URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Aprilie 2024, 19:32

Campanie pentru sănătatea somnului, cu implicarea Clinicii Davidescu din Oradea: somnul poate determina o mulțime de boli – respiratorii, cardiologice, de ORL, neurologice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 50 de profesioniști din sănătate din Bihor, medici și asistenți medicali, au participat joi, în Oradea, la un workshop dedicat problemelor de somn, organizat de Clinica Davidescu sub egida Societății Române de Pneumologie, cu sprijinul mai multor structuri din domeniul sanitar, de la Direcția de Sănătate Publică Bihor până la Colegiul Medicilor din Bihor și Universitatea din Oradea, cu susținerea Vital Aire, furnizor de servicii medicale pentru îngrijirea ambulatorie și spitalicească a pacienților cu boli respiratorii.

Parte a unei campanii naționale pentru Sănătatea Somnului, workshopul a avut ca scop schimbul de experiență al medicilor participanți în diagnosticarea și în tratarea unui inamic tot mai amenințător al sănătății: sindromul apneii obstructive în somn - SASO.

De la somnul de proastă calitate la alte patologii

Într-o primă parte a evenimentului, cu specific teoretic, participanții au discutat despre importanța cooperării interdisciplinare între specialiștii în pneumologie, ORL, cardiologie și neurologie, pentru diagnosticarea apneii obstructive în somn (SASO), un sindrom care, netratat, poate duce chiar și la decesul pacientului, iar într-o a doua parte, practică, au urmărit demonstrații cu privire la diagnosticare și la terapie prin metodele somnografiei și polisomnografiei.

„Este important pentru profesioniștii din sănătate să conștientizeze legătura între problemele somnului și diferite comorbidități, unele mai puțin cunoscute, astfel încât să recunoască simptomele, de la oprirea respirației în timpului somnului, însoțită de hipoxie intermitentă, adică lipsa de oxigenare a creierului până la complicațiile cardiovasculare, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, hipertensiunea arterială ori asistolia, adică mini-stopul cardiac, la alte patologii, cum ar fi diabetul zaharat, care nu poate fi controlat fără controlul somnului, la obezitate, la afectarea neurocognitivă, astfel încât pacientul suferă de somnolență cronică, oboseală, iritabilitate, cefalee matinală, și capătă un risc ridicat de AVC”, a arătat dr. Lavinia Davidescu (în imaginea principală), specialist în pneumologie cu competențe în somnologie.

Teorie, dar și practică

În cadrul primei părți a workshopului, dr. Davidescu a făcut o prezentare despre diagnosticarea sindromului de apnee în somn, pentru a răspunde întrebării „Când suspicionăm SASO?”.

Specialista a atenționat că SASO a devenit o afecțiune cronică atât de frecventă între cele respiratorii încât este a treia ca incidență după astm și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), iar dacă nu este tratată ea poate determina chiar și decesul pacientului.

Singura metodă de diagnosticare precisă este prin așa numita somnografie/polisomnografie, ceea ce înseamnă că, în timpul somnului, pacientul este monitorizat cu un echipament cu electrozi care indică opririle și încetinirile respirației, scăderile saturației de oxigen și modificările electrice de la nivelul creierului care apar în timpul evenimentelor de somn.

dr. Roxana Gavriș, medic ORL

De asemenea, dr. Roxana Gavriș, specialist ORL (foto sus), a susținut o prezentare privind opțiunile terapeutice în SASO, dr. Kiss Emese, specialist în Pneumologie, una despre managementul terapeutic al sindromului apneii obstructive în somn, dr. Anca Davidescu, rezident în Neurologie, despre afectările neurocognitive în SASO, dr. Romina Tor, medic primar Cardiologie, despre comorbiditățile cardiologice ale SASO, iar asist. univ. Sabina Solea și dr. Darius Davidescu despre diabetul zaharat și SASO.

În a doua parte a evenimentului, participanții au putut urmări demonstrații practice de montaj al electrozilor pentru testul de polisomnografie, despre montajul în titrarea măștilor CPAP (pentru aport de oxigen - foto jos) prin poligrafie/polisomnografie și despre complianța pacientului și transferul prin bluetooth al datelor de monitorizare a pacientului pentru ajustarea de la distanță a echipamentului de asistare a respirației pentru tratarea SASO.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON