URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2024, 14:08

Câți turiști a atras Oradea în 2023. A pierdut o poziție în clasamentul național în fața Timișoarei

Câți turiști a atras Oradea în 2023. A pierdut o poziție în clasamentul național în fața Timișoarei sursa foto: Visit Oradea / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statisticile oficiale arată că, anul trecut, Oradea a fost vizitată de 225.328 turiști, mai mulți decât în 2022, dar mai puțini decât în 2019, anul pre-pandemic.

În topul național, Oradea a pierdut o poziție, fiind întrecută de Timișoara, care a fost Capitală Europeană a Culturii și a găzduit o sumedenie de expoziții, concerte și alte evenimente de amploare. 

Aproape ca înainte...

Datele au fost prezentate miercuri, într-o conferință de presă susținută la Primărie de Alexandru Chira, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), odată cu raportul pe 2023.

„A fost un an dinamic, atipic, în care ne-am bazat pe o revenire completă la situația de dinaintea pandemiei. Totuși, începând din luna mai, sosirile au început să scadă. Trendul descendent a coincis cu sezonul cald și vacanțele în afara granițelor țării, dar probabil a avut un impact și creșterea ratei inflației, care s-a reflectat în industria turismului”, a spus Alexandru Chira. 

Directorul a prezentat cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică în privința turiștilor, precizând că nu sunt socotiți cei care au stat în multe dintre apartamentele închiriate prin AirBnB și Booking, întrucât doar câteva dintre acestea sunt și declarate oficial ca locuri care cazează oaspeți. 

Astfel, în 2023, în Oradea au sosit 225.328 turiști, mai mulți decât în 2022, când au fost înregistrați 215.904 turiști. Numărul de anul trecut este totuși puțin mai mic decât cel înregistrat în 2019, înainte de debutul pandemiei, 236.793. În privința înnoptărilor, adică numărul de nopți petrecute aici de turiști, acesta a fost, însumat, de 379.022, astfel că turiștii nu au rămas prea mult cazați în oraș. 

Cea mai performantă din punct de vedere al înnoptărilor a fost luna decembrie, cu un record de 30.141 turiști raportat la datele statistice INS din perioada 2015-2023.

După Timișoara 

Oradea a rămas în topul destinațiilor turistice de city break, dar a pierdut o poziție, clasându-se pe locul 8, după București (1,8 milioane de turiști), Brașov (circa 723.000), Constanța (500.000), Cluj-Napoca (496.000), Sibiu (386.000), Iași (374.910) și Timișoara (283.000). 

Orașul de pe Bega i-a luat astfel locul Oradiei în clasamentul național, iar schimbarea poate fi explicată prin faptul că Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii și a găzduit evenimente de amploare, cum ar fi expoziția cu lucrări de Brâncuși sau concertul Jessie J. 

Pe de altă parte, după cum a arătat BIHOREANUL, județul Bihor se află pe locul 7 în țară în privința numărului de turiști (564.842) și pe un loc bun, locul 4, în privința înnoptărilor, adică nopților petrecute de oaspeți în unitățile de cazare din zonele turistice și stațiunile din tot județul: 1,45 milioane.

Gratuități pentru oaspeți

În conferința de miercuri, Alexandru Chira a vorbit și despre campania „Oradea, cu drag!”, în cadrul căreia, pentru al patrulea an au fost oferite gratuități și beneficii pentru turiști. 4.420 de oaspeți s-au înregistrat în campanie și au primit, de pildă, intrări gratuite la obiective turistice și muzee. Campania va continua și în acest an.

Pe perioada verii, totodată, s-au organizat tururi ghidate gratuite în limbile română, engleză și maghiară, acestea aduânând 1.191 de participanți, „o creștere semnificativă față de 2022, când au participat 485 de persoane”.

În aceeași conferință, șeful APTOR a enumerat participările la târgurile de turism (București, Berlin, Londra, Varșovia, plus în premieră la un târg de turism medical organizat în Italia), a vorbit despre campaniile de promovare a Oradiei pe platformele social-media, dar și prin intermediul unor influenceri axați pe turism. 

Raportul APTOR pe anul 2023:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu ma mir…
“nu sunt socotiți cei care au stat în multe dintre apartamentele închiriate prin AirBnB și Booking, întrucât doar câteva dintre acestea sunt și declarate oficial ca locuri care cazează oaspeți”- pai avand in vedere ca o data declarat se trece la impozitarea ca spatiul comercial, de ce va mirati? Incurajarea turismului nu sta doar in gratuitati, sta si in servicii de baza. A mai trecut un ciclu electoral si tot nu sunt toalete si cismele in centru!
Postat 07 Februarie 2024, 14:49 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON