URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2024, 20:45

Aprobat și apoi dărâmat! Un showroom abia construit în Oradea va fi demolat pentru amenajarea viitorului drum de legătură dintre Paleu și Calea Borșului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul drum de legătură între Paleu şi Calea Borşului prin cartierul Oncea, lung de 3,17 kilometri, care va avea şi un pasaj suprateran, va fi construit cu exproprierea şi demolarea unui showroom autorizat de municipalitate în 2021 şi abia construit în strada Matei Corvin.

Vine demolarea!

Coridorul de expropriere pentru realizarea investiţiei de 79,6 milioane lei, aprobat joi de Consiliul Local Oradea cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, mai vizează două case nelocuite, zeci de metri de garduri şi peste 66.000 de metri pătraţi de teren privat.

Consilierii locali ai opoziţiei reprezentante de PSD şi UDMR au refuzat să voteze proiectul prezentat miercuri în conferinţă de presă de primarul Florin Birta şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, şi supus joi dezbaterii. Merită precizat că ideea amenajării acestei șosele a fost anunțată, în martie 2023, de Florin Birta, laolaltă cu alte proiecte majore de conectivitate. Atunci, însă, erau menționate două posibile variante de traseu pentru „legarea” zonei Paleu de șoseaua Borșului.

„Aş vrea să vă puneţi în locul unui antreprenor orădean care în anul 2021, în luna decembrie, primeşte autorizaţie de construire, în ianuarie 2022 începe construcţia halei, iar în martie 2024 este cu hala finalizată. Acesta a făcut o investiţie de sute de mii de euro, este cu avansurile plătite pentru echipamente şi utilaje şi află ieri (n.r. - miercuri) că traseul pe drumul Oradea - Paleu va trece peste hala lui care se află în faza închiderii autorizaţiei de construcţie”, a protestat, în plenul şedinţei, consilierul PSD, Liviu Sabău Popa.

Consilierul local a acuzat proiectanţii municipalităţii de lipsa unei strategii de dezvoltare transparente, care duce acum la demolarea unei construcţii abia ridicate.

În acest context, pesedistul a cerut amânarea materialului pentru modificarea traseului. „Există o soluţie tehnică cu mutarea traseului 20 de metri mai încolo", a susţinut Sabău Popa.

"Este un lucru bun"

În replică, reprezentanţii municipalităţii au afirmat că traseul ales pentru o legătură directă dintre comuna Paleu şi strada Calea Borşului este cel mai potrivit. "Să reuşeşti, pe traseul unui drum de trei kilometri, să nu afectezi nicio familie într-o zonă de case este un lucru bun", a susţinut primarul Florin Birta.

Acesta a adăugat că varianta alternativă a drumului vizează o legătură prin străzile Molidului şi Torentului care implică exproprierea şi demolarea a trei case locuite. "Până acum tot timpul ne-aţi dat lecţii (n.r. și ne-ați cerut) să facem drumuri fără să trecem prin casele oamenilor", a replicat primarul.

În apărarea municipalităţii, Florin Birta a spus că la eliberarea autorizaţiei de construire edilii nu ştiau că vor construi această cale de legătură. "Cele cinci proiecte de conectivitate (n.r. care vizează drumuri de legătură în Oradea) au fost anunţate anul trecut", a argumentat Birta.

De altfel, proiectul legăturii dintre Paleu şi Calea Borşului a devenit realizabil doar după ce Consiliul Judeţean Bihor şi-a asumat jumătate din valoarea investiţiei. "Pasajul care va trece strada Matei Corvin va fi finanţat pe o axă destinată Consiliilor Judeţene. Din 80 milioane lei (n.r. cât este investiţia în noul drum), 40 milioane lei va fi finanţarea Consiliului Judeţean Bihor din fonduri europene", a explicat Birta.

"Nu ştiu ce voi face"

În ciuda lipsei de predictibilitate de care a dat dovadă Primăria Oradea în acest caz, Florin Birta a încercat să minimalizeze impactul exproprierilor asupra investitorului afectat. "Acel proprietar nu a aflat ieri despre traseul drumului", a spus primarul.

Poziţia edilului a fost şi susținută de viceprimarul Marcel Dragoş, care a adăugat că „hala nu este realizată şi nu este recepţionată, este încă în construcţie”.

Imobilul în cauză, situat în strada Matei Corvin 43, aparţine firmei Globalcar, specializată în comercializarea de piese şi instalaţii de climatizare pentru autoturisme, şi urma să servească drept showroom pentru anvelope auto şi pentru componente electrice.

Contactat de BIHOREANUL, patronul societăţii a spus că, în această fază, nu știe dacă va ataca sau nu decizia privind exproprierea clădirii sale. „Sunt plecat din localitate. Nu ştiu deocamdată ce voi face. Voi lua o decizie în zilele următoare", a declarat Gyursik Zoltan.

De legătură

Viitorul drum, lung de 3,1 kilometri, care va începe în zona străzii Piersicilor, va coborî dealul pe lângă serpentinele care vin de la Paleu pentru a intersecta strada Calea Bihorului prin actualul sens giratoriu de la poalele dealului. Traseul, continuat prin cartierul Oncea, va intersecta strada Episcop Ioan Alexi, va traversa printr-un pasaj suprateran strada Matei Corvin, pentru a avea ulterior punct final la intrarea în strada Uzinelor.

Proiectul noului drum de legătură între dintre zona comunei Paleu şi Calea Borşului, aprobat joi de Consiliul Local Oradea, urmează să fie supus și aprobării Consiliului Judeţean Bihor, care şi-a asumat construcţia pasajului rutier peste strada Matei Corvin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Sa luam si si cazul
Cand era vorba ca trebuie largite iesirile sub podurile CFR Rogerius - Episcopia dintr-o data a aparut acolo spalatoria auto.
Postat 29 Martie 2024, 09:46 de Otello
Interesantul citizen
interesantule ai descoperit marea familie a rechinului care nu-și protejează nici sora in calea exproprierii pt ca se pune la cale o expropriere cu beneficii strategice. Eu il cunosc bine pe gyurcsik care a avut un vis si stiu bine prin ce necaz trece acum,si vii tu neica nimeni cu concluzii….zi acum ce valoare sa fie exproprierea sa ne fie bine,sa nu-ti fie rău…interesantule cu fericire
Postat 29 Martie 2024, 08:18 de tattianasilva6
Aventuri bolovanesti!
Un tzaran avea o iapa...Si cara cu ea la apa..Apa cind s a terminat..S-apucat de demolat!!Mai demolati mult baaaa birtinezilor?
Postat 29 Martie 2024, 07:49 de grigore
Interesant.
Sotia "patronului" service-ului auto de pe Matei Corvin 43, Gyurcsik ,este sora rechinului imobiliar Ştefan Kopany . Nu este interesant ?
Postat 29 Martie 2024, 06:38 de Citizen
Iar nu stie Birta sau jurnalisti strazile
Drumul nu incepe din dreptul strazii Piersicilor,!!!!! str Piersicilor e cu 1km mai jos spre oras. Drumul incepe dincolo de intersectia spre serpentine, se vede clar in poze. Astia nici strazile din oras nu le stiu, apoi vreti sa stie ce va fi peste 1 luna.
Postat 29 Martie 2024, 06:17 de vasi13
RE: Iar nu stie Birta sau jurnalisti strazile
E vorba de strada Piersicilor din Paleu, nu de cea din Oradea!
Postat 29 Martie 2024, 11:59 de Moderator
Habar nu au
Nu stie primaria ce face de azi pe maine. Exact ca in Calea Aradului, in toamna au facut parcarile si bordurile, acum sparg totul si mai sunt zeci de exemple. Renoveaza piata Nufaru apoi o demoleaza , sau pasajele ce necesita ani de zile de reconfigurari. Dar asa se toaca banii legal
Postat 29 Martie 2024, 06:12 de vasi13
oricum o .... un cumul de tampenii marca birtosul&pmo
oricum din start ideea este o tampenie asa ca acum putem vorbi de un cumul de tampenii marca pmo! Paleu-ul poate deversa in drumul rapid de acolo in sensul giratoriu de la Real si rapid ajunge pe Borsului, ce tampenie mai e si cu tampita asta de solutie cu un drum printre case ...... trece si prin cimitir prin locul cu verdeata? Parca se repeta scenariul de la Alesd cu drumuri printre case. Se putea face un drum rapid pe strada Linistii & Lirei faca sa mai faca atatea expropieri te folosesti de drumuri existente fara deprecieri suplimentare a terenurilor. Astia s-au invatat sa expropieze si sa demoleze precum Nero, urmeaza ca acolo unde nu reusec sa dea foc orasului si gata o iau de la cota zero.
Postat 28 Martie 2024, 22:39 de scortosul
Ei ha
Vechile metehne nu dispar uşor.
Postat 28 Martie 2024, 22:24 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON