URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
27 Septembrie 2023, 11:10

Excelența culturală sau despre „Tipografia de Idei” #hailamuzeu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre obiectivele urmărite cu insistenţă în ultimii doi ani de Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal a fost acela de a fi cât mai prezent în spaţiul public şi de a intra în conştiinţa orădenilor. Deschiderea spre oameni, ieşirea dintre zidurile clădirilor care adăpostesc muzee, astfel încât patrimoniul instituţiei să fie cât mai cunoscut, ar trebui să fie o coordonată esenţială a oricărui aşezământ cultural de acest fel. 

Instituţie fanion a culturii orădene, bihorene şi îndrăznim să spunem chiar naţionale, Muzeul Ţării Crişurilor doreşte stabilirea unor racorduri cât mai consistente cu cei care doresc să-i treacă pragul, iar pe cei care nu s-au gândit încă la acest lucru îi invităm să nu ezite să ne caute. În paralel, intenţia noastră este aceea de a face din muzeul orădean o instituţie respectată în plan regional central european şi nu numai.

Întrucât muzeul nostru şi-a redeschis porţile în noua locaţie, împreună cu colegii mei facem demersuri constante de a-l face cât mai prezent şi vizibil în peisajul local, de a reconstrui o instituţie pentru şi printre oameni.

Tocmai de aceea, în această vară, Muzeul Ţării Crişurilor s-a plasat, credem noi, în centrul vieţii culturale bihorene datorită proiectului estival intitulat "Tipografia de Idei". Între 27 iulie şi 10 septembrie, acest demers de mare anvergură a adus laolaltă peste 50 de evenimente culturale de excepţie, transformând parcul muzeului într-un spaţiu care a adus comunitatea bihoreană împreună. 

Participanţii la conferinţe, lansări de carte, proiecţii de film, ateliere pentru copii, spectacole de teatru şi concerte, care au explorat aspecte variate ale culturii şi patrimoniului cultural, au avut privilegiul să întâlnească personalităţi marcante din mai multe domenii. Am avut alături intelectuali de prestigiu, personalităţi culturale de primă mână, muzicieni de clasă, dar şi campioni olimpici care au scris istorie pentru România în ultimele decenii. Am dorit astfel să arătăm intenţiile clare ale Muzeului Ţării Crişurilor în direcţia dobândirii excelenţei la nivel naţional şi internaţional.

În acest context, nu putem decât să le mulţumim celor peste 20.000 de persoane care au luat parte la evenimentele marca "Tipografia de Idei". Aceasta demonstrează setea de cunoaştere şi de apreciere a culturii atât în oraşul nostru cât şi în întregul judeţ. Credem cu tărie că Oradea şi Bihorul au un public special, aplecat spre actul de cultură făcut cu profesionalism, într-o lume în care falsul, impostura şi kitschul sunt adesea considerate o virtute.

Realizarea acestui proiect estival a fost posibilă cu sprijinul Interreg România-Ungaria,  al Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei Oradea, care au oferit întreg suportul necesar pentru conturarea acestui proiect îndrăzneţ al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex  Muzeal, unic la nivel naţional. 

Această reuşită este doar începutul şi, chiar dacă Tipografia "s-a închis", ideile continuă. Ne dorim ca proiectul, ce a adus împreună oameni din diferite medii şi a subliniat importanţa culturii în viaţa noastră de zi cu zi, să îl repetăm an de an, desigur în acord cu noile tendinţe culturale şi cu accent pe valorile şi patrimoniul material şi imaterial din spaţiul Crişanei. 

Scopul nostru este acela de a-i obişnui pe orădeni şi bihoreni cu bunul gust cultural făcut de oameni de meserie, profesionişti în domeniile lor de activitate. Cu alte cuvinte, parafrazând titlul unei cărţi speciale consacrate istoriei românilor din secolul trecut, dorim ca excelenţa culturală promovată de Muzeul Ţării Crişurilor să devină o "banalitate", adică ceva obişnuit.

prof. univ. dr. Gabriel Moisa
Manager Muzeul Ţării Crişurilor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON