URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 21 iulie a.c. a intrat în vigoare, în sfârșit, legea care instituie condițiile în care se poate dispune carantina sau izolarea la domiciliu față de unele persoane. Această lege a devenit indispensabilă ca urmare a Deciziei nr. 468/2020 a Curții Constituționale, publicate în 2 iulie, prin care s-a stabilit că măsurile de carantinare și izolare la domiciliu stabilite prin ordin de ministru sunt neconstituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î

Știri Oradea

Accident în Oradea: O femeie a ajuns la spital (FOTO)
Știri Oradea
Un accident rutier petrecut luni dimineaţa pe strada Atelierelor din Oradea s-a lăsat cu victime. O femeie, pasager într-unul dintre autoturismele implicate, a fost transportată la spital după ce a fost rănită în urma coliziunii. 
25 Mai 2020, 10:45
Incendiu, luni dimineaţa, în Oradea, la Lotus Center. Află de la ce a pornit! (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Pompierii orădeni au intervenit luni dimineaţa pentru a stinge un incendiu izbucnit la cel mai mare mall din Oradea, Lotus Center. Focul s-a manifestat la nivelul unei terase ce aparţine de cofetăria American Desserts. 
25 Mai 2020, 09:48
Luni începe cea de-a doua etapă de dezinsecție și dezinfecție în Oradea
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunțat că, începând de luni, 25 mai, și până sâmbătă, 30 mai, va avea loc cea de-a doua etapă de dezinsecție și dezinfecție în orașul de pe Criș, pentru a distruge insectele generatoare de disconfort, precum țânțarii sau muștele. „Recomandăm populației să evite contactul insecticidului cu ochii”, au transmis reprezentanții municipalității.
24 Mai 2020, 19:05
Se strâng semnături pentru cununii în aer liber în Oradea! Organizatorii de evenimente îi cer lui Bolojan amenajarea unui spațiu deschis în Cetate (VIDEO)
Știri Oradea
Iniţiativă inedită a organizatorilor de evenimente din Oradea. Printr-o petiţie online adresată primarului Ilie Bolojan, pe care vor să o depună la Primărie săptămâna următoare, aceştia cer municipalităţii să oficieze cununiile civile în spaţiu deschis, în Cetatea Oradea, pentru ca mirii şi invitaţii lor să nu fie obligaţi să poarte mască.
24 Mai 2020, 13:53
Dor de Ócska: Peste o mie de orădeni au fost la cumpărături în Piața 100 în prima zi de deschidere după două luni (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Peste o mie de orădeni au fost sâmbătă la cumpărături, sau doar ca să se plimbe ori să mănânce mititei în Piața 100, în prima zi de deschidere după două luni de restricții de circulație. Conducerea pieței pune numărul mai mic al vizitatorilor decât într-o zi obișnuită de sâmbătă pe seama faptului că nu toți orădenii au aflat de redeschiderea oborului și a reținerii de a circula în zone aglomerate. Pentru duminică, ziua tradițională de piață, administrația și comercianții se așteaptă la un număr mult mai mare de vizitatori.
Libertate la... pianină: Orădeni talentaţi umplu Parcul Libertăţii cu muzică (FOTO / VIDEO)
Jos pălăria
Unul dintre parcurile preferate ale orădenilor, Parcul Libertăţii, răsună zilnic de muzică. Pianina cumpărată de Marius Sabău, florarul care a plantat mii de flori în parc, a fost reamplasată la umbra arborilor de aici, iar orădenii cu talent se opresc şi cântă pentru trecători.
22 Mai 2020, 10:57
Bulevardul Magheru a fost asfaltat parţial deasupra pasajului subteran (FOTO)
Știri Oradea
Bulevardul Magheru a fost asfaltat joi pe tronsonul de deasupra porțiunii finalizate a pasajului subteran dinspre Aleea Ștrandului. Începând de vineri, circulația rutieră în zonă va fi deviată în această zonă pentru continuarea lucrărilor la pasaj în partea dinspre Parcul Traian.
22 Mai 2020, 09:42
Aproape un kilometru de pistă pentru biciclete a fost dat în folosință pe strada Mihai Eminescu (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea a dat săptămâna aceasta în folosință aproape un kilometru de pistă pentru biciclete realizată pe strada Mihai Eminescu. Pista face legătura între zona Piața Creangă și centrul orașului. În cursul anului viitor va fi amenajată o pistă similară, dar în sens opus, pe strada Roman Ciorogariu.
Incident în centrul Oradiei: 'Lupu', un tânăr care trăieşte pe străzi, a ameninţat că se aruncă în Crişul Repede
Știri Oradea
Un tânăr fără locuinţă, cunoscut de orădeni ca "Lupu", a ameninţat, miercuri, după prânz, că se va arunca în Crişul Repede de pe Podul Sfântul Ladislau din centrul Oradiei. Potrivit portalului crisana.ro, bărbatul s-a căţărat peste balustrada podului şi a ameninţat că se aruncă în râu, spunând că e sătul să trăiască pe străzi.
20 Mai 2020, 17:31
Primăria Oradea organizează concurs internaţional de idei pentru amenajarea Pieţei Independenţei (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea organizează concurs internaţional de idei pentru amenajarea Pieţei Independenţei, inclusiv spaţiul de deasupra parcării subterane. Municipalitatea îşi doreşte transformarea zonei într-un punct de atracţie pentru oraş în care să poată fi organizate inclusiv evenimente culturale și artistice. Lansarea concursului va avea loc pe 27 mai, iar câștigătorul va fi cunoscut pe 9 iulie.
Digitalizarea e aici: Primăria Oradea eliberează Certificatele de Urbanism în regim online
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană eliberează începând de această săptămână Certificatele de Urbanism în regim online. Toate formalităţile sunt făcute în premieră naţională în sistem digital. Solicitantul depune documentaţiile în format PDF pe internet şi primeşte, în termenul legal, răspunsul în căsuţa de email. Instituţia Arhitectului Şef intenţionează să extindă acest mod de lucru şi la Autorizaţiile de Construire.
Calea Aradului a fost asfaltată în urma şantierului de la prelungirea liniei de tramvai (FOTO)
Știri Oradea
Strada Calea Aradului a fost asfaltă în urma săpăturilor şi şantierului de la prelungirea liniei de tramvai din strada Aviatorilor în cartierul Nufărul de-a lungul pârâului Peţa. Lucrările vor continua cu amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclete pe ambele laturi ale arterei.
19 Mai 2020, 16:01
Înscrierile la creşele din Oradea se fac doar online. Care sunt documentele de care au nevoie părinţii şi unde trebuie să le trimită
Știri Oradea
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a anunţat că înscrierile pentru copiii care vor merge din toamnă la creşe se vor face în luna iunie, exclusiv online. Părinţii trebuie să trimită mai multe documente fotocopiate, la o adresă de e-mail creată anume pentru această procedură.
19 Mai 2020, 15:44
Tineri orădeni, mărturii despre viaţa lor în izolare: Au învăţat să gătească şi să picteze şi şi-au găsit mai mult timp pentru citit (VIDEO)
Educatie
Obligaţi să stea acasă, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, liceeni din Oradea mărturisesc că ultimele două luni au însemnat o perioadă grea pentru ei. Izolaţi de colegi şi prieteni, adolescenţii spun că, deşi n-ar fi crezut că va fi aşa, le este dor de şcoală. Blocaţi în case, ei au învăţat să gătească şi să picteze, s-au apropiat mai mult de famiile lor şi au citit cărţile pe care le-au tot amânat.
19 Mai 2020, 14:09
Majoritatea instituţiilor şi a furnizorilor de servicii şi-au reluat programul cu publicul (FOTO)
Știri Oradea
Majoritatea instituţiilor şi a furnizorilor de servicii sau utilităţi din Bihor şi-au reluat începând din 18 mai programul de lucru cu publicul. Astfel, începând de luni şi-au redeschis ghişeele Primăria şi Direcţia de Asistenţă Socială, dar şi Casa Judeţeană de Pensii Bihor şi serviciile subordonate Instituţiei Prefectului Bihor, precum cel de înmatriculări auto sau de paşapoarte.
18 Mai 2020, 17:00
Revin ambuteiajele. Traficul auto s-a aglomerat în Oradea, odată cu ridicarea restricțiilor de circulație (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Traficul auto pe toate arterele orădene afectate de șantiere s-a aglomerat ca urmare a încetării restricțiilor de circulație valabile pe timpul stării de urgență. Luni dimineață, traficul rutier pe Bulevardul Magheru a revenit la „normalitatea” de dinaintea închiderii populației în case. Cozile de mașini s-au întins de la turbo-girația din fostul centru civic până la sensul giratoriu improvizat la intersecția cu strada George Enescu.
18 Mai 2020, 15:00
A venit relaxarea! Sute de orădeni s-au înghesuit să intre la Primărie încă de la primele ore ale dimineții (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Sute de orădeni s-au înghesuit, luni, încă de la primele orele ale dimineții să intre în Primărie ca să își plătească impozitele, amenzile sau să obțină documente. Cozi similare s-au întins în fața birourilor prestatorilor de servicii precum CEC, Digi, Direcția de Asistență Socială Oradea sau Compania de Apă Oradea.
Restricţionaţi de... ploaie: Credincioşi puţini la bisericile din Oradea, în prima duminică după starea de urgenţă (FOTO)
Știri Oradea
După două luni în care nu au avut voie să ţină slujbe religioase în prezenţa credincioşilor, preoţii orădeni s-au rugat, duminică, în aer liber şi înconjuraţi de enoriaşi. Nu mulţi, însă, pentru că ploaia rece şi deasă i-a forţat pe orădeni să stea acasă, chiar dacă puteau merge la rugăciune.
17 Mai 2020, 13:05
Spitalul Judeţean şi cel Municipal vor fi reabilitate, printr-un proiect european de 13 milioane euro. Vezi cum vor arăta! (FOTO)
Știri Oradea
Spitalul Judeţean şi cel Municipal din Oradea vor fi reabilitate printr-un proiect european de peste 13 milioane euro. Lucrările, cu o durată de 18 luni, vor cuprinde, printre altele, reabilitarea anvelopei clădirilor, a instalaţiilor de încălzire şi ventilaţie ;i a sistemelor de alimentare cu energie electrică şi iluminat.
Pe strada Mihail Kogălniceanu din Oradea se circulă de acum în sens invers, către Parcul 1 Decembrie
Știri Oradea
Pe strada Mihail Kogălniceanu din Oradea se circulă începând de vineri după-amiază în sens invers, dinspre centru către Parcul 1 Decembrie. Hotărârea a fost luată pentru fluidizarea circulației din centrul orașului pe durata lucrărilor de înlocuire a rețelelor de apă și canalizare menajeră derulate pe strada Traian Moșoiu, care este închisă traficului rutier.
15 Mai 2020, 20:02
Accident grav în Oradea. Un motociclist a avut nevoie de resuscitare, în urma impactului cu o Dacie (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Prima zi de relaxare a restricțiilor s-a soldat cu un accident grav pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Oradea. Un motociclist a fost grav rănit, având nevoie de resuscitare, după ce s-a lovit de o veche Dacie.
15 Mai 2020, 18:16
A început relaxarea! Orădenii au ieşit în stradă într-un număr mare, profitând de îmblânzirea restricţiilor (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
După două luni de stat în casă, orădenii au ieşit vineri în oraş într-un număr mare, profitând de relaxarea restricţiilor de circulaţie impuse pentru combaterea epidemiei de COVID-19. Localnicii şi-au reluat alergarea în parcuri, au ieşit să ia pulsul pieţei, s-au plimbat pe Corso savurând o îngheţată ori au mers să se tundă.
15 Mai 2020, 17:45
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan: Punem la dispoziţia orădenilor măşti de protecţie cu 1,5 lei. Vor fi cantităţi suficiente
Știri Oradea
Orădenii îşi vor pot cumpăra măşti la preţul de 1,5 lei de la chioşcurile OTL, din pieţele Oradiei şi de la Primărie. Este vorba despre măşti achiziţionate exact la acelaşi preţ de Primăria Oradea, prin ADLO, de la un producător local. Vor fi stocuri suficiente, anunţă primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Vânzarea a început deja, vineri, prin chioşcurile OTL. 
15 Mai 2020, 17:24
Se poate circula liber, fără declaraţie, în Zona Metropolitană Oradea. Vezi lista localităţilor!
Știri Oradea
Bihorenii care locuiesc într-una dintre localităţile din Zona Metropolitană Oradea nu trebuie să completeze vreo declaraţie pe proprie răspundere atunci când circulă pe teritoriul ZMO, au transmis, vineri, reprezentanţii asociaţiei de UAT-uri. 
15 Mai 2020, 15:00
Metoda Bolojan: Primăria Oradea vinde măşti cu 2 lei bucata, prin chioşcurile OTL
Știri Oradea
Primăria vinde, de vineri dimineaţă, măşti chirurgicale pentru protecţia orădenilor, prin cele 12 chioşcuri deschise de OTL, la preţul de 2 lei bucata. La același preț, vor fi găsite măşti la intrarea în pieţele orădene, precum şi în clădirea Primăriei. Măsura a fost luată ca efect al eşecului municipalităţii de a pune la dispoziţia populaţiei astfel de mijloace de protecţie, la preţuri mici, prin intermediul farmaciilor.
15 Mai 2020, 10:55
Calea Aradului se închide vineri, pe sensul de intrare în Oradea, pentru lucrări de asfaltare
Știri Oradea
Calea Aradului se închide traficului auto începând de vineri dimineaţă până sâmbătă la ora 16, pe sensul de intrare în Oradea. Sistarea circulaţiei este impusă de lucrările de asfaltare care vor fi derulate pe tronsonul delimitat de podul peste Peţa şi sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Aviatorilor.
14 Mai 2020, 17:30
Circa 300 de bătrâni orădeni au fost ajutaţi săptămânal de DASO pe durata stării de urgenţă
Știri Oradea
Circa 300 de bătrâni orădeni au fost ajutaţi săptămânal de angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea în aprovizionarea de alimente ori medicamente pe durata stării de urgenţă instalată pe 18 martie. În total, DASO a consiliat telefonic în ultimele două luni circa 2.000 de vârstnici, pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă.
14 Mai 2020, 14:00
Bolojan: Nu avem cazuri de coronavirus în căminele de bătrâni din Oradea
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a anunțat miercuri pe propria pagină de Facebook că săptămâna aceasta are loc testarea personalului care lucrează în centrele rezidențiale pentru vârstnici din județul Bihor din punct de vedere al infectării cu COVID-19. Testarea în Oradea s-a încheiat miercuri fără să fie depistat pozitiv niciun angajat, ceea ce înseamnă că vârstnicii pe care îi îngrijesc sunt, la rândul lor, sănătoși.
13 Mai 2020, 21:25
Lucrările de amenajare a piaţetei din jurul Catedralei Sfântul Nicolae din Oradea au fost finalizate (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de amenajare a piaţetei din jurul Catedralei Sfântul Nicolae din Oradea au fost finalizate miercuri cu îndepărtarea ultimelor materiale din fostul şantier. Lucrările, în valoare de 3,5 milioane lei, au cuprins printre altele reabilitarea conductelor de apă pluvială, refacerea instalaţiei de iluminat şi placarea pavajului cu porfir.
Primăria Oradea: Încă 241 de locuri de parcare au fost date în folosinţă în zona Bulevardului Dacia (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunțat că a finalizat amenajarea a 241 de locuri de parcare în curtea blocurilor delimitată de Bulevardul Dacia, Piaţa Creangă şi strada Alexandru Odobescu. În perioada următoare urmează să fie asfaltate şi aleile dintre blocuri.
12 Mai 2020, 20:55
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1131 RON
  • 1 EUR = 4.8351 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON