URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2024, 12:25

Tarife noi de salubritate în Oradea. Cât va costa colectarea deșeurilor, după ce taxa pentru economie circulară s-a dublat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din luna mai, orădenii vor plăti mai mult pentru serviciul de salubritate, deși operatorul de salubritate RER Vest n-a modificat propriul tarif.

Primăria a anunțat marți că municipiul are noi tarife de salubritate, care includ și taxa de economie circulară, care se aplică tuturor deșeurilor care nu sunt refolosite și care s-a dublat de la 1 ianuarie 2024.

S-a scumpit tratarea

De la 80 de lei pe tona de deșeuri, cât a fost până la finalul anului trecut, această taxă plătită de orice unitate administrativ-teritorială către Administrația Fondului de Mediu (AFM) a ajuns la 160 lei/tonă.

„Aplicată la nivelul întregii țări de la începutul anului 2020, Contribuția pentru economia circulară (n.r. CEC) este o taxă impusă de Legea Deșeurilor pentru stimularea reciclării şi scăderii cantităților de deșeuri depozitate. De-a lungul anilor, valoarea taxei a crescut gradual de la 30 lei/t, la 50 lei/t, apoi 80 lei/t, iar de la 1 ianuarie 2024 la 160 lei/t”, a precizat Primăria.

Pentru că în Bihor mare parte din deșeuri sunt tratate, fie mecano-biologic, la stația construită de Consiliul Județean Bihor, fie prin compostare sau reciclare, majorarea CEC influențează de fapt costurile de tratare aplicate de cele două firme responsabile, Eco Bihor și Girexim Universal. Tratarea deșeurilor implică și sortarea lor, procedură în urma căreia rămân cantități de mizerii care ajung pe haldă.

Nicio modificare la RER Vest

Prin comunicatul transmis marți, Primăria mai precizează că tarifele de salubritate s-au majorat și datorită faptului că au scăzut cantitățile de deșeuri reciclabile, un efect al sistemului de garanție-returnare a ambalajelor de băuturi, ceea ce a făcut să crească costurile din stația de reciclare a deșeurilor de ambalaje.

Cu mai puține deșeuri de valorificat, firma Eco Bihor - care administrează depozitul județean de deșeuri și gestionează deșeurile reciclabile și biodegradabile - face mai puțini bani din vânzarea reciclabilelor, așa că a majorat tarifele de preluare a acestora de la orădeni.

Noile tarife de salubritate din Oradea conțin doar majorările privind tratarea deșeurilor, nu și pe ale colectării și transportului lor, operațiuni prestate de RER Vest. Operatorul de salubritate nu a majorat deloc costurile salubrității, facturile fiind influențate exclusiv de componente care țin de tratarea și gestionarea deșeurilor odată ce au ieșit din camioanele RER Vest.

Noile tarife

Potrivit Primăriei, pentru orădenii de la blocuri, tariful de salubritate va fi, începând din mai, 20,45 lei/persoană/lună, cu TVA inclus, o creștere de 8,5%, față de 18 lei, cât îi costa până acum.

Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deșeurile biodegradabile (pubela maro) față de 59,10 lei, cât era până acum, și 58,04 lei/mc pentru cele reciclabile, față de 51,41 lei. La deșeurile reziduale (pubela neagră) colectate de la cetățeni, tariful nou este de 63,55 lei/mc.

Pentru firme, noile tarife de salubritate sunt 486 lei/tonă la deșeuri reziduale, 433,86 lei/t la deșeuri biodegradabile și 501,76 lei/t la deșeuri reciclabile.

În cazul instituțiilor, prețurilor sunt și mai mari: 507,57 lei/tona de deșeuri reciclabile, 513,87 lei/tona de deșeuri biodegradabile, respectiv 483 lei/to pentru deșeuri reziduale.

Toate aceste tarife sunt fără TVA.

Cum poți reduce costurile

Prin comunicatul de marți, primarul Florin Birta a amintit că orădenii pot avea facturi mici dacă separă deșeurile.

„Reamintim că la nivelul Municipiului Oradea este implementat sistemul „Plătește pentru cât arunci“, bazat pe colectarea pe mai multe fracții și tarifarea pe baza volumului recipientelor. Aplicat corect, acest sistem de colectare și tarifare aduce beneficii atât populației (reducerea facturilor prin scăderea cantității deșeurilor și separarea lor), dar și pentru atingerea țintelor de reciclare la nivelul comunității noastre”, a declarat edilul.


Noile tarife de salubritate din Oradea, precum și componentele lor, dar fără TVA (sursa: Primăria Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Să nu mai vorbim de prețuri.
Când pt cei de la bloc creșterea e de 8.5% și pt cei de la case de vreo 90%. Pe ce motiv?
Postat 24 Aprilie 2024, 06:56 de Vio_427
Lucrăm cu materialul din articol, citate, să demonstrăm o manipulare
"Primăria mai precizează că tarifele de salubritate s-au majorat și datorită faptului că au scăzut cantitățile de deșeuri reciclabile". Deci cred că cu toții am înțeles că motivul majorării, conform primăriei, e că sunt mai puține deșeuri reciclabile. În același timp ni se spune și majorarea: "Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deșeurile biodegradabile (pubela maro) față de 59,10 lei, cât era până acum". Din această informație, reiese că tariful care se dublează, nu e cel al deșeurilor reciclabilele, ci cel al deșeurilor degradabile! Aici, cu toată dragostea, din partea ziarului ar trebui să vină niște întrebări către primărie pt că noile prețuri contrazic declarațiile lor. Până la urmă vol ajunge să plătim la fel, chiar dacă nu vom mai da deșeuri reciclabile deloc! RER la nivelul orașului are multe practici incorecte, are tarife nejustificate. Un monopol se vede cel mai bine în prețuri. Neavând concurență, pot pune de preț vor, majora când vor, și cum vor. Din păcate nici din presă nu am văzut să fi fost deranjați vreodată. Nici când în aceeași știre, declarațiile primăriei nu au nimic de a face cu realitatea!
Postat 24 Aprilie 2024, 06:53 de Vio_427
Sau in varianta cea mai simpla (si nefericita)
Cresteti pretul la statia TMB ca sa fie mai scump decat oricare din cele de la Ecobihor (reciclabil, biodegradabil).
Postat 23 Aprilie 2024, 13:26 de unu
Reciclabilul mai scump decat deseul depozitat la groapa de gunoi
Ptr firme, iarasi nu are logica ca reciclabilul e mai scump decat menajerul, e cel mai scump tip de deseu, cel care se refoloseste. Apoi instituțiile au alt pret fata de firme unde biodegradabilul e cel mai scump, cu “doar” 25% mai scump decat la firme, urmat de reciclabile, si …cel mai ieftin e cel mai poluant: depozitarea pe veci a muntelui de gunoaie menajere! Astfel defapt recomandam cetatenilor sa recicleze separat, si dam subventii financiare firmelor/institutiilor sa NU recicleze si sa arunce totul la menajer!
Postat 23 Aprilie 2024, 13:18 de unu
Nu inteleg grila de preturi
Inteleg textul si argumentatia, ma enerveaza si pe mine ca guvernul ne impune cu forta sistemul de garantie-returnare in Bihor, ca economie corculara, etc. Dar, cum truda ajunge sa fie deseul biodegradabil (case se valorifica, fie la biogaz, compost, pamant de flori) aproape dublu decat cel rezidual? Haide sa facem o statie de incinerare la CET sa proucem electricitate si caldura si mai scadem poate costuri si cu gazul si cu gunoiul.
Postat 23 Aprilie 2024, 13:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON