URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
23 Octombrie 2023, 12:15

Oradea mea: Călin Pop de la Celelalte Cuvinte, despre FestiFall și orașul său de suflet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aici m-am născut, aici trăiesc, chiar dacă de multe ori am sufletul lăsat și în Timișoara, orașul afirmării, al studenției, al devenirii mele. Tot aici, fiind elev la liceul Gojdu, am pus cu ani destui în urmă bazele trupei, înainte de a pleca student la Timișoara.

Peste timp, m-a întristat să constat că Timișoara s-a schimbat în rău, iar Oradea i-a luat-o - până și ea - pe dinainte. Aici se întâmplă mai multe acțiuni culturale, concerte, expoziții, festivaluri, lansări; orașul s-a modernizat, s-a dezvoltat vizibil.

Așa cum nimeni nu e profet în țara lui, e limpede că nici noi nu putem fi invitați la fiecare festival care se petrece aici. Doar mai rar, când cineva își amintește de noi. Dar ce pot să spun e că a fost frumos la FestiFall - festivalul care pentru mine rămâne tot „Toamna Orădeană”, căci sună mult mai impunător, fără englezisme ori furculisionisme.

„Acum pe prund se macină frunzișul și împietresc păianjenii-n arțari / Și bat cu jind și fum de pipă Crișul / Pescarii triști și veseli la scobari” (Ioan Davideanu). „Toamna Orădeană”, cea frumos zugrăvită într-un pastel pe malul unei ape, a dus ușor la vale romantismul poetic, făcând loc concretului tehnologic, pragmatic, mai superficial și nu rareori oportunist...

Existența mai multor scene la festival, în funcție de tipul spectacolelor, mi s-a părut o idee foarte bună. La concertul Celelalte Cuvinte am văzut destulă lume matură (oameni cultivați, civilizați, în temă), dar relativ amorțită, probabil de combinația dintre problemele și apăsările personale, grijile actuale globale și tumultul tehnologic actual.

Surpriza frumoasă a fost prezența generațiilor tinere, cu entuziasmul lor debordant, caracteristic vârstei, dovedind că încă mai ascultă și apreciază muzica rock. Fanii mai vechi au cântat cu noi, depănând multe amintiri, nostalgii, iar tinerii au fost entuziaști, venind după concert la poze și autografe.

Am văzut, însă, și mulți gură-cască, oameni prezenți doar fizic, care probabil nu pricepeau că asemenea manifestări sunt și pentru ei. Încă un festival cu spectacole gratuite, pentru tot poporul... Nu pot să nu mă întreb: va mai cumpăra oare orădeanul bilete la următoarele spectacole din cluburi sau săli?

Prezența cunoscutului pianist francez Richard Clayderman a adus multă lume (chiar cultă), în ciuda ultimei zile ploioase de festival. Iar artificiile de la final au făcut toți banii, să zic așa, la propriu și la figurat... Una peste alta, au fost momente care m-au uns pe suflet și m-au făcut, din nou, să mă simt și mai Orădean.

Călin Pop
Celelalte Cuvinte

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
BRAVOO!
Stima si respect pt. ce face acest om....la cat mai multe compozitii,creatii si concerte,nu doar in Oradea.
Postat 23 Octombrie 2023, 12:49 de cetatean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON