URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2024, 13:46

Dotări pentru salvatori: Pompierii din Bihor au body cam, autospeciale și zeci de echipamente noi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva luni, mai mulţi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al județului Bihor folosesc sisteme de monitorizare de tip body cam, pentru a transmite în timp real către dispecerat imagini de la locul intervenţiilor. Acestea au fost cumpărate în cadrul unui proiect finanţat printr-un program european, care a inclus şi achiziţionarea mai multor autospeciale şi alte echipamente de salvare.

Model german

Cele 10 sisteme de tip body cam precum şi celelalte echipamente au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul ISU Crişana din centrul Oradiei, unde au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în proiect, adică vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Călin Gal, prefectul judeţului Dumitru Ţiplea, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe - SMURD Bihor dr. Hadrian Borcea şi şeful ISU Crişana, generalul de brigadă Sorin Caba.

Cel din urmă a explicat că noile echipamente au fost achiziţionate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, în perioada 2022-2024 și au o valoare de circa 4,5 milioane de lei.

Prima dotare prezentată a fost sistemul de tip body cam, care a fost distribuit la toate subunităţile din judeţul Bihor ale ISU şi este folosit de câteva luni de către comandanţii intervenţiilor.

"În trecut, informaţiile pe care colegii noştri din dispecerat le primeau din timpul intervenţiilor nu acopereau mereu tot ce era esenţial. Aşa, ei acum văd tot ce se întâmplă în timp real, iar comunicarea între echipa din teren şi cei din dispecerat este mult mai bună. Am regăsit acest echipament la pompierii din Germania şi am hotărât să-l cumpărăm şi noi. Body cam-ul este purtat mereu de comandatul de intervenţie, care stă în spatele colegilor şi are o vedere de ansamblu asupra a tot ceea ce se întâmplă", a explicat Caba în timp ce prezenta echipamentul ataşat pe uniforma colegului său. 

Jurnaliştii au fost chemaţi apoi în dispeceratul ISU pentru a vedea imagini din timp real transmise de body cam-uri.

"În prezent avem trei body cam-uri conectate, în trei regiuni diferite ale judeţului", a explicat Caba.

Ajutor în apă

În curtea inspectoratului au fost prezentate şi alte echipamente, precum o dronă specială pentru căutarea persoanelor dispărute, care poate zbura pe o rază de 50 de kilometri, kituri de căutare şi salvare de persoane în zonele muntoase pentru pompieri, sisteme de iluminat pentru intervenţiile din timpul nopţii, cinci defibrilatoare, camere de termoviziune şi cu infraroşu, accesorii de descarcerare pentru Centrul de Formare si Pregătire în Descarcerare și Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Sântion precum și câteva autospeciale.

"Toate acestea au ajuns treptat, pe parcursul celor doi ani. Ultima care a ajuns la noi este o autospecială pentru intervenţii la incendiile de vegetaţie", a mai spus Caba.

Spre deosebire de celelalte autospeciale ale ISU, aceasta are o structură mai uşoară, poate ajunge în zone greu accesibile şi poate transporta şase pompieri împreună cu echipamentele lor. Noua autospecială va ajunge în curând la pompierii din Ştei, zonă în care numărul incendiilor de vegetaţie este ridicat încă de la finalul primăverii.

În cadrul aceluiaşi proiect au fost cumpărate şi 36 de echipamente impermeabile pentru pompierii care vor interveni la misiuni acvatice. "Câțiva colegi de-ai noştri au făcut anul trecut un curs de pregătire în Italia şi în Oradea pentru salvarea victimelor din apă, iar în următoarele luni vor învăţa, la rândul lor, alţi colegi din subunităţile noastre. Până acum aveam doar echipa de scafandri, iar pompierii aveau veste şi rămâneau în barcă. Acum ei vor fi pregătiţi să intervină rapid înot şi să scoată victimele din apă", a mai detaliat Caba.

Sistem unic în ţară

Şeful UPU SMURD a prezentat apoi o ambulanţă ECMO, care este destinată transportului de pacienţi aflaţi în stare critică, inclusiv cei care au intrat stop cardio-respirator. Aceasta este dotată cu sistemul ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation), o procedură folosită în special în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă ale spitalelor în cazul pacienților cu insuficiență respiratorie ori cardiacă. 

"În oxigenarea cu membrană extracorporală practic sângele este pompat în afara corpului de către acest aparat care funcţionează ca o maşină cu rol de inimă-plămân, ce elimină dioxidul de carbon şi trimite sângele umplut cu oxigen înapoi la ţesuturile din organism. Noi am folosit încă din 2020 cinci astfel de aparate la nivelul UPU, dar mai aveam nevoie de o autospecială care să transporte un astfel de echipament. Suntem singurii din ţară care au un astfel de sistem mobil ECMO", a explicat dr. Hadrian Borcea (foto sus).

Alte două autospeciale noi care vor fi folosite de ISU Crişana sunt una dedicată căutării şi salvării persoanelor în zonele montane, inclusiv din peşteri, care este dotată cu antene pentru captarea semnalului radio sau GSM (foto) şi o maşină nouă pentru medicii din cadrul SMURD.

Proiectul prin care au fost făcute achizițiile a fost finanţat prin Programul Interreg V-A România - Ungaria 2014 - 2020 şi a vizat asigurarea eficienţei intervenţiilor în zone greu accesibile şi modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în zona montană şi mediul acvatic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON