URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î

Ape de rahat: Pârâurile Peţa şi Adona sunt pline cu fecale şi alte resturi menajere, scurse din reţeaua de canalizare pluvială a Oradiei (FOTO)

Ape de rahat: Pârâurile Peţa şi Adona sunt pline cu fecale şi alte resturi menajere, scurse din reţeaua de canalizare pluvială a Oradiei (FOTO) ILEGAL! Comisarii de mediu au luat la pas malurile Peţei pe întreg tronsoul din Oradea, depistând 35 de canale prin care ar trebui să iasă doar apă de ploaie, dar prin care în pârâu ajung şi resturi menajere. Toate vor trebui curăţate de Compania de Apă Oradea în cel mult o lună şi jumătate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pârâul Peţa, care traversează jumătatea sudică a Oradiei, din Nufărul până în Ioşia, nu e murdărit doar cu PET-uri. Uneori apa e de-a dreptul otrăvită, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu şase săptămâni, când sute de peşti morţi au plutit pe suprafaţa pârâului.

Ca să depisteze cauza, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au declanşat un amplu control, care a scos la iveală probleme mari la două dintre societăţile municipalităţii: OTL şi Compania de Apă. Cea dintâi a deversat apele rămase după spălarea tramvaielor, extrem de nocive pentru peşti, iar CAO are infiltraţii de resturi menajere în ţevile care ar trebui să canalizeze doar ape de ploaie.

Acum, ambele companii sunt obligate de comisari să ia măsuri de remediere, altfel vor fi puse la plată.

Poluare masivă

Una dintre cele mai grave poluări de pe Peţa în ultimul deceniu a fost depistată în dimineaţa de 11 aprilie de către angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri responsabili cu curăţarea malurilor pârâului. Lângă depoul OTL, la confluenţa cu Adona, care curge dinspre Cihei, muncitorii au observat mai mulţi peşti morţi pe suprafaţa apei. În câteva ore, au cules din pârâu 50 de kilograme de peşte mort!

Fiind evident că poluarea era una gravă, la faţa locului au descins laboranţii ABA Crişuri şi comisarii Gărzii de Mediu. Primii au prelevat probe de ape din mai multe puncte, iar cei din urmă au declanşat un control, pentru a afla cine a provocat-o.

Mihai Togor, șeful Gărzii de Mediu BihorRăspunsul l-au găsit rapid. "De la depoul OTL a fost depistată o deversare prin care au ajuns în pârâu apele uzate de la spălătoria de tramvaie. Am cerut blindarea acestei deversări, iar OTL s-a conformat rapid", spune comisarul şef al Gărzii, Mihai Togor (foto).

Practic, printr-o ţeavă care trebuia să ducă în pârâu numai ape pluviale, societatea a vărsat şi apele contaminate cu detergentul folosit la curăţarea vagoanelor. Pe eticheta acestuia scria că produsul este toxic pentru mediul acvatic, aşadar angajaţii OTL ştiau - sau ar fi trebuit să ştie - că pun în pericol viaţa peştilor.

OTL cumpără peşti!

Viorel Pop, manager OTLDe cât timp deversa OTL apele uzate în reţeaua pluvială rămâne un mister, mai ales că directorul Viorel Pop (foto) neagă vehement că subordonaţii săi ar fi făcut aşa ceva. "E o prostie, nu OTL a poluat, peştii morţi au venit de pe Adona, nu de la noi. Acea deversare era exclusiv de ape pluviale", a declarat Pop BIHOREANULUI. De ce, dacă e aşa, a blindat de îndată canalul? "Aşa am vrut", a răspuns, în doi peri, directorul, contrazis chiar de actele comisarilor Gărzii de Mediu, care la finalul controlului au trasat ca sarcină blindarea de urgenţă a deversării.

Mai mult, aplicând principiul conform căruia poluatorul plăteşte, comisarii au impus OTL şi o măsură inedită, obligând-o să populeze Peţa cu 50 de kilograme de puiet, la alegere din speciile roşioară, lin sau clean. "La maturitate, aceştia vor cântări mai mult decât cele 50 de kilograme de peşte mort. Considerăm că este o măsură echitabilă, iar reprezentanţii OTL nu au ripostat", zice Togor.

Versiunea lui Pop este, însă, diferită. "Nicio instituţie nu mă poate obliga să fac achiziţie de peşti. Îi cumpăr pentru că aşa vreau eu", pretinde directorul OTL. De ce, dacă nu se simte vinovat, cheltuie banii societăţii pentru puieţii de peşte, Pop nu lămureşte.

Tocmai pentru că responsabilii OTL s-au arătat cooperanţi în faţa lor, comisarii de mediu nu au scris nicio amendă. "Important e că am oprit poluarea. Noi avem termen 6 luni să stabilim sancţiunea, aşa că aşteptăm să vedem cum se achită de măsura populării cu puieţi", zice Togor.

Canale mizerabile

Analizele de apă au scos la iveală încă un lucru ruşinos: atât în Adona, cât şi în Peţa există o concentraţie ridicată de substanţe fecaloido-menajere. Pe româneşte, sunt pline de rahaţi şi urină!

Pentru a afla cum ajung reziduurile în ape, comisarii de mediu au luat la pas malurile Peţei pe tot tronsonul orădean, din strada Ogorului până la Ovid Densuşianu.

"Am avut de la Compania de Apă Oradea datele oficiale cu evacuările de ape pluviale, 46 la număr, dar în teren am găsit 73. În plus, din cele 46, cinci erau cu probleme, se vede cu ochiul liber evacuarea fecaloid-menajeră", zice Togor.

Pe Peţa există nu mai puţin de 35 canale sau ţevi prin care ajung în pârâu resturi menajere. Pe Adona, fiind întubat într-o casetă de beton, nu se văd de pe mal deversările ilegale, însă în mod cert există, pentru că înainte de secţiunea întubată apa e curată, iar după acest tronson este contaminată. Cel mai probabil, şi aici resturile menajere ajung prin reţeaua pluvială.

Pe lângă faptul că provoacă disconfort vizual şi olfactiv, deversările de fecale şi urină sunt un pericol pentru fauna din Peţa, putând purta viruşi ori bacterii devastatoare pentru peştii, reptilele sau păsările care trăiesc în apă sau pe maluri.

Poluare cu capac

Cum au ajuns resturile menajere în reţeaua pluvială a oraşului? Fie reţelele Companiei de Apă sunt deteriorate şi, ca urmare, se amestecă cu apa de ploaie, fie cetăţeni sau firme s-au "legat" clandestin la conductele pluviale. Comisarii de mediu au făcut controale la mai multe firme din apropierea celor două pârâuri, dar deocamdată toate s-au dovedit "curate". Totuşi, controalele vor continua, promite Mihai Togor.

Pentru că şi această poluare trebuie oprită, Garda de Mediu a trasat sarcini şi CAO: până la sfârşitul lunii iunie, trebuie să blindeze canalele pluviale care aduc în ape şi resturi menajere sau să rezolve problema de la rădăcină, identificând cetăţenii care s-au racordat ilegal la reţeaua de canalizare pluvială.

Ovidiu Gavra, managerul Companiei de Apă Oradea"Cam greu să depistăm cine sunt cei care deversează ilegal. Cel mai probabil o să blindăm toate ieşirile, cu riscul de a refula canalizarea la cetăţeni sau agenţi economici. Când se va întâmpla asta, vom şti cine sunt vinovaţii", spune directorul CAO, Ovidiu Gavra (foto).

Din lene...

Culmea e că cei care s-au racordat ilegal n-au făcut-o ca să scape de factura CAO. "În zonă nu avem cetăţeni sau firme care să nu aibă contract de canalizare, deci plătesc pentru acest serviciu. Dar probabil sunt cetăţeni cărora instalatorii le-au zis că, în loc să le sape şapte sau zece metri până la reţeaua de canalizare, mai bine sapă numai trei sau patru metri până la reţeaua de pluvial", spune Gavra.

Ce se va întâmpla cu cei prinşi că deversează rahaţi în Peţa sau Adona, este greu de spus. "Garda de Mediu sau Poliţia Locală ar trebui să-i sancţioneze", zice şeful CAO.

Până una alta, la fel ca OTL, şi CAO a scăpat deocamdată de amendă. Comisarii de mediu nu au sancţionat compania, aşteptând să vadă dacă se va achita de obligaţii. "Scopul nostru nu e să amendăm, ci să rezolvăm problemele", explică Togor. În schimb, dacă nu va opri poluarea, CAO riscă o sancţiune între 50.000 şi 100.000 de lei. Preţul scump al apelor murdare...


PEŢA OTRĂVITĂ!
Dezastru anunţat

Poluarea masivă de pe Peţa putea fi diminuată dacă autorităţile ar fi băgat de seamă reclamaţiile pe care o orădeancă le-a făcut încă din luna martie. Brînduşa Doca, bibliotecar la Universitatea din Oradea, a reclamat Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri în mai multe rânduri că a observat peşti morţi pe cursul pârâului, dar de fiecare dată i s-a răspuns că echipele deplasate în teren nu au găsit "probe".

Silviu Gurlui, cercetător de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din IaşiConvinsă că nu se doreşte rezolvarea problemei, Doca a intrat în legătură cu un cercetător de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Silviu Gurlui (foto), care s-a oferit să facă gratuit analize pe probe de apă din pârâu, iar concluzia sa a fost şocantă. "Analizele preliminare arată că sunt depăşiri foarte mari, importante, peste limita admisă pentru supravieţuirea peştilor. A fost depăşită de 20 de ori concentraţia NO2 (n.r. dioxid de azot), de patru ori de PO4 (n.r. fosfat) şi de două ori de NH4 (n.r. amoniu), iar duritatea apei este foarte mare (21°d). Analizele arată, de asemenea, prezenţa în apă a cianurilor", a arătat Gurlui.

Reprezentanţii ABA Crişuri au ignorat însă semnalul, spunând că nu sunt convinşi că probele de apă au fost prelevate corect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
"Garda de Mediu sau Poliţia Locală ar trebui să-i sancţioneze", zice şeful CAO.
Asa sefu,sa-i sanctioneze,incepand cu seful ala mare,de la primarie,care nu va da bani necesari pentru a va putea executa lucrarile,im mod onest si nu mascand, intuband si ascuzand sub pres mizeria....altfel spus:praduirea banului public in" interersul cetateanului"...noi nu gandim,noi dezvoltam, si " o să blindăm toate ieşirile, cu riscul de a refula canalizarea la cetăţeni sau agenţi economici(sic!).Si atunci o sa vedeti...noi dezvoltam....
Postat 25 Mai 2019, 01:27 de platona
"Scopul nostru nu e să amendăm, ci să rezolvăm problemele", explică Togor(comisar sef GNM Oradea).Fara sanctiune ? Da,vorba reclamei: "Prietenii" stiu de ce !?
Cetatenii oradeni nu mai au incredere in institutii ale statului, precum GNM Oradea,ANPM Oradea,ABA Crisuri,DSP Oradea, CAO, Politia Locala/protectia mediului,.... institutii publice care se comporta precum cele aflate direct in subordinea administratiei Bolojan. Asa se explica si faptul ca dna Doca,cetatean oradean, "convinsă că nu se doreşte rezolvarea problemei" reclamate la Oradea,de poluare a paraului Peta, apeleaza la specialistii din alt judet."Acestia, s-au oferit să facă gratuit analize pe probele de apă din pârâu, iar concluzia sa a fost şocantă. A fost depăşită de 20 de ori concentraţia NO2 (n.r. dioxid de azot), de patru ori de PO4 (n.r. fosfat) şi de două ori de NH4 (n.r. amoniu), iar duritatea apei este foarte mare (21°d). Analizele arată, de asemenea, prezenţa în apă a cianurilor". Pai ia sa vedem ce spune Legea apelor nr.107/1996 la capitolul sanctiuni:Cap.VI,art.92 (1) Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe, bacterii sau microbi în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul înconjurător, producţia agricolă sau industrială ori fondul piscicol, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.Contraventia este PENALA.Aceasta este menirea Garzii Nationale de Mediu si nu caderea la invoiala,penibila pana la urma, cu institutiile contraveniente satelit ale Primariei Oradea.
Postat 25 Mai 2019, 01:05 de platona
Adrian PLATONA
Unde ai fost până acuma, ai săpat în canalizare?
Postat 25 Mai 2019, 00:43 de Sandu1206
@pinonel- Prezent - Deci,punct si de la capat.....
"Reabilitare retea canal menajer strada Gh.Doja, bl.Z3,Statie de Pompare "- NOTA DE FUNDAMENTARE - Nota de fundamentare,intocmita de Compartimenrul tehnic al CAO,inregistrata cu nr.23053 din 10.07.2014,semnata de Radu Ciursas-sef compartiment,Ovidiu Gavra-dir. general si aprobata de primar Iile Bolojan cu ocazia implementarii proiectului"Reabilitare retea canal menajer strada Gh.Doja, bl.Z3,Statie de Pompare ".... "1.Generalitati-In prezent apele menajere provenite de la Bl.Z3,Z6,C1, C2,C5,din str.Gh.Doja,respectiv de la Bl.D42,D42A,D42D, si D42C de pe str.L.Pasteur-Branului si o parte din apele menajere provenite de la Spitalul Judetean Clinic de Urgenta,sunt deversate in paraul Paris prin retelele existente.In situatie asemanatoare se gasesc si casele aflate pe partea dreapta a str. Gh.Doja, inainte de Spitalul Judetean Clinic de Urgenta, de la care apele menajere sunt racordate in canalizarea pluviala. Astfel aceste ape prin intermediul canalizarii pluviale sunt racordate in paraul Paris, cu deversare directa in Crisul Repede,fara nici o epurare prealabila. Prin executarea lucrarilor propuse se va restabili sistemul divizor de canalizare astfel ca apele uzate separate de cele pluviale sa fie racordate la canalizarea pluviala oraseneasca sau paraul Paris intubat si modernizat respective reteaua oraseneasca sde canalizare menajera care dirijeaza si conduc apele spre statia de epurare.. ....In aceste conditii nu vor mai fi deversate ape uzate menajere in paraul Paris,respectiv Crisul Repede....." Iata cine sunt adevaratii poluatori ai paraului Paris si implicit ai Crisului Repede, acoperiti cu buna stiinta de CAO,de ABA Crisuri si nu in ultimul rand de ordonatorul principal de credite pe Oradea,gospodarul nr.1 al Oradei, primarul Ilie Bolojan, care necontenit i-a acuzat pe oradenii a caror locatie se afla in imediata vecinatate a paraului.Deci,Primaria Oradea initiaza trei proiecte de canalizare si unul de intubare,dar problemele nu s-au rezolvat,din contra, acestea s-au agravat....pentru ca toate aceste proiecte de canalizare urmaresc un cu totul alt scop: praduirea banului public.Proiectul "Reabilitare retea canal menajer str.Gh.Doja,Bl.Z3,Statie de Pompare"a fost finalizat,dar nu este nici pana la aceasta data (20.05. 2019) receptionat de benefciarulk proiectului. Unde mai pui ca statia de pompare... lipseste cu desavarsire. Aceasta nota de fundamentare am prezentat-o si compartimentului de "Anifrauda"al ANPM Bucuresti.
Postat 24 Mai 2019, 18:01 de platona
232
Fă te rog o vizită în orașele alea, că sa vezi și tu diferente. Ție DADDY ți-a zis că avem cele mai frumoase sate și comune din Europa și tu chiar crezi?. Vai și amar de capul tău.
Postat 23 Mai 2019, 15:08 de Sandu1206
Chestia asta...
Chestia asta cu poluare crisului si a afluentilor o rezolva birtinezul curand! El vrea sa ingroape afluentii in canale sa nu se vada si daca nu se vede nu este! Gata cu poluarea, nu se vede. Si ce daca pute? Ia mai pune masca pe figura ma neinstruitule!
Postat 23 Mai 2019, 14:11 de scortosul
Alo,alo, nino nino
Pino-nelu, te simți bine?
Postat 23 Mai 2019, 13:19 de Sandu1206
@platona, ai cuvantul!
Ce sa zic?! Strada unde locuiesc bunicii a fost ,,reabilitata" asa de bine ca apele menajere ssi cele pluviale sunt colectate in aceeasi conducta. Si inca ceva: alimentarea cu apa potabila (stiu, numai potabila nu e!) se face prin conducta de A Z B E S T! Cand birtinezul a venit la cersit voturi, locuitorii l-au sesizat. Bine-nteles ca n-au rezolvat nimic! Eu le-am spus, dar nu m-asculta: inchiriat un buldoexcavator, decopertata strada si chemate ,,n" autoritati, procurori, agentii, televiziuni, ONU, NATO, UE, adica facut circ! Repet, strada figureaza ca reabilitata, deci niste bani s-au dat si niste bani s-au furat!
Postat 23 Mai 2019, 11:36 de pinonel
La CAO se deversează toată prostia sistemului de canalizare !?!
Auzi la el, ditamai directorul Gavra ... că o să "blindeze" gurile de scurgere, chiar dacă valurile de kaka vor refula în căminele orădenilor !?! Băi, prostane ... nu știi că s-au inventat aparate portabile care identifică orice scurgeri neconforme de pe traseele rețelelor ?!?
Postat 23 Mai 2019, 11:32 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0757 RON
  • 1 EUR = 4.8336 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON