URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2022, 11:43

Să auzim numai de bine!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zece ani de când un grup de oameni inimoşi au pus prima cărămidă a ceea ce va fi cunoscut ca fiind Fundaţia Comunitară Oradea!  Zece ani de când, prin Swimathon, dăm mâna unor organizaţii mai mici, grupuri de iniţiativă sau ONG-uri, promovându-le sau susţinându-le proiectele, contribuind la dezvoltarea spiritului filantropic al întregii comunităţi - oameni de bine şi firme cărora le pasă de ce şi de cum se întâmplă în jurul lor! În cei zece ani, Swimathon a însemnat 161 de proiecte finanţate, 2.205 înotători inimoşi, 943 de kilometri înotaţi, 8.604 susţinători şi 1.311.615 lei adunaţi!

Dar, de ce să dăm mâna altora, de ce să ne sărăcim voluntar, oameni şi firme, în loc să vociferăm strident, din tribune, că „nu se face”: „nu aşa”, „nu acum”, „nu acolo”, „nu pentru ăia”, cu gândul misecuvinist că nici noi nu stăm mai bine, nici noi nu avem mai mult, că şi noi avem nevoi şi lipsuri - că-s bani, că-i timp? Doar suntem cetăţeni ai acestui oraş, ai acestui judeţ, ai acestei ţări, plătim impozite şi avem aşteptări legitime de la alţii: hai, să pună mâna să facă, să ne facă - cum vrem noi, când vrem noi, unde vrem noi, pentru cine vrem noi, fiecare dintre noi!

De ce, întrebam, iar răspunsul este atât de simplu: pentru că, de fapt, nu există un „ei” şi un „noi”, decât în măsura în care vrem să ne complăcem într-o astfel de fractură societală şi să fim spectatori distraţi ai propriei noastre vieţi şi condiţii, fiecare cu ale lui şi toţi nemulţumiţi. Pentru că, de fapt, contează mai puţin cât merită sau valorează celălalt şi mai mult cât merităm şi valorăm noi, toţi dimpreună.

Pentru că, de fapt, valoarea celuilalt este în funcţie de cât credem noi că valorează: dacă-l credem de nimic, nimic va fi (inclusiv cetăţeanul în ochii autorităţii şi autoritatea în ochii cetăţeanului), dispreţul fiind răspunsul pe măsură. În solidaritate şi în dragostea pentru celălalt ne putem, însă, găsi izbăvirea, valorizându-ne aproapele pentru ca el să fie de valoare.

Cum ar veni, să ne fim valoroşi unii altora, căci acolo ne e bogăţia, a fiecăruia şi a tuturor: împreună reușim, iar divizaţi vom pierde toţi!

Swimathon 2022: 10 septembrie, Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu.

Cătălin Popa
Președinte executiv
Fundația Comunitară Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON