URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Știri Oradea

'Remember'. La Noaptea Muzeelor, orădenii vor putea vedea o expoziţie cu obiecte afectate de incendiul de la Palatul Episcopal Greco-Catolic
Știri Oradea
Episcopia Greco-Catolică de Oradea organizează o expoziţie interesantă care va putea fi vizitată gratuit la Noaptea Muzeelor. Expoziţia "Remember – Incendiul de la Palatul Episcopal din 25 august 2018" va cuprinde fotografii, filme şi obiecte afectate de teribilul incendiu.
11 Mai 2019, 09:31
Cooperarea transfrontalieră: două zile de conferințe internaționale la Universitatea din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Facultatea de Istorie și Relații Internaționale a găzduit, timp de două zile, o conferință pe tema cooperării transfrontaliere, la care au participat și profesori din Polonia, Ucraina, Ungaria și din Republica Moldova. Dezbaterea a făcut parte dintr-o serie de evenimente care marchează mandatul României la președinția U.E.
10 Mai 2019, 18:37
Şantier cu scandal: Primăria Oradea îndulceşte restricţiile din Piaţa Ferdinand, la reclamaţiile fraţilor Micula (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea urmează să îndulcească restricţiile impuse riveranilor Pieţei Ferdinand, închisă pentru lucrări de reabilitare, la reclamaţiile fraţilor Micula. Patronii grupului de firme European Drinks, deţinători ai mai multor clădiri şi localuri din zonă, au protestat împotriva deranjului provocat de şantier. Municipalitatea a acceptat sistarea lucrului începând de vineri după-amiază, când localurile magnaţilor găzduiesc petreceri şi nunţi, păstrarea accesului la parcarea acestora din strada Patrioţilor şi trecerea prin şantier a celor 400 de angajaţi ai grupului, cât timp o pot face în siguranţă.
Strada Mihai Viteazul se închide pe sensul de mers către Parcul 1 Decembrie
Știri Oradea
Strada Mihai Viteazul se închide începând de sâmbătă, 11 mai, până pe 3 iulie pe sensul de mers către Parcul 1 Decembrie, pe tronsonul delimitat de străzile Mihail Kogălniceau şi Traian Moşoiu. Închiderea acestei porţiuni este necesară pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă din zonă.
09 Mai 2019, 18:59
Turnul de apă din strada Uzinelor a fost demolat cu ajutorul unui picon (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Turnul de apă din strada Uzinelor, nefolosit de ani de zile, a fost demolat, miercuri, cu ajutorul unui picon la comanda Companiei de Apă Oradea. Pe amplasamentul eliberat, municipalitatea orădeană urmează să amenajeze un punct de colectare a deşeurilor după modelul celui de la capătul Cimitirului Municipal.
Oradea îşi lansează brandul de oraş. Îţi place 'Supercoroana'?
Știri Oradea
Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) a lansat, joi, de Ziua Europei, brandul de oraş, conceptualizat împreună cu firma de consultanţă şi design Brandient. Simbolul grafic al brandului Oradea este "Supercoroana", o transpunere metaforică prin desen "a staturii, unicităţii şi prestigiului oraşului".
Primarul Bolojan a anunţat că urcarea pe şoseaua de centură dinspre Calea Borşului va fi lărgită la două benzi (FOTO)
Știri Oradea
Urcarea pe şoseaua de centură dinspre Calea Borşului, imediat după trecerea pe sub podul CFR de la intrarea în Bulevardul Dacia, va fi lărgită la două benzi, a anunţat primarul Ilie Bolojan. Municipalitatea va expropria o fâşie din amplasamentul pe care funcţionează şcoala auto GES pentru a lărgi carosabilul. Măsura este luată pentru a elimina coloanele de TIR-uri care se formează în rampă la intrarea pe inelul ocolitor al oraşului.
Zona de trafic afectată de lucrări în Calea Aradului a fost 'redesenată'
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunţat că a găsit o nouă soluţie pentru a diminua zona de trafic afectată de lucrările pentru extinderea liniei de tramvai în intersecţia Calea Aradului - str. Oneştilor - str. Aviatorilor, reducând benzile de circulaţie în zonă.
09 Mai 2019, 10:01
Aqua Crisius va organiza noi tabere Junior Ranger, dar și o tură cu canoe pe Crișul Negru
Știri Oradea
Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius continuă eco-educarea adolescenţilor şi va organiza, până în toamnă, noi activități pentru tinerii care vor să afle mai multe despre mediul înconjurător. Elevii vor putea participa la deja tradiționalele tabere Junior Ranger, dar și la o tură cu canoe pe apă, în care copii înscriși vor descoperi viețuitoarele care trăiesc în Crișul Negru, direct la sursă!
08 Mai 2019, 19:49
Legătura de Borş. Drumul industrial dintre Oradea şi Santău Mic va fi modernizat
Știri Oradea
Primăriile din Oradea şi Borş au căzut de acord asupra modernizării actualului drumul industrial dintre reşedinţa de judeţ şi satul Santăul Mic. Investiţia este menită să întărească legăturile rutiere dintre cele două localităţi fiecare dintre cele două administraţii locale urmând să îşi asume lucrările de pe raza administrativă a localităţii.
08 Mai 2019, 19:08
Aveţi ceva de ros? Un castor, filmat în timp ce se plimba nestingherit prin centrul Oradiei (VIDEO)
Bihoreanul TV
Fauna Oradiei este mai bogată şi, pe lângă raţe sălbatice, lebede ori vidre, Crişul Repede atrage şi mamifere. Un castor a fost filmat în timp ce se plimba nestingherit pe trotuarul de pe podul Dacia, în apropiere de restaurantul Crinul Alb. Prezenţa mamiferului în Oradea a fost sesizată încă din primăvară, când a ros copacii de pe malurile Crişului Repede, în aval de Primărie.
08 Mai 2019, 17:46
S-a deschis Târgul Gaudeamus: Cu ce cărţi sunt îmbiaţi orădenii (FOTO)
Știri Oradea
Cea de-a șasea ediție a Târgului Gaudeamus de la Oradea s-a deschis oficial, miercuri, după prânz, la eveniment participând, între alţii, președintele Radio România, Georgică Severin și primarul Ilie Bolojan. La târg, orădenii pot găsi beletristică, cărţi istorice, cărţi pentru copii şi adolescenţi, volume cu sfaturi practice şi reţete, precum şi CD-uri şi vinyl-uri. Multe dintre acestea sunt la reducere.
Ilie Bolojan: Zona Metropolitană Oradea pregăteşte un sistem de transport integrat pentru toate comunele din jurul oraşului
Știri Oradea
Zona Metropolitană Oradea vrea să implementeze până în 2023 un sistem de transport în comun integrat care să deservească municipiul şi toate comunele limitrofe dispuse să intre în parteneriat. Noul sistem va permite înfiinţarea unui tip de abonament metropolitan care să permită călătoria pe toate mijloacele de transport în comun. Pentru înfiinţarea lui, municipalitatea va achiziţiona în rate 20 de autobuze în valoare de peste 5 milioane euro.
08 Mai 2019, 16:02
Cum vor arăta tramvaiele noi Astra care vor circula prin Oradea. Primele vor fi livrate în toamnă (FOTO)
Știri Oradea
Primele patru tramvaie din lotul de 20 comandate de municipalitate, din fonduri europene, firmei Astra Vagoane Călători Arad la un preţ de circa 1,6 milioane euro, plus TVA, bucata, vor ajunge la Oradea în toamna acestui an. Tramvaiele, ale căror caroserii au fost deja finalizate, vor fi vopsite în culorile oraşului, roşu şi albastru.
Specialişti Art Nouveau din toată lumea, adunaţi la Oradea. Un primar din Elveţia: 'Se vede efortul făcut pentru restaurarea clădirilor'
Știri Oradea
Oradea găzduieşte, timp de trei zile, adunarea generală a Reţelei Art Nouveau, care reuneşte 22 de oraşe din 16 ţări, cu clădiri reprezentative pentru acest curent arhitectural, iar printre specialiştii care au venit în oraşul de pe Crişul Repede se numără preşedintele reţelei, Théo Huguenin-Elie, totodată primar în Elveţia. El a lăudat clădirile Art Nouveau din Oradea şi, îndeosebi, programul de reabilitare a acestora, dar a precizat că a observat şi lucrări care nu au fost executate corect.
07 Mai 2019, 18:40
Expoziţie inedită: Coroana, sceptrul şi mantia Regelui Ferdinand vor fi aduse în Oradea
Știri Oradea
Orădenii vor putea vedea o expoziţie inedită în Sala Mare a Primăriei, în perioada 17-23 mai. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizitat istorică a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea (23 mai 1919), Primăria a încheiat o înţelegere cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi, astfel, orădenii vor putea vedea de aproape coroana, sceptrul şi mantia care i-au aparţinut Regelui Ferdinand.
07 Mai 2019, 17:00
Regele Ferdinand se întoarce: Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea va fi mutată în curând din Piaţa Unirii
Știri Oradea
Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea va fi strămutată, în curând, din Piaţa Unirii într-o clădire a Facultății de Arte din strada Traian Blajovici. Monumentul urmează să fie reabilitat în vederea amplasării în faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. În locul statuii din Piața Unirii va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand, care ar putea fi dezvelită pe 23 mai, cu ocazia împlinirii unui secol de la vizita istorică a familiei regale la Oradea.
07 Mai 2019, 16:11
Circulaţia tramvaiului 2 se suspendă de miercuri, iar călătorii vor fi transportaţi cu autobuzul
Noutăți de la OTL
Circulaţia tramvaielor de pe linia 2, care leagă de oraş zona de case din Ioşia, va fi suspendată începând de miercuri dimineaţă de la ora 8:30. Transportul călătorilor se va face cu autobuzul. Suspendarea circulaţiei tramvaielor este impusă de lucrările la linia de tramvai.
07 Mai 2019, 15:34
Prima ediție a Salonului Național ,,Fotoclubul Anului în România”, la Oradea. Vezi fotografiile premiate! (FOTO)
Timp liber
Varadinum Foto Club din Oradea, reprezentat de artiştii fotografi Adela Rusu și Ovi D.Pop, a organizat în perioada februarie - aprilie prima ediție a Salonului Național "Fotoclubul Anului în România” 2019, la care au trimis lucrări 17 fotocluburi din țară. O amplă expoziţie, cuprinzând 50 de fotografii de la fiecare fotoclub participant, va fi vernisată joi, 9 mai, la ora 17, la Filarmonica de Stat din Oradea, unde va avea loc şi ceremonia de premiere.
06 Mai 2019, 20:18
Vin alegerile! Verifică dacă secţia de votare de care aparţii a rămas aceeaşi
Știri Oradea
Primăria invită orădenii să verifice dacă secţia de votare de care aparţin a rămas aceeaşi, pentru că au apărut modificări de la ultimul scrutin. Schimbările au vizat numerotarea secţiilor de votare, a sediilor acestora, rearondarea unor străzi şi înfiinţarea a două secţii de votare noi.
06 Mai 2019, 18:18
Ocoliţi! Circulaţia prin intersecția Calea Aradului - Oneştilor, deviată până în iulie de lucrările la linia de tramvai! (FOTO)
Știri Oradea
Circulaţia prin intersecţia străzilor Calea Aradului, Oneştilor şi Aviatorilor va fi deviată timp de două luni, începând de marţi și până pe 5 iulie, pentru lucrări la viitoarea linie de tramvai. Traficul rutier va fi deviat prin aceeaşi intersecţie, unde va fi amenajat un sens giratoriu provizoriu. Tot începând de marți, strada Victor Babeş va fi închisă traficului auto timp de o săptămână pentru lucrări de astfaltare.
Centru sub asediu! Lucrările pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand îngreunează traficul prin centrul Oradiei. Vezi cum va arăta! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De miercuri, lucrările pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand şi construirea pasajului subteran din Bulevardul Magheru îngreunează traficul prin centru. Până la iarnă, circulaţia în Piaţa Ferdinand va fi deviată de pe strada Patrioţilor pe cele adiacente, iar în următoarele săptămâni vor începe şi reabilitarea străzii Aurel Lazăr, şi construirea pasajului subteran între Parcul Traian şi Aleea Ştrandului.
06 Mai 2019, 14:12
O avarie a lăsat fără apă caldă 16 puncte termice din centrul oraşului. Coloana de apă fierbinte înaltă de câțiva metri! (VIDEO)
Știri Oradea
O avarie apărută luni dimineaţă pe reţeaua de termoficare a lăsat fără apă caldă şi încălzire 16 puncte termice din centrul oraşului. Un orădean a surprins momentul în care coloana de apă fierbinte şi abur cald, de 90 grade Celsius, izvorâtă din conducta spartă, a ţâşnit câțiva metri, aproape de înălţimea clădirii Oradea Plaza din Piaţa Cetăţii. Reţeaua avariată a fost izolată.
06 Mai 2019, 13:29
Termoficare Oradea a repornit încălzirea pe fondul răcirii vremii
Știri Oradea
La doar o săptămână după închiderea sezonului de încălzire, compania Termoficare Oradea a reluat luni dimineaţă furnizarea de agent termic pentru încălzirea apartamentelor orădenilor. Furnizarea încălzirii a fost reluată la cererea orădenilor, pe fondul răcirii vremii şi a prognozei pentru următoarea săptămână, care anunţă minime de 6 grade Celsius.
06 Mai 2019, 11:36
Încep săpăturile! Terasa Lotus, de pe malul Crișului, va fi susţinută de 75 de piloţi foraţi cu un utilaj special
Știri Oradea
Contructorii desemnaţi de Lotus Center să amenajeze terasa de la capătul Podului Ladislau au adus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Oradea, cu un transport agabaritic, un utilaj special pentru săpături de adâncime. El a fost montat în şantier duminică dimineaţă şi va fi pus în funcţiune începând de luni, pentru a fora cei 75 de piloţi din beton care vor susţine viitoarea construcţie. Lucrările la terasă au fost amânate timp de un an din cauza unor probleme de fundare, având în vedere utilităţile din zonă şi vecinătatea albiei Crişului Repede.
05 Mai 2019, 20:08
Paştele Morţilor: Ce trebuie să știi despre sărbătoare
Actual
Orădenii sunt aşteptaţi, duminică, la Cimitirul Municipal pentru a îngriji mormintele celor dragi. Vizitatorii îşi pot cumpăra flori şi închiria unelte chiar de la intrarea în incintă. Conform tradiţiei, Paştele Morţilor se ţine în fiecare an la o săptămână după Învierea Domnului, când aparţinătorii fac pomeni pentru sufletul celor răposaţi, iar în unele localităţi preoţii sfinţesc mormintele.
05 Mai 2019, 08:22
OTL ia viteză! Vatmanii orădeni au câştigat locul 3 la campionatul european de la Bruxelles (FOTO)
Știri Oradea
OTL a câştigat locul 3 la campionatul european al vatmanilor desfăşurat, sâmbătă, la Bruxelles. Orădenii au fost surclasaţi doar de gazde şi de vatmanii din Moscova, într-o competiţie care a reunit 25 de echipe, inclusiv din Barcelona, Milano sau Manchester. Este cea mai bună clasare obținută de orădeni în această competiție. Următoarea ediţie a campionatului va avea loc la Oradea.
Dacă Eva Heyman ar fi avut Instagram? Un cont urmărit de 1,4 milioane de oameni prezintă prin 'stories' ororile trăite de adolescenta din Oradea în timpul Holocaustului
Știri Oradea
Un om de afaceri israelian şi fiica lui au lansat un proiect interesant pe Instagram. Pe contul "Eva Stories" sunt arătate, cu ajutorul unor actori, întâmplările cutremurătoare prin care adolescenta Eva Heyman a trecut în timpul Holocaustului în Oradea. Poveştile sunt inspirate din jurnalul pe care fata l-a ţinut încă dinainte să fie închisă în ghetoul din Oradea şi sunt prezentate ca şi cum Eva Heyman ar avea Instagram şi ar povesti prietenilor prin "stories" ce i se întâmplă. Contul "Eva Stories" are 1,4 milioane de urmăritori.
04 Mai 2019, 13:40
Primăria Oradea construieşte în curtea OTL o hală în care va muta depozitele din strada Barcăului
Știri Oradea
Direcţia Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea construieşte în curtea OTL, din strada Atelierelor, o hală de 1.740 metri pătraţi în care va muta depozitele din strada Barcăului dezafectate de amenajarea coridorului verde cu acelaşi nume. Construcţia, în valoare de 2,4 milioane lei, va fi dată în folosinţă în prima jumătate a lunii mai.
04 Mai 2019, 12:36
Piaţa Ferdinand din Oradea devine şantier! Strada Patrioţilor se închide traficului auto din 8 mai (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea urmează să dea ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Pieţei Ferdinand. Din 8 mai, circulaţia rutieră pe strada Patrioţilor va fi închisă, la fel şi accesul spre strada Teatrului dinspre piaţa în lucru. Potrivit unei hotărâri luate vineri de Comisia pentru circulaţie din cadrul Primăriei, strada Moscovei va deveni arteră cu sens unic către strada Gheorghe Bariţiu, care îşi inversează sensul de mers către Postăvarului. La fel, pe strada Postăvarului, care va asigura accesul în strada Teatrului, se va circula doar dinspre strada Mircea Popescu spre Gheorghe Bariţiu.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON