URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2024, 19:32

Campanie pentru sănătatea somnului, cu implicarea Clinicii Davidescu din Oradea: somnul poate determina o mulțime de boli – respiratorii, cardiologice, de ORL, neurologice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 50 de profesioniști din sănătate din Bihor, medici și asistenți medicali, au participat joi, în Oradea, la un workshop dedicat problemelor de somn, organizat de Clinica Davidescu sub egida Societății Române de Pneumologie, cu sprijinul mai multor structuri din domeniul sanitar, de la Direcția de Sănătate Publică Bihor până la Colegiul Medicilor din Bihor și Universitatea din Oradea, cu susținerea Vital Aire, furnizor de servicii medicale pentru îngrijirea ambulatorie și spitalicească a pacienților cu boli respiratorii.

Parte a unei campanii naționale pentru Sănătatea Somnului, workshopul a avut ca scop schimbul de experiență al medicilor participanți în diagnosticarea și în tratarea unui inamic tot mai amenințător al sănătății: sindromul apneii obstructive în somn - SASO.

De la somnul de proastă calitate la alte patologii

Într-o primă parte a evenimentului, cu specific teoretic, participanții au discutat despre importanța cooperării interdisciplinare între specialiștii în pneumologie, ORL, cardiologie și neurologie, pentru diagnosticarea apneii obstructive în somn (SASO), un sindrom care, netratat, poate duce chiar și la decesul pacientului, iar într-o a doua parte, practică, au urmărit demonstrații cu privire la diagnosticare și la terapie prin metodele somnografiei și polisomnografiei.

„Este important pentru profesioniștii din sănătate să conștientizeze legătura între problemele somnului și diferite comorbidități, unele mai puțin cunoscute, astfel încât să recunoască simptomele, de la oprirea respirației în timpului somnului, însoțită de hipoxie intermitentă, adică lipsa de oxigenare a creierului până la complicațiile cardiovasculare, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, hipertensiunea arterială ori asistolia, adică mini-stopul cardiac, la alte patologii, cum ar fi diabetul zaharat, care nu poate fi controlat fără controlul somnului, la obezitate, la afectarea neurocognitivă, astfel încât pacientul suferă de somnolență cronică, oboseală, iritabilitate, cefalee matinală, și capătă un risc ridicat de AVC”, a arătat dr. Lavinia Davidescu (în imaginea principală), specialist în pneumologie cu competențe în somnologie.

Teorie, dar și practică

În cadrul primei părți a workshopului, dr. Davidescu a făcut o prezentare despre diagnosticarea sindromului de apnee în somn, pentru a răspunde întrebării „Când suspicionăm SASO?”.

Specialista a atenționat că SASO a devenit o afecțiune cronică atât de frecventă între cele respiratorii încât este a treia ca incidență după astm și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), iar dacă nu este tratată ea poate determina chiar și decesul pacientului.

Singura metodă de diagnosticare precisă este prin așa numita somnografie/polisomnografie, ceea ce înseamnă că, în timpul somnului, pacientul este monitorizat cu un echipament cu electrozi care indică opririle și încetinirile respirației, scăderile saturației de oxigen și modificările electrice de la nivelul creierului care apar în timpul evenimentelor de somn.

dr. Roxana Gavriș, medic ORL

De asemenea, dr. Roxana Gavriș, specialist ORL (foto sus), a susținut o prezentare privind opțiunile terapeutice în SASO, dr. Kiss Emese, specialist în Pneumologie, una despre managementul terapeutic al sindromului apneii obstructive în somn, dr. Anca Davidescu, rezident în Neurologie, despre afectările neurocognitive în SASO, dr. Romina Tor, medic primar Cardiologie, despre comorbiditățile cardiologice ale SASO, iar asist. univ. Sabina Solea și dr. Darius Davidescu despre diabetul zaharat și SASO.

În a doua parte a evenimentului, participanții au putut urmări demonstrații practice de montaj al electrozilor pentru testul de polisomnografie, despre montajul în titrarea măștilor CPAP (pentru aport de oxigen - foto jos) prin poligrafie/polisomnografie și despre complianța pacientului și transferul prin bluetooth al datelor de monitorizare a pacientului pentru ajustarea de la distanță a echipamentului de asistare a respirației pentru tratarea SASO.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON