URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Sfaturi de la un cunoscut specialist în Medicină, pentru viitorii doctori: Oamenii vin la noi nu pentru a "fi serviţi"

Sfaturi de la un cunoscut specialist în Medicină, pentru viitorii doctori: Oamenii vin la noi nu pentru a 'fi serviţi' prof. dr. Șerban Dan Costa (sursa foto: Melitta Schubert/UMMD)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am fost martor azi, 23 mai 2023, la Serenada studenţilor din anul 6 de la Medicină, la Spitalul Pelican din Oradea. În parcarea spitalului, responsabilii au pregatit o masă cu băutură (apă, nu ce credeţi voi), sărăţele şi croissanturi, iar noi, cei care "eram la servici", asteptam să vedem ce se întâmplă.

Au sosit peste 100 de fete şi băieţi cu baloane colorate în mâini, s-au grupat în formaţie de cor în faţa intrării, doi dintre ei au conectat instalaţia de muzică, chitările electrice şi... au început să cânte. Cântece compuse de ei, cu texte referitoare la anii de facultate, la anii trecuţi, la speranţe. Unul dintre cântece conţinea o promisiune: "Voi face bine, bine la mulţi pacienţi de-acum şi vă promit să nu mă pierd pe drum". O promisiune, cântată din suflet, cu abnegaţie, fericire, convingere.

Ce frumos! Să fii medic şi să porneşti în profesie cu dorinţa şi promisiunea de a face bine... În câteva cuvinte, aceşti tineri minunaţi au reuşit să exprime esenţialul acestei profesii. "Să vrei să faci bine" este de fapt baza, chiar garanţia că această generaţie a înţeles esenţa unei profesii mult diferită de altele. Oamenii vin la noi nu pentru a "fi serviţi", a cumpăra ceva, ei nu sunt "clienţi", ci pacienţi, cu dureri, cu teamă, cu dorinţa de fi ajutaţi. De noi toţi, medici, asistente, personal paramedical, administrativ. Iar primul drum este... la medic.

Ceea ce am învăţat în facultate este o bază de cunoştinţe şi ni s-a spus de nenumărate ori că învăţatul nu s-a terminat, abia debutează cu adevărat în momentul în care îţi începi activitatea de medic. Învăţatul continuu, din cărţi, articole, la congrese, dar mai ales de la alţi colegi, mai în vârstă şi cu experienţă, dar şi de la pacienţi, duce, cândva, la ceea ce numim "experienţă".

Dar sunt şi obstacole de trecut, nu puţine. Munca în echipă nu este simplă, avem de a face cu tot felul de persoane şi caractere; unele care ne plac, chiar ne impresionează şi devin modele demne de urmat, dar şi altele greu de înţeles sau acceptat. În fond, nişte oameni, aşa cum sunt toţi oamenii: buni, răi, harnici, leneşi, cinstiţi, necinstiţi.

Apoi mai este şi "sistemul", maşinăria administrativă, birocraţia, uneori necesară, alteori de neînţeles. Lupta cu "sistemul" este câteodată donquijotească, altă dată un fel de "rage against the machine", mânie, disperare, de-ţi vine să pleci departe, să scapi de ceva aparent inamovibil, inalterabil, sperând, bineînţeles că "altundeva" e mai bine şi nu te lupţi cu morile de vânt. O iluzie, pentru că peste tot ai de-a face cu sisteme, construite şi întreţinute de alţi oameni, cu avantaje şi dezavantaje, aparent alternative, dar care nu sunt atât de "altfel" decât ceea ce vedem noi, aici.

Cert este că toleranţa la frustrare, atât în activitatea medicală propriu-zisă cât şi în viaţa de toate zilele, în echipă, este o calitate fără de care e greu să te ţii de promisiunea "nu mă pierd pe drum"...

Pe de altă parte, nu trebuie să accepţi tot ce vezi şi să nu vrei sa schimbi lucrurile de care te izbeşti. "Schimbare" înseamnă de cele mai multe ori "progresul" de care are nevoie medicina dintotdeauna. Schimbarea şi progresul au fost şi sunt şi acum necesare, dacă vrem "să facem bine, bine". Marele medic francez Claude Bernard a spus odată: "Dacă facem ceva pentru că aşa o facem dintotdeauna, este foarte probabil ca ceea ce facem să fie fals". Asta nu înseamnă că nu există legi vechi de când e lumea valabile şi în ziua de azi, însă renunţarea la schimbare este "încremenire în proiect", cum scria Liiceanu. Adică... prostie.

Unii dintre noii medici se vor specializa, alţii vor activa ca medici de familie, unii vor rămâne, alţii vor pleca, dar sunt convins că toţi vor încerca ceea ce au promis: "Să facă bine, bine...". Pentru noi toţi, adică pentru viitorii pacienţi, aceasta întâlnire cu absolvenţii de la Medicină este izvor de speranţă. Aproape o garanţie, că vom fi pe mâini bune atunci când vom avea nevoie de ei.

Prof. dr. Şerban-Dan Costa,
Oradea


Profesorul dr. Şerban-Dan Costa este un cunoscut medic orădean, care a studiat la Frankfurt/Main şi s-a specializat în Ginecologie/Obstetrică la Heidelberg. A condus Spitalul de Ginecologie-Obstetrică din Magdeburg timp de 17 ani. A tratat atât în Germania cât şi în România o mulțime de paciente bolnave de cancere ginecologice şi de sân. Lucrează actualmente la Spitalul Pelican din Oradea. Textul trimis BIHOREANULUI, care vorbeşte despre medicină ca vocaţie, a fost inspirat de festivitatea de absolvire a studenţilor de la FMF Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON