URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2024, 14:05

O nouă poluare masivă pe Peța: Pârâul s-a umplut de pești morți, din Oradea până în Sântandrei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar două săptămâni după ce în pârâul Peța din Oradea au fost găsite peste 150 de kilograme de pești morți, situația s-a repetat sâmbătă dimineață.

Un cititor al BIHOREANULUI, Constantin Lazăr, a sesizat că sute de pești plutesc pe pârâu, la intrarea în comuna Sântandrei. Un video transmis de acesta arată proporțiile mari ale accidentului ecologic: pe un tronson restrâns al cursului de apă, plutesc numeroși pești morți, iar alții se zbat la suprafața apei, semn că vor muri și ei curând.

Sub ochii comisarilor de mediu

Imaginile au fost transmise Gărzii de Mediu Bihor, iar comisarul șef Sever Șerbănescu a mers în control, luând la pas cursul Peței din locul semnalat în amonte, spre Oradea.

Potrivit acestuia, până pe teritoriul municipiului, în zona Căii Aradului, sunt numeroase exemplare de pești morți, inclusiv pești de dimensiuni măricele, dovadă că poluarea a fost una gravă, care a afectat și exemplare mature și sănătoase.

„Am găsit și sursa poluării, o evacuare de canalizare pluvială din zona străzii Octavian Goga, unde în prezența noastră au debușat dejecții menajere. S-au prelevat probe de apă, așteptăm rezultatele oficiale și vom lua măsuri”, a declarat Șerbănescu pentru BIHOREANUL.

Evacuarea cu pricina, aflată în spatele magazinului Jumbo, ar trebui să colecteze doar apă de ploaie, dar în mod evident transportă și canalizare menajeră din zonă. De altfel, în imediata apropiere a acestei evacuări, apa Peței are un aspect albicios.

Echipe ale Administrației Bazinale de Apă Crișuri au prelevat probele de apă și vor face analize, pentru a afla ce substanțe au ajuns în pârâu.

Cel mai probabil, însă, Compania de Apă Oradea, care administrează rețelele de canalizare, va fi găsită vinovată pentru această poluare și va încasa o amendă. Conform legii, în astfel de situații, amenzile încep de la 50.000 de lei.

UPDATE: Reprezentanții ABA Crișuri au făcut sâmbătă o informare referitoare la această situație, confirmând poluarea. „La fața locului s-a constatat o evacuare de ape menajere, prin rețeaua pluvială, pe malul drept amonte de podul rutier din Calea Aradului. Apa prezintă o culoare albicioasă iar în aval mortalitate piscicolă”, menționează ABA, arătând că s-au prelevat „mai multe probe de apă, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, angajații formațiilor de lucru să recolteze din albia pârâului peștii morți”.

Problemă veche

O poluare similară a fost semnalată de orădeni pe 31 martie, tot pe pârâul Peța, dar în zona parcului Salca din Nufărul (foto jos). Atunci, ABA Crișuri a strâns din apă 150 de kilograme de pești morți, concluzionând că vina o poartă tot rețeaua de canalizare pluvială, contaminată cu dejecții, dar fără să depisteze locul unde s-a petrecut evacuarea ilegală.

CAO a primit atunci sarcina să monitorizeze rețeaua pluvială și să rezolve eventualele avarii, și a fost obligată să plătească cheltuiala aferentă colectării peștilor morți, de circa 8.000 de lei.

Problema poluării cursurilor de apă cu dejecții este una veche în Oradea. În 2019, BIHOREANUL a arătat că pârâurile Peța și Adona se umplu frecvent de pești morți, din cauza infiltrațiilor din rețeaua de canalizare menajeră în cea pluvială. 

Un control amplu al Gărzii de Mediu dezvăluia atunci că pârâul Peța avea nu mai puțin de 35 de canale sau țevi prin care ajung în apă resturi menajere. Compania de Apă Oradea a primit atunci sarcina să blindeze toate aceste surse de poluare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
si
ma mir ca au avut unii curaju, uzual era divina lipsa de oxigen din apa, cormoranii cei rai si hapsani, si din alea , o fi mirosind a oportunitatea de a scapa de cei care conduc?
Postat 14 Aprilie 2024, 17:21 de sodelica
sa
nu va mirati cand o so gasiti si la vizitik ala din care bea apa orasul , apele romales au publicat in 2002 cand inca era ziarul Crisana si Naplo in forma tiparita , un anunt prin care declara apa de la retea a orasului Oradea , nepotabila in urma unor avarii blah blah ... , hai sa va spuna ... , acel anunt oficial nu a fost urmat de un altul pe subiect niciodata , ei legal sunt acoperiti . Voi care platiti lunar ce faceti?
Postat 14 Aprilie 2024, 17:04 de sodelica
de mizeria de acum saptamani
De mizeria de acu doua spatamani din amonte de Cartier Lotus din Sanmartin nu spune nimeni nimic ca acolo kakatul e de la prietenarii cu staif de care nimeni nu se poate atinge, acolo sunt aia smecheri cu brisca! Avariile astea sunt mult prea dese ca sa fie accidente, ele sunt direct provocate cu stiinta sefilor KA-KAO nu degeaba acolo este unul sef uns cu toate unsorile grasoase numit pe baza de partid mafiot si nu competente profesionale-manageriale!
Postat 13 Aprilie 2024, 20:04 de scortosul
oare?
oare si de aceasta data cei de la ca-cao vor avea de platit tot 8 mii de lei? garda de mediu are amenzi doar de 8 mii de lei? total de acord cu Traian! amenda ar trebui platita fix de responsabilii de la ca-cao!!! au bani de prime, genți, parfumuri, sedii si asa mai departe, iar pentru nesimtirea si incompetenta lor platim tot noi, cetatenii! era un pesedist pe care nu il suport, sabau, care tot latra ce tampenii fac cei de la ca-cao, nu ii dadeam crezare insa acum inclin sa cred ca avea si are dreptate.
Postat 13 Aprilie 2024, 18:36 de denis
Se sinucid pestii, nu e poluare
Si ce daca mor pestii mai platim apoi yot noi prin cao incinerarea lor iar cei responsabili de la cao se pot autopremia cu cate un bonus. De ce nu ii amendati pe persoana fizica pe cei responsabili de la cao, cat timp amendati cao e ca o invitatie la ilegalitate, cao sumtem noi cetatenii acestui oras si practit noi platim pentru incompenta conducerii cao, e corect? Ii intrraba. Ineva pe cei de la cao sau nu e voie, fiind galbeni?
Postat 13 Aprilie 2024, 14:13 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON