, iar acum, sfidător, returnează facturile pentru penalităţile de întârziere, motiv pentru care Primăria cataloghează drept un eşec parteneriatul și se adresează instanței (credit foto: Ovi D. Pop)
Lotus, scoate banii! Lotus Center nu mai vrea să construiască hotelul de lângă Aquaparkul din Oradea, Primăria merge în instanță  PROIECT OFILIT. La achiziţia celor 10.000 mp de lângă aquapark, Lotus Center a promis un hotel de 4 stele şi o sală de evenimente pentru 400 de persoane. A făcut, însă, doar o sală modestă, şi aceea încă nefuncţională, restul terenului fiind năpădit de buruieni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima zi a lunii iulie, într-o gală devenită tradiţională, Primăria Oradea a premiat cei mai importanţi contributori la bugetul local, între care şi grupul Lotus Center, controlat de Alexandru Mudura junior, pe care însă tocmai se pregăteşte să-l cheme la judecată!

Lotus a abandonat construirea unui hotel de 4 stele lângă Aquaparkul Nymphaea, pe un teren anume cumpărat de la Primărie, şi refuză să plătească penalităţi pentru depăşirea termenului limită. "O să deschidem un proces, ca să-i obligăm", spune primarul Florin Birta.

În familie

Amplasat între Aquaparkul Nymphaea şi Ştrandul Dinamo, terenul de 10.000 mp din strada Codrilor nr. 3 dă bătai de cap Primăriei de multă vreme. În urmă cu aproape două decenii, Fundaţia Mecena - înfiinţată de fostul lider al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi de fondatorul Lotus Center, defunctul Alexandru Mudura - primea terenul respectiv în folosinţă gratuită de la Consiliul Local Oradea, ca să construiască un centru dedicat poetului Ady Endre şi un motel, investiţie pentru care primise 1,1 milioane euro de la Guvernul Ungariei. Dar, fiindcă adunase datorii la Primărie, în 2014 organizaţia păstorită de liderii UDMR locali a predat terenul, cu tot cu sala de chermeze construită şi cu fundaţia motelului.

Un an mai târziu, municipalitatea a scos amplasamentul la licitaţie, căutând o firmă care să finalizeze construcţia sau să facă alta nouă, investiţie utilă dată fiind vecinătatea cu parcul acvatic ridicat de oraş. Au "concurat" două firme din aceeaşi "familie": Romexa SA, fondată tot de defunctul Mudura, care a oferit 910.000 de euro, adică preţul de pornire, şi Lotus Center SA, care a "plusat" cu 10.000. La acea vreme, grupul de firme era deja controlat de Alexandru Mudura jr., în urma decesului tatălui său.

"Nymphaea Resort" 

Lotus Center s-a obligat prin contract să finalizeze sau să modernizeze motelul neterminat (foto) ori să ridice o construcţie nouă în maximum 3 ani, investitorul exprimându-şi intenţia de a ridica un hotel nou şi chiar primind de la Primărie acordul să-l lege de parcul acvatic printr-o pasarelă închisă.

Cu un elan demn de un dezvoltator imobiliar potent, Lotus a demolat imediat toate construcţiile de pe teren. În scurt timp, însă, în primăvara anului 2016, a şi intrat în conflict cu Primăria, după ce s-a aflat că înregistrase la OSIM denumirea "Nymphaea Resort", ce ar fi sugerat că hotelul şi aquaparkul formează acelaşi complex.

Printr-un comunicat de presă tăios, Mudura jr. a transmis atunci că nu voia să creeze vreo confuzie şi nici nu-şi punea problema să intervină, cum se zvonea, în administrarea parcului acvatic. Mai mult, a anunţat, supărat, că suspendă construirea hotelului!

Cu păsuire

Enervarea nu l-a ţinut mult şi nici n-a renunţat la nume. Mudura a obţinut acordul Primăriei să transfere contractul pe firma nou-înfiinţată Nymphaea Resort SRL (deţinută 99% de Lotus Center şi 1% de M.A. Interglob Exim, unde unic acţionar este tot el) şi a supus dezbaterii publice proiectul unui hotel de 4 stele cu 9 etaje şi 200 de camere, un centru de conferinţe de 400 de locuri şi parcare subterană. 

Pentru că finanţatorul european şi-a dat greu acordul pentru construirea accesului pietonal de la hotel la aquapark, Consiliul Local a prelungit termenul limită al contractului cu Nymphaea Resort, actul adiţional impunând ca hotelul de 4 stele să fie gata până pe 21 martie 2021, iar obligaţiile firmei să se stingă când unitatea de cazare obţine autorizaţia de funcţionare.

Trebuia să fie Novotel 

În aprilie 2019, Nymphaea Resort a obţinut de la Ministerul Finanţelor un ajutor de stat de 22,13 milioane lei pentru investiţia totală de 72,39 milioane lei în construirea hotelului. Condiţia finanţării a fost ca acesta să fie gata până la 31 decembrie 2021 şi să asigure minimum 86 de noi locuri de muncă. Atunci s-a aflat că viitorul hotel va face parte din lanţul Novotel, gestionat de grupul francez Accor, aşa cum se vedea inclusiv pe afişul pus pe gard (foto).

Cu toate acestea, mai departe firma a construit doar o sală de evenimente, modestă ca dimensiuni, iar hotelul - nici vorbă, chit că depăşise termenul. BIHOREANUL a aflat că Primăria a executat deja garanţia de 100.000 lei şi din 21 martie aplică investitorului penalităţi de întârziere de 500 lei/zi, acestea urmând să crească din septembrie, conform contractului, la 1.000 lei/zi.

"O experienţă tristă"

La solicitarea BIHOREANULUI, Primăria a dezvăluit, oficial, că Lotus Center o sfidează, pur şi simplu. "Până acum, a refuzat primirea facturilor (le-a returnat) şi plata lor, invocând că şi-a îndeplinit obligaţiile de realizare a investiţiei prin finalizarea sălii de evenimente, care este de fapt doar o mică parte din investiţia propusă", a transmis municipalitatea. 

"Construcţia neterminată la momentul vânzării imobilului, care se putea fie finaliza, fie reconstrui, a fost motelul, nu sala de conferinţe. Investitorul a ales să demoleze ambele construcţii, de unde deducem, mergând pe aceeaşi logică, că ar fi trebuit să construiască o singură clădire care să întrunească ambele funcţiuni, hotel şi sală de evenimente", arată Primăria.

Drept urmare, municipalitatea va da în judecată Nymphaea Resort, cerând judecătorilor s-o oblige să plătească penalităţile până la finalizarea construcţiei, mai ales că eşecul nu prinde deloc bine oraşului: "Acest parteneriat dintre municipiul Oradea şi investitor reprezintă o experienţă tristă pentru municipalitate".

ADP ar cumpăra! 

Primarul Florin Birta (foto) confirmă că nu mai e loc de negociere. "Am avut o discuţie cu dl. Mudura, mi-a spus că din cauza pandemiei n-a găsit nicio bancă interesată să finanţeze investiţii în HoReCa. I-am spus că înţeleg situaţia şi i-am propus să prelungim termenul, dar a refuzat, zicând că în opinia sa contractul se închide. Nu mai putem decât să tranşăm problema în instanţă", concluzionează edilul.

Miza pentru Primărie e mare, terenul fiind dorit şi de Administraţia Domeniului Public. "Am fi foarte interesaţi să-l cumpărăm. E nevoie de un hotel lângă aquapark. Cred că unul de 2-3 stele ar fi ideal", spune directorul ADP, Liviu Andrica. 

Ce planuri are Lotus rămâne un mister, mai ales că firma pare să fi renunţat şi la ajutorul de stat. La solicitarea BIHOREANULUI, Ministerul Finanţelor a confirmat că n-a înregistrat nicio cerere de plată în cadrul schemei de finanţare şi nici nu s-a cerut prelungirea contractului, aşa că, cel mai probabil, la finalul anului, acordul va fi reziliat. 

BIHOREANUL a încercat să obţină şi punctul de vedere al investitorului, transmiţând un e-mail firmei Lotus Center, dar fără succes. Niciun reprezentant n-a dat vreun răspuns, nici măcar că nu are interesul de a comenta subiectul. Poate îi vor face judecătorii să fie mai comunicativi...


"LOTUS CITY"
Investiţii peste tot

Lotus Center este un actor important pe piaţa locală a dezvoltărilor imobiliare. Pe lângă cel mai vechi mall, diverse firme controlate de Alexandru Mudura jr. (foto) mai deţin complexurile comerciale Oradea Plaza, Oradea Shopping City şi Lotus Retail Park, precum şi două restaurante pe malurile Crişului Repede (Spoon şi Dock), ambele pe terenuri concesionate de la Primărie.

De asemenea, grupul are în plan să construiască mai multe clădiri pe amplasamentul fostei întreprinderi Înfrăţirea, iar în ultimii ani a făcut şi alte achiziţii importante în centrul Oradiei, cumpărând o vilă lângă restaurantul Crinul Alb şi fostul Hotel Crişul Repede, unde vrea să amenajeze tot un hotel de 4 stele.

Deşi este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri locali şi dezvoltă investiţii pe terenuri publice, Mudura jr. are pretenţia să nu fie deranjat de presă. Anul trecut, el a dat în judecată BIHOREANUL pentru că numele şi imaginea sa au apărut în articolul "Lotus face legea", ce dezvăluia că la cererea firmei sale, Primăria modificase proiectul de amenajare a zonei de la capătul podului Sf. Ladislau, unde a apărut localul Dock.

BIHOREANUL a demonstrat în instanţă că Mudura jr. este o persoană cât se poate de publică, iar menţionarea sa ca acţionar al firmei a fost justificată, două instanţe dând dreptate ziarului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cine a dat terenul gratuit, tot acela să dea banii înapoi orașului.
Acela e Bolojan, care a ratat pe mâna lui Mudura afacerea vieții lui.
Postat 07 Iulie 2021, 09:09 de KP
tot Mudura e baiatul destept in ecuatia asta
...a transferat contractul pe o firma noua, fara activitate. In cel mai rau caz, inapoiaza terenul, si nu pierde mare lucru ca declara falimentul pe noul SRL. Bine, doar in cel mai rau caz, ca prefera sa nu piarda terenul primit pe bani putini, si nici sala de evenimente consrtruita.
Postat 07 Iulie 2021, 05:56 de unu
da,
Si cu mana cealalta i-l lasa sa faca blocuri de 100 de etaje pe 'bulevardul' Sovata ... daca tot e sa vorbim de sfidari cu blazon, de data aceasta la adresa cetatenilor orasului. E bine ca au de unde alege ce tepe sa traga 'afaceristii' bastinasi.
Postat 06 Iulie 2021, 10:08 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON