URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2024, 13:27

Alexandru Chira, directorul APTOR, a preluat și conducerea Fundației pentru Protecția Monumentelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alexandru Chira, șeful Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și în Regiune, a preluat de la 1 aprilie și conducerea Fundației pentru Protecția Monumentelor Bihor.

2 în 1

Extinderea competenţelor manageriale ale directorului Chira şi asupra gestionării patrimoniului istoric al oraşului este valabilă începând cu prima zi din aprilie.

„Alexandru Chira, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea), a fost numit, începând cu data de 1 aprilie, la conducerea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage)", a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea.

Potrivit comunicatului, noul director a promis gestionarea celor două organizaţii „pe principii de transparenţă şi eficienţă”, astfel încât să le îmbunătăţească activitatea în interesul orădenilor şi vizitatorilor.

„Managementul comun al celor două organizaţii va crea o sinergie firească, Visit Oradea având rolul de a atrage turişti, iar Oradea Heritage de a creşte gradul de atractivitate a destinaţiei", a explicat Chira.

Noul director a promis că va pune accent pe „crearea de campanii eficiente şi produse turistice performante la nivel de destinaţie pentru obiectivele administrate de Fundaţie şi pe îmbunătăţirea experienţei de vizitare a acestora".

(sursa foto: Primăria Oradea)

Monumentele şi turismul

Înfiinţată la jumătatea anilor 2000, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage) are ca scop conservarea şi gestionarea monumentelor de patrimoniu din Oradea, printre care şi obiectivele turistice Turnul Primăriei, Casa Darvas-La Roche, Sinagoga Neologă Sion, Templul Francmasoneriei, Sinagoga Aachvas Rein şi Pasajul Madách Imre.

Fondată în 2014, APTOR (n.r. numită şi Visit Oradea) promovează Oradea ca destinaţie pentru turişti. De asemenea, devenit ONG de utilitate publică, APTOR gestionează și Cetatea Oradea.

Numit director executiv al organizaţiei în anul 2020, Chira a avansat după vacantarea postului de director general de către Alina Toie.

Alexandru Chira a fost, printre altele, iniţiatorul multor proiecte de promovare a oraşului, cum ar fi obţinerea pentru Oradea a statutului de areal balnear, lansarea campaniei de gratuităţi pentru turişti "Oradea cu Drag", a tururilor ghidate gratuite, a primei aplicaţii de tip realitate augmentată pentru turişti ori a campaniei de promovare alături de jurnalistul Charlie Ottley la BBC. 

La acestea se mai adaugă evenimente culturale precum concertul tenorului José Carreras din toamna anului 2021 ori viitorul spectacol al sopranei Angela Gheorghiu, anunţat pentru vara acestui an.

Angela Lupșea și-a dat demisia

Activitatea celor două organizaţii, APTOR şi Fundația Monumentelor, este complementară aşa că unificarea managementului acestora ar trebui să le îmbunătăţească rezultatele.

Așa cum BIHOREANUL a relatat, fostul director al fundației, Angela Lupşea, a părăsit fundaţia la începutul acestei luni, prin demisie.

Directoarea i-a cerut primarului Florin Birta la începutul lunii februarie să împartă Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor în două centre de activitate distincte. Dintre acestea primul ar fi urmat să se refere la reabilitarea clădirilor, la care Lupșea dorea să renunţe, iar cel de-al doilea, la organizarea de evenimente, de care ar fi vrut să se ocupe. Primarul Florin Birta a refuzat să dea curs cererii, pe motiv că asta ar fi însemnat înfiinţarea unui nou post de director.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON