URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 

Sfaturi de la un cunoscut specialist în Medicină, pentru viitorii doctori: Oamenii vin la noi nu pentru a "fi serviţi"

Sfaturi de la un cunoscut specialist în Medicină, pentru viitorii doctori: Oamenii vin la noi nu pentru a 'fi serviţi' prof. dr. Șerban Dan Costa (sursa foto: Melitta Schubert/UMMD)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am fost martor azi, 23 mai 2023, la Serenada studenţilor din anul 6 de la Medicină, la Spitalul Pelican din Oradea. În parcarea spitalului, responsabilii au pregatit o masă cu băutură (apă, nu ce credeţi voi), sărăţele şi croissanturi, iar noi, cei care "eram la servici", asteptam să vedem ce se întâmplă.

Au sosit peste 100 de fete şi băieţi cu baloane colorate în mâini, s-au grupat în formaţie de cor în faţa intrării, doi dintre ei au conectat instalaţia de muzică, chitările electrice şi... au început să cânte. Cântece compuse de ei, cu texte referitoare la anii de facultate, la anii trecuţi, la speranţe. Unul dintre cântece conţinea o promisiune: "Voi face bine, bine la mulţi pacienţi de-acum şi vă promit să nu mă pierd pe drum". O promisiune, cântată din suflet, cu abnegaţie, fericire, convingere.

Ce frumos! Să fii medic şi să porneşti în profesie cu dorinţa şi promisiunea de a face bine... În câteva cuvinte, aceşti tineri minunaţi au reuşit să exprime esenţialul acestei profesii. "Să vrei să faci bine" este de fapt baza, chiar garanţia că această generaţie a înţeles esenţa unei profesii mult diferită de altele. Oamenii vin la noi nu pentru a "fi serviţi", a cumpăra ceva, ei nu sunt "clienţi", ci pacienţi, cu dureri, cu teamă, cu dorinţa de fi ajutaţi. De noi toţi, medici, asistente, personal paramedical, administrativ. Iar primul drum este... la medic.

Ceea ce am învăţat în facultate este o bază de cunoştinţe şi ni s-a spus de nenumărate ori că învăţatul nu s-a terminat, abia debutează cu adevărat în momentul în care îţi începi activitatea de medic. Învăţatul continuu, din cărţi, articole, la congrese, dar mai ales de la alţi colegi, mai în vârstă şi cu experienţă, dar şi de la pacienţi, duce, cândva, la ceea ce numim "experienţă".

Dar sunt şi obstacole de trecut, nu puţine. Munca în echipă nu este simplă, avem de a face cu tot felul de persoane şi caractere; unele care ne plac, chiar ne impresionează şi devin modele demne de urmat, dar şi altele greu de înţeles sau acceptat. În fond, nişte oameni, aşa cum sunt toţi oamenii: buni, răi, harnici, leneşi, cinstiţi, necinstiţi.

Apoi mai este şi "sistemul", maşinăria administrativă, birocraţia, uneori necesară, alteori de neînţeles. Lupta cu "sistemul" este câteodată donquijotească, altă dată un fel de "rage against the machine", mânie, disperare, de-ţi vine să pleci departe, să scapi de ceva aparent inamovibil, inalterabil, sperând, bineînţeles că "altundeva" e mai bine şi nu te lupţi cu morile de vânt. O iluzie, pentru că peste tot ai de-a face cu sisteme, construite şi întreţinute de alţi oameni, cu avantaje şi dezavantaje, aparent alternative, dar care nu sunt atât de "altfel" decât ceea ce vedem noi, aici.

Cert este că toleranţa la frustrare, atât în activitatea medicală propriu-zisă cât şi în viaţa de toate zilele, în echipă, este o calitate fără de care e greu să te ţii de promisiunea "nu mă pierd pe drum"...

Pe de altă parte, nu trebuie să accepţi tot ce vezi şi să nu vrei sa schimbi lucrurile de care te izbeşti. "Schimbare" înseamnă de cele mai multe ori "progresul" de care are nevoie medicina dintotdeauna. Schimbarea şi progresul au fost şi sunt şi acum necesare, dacă vrem "să facem bine, bine". Marele medic francez Claude Bernard a spus odată: "Dacă facem ceva pentru că aşa o facem dintotdeauna, este foarte probabil ca ceea ce facem să fie fals". Asta nu înseamnă că nu există legi vechi de când e lumea valabile şi în ziua de azi, însă renunţarea la schimbare este "încremenire în proiect", cum scria Liiceanu. Adică... prostie.

Unii dintre noii medici se vor specializa, alţii vor activa ca medici de familie, unii vor rămâne, alţii vor pleca, dar sunt convins că toţi vor încerca ceea ce au promis: "Să facă bine, bine...". Pentru noi toţi, adică pentru viitorii pacienţi, aceasta întâlnire cu absolvenţii de la Medicină este izvor de speranţă. Aproape o garanţie, că vom fi pe mâini bune atunci când vom avea nevoie de ei.

Prof. dr. Şerban-Dan Costa,
Oradea


Profesorul dr. Şerban-Dan Costa este un cunoscut medic orădean, care a studiat la Frankfurt/Main şi s-a specializat în Ginecologie/Obstetrică la Heidelberg. A condus Spitalul de Ginecologie-Obstetrică din Magdeburg timp de 17 ani. A tratat atât în Germania cât şi în România o mulțime de paciente bolnave de cancere ginecologice şi de sân. Lucrează actualmente la Spitalul Pelican din Oradea. Textul trimis BIHOREANULUI, care vorbeşte despre medicină ca vocaţie, a fost inspirat de festivitatea de absolvire a studenţilor de la FMF Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON