URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Martie 2024, 09:20

Cum ajung deşeurile bio pământ de flori (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fracţia bio are o valoare deosebită în procesul de selectare a deşeurilor, pentru că ea are o importantă componentă ecologică. Printr-un proces de descompunere care se întinde pe mai multe luni, materialul vegetal se transformă în îngrăşământ sau pământ de flori.

Ce este compostul şi cum îl obţinem?

Prima fază este cea de tocare a deşeurilor vegetale. Acestea sunt aşezate apoi în şiruri lungi şi lăsate să se descompună mai multe luni. Urmează cernerea compostului, iar la final se obţine îngrăşământul sau pământul de flori.

"Pentru noi este foarte importantă partea de compostare pentru că putem obţine aceste produse finite. Aşteptăm uneori 4-6 luni, în funcţie de vreme sau condiţiile meteo. Ceea ce se obţine este un fertilizator natural care poate fi cumpărat de oricine", spune Bajusz Murányi Gyöngyi (foto jos), manager departament compostare la ECO Bihor.

Compostarea se poate face acasă

Aveţi nevoie de un recipient care să fie plasat într-un loc umbrit, uşor accesibil şi cu un drenaj bun. Materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed şi oxigenat.

Este preferabil să plasaţi cutia de compost direct pe sol şi nu pe ciment, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice (bacterii, ciuperci).

Ca materiale recomandate: resturi de fructe şi legume (coji de cartof etc), pliculeţe de ceai, zaţ de cafea, carton, prosoape şi pungi de hârtie, coji de ouă, deşeuri biodegradabile din grădină, buruieni, frunze uscate.

Atenţie la fracţia bio! 

Dacă nu compostaţi acasă, trebuie să fiţi atenţi la deşeurile pe care le puneți în recipientul maro, pentru că există riscul ca deşeurile să ajungă la groapa de gunoi, căci nu se pot composta. Un grad mare de impuritate, cu plastic, haine sau alte deşeuri care nu au ce căuta în fracţia bio, materialul vegetal devine inutilizabil şi ajunge direct la halda de gunoi, fără a mai fi valorificat.

"Ceea ce primim ca deşeu biodegradabil de la bucătării şi cantine are foarte multe impurităţi, ambalaje din plastic, PET-uri, doze de aluminiu. Din păcate, nu putem să îl folosim", a mai precizat Bajusz Murányi Gyöngyi, manager departament compostare la ECO Bihor.

La ce se foloseşte compostul

Compostul se foloseşte în agricultură la ameliorarea solului, refacerea ecologică a zonelor degradate, reconstrucţia peisagistică, grădini private, horticultură, legumicultură.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON