URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Aprilie 2024, 14:05

O nouă poluare masivă pe Peța: Pârâul s-a umplut de pești morți, din Oradea până în Sântandrei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar două săptămâni după ce în pârâul Peța din Oradea au fost găsite peste 150 de kilograme de pești morți, situația s-a repetat sâmbătă dimineață.

Un cititor al BIHOREANULUI, Constantin Lazăr, a sesizat că sute de pești plutesc pe pârâu, la intrarea în comuna Sântandrei. Un video transmis de acesta arată proporțiile mari ale accidentului ecologic: pe un tronson restrâns al cursului de apă, plutesc numeroși pești morți, iar alții se zbat la suprafața apei, semn că vor muri și ei curând.

Sub ochii comisarilor de mediu

Imaginile au fost transmise Gărzii de Mediu Bihor, iar comisarul șef Sever Șerbănescu a mers în control, luând la pas cursul Peței din locul semnalat în amonte, spre Oradea.

Potrivit acestuia, până pe teritoriul municipiului, în zona Căii Aradului, sunt numeroase exemplare de pești morți, inclusiv pești de dimensiuni măricele, dovadă că poluarea a fost una gravă, care a afectat și exemplare mature și sănătoase.

„Am găsit și sursa poluării, o evacuare de canalizare pluvială din zona străzii Octavian Goga, unde în prezența noastră au debușat dejecții menajere. S-au prelevat probe de apă, așteptăm rezultatele oficiale și vom lua măsuri”, a declarat Șerbănescu pentru BIHOREANUL.

Evacuarea cu pricina, aflată în spatele magazinului Jumbo, ar trebui să colecteze doar apă de ploaie, dar în mod evident transportă și canalizare menajeră din zonă. De altfel, în imediata apropiere a acestei evacuări, apa Peței are un aspect albicios.

Echipe ale Administrației Bazinale de Apă Crișuri au prelevat probele de apă și vor face analize, pentru a afla ce substanțe au ajuns în pârâu.

Cel mai probabil, însă, Compania de Apă Oradea, care administrează rețelele de canalizare, va fi găsită vinovată pentru această poluare și va încasa o amendă. Conform legii, în astfel de situații, amenzile încep de la 50.000 de lei.

UPDATE: Reprezentanții ABA Crișuri au făcut sâmbătă o informare referitoare la această situație, confirmând poluarea. „La fața locului s-a constatat o evacuare de ape menajere, prin rețeaua pluvială, pe malul drept amonte de podul rutier din Calea Aradului. Apa prezintă o culoare albicioasă iar în aval mortalitate piscicolă”, menționează ABA, arătând că s-au prelevat „mai multe probe de apă, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, angajații formațiilor de lucru să recolteze din albia pârâului peștii morți”.

Problemă veche

O poluare similară a fost semnalată de orădeni pe 31 martie, tot pe pârâul Peța, dar în zona parcului Salca din Nufărul (foto jos). Atunci, ABA Crișuri a strâns din apă 150 de kilograme de pești morți, concluzionând că vina o poartă tot rețeaua de canalizare pluvială, contaminată cu dejecții, dar fără să depisteze locul unde s-a petrecut evacuarea ilegală.

CAO a primit atunci sarcina să monitorizeze rețeaua pluvială și să rezolve eventualele avarii, și a fost obligată să plătească cheltuiala aferentă colectării peștilor morți, de circa 8.000 de lei.

Problema poluării cursurilor de apă cu dejecții este una veche în Oradea. În 2019, BIHOREANUL a arătat că pârâurile Peța și Adona se umplu frecvent de pești morți, din cauza infiltrațiilor din rețeaua de canalizare menajeră în cea pluvială. 

Un control amplu al Gărzii de Mediu dezvăluia atunci că pârâul Peța avea nu mai puțin de 35 de canale sau țevi prin care ajung în apă resturi menajere. Compania de Apă Oradea a primit atunci sarcina să blindeze toate aceste surse de poluare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
si
ma mir ca au avut unii curaju, uzual era divina lipsa de oxigen din apa, cormoranii cei rai si hapsani, si din alea , o fi mirosind a oportunitatea de a scapa de cei care conduc?
Postat 14 Aprilie 2024, 17:21 de sodelica
sa
nu va mirati cand o so gasiti si la vizitik ala din care bea apa orasul , apele romales au publicat in 2002 cand inca era ziarul Crisana si Naplo in forma tiparita , un anunt prin care declara apa de la retea a orasului Oradea , nepotabila in urma unor avarii blah blah ... , hai sa va spuna ... , acel anunt oficial nu a fost urmat de un altul pe subiect niciodata , ei legal sunt acoperiti . Voi care platiti lunar ce faceti?
Postat 14 Aprilie 2024, 17:04 de sodelica
de mizeria de acum saptamani
De mizeria de acu doua spatamani din amonte de Cartier Lotus din Sanmartin nu spune nimeni nimic ca acolo kakatul e de la prietenarii cu staif de care nimeni nu se poate atinge, acolo sunt aia smecheri cu brisca! Avariile astea sunt mult prea dese ca sa fie accidente, ele sunt direct provocate cu stiinta sefilor KA-KAO nu degeaba acolo este unul sef uns cu toate unsorile grasoase numit pe baza de partid mafiot si nu competente profesionale-manageriale!
Postat 13 Aprilie 2024, 20:04 de scortosul
oare?
oare si de aceasta data cei de la ca-cao vor avea de platit tot 8 mii de lei? garda de mediu are amenzi doar de 8 mii de lei? total de acord cu Traian! amenda ar trebui platita fix de responsabilii de la ca-cao!!! au bani de prime, genți, parfumuri, sedii si asa mai departe, iar pentru nesimtirea si incompetenta lor platim tot noi, cetatenii! era un pesedist pe care nu il suport, sabau, care tot latra ce tampenii fac cei de la ca-cao, nu ii dadeam crezare insa acum inclin sa cred ca avea si are dreptate.
Postat 13 Aprilie 2024, 18:36 de denis
Se sinucid pestii, nu e poluare
Si ce daca mor pestii mai platim apoi yot noi prin cao incinerarea lor iar cei responsabili de la cao se pot autopremia cu cate un bonus. De ce nu ii amendati pe persoana fizica pe cei responsabili de la cao, cat timp amendati cao e ca o invitatie la ilegalitate, cao sumtem noi cetatenii acestui oras si practit noi platim pentru incompenta conducerii cao, e corect? Ii intrraba. Ineva pe cei de la cao sau nu e voie, fiind galbeni?
Postat 13 Aprilie 2024, 14:13 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON