URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 25 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mare vâlvă a făcut vestea că România a dat unul din cele patru sisteme Patriot Ucrainei. Dacă nouă ne ardea buza după ele, erau operaționalizate de mult, dar abia acum am reușit să punem în funcțiune a doua baterie. Și nici nu e sigur că cele gata montate chiar sunt pregătite de luptă, că în armia română mereu se vor găsi niște ”majuri” să vândă motorină, să fure niște piese, cum s-a întâmplat de altfel la baza Kogălniceanu sub ochii mirați ai americanilor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).

Oradea, 910 ani. Despre necesitatea unui ideal comun, al tuturor orădenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acest număr face din oraşul nostru unul dintre cele mai vechi de pe teritoriul României, mai vechi fiind doar Alba Iulia - unde este menţionat, în sec. X, Gyula, căpetenia ungurilor creştinaţi din Transilvania -, şi, probabil, Clujul şi Turnu Severin, dacă se poate certifica, arheologic măcar, o continuitate de locuire urbană de la oraşele daco-romane Napoca şi Drobeta la aşezările medievale.

În 1113 a avut loc prima atestare documentară a Oradiei, ca aşezare urbană, dar naşterea ei trebuie să o plasăm cu cel puţin 21 de ani înainte, adică în anul 1092, an în care episcopia romano-catolică se muta de la Biharia la Oradea. Prin acest eveniment, Oradea se plasează în rândul oraşelor europene - Londra, Madrid, Paris, Lyon, München, Frankfurt am Main, Pécs şi Szombathely -, care sunt creaţii directe ale bisericii creştine din perioada medievală, chiar dacă unele aveau şi precedente antice.

Împlinirea celor 910 ani de atestare documentară ar trebui să fie marcată de o serie întreagă de manifestări dedicate acestui moment aniversar deosebit, tocmai pentru că nu prea mai sunt alte oraşe din România care să se poată lăuda cu o asemenea vechime.

Dar, după experienţa din 2013, când şi cei care s-au dorit afişaţi drept coorganizatori au strălucit prin absenţă, cu acea sesiune omagială ignorată inclusiv de conducerea urbei noastre, sunt mari dubii că s-ar mai organiza ceva, ţinând cont de data în care suntem deja şi de faptul că urmează şi alte aniversări consacrate deja în calendarul anual al oraşului şi în mentalul majorităţii locuitorilor.

Nu vreau să fiu greşit înţeles, dar constat cu oarecare amărăciune că Oradea nu are o zi festivă a sa care să unească, nu să menţină dezbinarea. Şi nici nu mă miră, fiindcă cele două comunităţi etnice reprezentative aleargă în contratimp, una cu privirea imobilizată în trecutul glorios după care oftează, cealaltă cu privirea fixă înainte, fiindcă trecutul înseamnă pentru ea asuprire. Acest lucru se vede clar şi din faptul că istoricii maghiari publică (cu o hărnicie demnă de admiraţie) despre epoci din trecut când oraşul avea o altă identitate, iar cei români despre istoria bisericilor româneşti şi, legat de ele, despre mişcarea de emancipare socială şi naţională.

Nici măcar nu se încearcă a se căuta elemente de coeziune a celor două comunităţi de la care să se construiască un viitor comun pe acest meleag. Această stare de fapt se vede şi prin aceea că nu sunt organizate evenimente comune, fiecare comunitate având calendarul propriu, chiar şi la unele evenimente reprezentative - cum erau Serbările Cetăţii Oradea - fiind doar părţi din program care se adresau uneia sau alteia.

Între timp, lucrurile evoluează într-un ritm accelerat, faţa oraşului este în continuă schimbare, există voci care susţin că se alterează specificul orădean - care nu poate fi definit unanim acceptabil pentru că sesizăm în fapt că ar fi vreo trei (maghiar, evreiesc şi românesc) -, dar toate acestea sunt efectele lipsei unei comunicări reale, oneste, fiindcă nu există un ideal comun "al orădenilor".

Pentru a exista o viziune comună, un ideal comun, pentru a se formula un obiectiv comun care să fie urmărit şi respectat de către toţi orădenii, să fie ţelul comun pentru următorii X ani, ar trebui ca toţi cei responsabili - autorităţi, societate civilă, personalităţi etc. - să cadă de comun acord că trebuie să se aşeze la aceeaşi masă, să dezbată şi să nu se ridice "până nu vorbesc toţi aceeaşi limbă". Atunci putem spune că Oradea va avea un viitor ca "acasă" pentru toţi locuitorii ei, indiferent de etnie.

Pentru o promovare, aşa cum ar merita o asemenea aniversare, cred că ar trebui realizată adunarea într-un catalog a tuturor gravurilor, vedutelor, hărţilor, precum şi a altor artefacte (ilustrate, cărţi poştale, timbre) care poartă numele oraşului Oradea. De asemenea, ar fi interesant şi binevenit un catalog cu lucrările de pictură din sec. XIX-XX ce reproduc diverse porţiuni din oraş.

Un loc important ar putea ocupa şi un volum aniversar, realizat în condiţii deosebite, care să cuprindă cele mai importante documente ce marchează momente din istoria locală. De exemplu, documentul primei atestări documentare, Statutele Capitlului, Statutul Ordinului Dragonului, privilegiile date oraşului de-a lungul timpului, Pacea de la Oradea (1538), documente de aprobare a stemelor medievale şi moderne ale oraşului, tratatele de pace de la cucerirea otomană (1660) şi austriacă (1692), acte de constituire a unor instituţii importante, clericale sau laice, din oraş, primul Regulament al oraşului (1718) şi multe altele. Pentru asta va trebui să existe o colaborare cu arhivele din Budapesta şi Viena sau cu alte instituţii deţinătoare de fonduri documentare, de unde se pot solicita copii în diverse formate şi la calitate deosebită.

Ar mai fi multe de spus în acest sens, dar în încheiere aş mai adăuga doar faptul că, dacă s-ar constitui o echipă interdisciplinară de istorici, oameni de artă, arhitecţi şi chiar alţii care pot contribui semnificativ, dacă noi toţi am fi dispuşi să ne implicăm, voluntar, într-un asemenea proiect, succesul său ar fi deplin.

Doar ca persoane particulare nu avem cum să dispunem de resursele necesare unui astfel de proiect, poate că doar dacă vom avea şansa unui proiect cu finanţare externă. Sper, însă, că vor mai fi şi alţi visători ca noi, dispuşi să ni se alăture în acest demers, din dorinţa de a menţine viu spiritul Oradiei!

Dumitru Noane
istoric

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pinonel
Ai uitat sa mentionezi ca iubita ta @ KP, ca liberalii sunt de vină, implicit Bolojan :::::::)))))))
Postat 31 August 2023, 21:27 de Sandu2100
Pt. pinonel
Ai dereptate pinonel numai că este invers nu cumva afișările în mai multe magazine în străinătate erau despre "atenție români fură", sau nu români erau refuzat la hoteluri, apropo de Masacrul de la Aiud ce spui sau ai memorie selective?
Postat 31 August 2023, 14:44 de Vlad72
Abureli...
Pe hunguri nu-i civilizezi nici in zece mii de ani. Dupa 850 de ani de trai in inima Europei, la mijloc de secol XX, au dovedit la Ip şi Trăznea cine sunt. Mai vreti exemple? Sunt mii!
Postat 31 August 2023, 12:21 de pinonel
RE: Abureli...
Nici pe rrrromânii verzi ca tine nu îi civilizezi degrabă...
Postat 31 August 2023, 15:26 de Florin Ciucas
KP aka mama Omida
Bagi tare pe propagandă ::::::)))))
Postat 31 August 2023, 10:53 de Sandu2100
uniti in vorbe si in fapte
Domnule Noane, toata stima pentru articolul dvs! O radiografie corecta facuta societatii noastre - cata durere este sa vedem samburii dezbinarii cetatenilor zi de zi, cata durere sa vedem cum autoritatile terfelesc acest oras, cum isi bat joc de arhitectura si natura, de copiii si batranii nostri. **** Avem pretentia ca urmasii marilor familii de evrei si maghiari care au ridicat/construit acest oras sa se trezeasca din somnul indiferentei si sa isi arate valoarea si prezenta in ceea ce se construieste acum - de o rusine inimaginabila, de sfidare a bunului simt estetic, arhitectural, decoristic - ne laudam cu vechile constructii centrale, insa sala noua a sporturilor este de un gri-negru imbecil, nefunctionala vara, in aquaparkul care aduce milioane de euro profit inca din primul an de functionare pute in toalete de iti vine rau, nu exista hartie igienica, parcurile sunt neingrijite, multi copaci uscati si banci distruse, vatmanii si soferii de autobuze inca iti mai inchid usile in nas... ****** exista dezbinare intre clasa politica, autoritatile locale si cetateni, exista dezbinare intre comunitati - pentru ca in nemernicia lor toti se cred mini-zei. egoisti, lacomi, impulsivi si dominanti, nu inteleg ca puterea sta in comunitate, nu in indivizi. ***** este mai usor sa vorbim si sa ne comportam cu ura in loc de iubire. tacem si mergem mai departe cu capul in pamant in loc sa protestam impotriva abuzurilor zilnice pe care le vedem. Multumim pentru acest articol de calitate, avem nevoie de trezire si reactie publica pentru a ne proteja comunitatea!
Postat 31 August 2023, 08:51 de roger
După aproape un mileniu de existență ...
... au descins liberalii din negura ignoranței, haosului și prăduirii, contropind locul de parcă doar ei l-ar fi edificat.
Postat 31 August 2023, 07:22 de KP
Vrei atestare documentara ?
Cronica lui Anonymus "Gesta Ungarorum". Iti spune cronicarul respectiv cine locuiau pe aceste teritorii inaintea ungurilor. Ce altceva mai vrei ?
Postat 31 August 2023, 06:24 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6535 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON