URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2024, 11:52

Rămâne parc! Primăria Oradea a căzut la pace cu dezvoltatorul imobiliar Imopark, care dorea să construiască un bloc pe spaţiul verde din spatele Bisericii Emanuel (FOTO)

Municipalitatea orădeană a căzut la pace cu dezvoltatorul imobiliar Imopark, care dorea să construiască un bloc pe spaţiul verde din spatele Bisericii Emanuel, în strada Ștefan Octavian Iosif.

"Plăteşte cineva?"

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, un schimb de teren între oraş şi firmă, după ce aceasta a câştigat procesul intentat oraşului pentru blocarea proiectului şi despăgubiri de sute de mii de euro.

"Suntem la finalul unei acţiuni juridice care ar fi putut să coste Primăria Oradea un milion de euro", a spus consilierul local Adrian Madar, care a subliniat că, din acest motiv, grupul PSD din care face parte, va vota în favoarea schimbului de terenuri.

Madar a cerut solicitat însă identificarea şi, eventual, sancţionarea vinovaţilor din Primărie.

"Cine a greşit? Plăteşte cineva? E totuşi un milion de euro care ar fi putut fi plătit de către oraş în urma unei decizii neinspirate a unor funcţionari...", a spus consilierul local.

Aprobat şi pe urmă anulat...

În replică, primarul Florin Birta a explicat că municipalitatea orădeană a pierdut în instanţă ca urmare a propriilor decizii.

Consiliul Local Oradea a aprobat în iunie 2018, la propunerea Imopark, un Plan Urbanistic Zonal. Acesta prevedea construcţia unui bloc cu parcări subterane şi spaţii comerciale la parter pe amplasamentul delimitat de străzile Ştefan Octavian Iosif, Alexandru Xenopol şi Păunului pe care firma îl deține și care era folosit ca spațiu verde.

În mai puțin de un an, în februarie 2019 Consiliul Local şi-a revocat propria hotărâre, iar Primăria Oradea nu a mai autorizat construcţia.

"Nu a fost nicio decizie neinspirată a niciunui funcţionar. O firmă (n.r. - Imopark) avea un teren într-o zonă care respecta anumite prevederi urbanistice. Prin solicitările făcute către Primăria Oradea, firma şi-a realizat un PUZ pentru construcţia unui bloc. La solicitările cetăţenilor de a nu mai face încă un bloc acolo şi pentru că zona este aglomerată, blocurile sunt unele lângă altele, nu sunt locuri suficiente de parcare şi parcuri în zonă, Primăria nu a mai emis o autorizaţie de construire pentru această construcţie", a explicat Birta.

Revocarea a fost cerută Consiliului Local de către fostul primar Ilie Bolojan, în urma unor întâlniri în teren cu riveranii, care l-au convins că zona (foto jos) este și așa aglomerată.

Procese pierdute în lanţ

Ulterior, în procesul deschis în urmă cu 5 ani la Tribunalul Bihor, firma Imopark a câştigat în 2022 anularea Hotărârii de Consiliu Local din 2019 care îi desființa PUZ-ul propus.

În plus, dezvoltatorul imobiliar urma să primească despăgubiri de peste 350.000 euro pentru daunele contractuale rezultate din ante-contractele încheiate cu cumpărătorii apartamentelor din bloc, din contractele cu constructorii şi furnizorii de materiale şi altele.

În urma recursului făcut de Primăria Oradea, Curtea de Apel Bihor a menţinut în 2023 sentinţa privind anularea HCL-ului atacat de Imopark, cu deosebirea că a cerut rejudecarea valorii daunelor care trebuie plătite firmei.

Dezvoltatorul imobiliar a deschis un nou proces la Tribunalul Bihor, iar următoarea înfăţişare ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Teren contra teren

Cum oraşul risca să piardă şi acest proces, având în vedere sentinţele anterioare, reprezentanţii Primăriei au căutat o soluţie de împăcare.

"Am avut discuţii cu reprezentanţii firmei şi am găsit o altă locaţie în oraş cu care vom face un schimb de teren", le-a explicat consilierilor locali primarul Florin Birta.

Conform înţelegerii aprobate joi de Consiliul Local, în schimbul suprafeţei de 1.569 metri pătraţi situată în strada Ştefan Octavian Iosif, în spatele Bisericii Emanuel, între blocurile existente şi Prima Shops, Primăria Oradea va oferi Imopark două loturi cu o suprafaţă totală de 4.979 metri pătraţi, situate în strada Thurzo Sandor din cartierul Ceyrat.

"În plus, după calculele evaluatorului, reprezentanţii firmei vor mai plăti aproximativ 15.000 euro, către Primărie, diferenţa de valoare dintre terenuri", a spus Birta.

Potrivit edilului, amplasamentul obținut de municipalitate va fi amenajat ca și parc pentru locuitorii din zonă.

Aventura din Paleu

Înfiinţată în anul 2018, firma Imopark a construit, în colaborare cu alte companii, 600 de apartamente în judeţele Bihor, Maramureş şi Timiş.

În Oradea, dezvoltatorul imobiliar a ridicat un bloc cu 5 etaje în strada Alexandru Xenopol, unul cu 6 etaje pe Calea Aradului şi o clădire cu mansardă în strada Roman Ciorogariu.

În ciuda acestor proiecte realizate, compania a încheiat ultimii patru ani pe pierdere.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Imopark a ajuns în atenția publică la începutul acestui an după ce a intrat în conflict cu locuitorii din Paleu care se tem că le va tulbura liniștea zonei.

Firma a propus spre aprobare Consiliului Local din comună un Plan Urbanistic Zonal care prevede amenajarea în pădurea de lângă lacul din localitate a unui parc de aventură.

Investiţie estimată la 15 milioane euro, și greu de amortizat, parcul cu trasee suspendate pe funii şi tobogane, ar urma să fie deservit de un drum de circa un kilometru, o parcare cu 400 de locuri, două clădiri cu câte un etaj, restaurant cu terasă şi multe altele.

PUZ-ul se află încă în dezbatere publică. În urma primei întâlniri cu riveranii, desfăşurate în luna februarie la Primăria Paleu, reprezentanţii investitorului şi-au asumat refacerea proiectului astfel încât să reducă pe cât posibil deranjul provocat riveranilor.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Paguba de 1.000.000 Euro rămâne, odată ce municipalitatea are încă o zonă verde de întreținut și cedează aproape jumătate de hectar ca să nu scoată banul.
Este una dintre afacerile proaste ale lui Bolojan, din perioada mandatelor de primar și prăduitor șef al orașului. Bolojan este cel care a contrasemnat în 2018 "ca primarul", hotărârea ce aproba acel plan de aprobare a unui bloc pe 1569 mp. Pe o asemenea suprafață se face o casă cel mult, pentru o familie care vrea un pic de intimitate față de vecini. "Mult și prost" este deviza sub care defilează liberalii zilelor noastre.
Postat 31 Martie 2024, 08:25 de KP
Tot consiliul si toti pe langa, zic ca vinovat ar fi cine a aprobat prima data constructia, cand defapt, gafa a fost abia dupa, sa blochezi constructia
Nu e trafic insuportabil pe Xenopol si pe Stf.Octv.Iosif si nici nu exista “dreptul la o strada necirculata pe domeniul public in fata blocului meu”, cat timp santierul propus avea parcari ptr toate apartamentele, riveranii nu au ce acuza! Cine vrea ca la 20m de geamul de la dormitor sa aiba o padure si peste 20 de ani, cumpara padurea si o tine padure privata pe cartea lui funciara. Altfel, nu, nu ai nici o garantie ca acolo nu se construieste ceva. Iar formularile din articol ca “terenul este folosit ca spatiu verde”, lol, vreau sa vad dovezi cu oameni la picnic sau jucand fotbal pe parcela aia. Urlam la fiecare teren viran cu burueni a-l vecinului ca era parc natural acolo. Lectia ptr constructori e ca imediat dupa ce cumpara o astfel de parcela ptr construi sa o ingradeasca in prima zi, ca lumea sa se obisnuiasca ca avolo va fi cladire. Dar asa devenim un oras al gardurilor si nu ar arata prea bine..
Postat 29 Martie 2024, 15:30 de unu
Preferam ca primaria sa nu cedeze presiunilor catorva riverani
Cel mai ideal caz era sa se fi construit blocul, sper ca primaria a inteles ca e o gafa sa pleci urechea la toti cei NIMBY. Primaria a incercat sa aplece urechea la cererea locatarilor, sa fie democratica, dar cand “democratia” voteaza ce vor vechii, primii sa se construiasca pe terenul vecinului, atunci dreptul la proprietate privata isi pierde valoarea. Am sustinut poiecte de strazi la 2 benzi si parcari, dar daca vrei un oras in care sa mergi pe jos, ca ecologist, atunci trebuie sa fie un oras dens. Cand construiesti doar case cu curti, ca la Santu Martin si Andrei, toti acei oameni vor naveta cu masina, pe strazi largi si cu ambuteiaje. Iar transportul public e evident ca nu merita, nu ca fi eficient si profitabil intre case, in zone cu densitate scazuta. E ilogic sa zici ca vrei sa faci infill, sa blochezi intravilanul ca sa se dezvolte loturile neconstruite in interiorul orasului, dar apoi sa faci din burenai si iarba si teren viran “rezervatie naturala a biosferei”. Terenul ala nu era parc, nu era padure naturala, era doar un teren viran nefolosit! Ma bucur ca justitia a dat dreptate constructorului, si sper ca primaria si-a invatat lectia si nu va repeta aceeasi greseala din nou. Plateste si 350.000 euro despagubiri si mai da si un teren de 3 ori mai mare la schimb. Se vede in toate pozele ca la 30m de terenul in discutie exidta deja un parc intre blocuri, cu copaci, umbra, loc de joaca! Acum, “democratic”, patesc toti oradenii ca acolo sa fie 2 parcuri unu langa altu, si apoi sa le si ingradeasca, ca e intre sosele, nu intre blocuri.
Postat 29 Martie 2024, 15:19 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON