URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Știri Oradea

Piaţa Ferdinand din Oradea devine şantier! Strada Patrioţilor se închide traficului auto din 8 mai (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea urmează să dea ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Pieţei Ferdinand. Din 8 mai, circulaţia rutieră pe strada Patrioţilor va fi închisă, la fel şi accesul spre strada Teatrului dinspre piaţa în lucru. Potrivit unei hotărâri luate vineri de Comisia pentru circulaţie din cadrul Primăriei, strada Moscovei va deveni arteră cu sens unic către strada Gheorghe Bariţiu, care îşi inversează sensul de mers către Postăvarului. La fel, pe strada Postăvarului, care va asigura accesul în strada Teatrului, se va circula doar dinspre strada Mircea Popescu spre Gheorghe Bariţiu.
Robotics Championship: Tineri din România, precum şi din Tunisia şi Coreea de Sud se vor întrece cu roboţii lor la Oradea (VIDEO)
Timp liber
Robotics Championship, cel mai mare concurs de robotică din vestul țării, va avea loc sâmbătă și duminică la Era Park Oradea. Concursul adună studenți din țară și din străintate, aceştia venind la Oradea din ţări precum Tunisia și Coreea de Sud. Roboţii pe care-i vor aduce vor trebui să treacă prin mai multe probe, inclusiv să meargă pe tavan. 
03 Mai 2019, 10:58
Termen: 15 mai! APIA Bihor lucrează şi în weekend pentru ca fermierii să îşi poată depune cererile de plată
Știri Oradea
Angajaţii APIA Bihor vor lucra în următoarele două sâmbete pentru ca toţi fermierii să îşi poată depune cererile unice de plată până la termenul limită din 15 mai. Funcţionarii au de înregistrat în două săptămâni peste 10.000 de cereri în condiţiile în care până la această dată şi-au depus documentele doar 26.249 din cei 36.576 de agricultori înregistraţi în evidenţe.
02 Mai 2019, 19:35
Academicianul Dăianu, co-autor al strategiei de aderare la moneda euro, la Oradea: 'Nu mai îmi cereţi o dată anume!' (FOTO)
Știri Oradea
Academicianul Daniel Dăianu, membru al Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, a conferenţiat joi, la sediul BNR Bihor, în faţa unui auditoriu format din oameni de afaceri, bancheri şi economişti. Dăianu a arătat că pentru a putea adera la moneda europeană, propusă pentru 2024, România va trebui să treacă printr-un proces de întărire a economiei, diminuare a deficitului bugetar şi îmbunătăţire a gradul de colectare a impozitelor, fapt care face dificilă avansarea unui termen limită. "Nu îmi cereţi o dată anume!", a spus academicianul.
Crișul Shopping Center, de 40 de ani în inima orașului (FOTO)
Advertorial
Azi, 29 aprilie, se împlinesc 40 de ani de când Crişul Shopping Center și-a deschis pentru prima oară porțile către publicul orădean, în primăvara anului 1979. Centrul comercial din inima orașului a fost, fără doar și poate, un promotor a ceea ce înseamnă astăzi „mall”, reprezentând pentru mulți ani de zile destinația favorită de cumpărături a orădenilor.
29 Aprilie 2019, 09:23
Credincioşii ortodocşi şi greco catolici din Oradea au înfruntat vremea rea pentru a lua lumina Învierii (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Vremea rece nu i-a ținut deoparte. Mai puţini decât în alţi ani, dar suficient de mulţi pentru a umple Biserica cu Lună şi Catedrala Sfântul Nicolae, credincioşii care au venit să celebreze Învierea în centrul Oradiei, majoritatea tineri, au participat la slujbele conduse de parohul Teodor Cristea respectiv de vicarul general Mihai Vătămănelu și de episcopul romano catolic László Böcskei.
28 Aprilie 2019, 02:09
Parafat în Vinerea Mare. Primarul Ilie Bolojan anunţă că a semnat contractul pentru reabilitarea Colegiului 'Mihai Viteazul' din Oradea
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a anunţat, vineri, că a semnat la sediul Primăriei împreună cu Marcel Boloş, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, contractul de reabilitare şi dotare a Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din fonduri europene. Investiţia se va ridica la peste 6 milioane de lei.
26 Aprilie 2019, 16:11
Accesul interzis! Lucrările la terasa Lotus de pe malul Crişului Repede restricţionează circulaţia pe strada Emilian Chitul (FOTO)
Știri Oradea
Comisia tehnică pentru circulaţie din cadrul Primăriei a decis, joi, restricţionarea circulaţiei pe strada Emilian Mircea Chitul pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a lucrărilor la viitoarea terasă Lotus de pe malul Crişului Repede. Restricţiile se aplică în perioada 6 mai - 6 august pentru porţiunea delimitată de Podul Ladislau şi strada Malului.
25 Aprilie 2019, 20:00
Joia Mare. Vicarul greco-catolic Mihai Vătămănelu a spălat şi sărutat picioarele a 12 seminarişti după exemplul lui Iisus (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Vicarul general greco-catolic Mihai Vătămănelu a continuat, joi, tradiţia instituită de episcopul Virgil Bercea care în Joia Mare obişnuia să spele şi să sărute picioarele a 12 seminarişti, urmând exemplul lui Iisus. În încheierea slujbei, vicarul, asistat de parohul Ovidiu Duma şi un sobor de preoţi, a sfinţit paştile şi vinul pe care credincioşii le vor primi în Noaptea de Înviere.
Un tânăr de 33 de ani din Oradea, urmărit naţional, a fost încarcerat pentru trafic de droguri
Știri Oradea
Un tânăr în vârstă de 33 de ani din Oradea, Sergiu Dorel Hebriştean, urmărit naţional după ce a fost condamnat pentru trafic de droguri, dar s-a sustras de la executarea pedepsei, a fost depistat de poliţişti şi depus în penitenciar.
25 Aprilie 2019, 13:25
Nu vă lăsaţi înşelaţi! Poliţiştii locali au ridicat din Oradea 15 cerşetori care se dădeau orbi, muţi sau ciungi
Știri Oradea
Poliţiştii locali au ridicat luna aceasta de pe străzile orădene 15 cerşetori care se dădeau orbi, muţi, ciungi sau mutilaţi, deşi erau perfect sănătoşi. În cursul zilei de luni au fost identificaţi trei cetăţeni din Republica Moldova care, pretinzând că sunt surdo-muţi, au adunat într-o singură zi 500 de lei din cerşit. Poliţiştii fac apel la orădeni să nu se lase înşelaţi şi să nu încurajeze cerşetoria.
25 Aprilie 2019, 11:31
3,9 milioane euro! Primăria Oradea vrea să încălzească viitoarea sală polivalentă cu apă geotermală, printr-un proiect european
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, asocierea municipalităţii cu societatea Transgex în vederea depunerii unei cereri de finanţare pentru un proiect ce vizează valorificarea apei geotermale în asociere cu agentul termic primar pentru asigurarea încălzirii şi apei calde pentru viitoarea sală polivalentă cu 5.500 de locuri. Investiţia se ridică la 3,9 milioane euro.
25 Aprilie 2019, 10:00
Expoziţie dedicată episcopului martir Valeriu Frenţiu în cripta Catedralei Sfântul Nicolae (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Peste 50 de orădeni au participat, miercuri, la parastasul oficiat în cripta Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae cu prilejul împlinirii a 144 de ani de la naşterea episcopului martir Valeriu Traian Frenţiu. Slujba religioasă a fost urmată de vernisarea unei expoziţii cu obiecte, fotografii şi înscrisuri aparţinând episcopului Frenţiu. Expoziţia va putea fi vizitată până după data de 2 iunie, când va avea loc beatificarea episcopului în cadrul vizitei în România a Sanctităţii Sale, Papa Francisc.
24 Aprilie 2019, 19:20
Studenții de la Medicină au 'jucării' noi. Clubul Rotaract a donat aparatură în valoare de 4.000 euro (FOTO)
Știri Oradea
Reprezentanţii Clubului Rotaract au dus, miercuri, la sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea mai multe echipamente şi aparaturi în valoare de circa 4.000 euro, între care un microscop şi un manechin pentru resuscitare. Donaţia a fost posibilă după ce voluntarii Rotaract au organizat, în iarnă, o nouă ediţie a proiectului "O cană de fericire". 
24 Aprilie 2019, 18:50
Respins! Proiectele primarului Bolojan, sabotate de absența PNL-iștilor din Consiliul Local
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a fost sabotat de propriii consilieri locali din PNL. Consiliul Local Oradea a respins, miercuri, cinci proiecte de hotărâri propuse de municipalitate în condiţiile în care PNL a pierdut majoritatea absolută pentru că cinci membri au absentat de la şedinţa extraordinară. Opoziţia PSD-UDMR a profitat de slăbiciunea liberalilor pentru a trânti la vot toate proiectele faţă de care a putut formula obiecţiuni.
24 Aprilie 2019, 18:02
S-au turnat cei 92 de piloţi care vor susţine viaductul drumului rapid de la ieșirea din Oradea spre Biharia (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Constructorii au terminat de turnat cei 92 de piloţi foraţi la o adâncime de 20 metri, care vor susţine viaductul pe care drumul rapid va supratraversa Valea Frumoasă la o înălţime de 10,5 metri, pentru a ieşi în sensul giratoriu de la ieşirea din Oradea spre Biharia. Lucrările la drum sunt realizate în proporţie de 35%, construcţia urmând să fie dată în folosinţă la sfârşitul anului.
23 Aprilie 2019, 18:35
Biciclete în aer, în fața Primăriei Oradea: Sute de bicliști au participat la „Critical Mass” (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Sute de bicicliști, peste 800 după estimările organizatorilor, și-au ridicat bicicletele în aer, luni seară, în fața Primăriei Oradea. Momentul inedit a făcut parte din marșul „Critical Mass”, care a dorit să atragă atenția asupra existenței bicliștilor în trafic.
Swimathon, o nouă ediţie. Se caută înotători şi ambasadori pentru 27 de proiecte
Știri Oradea
Fundaţia Comunitară Oradea organizează, pe 2 iunie, o nouă ediţie a Swimathon Oradea, maraton de înot în cadrul căruia se vor strânge fonduri pentru 27 de proiecte dedicate comunităţii bihorene. Organizatorii au anunţat că persoanele care vor să înoate pentru una dintre cauze trebuie să se înscrie până pe 26 mai. Ambasadorii, cei care vor promova proiectele, se pot înscrie până pe 31 mai.
22 Aprilie 2019, 18:33
Bihorenii participă la atelierul de încondeiat ouă al Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
Știri Oradea
Luni şi marţi, Muzeul Ţării Crişurilor – Complex muzeal, împreună cu Asociaţia "Micul beiuşean", organizează un atelier de încondeiat ouă, cu participare liberă. Acesta se desfăşoară la sediul instituţiei din Strada Armatei Române nr. 1/A, între orele 11 şi 14. În holul de la parterul Muzeului au loc, în cele două zile, demonstraţii de încondeiat ouă susţinute de copiii din cadrul Asociaţiei, aflaţi sub îndrumarea profesoarei Ana Florea şi a meşterului popular Dorina Hanza din Drăgoteni.
22 Aprilie 2019, 15:56
Tribunalul Bihor a desfiinţat regulamentul Primăriei Oradea privind supraimpozitarea clădirilor scunde
Știri Oradea
Tribunalul Bihor a dispus, vineri, anularea Hotărârii de Consiliu Local 697 din 2018 privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit. Regulamentul a fost atacat în instanţă la sfârşitul anului trecut de Instituţia Prefectului Bihor, care a invocat aspecte de nelegalitate.
22 Aprilie 2019, 12:45
Accident în Oradea: Un taxi a ajuns cu roţile-n sus pe Republicii. Şoferul şi pasagera au fost transportaţi la spital (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Echipajele de intervenţie au fost chemate, luni dimineaţa, cu puţin înainte de ora 8, pe strada Republicii din Oradea, între Crişul şi Gară, unde a avut loc un accident între două autoturisme. Un taxi a ajuns cu roţile-n sus pe carosabil, iar o persoană a fost transportată la spital.
22 Aprilie 2019, 09:08
Poftiţi la odihnă: Primăria a pus bănci noi în zonele verzi din Oradea
Știri Oradea
Primăria a cumpărat 64 de bănci de odihnă, pe care le-a amplasat în trei zone verzi ale oraşului, mai precis în parcurile Libertăţii şi Traian, respectiv pe Bulevardul Dacia. Pentru o bancă, municipalitatea a plătit 1.160 lei.
21 Aprilie 2019, 17:40
Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificiile au fost tricolore (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Mii de orădeni - 30.000 după estimările organizatorilor - s-au adunat sâmbătă seară în centrul oraşului, la ultimele momente ale zilei în care s-au sărbătorit 100 de ani de la eliberarea urbei de sub ocupaţia bolşevică maghiară. Sărbătoarea Oradiei s-a încheiat cu un concert al Andrei, artistă care a venit însoţită de numeroşi alţi cântăreţi celebri, precum Mirabela Dauer ori Veta Biriş. Apoi, după retragerea cu torţe a militarilor, în Piaţă a răsunat imnul României. Finalul festivităţilor a fost marcat printr-un spectaculos foc de artificii, cum mulţi dintre orădeni s-au jurat că n-au mai văzut.
20 Aprilie 2019, 22:44
Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)
Știri Oradea
Mii de orădeni au participat, sâmbătă, la spectaculoasa paradă militară care a avut loc în centrul oraşului, pentru sărbătorirea celor 100 de ani trecuţi de la instaurarea administraţiei româneşti. Nu doar jurnaliştii, ci şi mulţi dintre cetăţenii care au urmărit defilarea au făcut fotografii şi filmuleţe, însă artistul fotograf Ovi D. Pop a reuşit să surprindă evenimentul într-un mod inedit: a realizat imagini din aer, cu ajutorul unei drone.
20 Aprilie 2019, 18:36
Ilie Bolojan la 100 de ani de la eliberarea Oradiei: 'Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii' (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Dezvelirea simultană, spre surprinderea fotoreporterilor, a statuilor episcopilor ortodox şi greco-catolic, Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, a adunat sâmbătă circa 2.000 de orădeni în Piaţa Unirii. Cele două monumente au fost sfinţite, separat, de episcopul ortodox Sofronie Drincec şi vicarul greco-catolic Mihai Vătămănelul în prezenţa autorului, sculptorul clujean Alexandru Păsat. În discursul rău, întrerupt de un incident cu manifeste, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre rolul Regelui Ferdinand în instalarea administraţiei româneşti în Oradea şi a promis reinstalarea statuii monarhului în Piaţa Unirii. "Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii", a spus edilul.
Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Miile de orădeni adunaţi, sâmbătă, în centrul Oradiei au asistat la o defilare militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară. De două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. Deşi se dorea ca la paradă să participe şi avioane de luptă MIG Lancer, acestea nu au mai putut participa, deoarece au avut o altă misiune.
20 Aprilie 2019, 14:54
Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii s-au adunat în centrul oraşului încă înainte să înceapă sărbătoarea Centenarului Eliberării. Vremea senină, uniformele strălucitoare, atât cele din epocă, precum şi cele de acum, de paradă ori chiar de gală, steagurile tricolore, ghirlandele de flori viu colorate în cetini de brad şi aerul de sărbătoare ce plutea deasupra Pieţei Unirii au fost ingredientele din prima parte a zilei în care a fost rememorată intrarea în oraş a generalului Traian Moşoiu şi au fost dezvelite statuile episcopilor care îl întâmpinaseră, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu.
20 Aprilie 2019, 14:45
Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan, individul a aruncat cu mesaje anti-politicieni (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
"Atentat" cu manifeste în timpul discursului primarului Ilie Bolojan la festivitățile ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Oradiei. Daniel Constantin Ivanov, individul care zilele trecute a lipit mesaje anti-PNL pe diverse instituții din oraș, inclusiv pe sediul Poliției Locale, a aruncat o pungă plină cu fluturaşi împotriva politicienilor.
LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Piaţa Unirii este gătită de sărbătoare, sâmbătă, cu prilejul amplelor festivităţi dedicate celor 100 de ani trecuţi de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia bolşevică maghiară. Autorităţile locale au pregătit manifestări fără precedent, iar mii de orădeni le urmăresc curioşi. BIHOREANUL vi le prezintă în timp real.
20 Aprilie 2019, 11:15
Centenarul eliberării Oradiei: Cine sunt episcopii pe care îi onorăm dezvelindu-le statui în centrul Oradiei
Știri Oradea
Un rol important în păstrarea conştiinţei naţionale şi a desăvârşirii Marii Uniri l-au avut capii celor două biserici româneşti din Oradea: Roman Ciorogariu, primul episcop ortodox al Oradiei după Unire, şi Radu Demetriu, episcopul greco-catolic de Oradea, care a prezidat Marea Adunare Națională din Alba Iulia. Sâmbătă, statuile celor doi vor fi dezvelite şi sfinţite în Piaţa Unirii din Oradea.
20 Aprilie 2019, 09:14
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON