URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2020, 07:57

Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO)

Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO) CU MÂNA ARHITECTULUI. Faptul că proiectul câştigător al concursului organizat în 2013 (stânga sus) nu a fost respectat e confirmat chiar de arhitectul Daniel Bocuţ, cel care l-a realizat. El recunoaşte că a fost pus, ulterior, de Primărie şi de compania Lotus Center să-şi "masacreze" singur realizarea, desenând construcţia modernistă şi simplistă de azi (foto mare, respectiv stânga jos). Arhitectul nu este mulţumit de ceea ce a ieşit, în schimb orădenii care umplu terasa localului nu par deranjaţi de asemenea detalii...
Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO) UN ARHITECT, DOUĂ PROIECTE. Conform contractului cu Primăria, Lotus Center trebuia să amenajeze zona din capătul străzii Emilian Chitul respectând proiectul câştigător (stânga) al concursului organizat în 2013, conceput de arhitectul Daniel Bocuţ. Localul de la demisol n-a fost însă pe placul investitorului, aşa că Primăria i-a permis să-l extindă la două niveluri (dreapta), dar cerându-i să lucreze tot cu Bocuţ. "Am tras cât am putut de conceptul iniţial", spune acum arhitectul, recunoscând că planul nu i-a reuşit
Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO) Cum arăta zona, înainte de a începe lucrările pentru noul local
Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO) Vedere din Turnul Primăriei, înainte ca lucrările să înceapă
Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO) Planşele iniţiale ale arhitectului Daniel Bocuţ, cu care a câştigat concursul Primăriei
Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO) Planşele iniţiale ale arhitectului Daniel Bocuţ, cu care a câştigat concursul Primăriei
Lotus face legea! Noul restaurant din centru, construit pe malul Crişului, nu respectă proiectul pe care Primăria l-a promis orădenilor (FOTO) Imagine din proiectul arhitectului Daniel Bocuţ, cu care a câştigat concursul Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea "joacă" după cum îi cântă investitorii, chiar dacă asta înseamnă să-şi încalce propriile idei, anunţate şi lăudate.

Proiectul de amenajare a zonei de la capătul străzii Emilian Mircea Chitul, vizavi de clădirea municipalităţii, s-a schimbat total faţă de soluţia pe care un juriu al Primăriei a ales-o în urma unui concurs de idei. Investitorul care a adjudecat contractul, Lotus Center, n-a fost de acord cu proiectul pentru care a licitat, iar Primăria i-a permis să-l modifice. Aşa că zona de promenadă cu umbră asigurată de copaci, sub care trebuia "ascunsă" o terasă, a fost înlocuită cu un ditamai restaurantul care maschează clădirile din jur şi care oferă umbră doar... contra cost.

Soluţii pentru "Budi Bar" 

În vara anului 2013, Primăria a organizat un concurs internaţional de arhitectură menit să identifice soluţia optimă pentru reamenajarea zonei de pe malul drept al Crişului Repede cuprinsă între strada Emilian Mircea Chitul şi Piaţa Ferdinand. Până în 2010, aici funcţionase o terasă cunoscută orădenilor ca "La ţânţari" sau "Budi Bar", închisă tocmai pentru că aspectul ei nu era demn de centrul oraşului.

Arhitecţii au fost chemaţi să propună proiecte care să evidenţieze promenada, să fluidizeze traficul pietonilor şi bicicliştilor, să pună în valoare arhitectura zonei şi să cuprindă locuri de alimentaţie publică şi agrement. 

Concursul a atras 23 propuneri, iar juriul - condus de viceprimarul Mircea Mălan şi format din directoarea de atunci a Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, doi arhitecţi din ţară şi unul din Ungaria - a desemnat câştigător proiectul orădeanului Daniel Bocuţ (foto). Pe locul doi s-a clasat italianul Marco Giglotti, iar pe III clujeanul Vlad Sebastian Rusu.

Mălan cel încântat 

Câştigătorul a propus construirea unei dale din beton la nivelul podului, cu forme curbate, ca un fel de balcon cu rol de promenadă, întins pe aproape 200 mp, până dincolo de defunctul Budi Bar. În mijloc, placa din beton urma să aibă o fantă prin care să iasă copaci care să asigure umbră trecătorilor, iar sub ea era prevăzut un restaurant, dar şi o toaletă publică. "Am amenajat zona ca o piatră de râu şlefuită de apă şi ancorată în mal", îşi explica Bocuţ viziunea, la acea vreme. Arhitectul propunea ca localul de la demisol să aibă 90 mp, iar terasa acestuia 170 mp.

"Proiectul desemnat câştigător este aerisit, aduce valoare zonei, este adaptabil la orice intervenţie ulterioară pentru reabilitarea malului Crişului Repede, podului Ferdinand sau a piaţetei. Mie mi-a plăcut în mod deosebit ideea construcţiei unei plăci la nivelul actualei pieţe, care rezolvă în mod fericit atât problema zonei pietonale, cât şi pe cea a spaţiului comercial", declara viceprimarul Mircea Mălan (foto) după finalizarea concursului. 

Ulterior, la festivitatea de premiere a câştigătorului, recompensat cu 7.000 lei, edilul şi-a reafirmat entuziasmul faţă de proiectul lui Bocuţ: "Corespunde foarte bine cu ceea ce ne-am propus noi să realizăm în această zonă: un proiect care să faciliteze traficul pietonal şi traficul cu bicicleta, care să fie din aceeaşi lume cu zona respectivă". 

La prima strigare 

În iunie 2014, Primăria a căutat un investitor dornic să materializeze proiectul, licitând concesionarea suprafeţei de 260 mp. Încă din caietul de sarcini, municipalitatea a precizat că investiţia va "respecta elementele principale ale proiectului câştigător", menţionând însă şi "posibilitatea modificării unor elemente şi soluţii constructive, dar care să nu modifice în ansamblu viziunea generală". Altfel spus, se puteau accepta mici schimbări, dar atât.

Alexandru Mudura Jr., patronul Lotus CenterDouă luni mai târziu, Primăria a atribuit contractul firmei Lotus Center, patronate de Alexandru Mudura jr. (foto), la preţul de 230 lei/mp/an, adică 59.800 lei anual. La licitaţie au mai fost două oferte, dar numai sub aspect formal, căci proveneau de la firme controlate tot de Mudura: Tradecenter şi Romexa.

În acelaşi an, Lotus Center a câştigat licitaţia şi pentru amenajarea unui restaurant la colţul podului Dacia, devenit între timp restaurantul Spoon. Semn că investitorul se concentra pe extinderea afacerilor pe malurile Crişului... 

Surprize, surprize

După atribuirea contractului, Primăria n-a mai suflat o vorbă despre investiţie. Nici măcar în 2018, când lucrările au început prin interzicerea accesului pietonilor şi tăierea tuturor copacilor, edilii n-au simţit nevoia să dezvăluie că, între timp, proiectul nu mai seamănă cu propunerea pentru care Bocuţ câştigase concursul.

Schimbarea a devenit clară săptămânile trecute, când Lotus Center a deschis localul, botezat Dock Bistro & Bar. În locul dalei din beton de culoare albă pe care orădenii urmau să se plimbe, a apărut un restaurant cu o structură metalică vopsită în negru, ridicat pe două etaje: unul la demisol, lângă promenada de pe Criş, celălalt la nivelul piaţetei. La fiecare, localul are câte o terasă: cea de la suprafaţă se întinde până în zona fostului Budi Bar, perimetru transformat acum într-un modest spaţiu verde, iar cea de la demisol e împrejmuită cu panouri de sticlă, pentru a putea fi folosită în toate anotimpurile. Construind un nivel la suprafaţă, Lotus Center a anihilat toată senzaţia de aerisire care îi plăcea viceprimarului Mălan...

Investitorul a mai refăcut scările şi rampa care coboară pe strada Emilian Mircea Chitul, pavându-le, la fel ca întreaga suprafaţă concesionată, cu porfir. Toaleta publică prevăzută în proiectul lui Bocuţ n-a mai fost făcută, iar cea veche din apropiere a fost desfiinţată. 

Proiectul propus de Daniel Bocuţ(imagine din proiectul propus iniţial de arhitectul Daniel Bocuţ)

Adjudecat şi modificat

Cum s-a ajuns aici? BIHOREANUL a aflat că, imediat după semnarea contractului cu Primăria, Lotus Center a cerut modificarea proiectului, pe motiv că un local de 260 mp este prea mic pentru a amortiza investiţia. 

Primăria a fost de acord şi, în schimb, i-a cerut investitorului doar două lucruri: noul proiect să fie realizat tot de Bocuţ şi să amenajeze şi suprafaţa de 90 mp, întinsă de la zona deja contractată până la podul Ladislau. Nu însă şi piaţeta unde era vechiul WC, care a fost cuprinsă în proiectul pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand. 

În septembrie 2017, Consiliul Local a aprobat extinderea concesiunii la 350 mp, iar în decembrie proiectul modificat a primit autorizaţia de la Instituţia Arhitectului Şef. Fără ca cineva să-i anunţe şi pe orădeni că ar trebui să-şi ia gândul de la noul loc de promenadă...

Arhitect la strâmtoare

În timp ce reprezentanţii Lotus Center nu au răspuns solicitărilor scrise şi telefonice ale BIHOREANULUI de a explica modificările din proiect, arhitectul Bocuţ spune pe şleau cum au stat lucrurile. "Nu e evident ce s-a întâmplat? S-a organizat un concurs pentru că se dorea ceva anume şi, când investitorul a venit, a spus că nu investeşte milioane de euro ca să-şi scoată banii dintr-o cafenea micuţă", zice el.

Arhitectul susţine că Lotus Center a cerut de la bun început ca restaurantul să fie pe două niveluri, lucru care se putea face doar renunţând la promenada de la suprafaţă. "Am tras cât am putut ca să se păstreze conceptul iniţial. Dar dacă spuneam în continuare că nu fac compromisuri, investiţia nu se mai făcea deloc. Eu singur nu puteam să determin un investitor", zice el, confirmând că Primăria nu s-a opus dorinţei lui Mudura.

Întrebat dacă rezultatul final îl mulţumeşte, arhitectul are ezitări: "Normal că voiam să fac proiectul iniţial, şi ştiu că toată lumea la asta se aştepta, inclusiv colegii care au participat la concurs. Mulţumirea mea e că am reuşit să fac un investitor să edifice acel loc la un aspect cât mai plăcut".

Cât despre alegerea elementelor de culoare neagră, Bocuţ argumentează că, pentru unitate, a ales modelul deja folosit în centru pentru stâlpii de iluminat şi balustrade. Chit că şi acela e, la rându-i, discutabil...

Dock Bistro & Bar

"Investiţia nu se susţinea"

Fără s-o spună direct, viceprimarul Mircea Mălan dă de înţeles că încă de la semnarea contractului cu Lotus a acceptat că proiectul va fi schimbat, în ciuda caietului de sarcini care permitea doar mici modificări. "Concesionarul a spus că nu este dispus să facă o asemenea investiţie, pentru că nu se susţine, aşa că i-am oferit posibilitatea să modifice proiectul, dar i-am cerut să lucreze cu arhitectul câştigător. Aşa s-a ajuns la această variantă care corespunde atât urbanistic, pentru că este o lucrare de calitate, dar şi din punctul de vedere al unui investitor", spune Mălan. 

Costurile mari nu au fost date atât de amenajarea de la suprafaţă, cât de lucrările din subteran, pentru relocarea reţelelor şi realizarea fundaţiei, prin forarea unor piloţi de susţinere. În total, Lotus pretinde că a investit 1,5 milioane euro.

Primăria putea să caute o altă firmă, dispusă să respecte proiectul iniţial, sau să reliciteze un alt proiect, care ar fi atras şi alţi competitori, dar nici măcar n-a încercat. Mălan este convins că ar fi fost inutil: "La o licitaţie tot timpul se mai interesează lumea. Toţi cei cu care am discutat au spus că soluţia nu funcţionează economic". 

Dock Bistro and Bar

"Un proiect reuşit" 

Viceprimarul spune însă că organizarea concursului de arhitectură n-a fost cea mai bună decizie: "S-a văzut că este mai bună soluţia pe care am avut-o la restaurantul Spoon. Acolo am licitat proiectul plus execuţia (n.r. – la pachet) şi totul a fost gata mult mai repede, pentru că investitorii au venit cu un proiect asumat". 

Nici primarul Ilie Bolojan (foto) n-are regrete, chiar dacă zona arată complet diferit de proiectul iniţial. "Este un proiect reuşit şi aduce un plus de calitate în centrul oraşului. Discutăm de o investiţie privată care trebuie realizată în condiţii de rentabilitate. În afară de asta, nu am alte declaraţii", s-a rezumat edilul să spună BIHOREANULUI

Nici Mălan şi nici Bolojan nu lămuresc de ce n-au vorbit public despre modificarea proiectului. Probabil pentru că aspectul oraşului nu ţine de dorinţa orădenilor şi, după cum se vede, nici măcar de cea a municipalităţii pe de-a-ntregul. Mai degrabă de cea a investitorilor...


ÎNCURCAŢI DE PLOP
Masacru verde, de dragul localului

Primăria a mai îndeplinit fără obiecţii şi alte dorinţe ale Lotus Center. În 2017, BIHOREANUL a dezvăluit cum Direcţia Tehnică a toaletat brutal şi repetat un plop de lângă restaurantul Spoon, în zona Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, investiţie a aceleiaşi firme, până când arborele s-a uscat. 

Administratorii restaurantului au cerut tăierea copacului sub pretextul că prezintă un risc pentru clienţi, iar Direcţia Tehnică s-a executat fără să supună solicitarea dezbaterii comisiei de specialişti anume adunaţi de Primărie pentru a soluţiona aceste cereri. După ce plopul s-a uscat, s-a văzut adevăratul interes al patronilor restaurantului, şi anume de a extinde terasa. 

Supărarea orădenilor iubitori de natură a fost cu atât mai mare cu cât plopul avea o valoare simbolică: el fusese "adoptat" de unul dintre cei mai renumiţi ecologişti ai oraşului, defuncta Anna Marossy. 


 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Bolojan poliţaiul
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-politaiul-a-descoperit-o-vila-de-prost-gust-construita-fara-autorizatie-pe-calea-clujului-155278.html.Era la inceputul starii de urgenta.Oamenii au fost blocati in case sub sceptrul amenzilor.Strazile au devenit pustii...Trebuia sa ai un motiv bine intemeiat sa iesi din casa.Iata-l peregrinind,haotic,pe strada clujului,pe insusi Marele Conducator.Umblind el asa,iata ca zareste falnica o casa tiganeasca,ridicata fara autorizatie.A simtit brusc o presiune in zona pelviana,pe care si-a ostoit-o dind niste sanctiuni in stinga -dreapta.Un regret profund il cuprinde ca nu era cu excavatorul.Rezolva el pe loc situatia,precum anul trecut:(https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html)Totusi,karma i-a soptit ca abia peste vreo 3 luni va lua nastere un nou curent mondial:Black Lives Matter.Acolo de unde vine el,nu conteaza culoarea pielii.Iata deci,cum nu orice proiect primeste in primarie stampila aia dreptunghiulara,"VIZAT SPRE NESCHIMBARE".Sigiliul apocalipsei inspectorilor.Aia care te pune pe genunchi ca ai pus alt model de fier forjat la balcon.Aia care te face amendabil ca ai driscuit decorativa in loc s-o periezi"scoarta de copac".Black lives matter:alte 300 de case tiganesti sunt in vizorul Excavatorului nr.1 al patriei:(https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html)PS:scuze pentru recurenta,lucram cu materialul clientului
Postat 02 Iulie 2020, 10:00 de excalibur
Doar cel ce face
Doar cel ce FACE ceva poate deveni tinta atacurilor tuturor neavenitilor latrai deveniti, peste noapte, doctori in arhitectura si urbanism!!
Postat 02 Iulie 2020, 08:11 de AnaConda
Ciocu' mic
Iata ce va asteapta,dragi oradeni,daca nu va incadrati in sloganul "Ordine in primarie,curatenie in oras": (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html).Citam:"Întâi durează până îţi faci proiectul, apoi mergi cu el la avizare la Inspectoratul în Construcţii, iar pe urmă la Primărie, după certificat de urbanism. De aici afli că ai nevoie de avize de coexistenţă de la furnizorii de utilităţi, ca să nu le rupi reţelele, de la Poliţia Rutieră, să nu încurci circulaţia, de la Ministerul Culturii dacă eşti în zonă istorică sau Ministerul Mediului dacă e ceva zonă protejată, şi câte şi mai câte. După ce le ai pe toate, până la autorizaţia de construire poate trece o jumătate de an", zice un orădean. Cum totul se plăteşte, viitorul proprietar toacă bani înainte să bage târnăcopul în fundaţie. "Cu studiu geo, topograf, proiectant, taxe, avize şi altele, ajungi să dai şi 15.000 lei fără să fi bătut măcar un cui la casă"."Primăria are pe rolul instanţelor peste 500 de dosare pentru «obligaţia de a face», în sensul intrării în legalitate a construcţiilor neautorizate. Mai avem cam 300 dosare de depus şi 150 în diferite faze de implementare la executorii judecătoreşti", spune directorul juridic al municipalităţii, Eugenia Borbei .Iar daca,totusi,vi se pare complicat si costisitor,primaria are grija de banii vostri:"Pentru această a doua situație, s-a instituit taxa pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire. Cuantumul taxei este de 5000 lei/proces verbal pentru clădiri sau corpuri de clădire noi și de 2000 lei/proces verbal pentru clădiri anexă.".Ori facem curat cu excavatorul,ori cu procesul verbal,nu e scump,1000€.Mars la vot...
Postat 01 Iulie 2020, 09:04 de excalibur
Chiar nu vedeti pe mainile cui a incaput Oradea?!
Un fapt ,,banal". Primaria prin vocea edilului sef, anunta in urma cu cativa ani ca va largi la 4 benzi trecerea pe sub podul de cale ferata de pe Matei Corvin. Intre timp, NU SE STIE CUM/CINE a dat autorizatie de construire pt. o spalatorie auto amplasata fix pe locul viitoarei constructii. Ati auzit sa fie cineva tras la raspundere?! Mare ticalos trebuie sa fii sa-i dai cuiva autorizatie de construire si apoi sa vii sa-l demolezi si sa-l despagubesti! Daca nu-i dai din banii tai ti se rupe....
Postat 01 Iulie 2020, 05:29 de pinonel
da, investitia trebuie sa fie rentabila
dar putea primaria fie sa isi incoarde muschii si sa aplice penalizari (te-ai inscris la jug, acuma tragi) daca a ales sa liciteze contractul asa cum era, fie sa ieftineasca pretul concesiunii (ca doar n-o sa scoata investitoru betonul dupa ce construieste cladirea si se termina concesiunea) pentru a compensa din costuri si a rentabiliza acel proiect. Proiectul castigator fi fost un landmark de importanta regionala, dar asa ramanem sa ne dezvoltam cu noi constructii fara caracter. Si o lectie de invatat pentru viitor, sa se faca in continuare concursuri de proiecte dar sa se impuna un cost range estimativ al investitiei necesare pt a construi acel proiect la inflatia si valorile din acel an in care se tine concursul.
Postat 30 Iunie 2020, 23:57 de unu
Câinii latră...
Câinii latră, Bolojan câștiga patronii sunt sponsorii lui, oamenii dați afară din case, praful de pe străzile care odată aveau și copaci și multe altele dar așa este lumea o vorba al unui ziarist (cel puțin la el am auzit-o) dacă te iei de bogați, îți sar saracii în cap în România.
Postat 30 Iunie 2020, 21:41 de Cezarivan
Construim pentru sine sau pentru primarie?
Rezultatul final e frumos,peste proiectul initial,cu o promenada stearpa.Puteau face terasa mai ampla,in consola,ca sa nu stranguleze accesul pietonal/promenada.Cind construiesti,e firesc sa te abati mai mult sau mai putin de la proiect,pentru a-ti atinge dezideratul.Circula o legenda despre ceausescu ca nu putea sa citeasca proiecte si machete,asa ca multe i le faceau in marime naturala.Pe care le aproba sau nu.In vremurile noastre o abatere de la un proiect,poate bun,poate indoielnic,facut de un arhitect,poate talentat,poate mediocru,e prilejul perfect ca autoritatile statului sa te calce in picioare,sa te amendeze,sa te timoreze,sa te umple de inspectori si expertize.Uite ca Lotus si-a implinit pohta ce-a pohtit, si dulaii dezvoltarii se uita in alta parte.Nu e dubla masura,este orasul in care excavatorul e la mina Nasului.Uite aci retorsiune,acelasi oras,acelasi primar,acelasi vice,acelasi arhitect sef:(https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html).Saru'mina,Nasule...
Postat 30 Iunie 2020, 21:35 de excalibur
Rectific.
Da, aveți dreptate, este o diferență. În cazul blocului nu se aprobase modificarea, probabil nici nu o ceruse, aici a fost aprobată modificarea. Scuze.
Postat 30 Iunie 2020, 11:32 de oradeaveche
Adriana Totorean
Greșit, blocul avea autorizație pentru trei etaje dar s-au construit patru. Primăria i-a dat pe toți în judecată. Se va întâmpla și aici? Mă îndoiesc! https://m.ebihoreanul.ro/stiri/bun-de-demolat-un-afacerist-a-ridicat-un-bloc-in-oradea-fara-autorizatiile-necesare-133914.html
Postat 30 Iunie 2020, 11:28 de oradeaveche
...
Este un bloc pe Sovata care nu a respectat proiectul inițial. La vremea respectivă primăria sfătuia ca lumea să nu cumpere în acel imobil. Interesant cum funcționează acestă dublă balanță a administrației. Tot îi bine că au ținut blocată o stradă câțiva ani pentru o investiție privată. Urâtă, dar ce mai contează, la simțul estetului celor care frecventează localul.
Postat 30 Iunie 2020, 10:54 de oradeaveche
RE: ...
Nu e acelaşi lucru. La blocul de care faceţi referire, proiectul modificat n-a avut autorizaţie. În acest caz, modificările au primit acceptul IAS, aşa cum scrie şi în articol.
Postat 30 Iunie 2020, 11:01 de Adriana Totorean
scortosul
Sânt aceeași mizerie de pe vremea USL.
Postat 30 Iunie 2020, 10:50 de oradeaveche
felicitari. cat Impozit pe cladire se plateste?
felicitari pentru investitie, acuma trebuie vazut daca valoreaza milioane cat este impozitul local, pentru ca prin lege, pentru activitati economice, impozitul local pe cladire este 0.7% din valoarea cladirii * 2.5 deci e o suma frumusica! va puteti va rog interesa daca este platit?? cei cu firme mici trebuie sa plateasca suma aceasta. Este si cazul celor mari?
Postat 30 Iunie 2020, 10:49 de alerg32
bolovan face legea cum vrea muschiul lui....
Bolovan face legea cum vrea muschiul lui de omnipotent, a toate stiutor mare ctitor a orasului, marele architect, singurul luminat si potent la toate... Ceausescu se dovedeste un ageamiu pa langa birtinez. Bolovan face legi locale doar pentru catei nu pentru dula1, caci dulaii sigur stiu sa "latre" cu folos, ca au si de unde. asa ca pe banii tai, amarastene se construiesc parcari pentru cei din psd(vezi parcarea pt. mag. Crisu) se iarta unii de datorii de 500000euroi(vezi Macio) se fac investitii paguboase(vezi Ciuperca....) si proaste(vezi Piata Unirii......). Pot spune linistit acum psd-pnl aceiasi mizerie!
Postat 30 Iunie 2020, 10:26 de scortosul
Lotus face legea.
Arata bine si in varianta executiei. Parca e mai intima.....Nu e asa expusa razelor solare. Plus ca era mai mai mare pretul in prima varianta. Si zona s-a aranjat f frumos. Ar trebui ca si cladirea din spate sa fie reabilitat
Postat 30 Iunie 2020, 10:25 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON