URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2024, 12:15

Istoricul orădean Gabriel Moisa a lansat un volum despre „Film și propagandă în România comunistă” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 150 de persoane au asistat, miercuri seară, la prezentarea unui nou volum privind istoria comunismului în România, fiind, totodată, şi cea mai recentă carte scrisă de istoricul Gabriel Moisa, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea.

Cartea a fost lansată în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor, în cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Filmului Istoric. Moderatorul evenimentului a fost profesorul şi istoricul Sorin Şipoş, care a subliniat că studierea filmului postbelic reprezintă o direcţie nouă de cercetare în istoriografia românească, inspirată fiind de ideile Şcolii Analelor, a istoriografiei franceze.

Urarea de bun venit a fost adresată oaspeţilor evenimentului şi publicului de către Gabriel Moisa, acesta arătând că proiectul Zilelor Filmului Istoric a fost demarat în 2023 împreună cu George Banu. "Am dus proiectul mai departe, convins fiind că este un subiect bun de cercetare: raportul dintre cinema, istorie, propagandă, dar care se poate face numai cunoscând bine epoca", a arătat Moisa.

După program

Invitat să prezinte volumul, istoricul Adrian Cioroianu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi directorul Bibliotecii Naţionale a României, a arătat că cinematografia din perioada comunistă "nu ţinea de iniţiativa unor scenarişti şi regizori, ci ţinea de un program, filmul istoric însoţind curentele din istoriografia română". A dat exemplul lui Mircea cel Bătrân. "Pe măsură ce Ceauşescu îmbătrânea, Mircea nu mai era cel Bătrân, ci cel Mare".

Totuşi, Cioroianu a arătat că îmbinarea dintre film şi propagandă nu a început în perioada comunistă, ci mult mai devreme, în antebelic, cu un lungmetraj despre campania militară a României în Războiul de Independenţă. Totodată, a amintit că şi în cinematografiile din străinătate există propagandă: "Manipulare este şi în filmele britanice despre familia regală sau Churchill, în filmele istorice coreene şi turceşti. Noi nu judecăm filmele, ci discursul istoric", a subliniat acesta.

Istoricul Virgiliu Ţârău, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai", a indicat că industria cinematografică românească este o creaţie a anilor 1950-1960, fiindcă atunci apar "studiouri, bugete, apare un program cinematografic, se înfiinţează cinematografe rurale în căminele culturale". "Cartea lui Gabriel Moisa scoate în evidenţă nu ceea ce am cunoscut privind filmele, ci ceea ce se află în spate, în pregătirea lor. Arată cum filmul istoric ajunge să explice prezentul (n.r - prezentul în care a fost făcut), explică etapele în care puterea controlează industria şi comenzile pe care le făcea. Explică cum erau formaţi şi finanţaţi cineaştii, mecanismele pe baza cifrelor, câte filme, câţi spectatori, care era impactul lor", a arătat Ţârău.

Muncă de cinci ani

Autorul volumului, Gabriel Moisa, a vorbit despre "laboratorul istoricului" în munca de scriere a cărţii, care a durat cinci ani, ideea pornind de la teza sa de doctorat despre istoriografia românească din perioada ceauşistă. "Fiind născut în finalul anilor ’70, am crescut cu filmele acestea, inclusiv manualele şcolare erau o copie a conţinutului filmelor istorice. Eu am urmărit strict cum filmul, propaganda şi scrisul istoric s-au îmbinat. Scenariile erau luate la mână, filtrate de cenzură, şlefuite şi reşlefuite până ieşea ce trebuia", a arătat autorul, care a mărturisit că a văzut peste 300 dintre cele 550 de filme româneşti, produse în perioada 1945-1989.

În finalul evenimentului, publicul a adresat întrebări prezidiului, iar autorul a oferit autografe. Cartea, apărută la Editura Mega, conţine capitole privind metodologia cercetării, utilizarea cinematografiei ca instrument de propagandă, nuanţele conferite în anii ’50-’60, apoi ’70-’80, existând şi o anexă documentară. Pentru scrierea celor 450 de pagini, autorul a apelat la o bogată literatură de specialitate, la dosare aflate în Arhivele Naţionale Istorice Centrale şi la presă, în special revista Cinema.

Volumul poate fi achiziţionat din magazinul MŢC.

Zilele Filmului Istoric continuă joi, 28 martie, de la ora 16, în sala de conferinţe a MŢC cu proiecţia filmului "Să mori rănit din dragoste de viaţă", regizat de Mircea Veroiu, urmată de dezbaterea "Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?", unde vor participa Bogdan Burileanu, critic de film şi producător delegat al filmului menţionat, actorul Gheorghe Visu, istoricii Adrian Cioroianu şi Virgiliu Ţârău şi Adina Renţea, manager cultural. Moderatorul evenimentului va fi istoricul Gabriel Moisa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON