URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2024, 07:57

Pădurea neliniștii: Scandal pe seama proiectului unui parc de aventură în pădurea de lângă lacul Paleu (FOTO)

Pădurea neliniștii: Scandal pe seama proiectului unui parc de aventură în pădurea de lângă lacul Paleu (FOTO) „NU VREM!”. Proprietarii caselor din strada Liniștii se opun construirii parcului de aventură lângă pădure. „Nu vrem s-o vedem distrusă. Ne temem că se va acționa în etape. Întâi se va aproba parc de aventură, cum apare în PUZ, apoi s-ar putea modifica proiectul și adăuga alte construcții”, spune inginerul Bodoni István
Pădurea neliniștii: Scandal pe seama proiectului unui parc de aventură în pădurea de lângă lacul Paleu (FOTO) PROIECT DE PARC. Potrivit schițelor prezentate BIHOREANULUI, Imopark vrea să construiască și două clădiri integrate în pădure (foto 1), iar între altele să amenajeze tobogane (foto 2), locuri de joacă (foto 3) și trasee de aventură pe frânghii printre copaci (foto 4)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din Paleu sunt revoltați. Conform unui PUZ aflat în dezbatere, în pădurea liniștită de lângă lac urmează să fie amenajat un parc de aventură deservit de un drum lung de circa un kilometru, cu 400 locuri de parcare, două clădiri cu câte un etaj, restaurant cu terasă și multe altele, care să atragă o mulțime de vizitatori, 1.000 pe zi.

„Am aflat despre proiect întâmplător. Mă tem că vor distruge pădurea și-o să ne trezim cu o dezvoltare imobiliară”, spune proprietarul unei case din vecinătate.

Revoltă pe strada Liniștii

Locul mișună de veverițe, iepuri, căprioare, mistreți, dar oamenii se tem că în pădurea de lângă lacul Paleu, ultima rămasă în sat, vor apărea trasee pentru ATV-uri, săli de nunți sau, și mai rău, case cu vedere la luciul de apă. Temerile sunt alimentate de faptul că proiectul promovat de dezvoltatorul imobiliar Imopark SRL, care deține pădurea, a obținut avizul de principiu al Consiliului Local Paleu, discret și cu unanimitate de voturi.

inginerul Bodoni István„Niciun vecin nu știa despre proiect. Am aflat întâmplător pe 21 decembrie, în ultima zi de dezbatere, când am întrebat la Primărie ce lucrări se fac în pădure, pentru că auzeam drujbe și tractoare”, povestește inginerul Bodoni István (foto).

La fel ca vecinii de pe strada Liniștii, ce se înfundă în liziera pădurii, bărbatul se teme că tihna locului o să dispară. „Proiectul prevede 400 de locuri de parcare, ca la hypermarket. Se pregătește ceva foarte mare. Pentru un parc ar ajunge câteva zeci de locuri”, zice Bodoni.

Un alt localnic, Kohán Balázs, profesor de geografie, crede și el că „se pregătește altceva”. „Copacii sunt prea slabi ca să poată susține trasee de aventură pe funii”, zice el.

„Pădurea e proprietate privată, firma a obținut toate actele de la Primărie și Consiliul Local, așa că probabil va trebui să deschidem proces ca să oprim totul”, opinează un alt vecin.

Fără comentarii

Oamenii au motive să își pună întrebări. Proiectul a fost dezbătut de autorități tot anul trecut, fără tam-tam. Întâi, în ianuarie 2023, Consiliul Județean Bihor a emis firmei orădene Imopark SRL, proprietara pădurii încă din 2020, un certificat de urbanism în vederea unui Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea unui parc de aventură cu clădiri aferente.

Ulterior, în iulie 2023, firma a obținut de la Consiliul Local Paleu aprobarea intenției de promovare a unui PUZ pentru proiect. „Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Inițiatorul avea toate actele, urma să vină cu un proiect care să fie prezentat public”, spune un consilier comunal.

Primărie, vreau parcare!

Potrivit HCL-ului din vară, proprietarul terenului urma să introducă în intravilanul localității 7.900 mp din cele 11 hectare de pădure deținute. În octombrie, suprafața de „zonă turistică, agrement și comercială” a fost diminuată la 6.500 mp prin avizul de oportunitate al arhitectului șef al județului. „În urma studiilor a rezultat că nu este nevoie de atâta teren”, spune urbanistul comunei Paleu, arhitectul Alexandru Ghiran.

Potrivit proiectului de PUZ, accesul la amplasament se va face printr-un drum acum din pământ, prin lateralul pădurii, fără a trece prin strada Liniștii, paralelă cu acesta. „Drumul, de circa 1 kilometru, va fi amenajat de investitor pe cheltuiala lui, la fel ca toate utilitățile din viitorul parc”, spune Ghiran.

De altfel, mega-parcarea cu 400 de locuri a fost cerută de administrația locală. „Parcările vor fi amenajate printre copaci, cu materiale naturale. Primăria Paleu a cerut să fie făcute cât mai multe, pentru ca vizitatorii să nu își lase mașinile pe marginea drumului, deranjând localnicii”, explică arhitectul.

Birouri, atelier, bucătărie...

Viitorul parc se anunță grandios. Imopark vrea să amenajeze după parcarea de la intrarea în parc două clădiri cu câte un etaj, înalte de 10 metri, identice și unite printr-un acoperiș comun, având în centru o cale de acces cu turnicheți.

Prima va avea la parter un cabinet medical, birou IT, casă de bilete și atelier, iar la etaj birouri pentru departamentele tehnic, comercial și management. Cealaltă ar urma să aibă la parter grupuri sanitare pentru public, o bucătărie și depozit frigorific, iar la etaj birouri și o sală multifuncțională. „Bucătăria specifică alimentației publice va deservi preparării mâncărurilor care vor fi apoi distribuite către food-truck-urile din incinta parcului de aventură”, scrie în proiectul PUZ.

Afară, în parcul de aventură, vor fi amenajate trasee aeriene pe funii printre copaci, tobogane, chioșcuri, zone de picnic și, cu timpul, un râu artificial și o zonă cu animăluțe pentru distracția copiilor. În jurul pădurii va exista o perdea verde, de copaci, traversată de o pistă pentru alergare.


PROIECT DE PARC. Potrivit schițelor prezentate BIHOREANULUI, Imopark vrea să construiască și două clădiri integrate în pădure (foto 1), iar între altele să amenajeze tobogane (foto 2), locuri de joacă (foto 3) și trasee de aventură pe frânghii printre copaci (foto 4)

De la rezidențiale la distracții...

Localnicii au transmis Primăriei Paleu mai multe proteste. „Ne exprimăm îndoieli față de această intenție”, „proiectul provoacă pagube enorme pădurii”, „suntem deranjați de poluarea fonică și traficul rutier”, au scris oamenii.

Având în vedere presiunea acestora și pentru a le liniști temerile, Imopark SRL - având ca obiect de activitate construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale - a transferat luna aceasta pădurea unei companii înființate anul trecut, denumită Forestia Park SA, având ca obiect de activitate „bâlciuri și parcuri de distracții”. Această clasă include, printre altele, „activități de exploatare a unei varietăți de distracții, cum ar fi cursele mecanice, plimbările pe apă, jocuri, expoziții, expoziții tematice și terenuri pentru picnic”.

jurista Forestia Park, Mihaela ChișiuCele două companii au aceiași administratori, orădenii David Cun și Gabriel Urda, diferența fiind că noua firmă este o societate pe acțiuni, pentru a atrage și alți asociați. „Proiectul a fost transferat firmei Forestia Park ca să nu mai fie discuții că vrem să facem acolo case, blocuri, săli de nunți sau altceva decât parc de aventură”, susține jurista Forestia Park, Mihaela Chișiu (foto).

Un proiect optimist

Potrivit estimărilor firmei, valoarea totală a investiției se va ridica la nu mai puțin de 15 milioane euro. Suma este uriașă și pare greu de recuperat de investitori. „Ar urma să fie amortizată pe termen lung, din vânzările de bilete și diferite produse”, pretinde Chișiu.

Pentru început, parcul ar urma să aibă 30 de angajați, numărul urmând să crească până la 80 în final.

Investitorii se așteaptă la circa 1.000 de vizitatori pe zi. „În Oradea, în afară de aquapark sau cinema, nu ai unde să ieși cu copilul”, justifică reprezentanta companiei.

În cazul în care antreprenorii vor obține toate avizele, lucrările ar urma să înceapă în primăvară, iar parcul să se deschidă în prima parte a anului 2025.

„Am urmat pașii legali”

În ciuda plângerilor riveranilor, Chișiu neagă că firma ar fi pregătit proiectul pe ascuns. „Am urmat toți pașii legali. Intenția a fost afișată din vară la avizierul Primăriei, iar în decembrie am pus la marginea pădurii panou informativ cu proiectul de PUZ. Nu aveam ce anunța mai mult, pentru că proiectul este în curs de aprobare”, spune jurista.

Aceasta a explicat inclusiv tăierile făcute în pădure, care au alarmat vecinii: „S-a făcut o igienizare în zona viitoarelor parcări, sub supravegherea silvicultorilor”.

Pentru a putea introduce în intravilanul comunei cei 6.500 mp de teren, investitorii vor înființa o zonă verde, mult mai mare, lângă pădurea Șumugiu din Hidișelu de Sus. „Conform legii, vom preda la schimb o suprafață de 5 ori mai mare, care va fi împădurită pe cheltuiala noastră. Dacă am fi vrut să facem dezvoltări imobiliare, cum se zice, puteam cumpăra teren în Paleu și ieșeam mult mai ieftin”, argumentează jurista.

Se pregătește o dezbatere

Pentru a liniști temerile, Primăria Paleu va anunța săptămâna aceasta o întâlnire publică în care reprezentanții Forestia Park vor explica viitoarele amenajări. „Vom prezenta schițe și randări, ca oamenii să se convingă că aici va fi parc, nu case, piscine, sală de nunți sau altceva”, spune Mirela Chișiu.

Documentația așteaptă avizul de mediu și va fi supusă încă o dată aprobării Consiliului Local. Potrivit prezentării investiției, încă în lucru, dar arătată și BIHOREANULUI, viitorul parc va avea nu 400, ci chiar 480 de locuri de parcare și 9 zone distincte cu 40 de trasee de aventură, bâlci cu carusel și zonă de tir, tobogane susținute de figurinele unor animale, splash-zone cu arteziene și tunuri pentru stropit, plajă, trambuline și altele. „Zona de food cuprinde restaurante și locuri de servit masa cu preparate diversificate și deserturi, precum și băuturi alcoolice. Restaurantul este mare, putând deservi un număr mare de vizitatori”, se menționează în proiect. Exact de ce se tem oamenii.

Chestionați de BIHOREANUL, inițiatorii pretind, însă, că ar fi vorba despre o greșeală de redactare. „În clădire doar se va prepara mâncarea, dar servirea se va face afară, la terasă și la chioșcuri”, precizează jurista firmei.


DEZVOLTATORI
Specializați în blocuri

Titulara proiectului din pădurea Paleu, Imopark SRL a fost înființată în 2018, având ca profil de activitate construirea de clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Potrivit propriilor date făcute publice, de atunci firma administrată de orădenii David Cun și Gabriel Urda a construit, în colaborare cu alte companii, peste 600 de apartamente în Bihor, Maramureș și Timiș.

Printre altele, în Oradea a ridicat un bloc cu 5 etaje pe strada Alexandru Xenopol, unul cu 6 etaje pe Calea Aradului și o clădire cu 3 etaje și mansardă pe strada Roman Ciorogariu. În alte orașe, compania a construit apartamente mai accesibile, pentru publicul larg. În ciuda acestui fapt, a încheiat ultimii 4 ani tot pe pierdere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
A storm is coming...Terminator 1
Cind dezvoltarea va ajunge in curtea voastra, in patul vostru... deja va fi prea tirziu [ https://www.youtube.com/watch?v=5C6GZQ7UNaU ]
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:48 de excalibur
@Kid
Daca taie jumate din padure, o parte din bani e recuperata, mai pune parcare zona rosie cu 8 lei, bilet de intrare de Aquapark de 85 lei. Iar daca nu merge, face ca la aeroport, o sa investeasca anual cateva zeci de milioane
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:20 de sanduivanov
Marmota
15 mil euro investitie in niste tobogane? Va fi recuperata din bilete si mancare? Si marmota? Invelea ciocolata! Asta e cu bataie lunga. Prima data parcul, investitie minima, sub un mil euro. Apoi daca sunt vizitatori au motive sa forteze mana Primariei Paleu + CJB si sa vedeti ce mandrete de hotel se va ridica in 2-3 anisori. Cu tot cu hotel vor fi investiti 15 mil de euro! Nu risca nimeni 15 mil de euro in conditiile in care daca vinzi 1000 de bilete pe zi cu 50 de lei, 30 de zile pe luna, 12 luni pe an, non stop fara pauza incasezi 3.600.000 de eur din care ramai cu mai putin de jumatate dupa ce achiti darile, salariile, energia etc. Deci 10 ani in conditii perfecte, de laborator! Realitatea e alta, iarna nu prea merge, cand ploua nu prea merge, cand bate vantul asisderea! Oamenii mai pleaca in concediu si in alta parte, nu vin toti la Paleu la parcul de aventura. Deci sub un milion de euro profit pe an. In cel mai bun caz se recupereaza investitia intre 15 si 20 de ani. Nimeni nu investeste atatia bani cu rata asta de recuperare a investitiei! E cusuta cu ata alba si astia de la primarie si cjb sunt parte in treaba sau sunt prosti de bubuie.
Postat 25 Ianuarie 2024, 18:00 de Kid
?!
De ce nu-si planteaza ,,dezvoltatorul" o padure, de ce e nevoie sa distruga una? Sa-i concesioneze birtinezul/birtasul pe 99 de ani, fara nicio plata, haldele alea de steril pt care platim amenzi si sa le ecologizeze. In 99 de ani isi recupereaza orice investitie! Sau e vorba de parandarat si atunci vrea sa-si recuperezi banii ieri, ca maine vin altii si-l mulg?!
Postat 25 Ianuarie 2024, 17:41 de pinonel
Un proiect benefic !
Dincolo de neliniștea generată, cred că e unul dintre cele mai bune proiecte din județ. Trebuie însă consultați oamenii. La fel și cu traseul viitoarei centuri de Nord, care va trece pe la Paleu-Săldăbagiu de Munte și va face de la Osorhei legătura cu autostrada. Oportunitățile de dezvoltare sunt uriașe pentru comună (la fel și ZOO dacă se amenajează în zonă), însă cred că se pot realiza toate astfel încât să nu se ajungă neapărat la ideea de a-i sacrifica pe câțiva, pentru binele general. Ori dacă nu sunt alte soluții, oferiți-le exproprieri cu adevărat decente. Mai ales când e vorba de zone intravilane, cred că până la urmă trebuie să avem grijă de oameni. Însă și să te opui unor astfel de proiecte reprezintă un regres. Cred că toate părțile sunt suficient de mature încât să găsească soluțiile optime. Calea însă e doar cea a dezvoltării.
Postat 25 Ianuarie 2024, 12:06 de parker
Loc pentru sandu2100
O sa poti sa iti duci oaia sa faceti nebunii, sa nu te vada nimeni
Postat 25 Ianuarie 2024, 09:37 de sanduivanov
Parc de distracții trebuie și locul e chiar potrivit.
Că s-ar putea ca în timp să se distrugă pădurea ... posibil ca oriunde se construiește ceva. Dar nu e sigur că inteligenta conducere liberală a județului nu o să impună niște condiții de autorizare și avize de mediu atât de ferme, încât proprietarul parcului o să crească constant numărul de copaci, față de simulacrul de pădure de acum.
Postat 25 Ianuarie 2024, 09:03 de KP
,,,,,
Zona este frecventata de animale salbatice : cerbi, capriori, mistreti, vulpi, iepuri, fazani, pasari de prada. Cei din zona stiu. In cazul unei modificari, acestea vor incerca sa-si caute alt spatiu vital.
Postat 25 Ianuarie 2024, 09:03 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON