URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2022, 10:41

Câinii nimănui şi, totuşi, ai tuturor. Până când?

Câinii nimănui şi, totuşi, ai tuturor. Până când? (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Gradul de civilizaţie al unui popor se măsoară după felul în care îşi tratează animalele". Dacă luăm în considerare acest dicton atribuit lui Gandhi, este lesne de înţeles că noi, românii, suntem cu câteva sute de ani în urmă.

Alungaţi, înfometaţi, maltrataţi şi apoi eutanasiaţi. Aşa sunt trataţi câinii în România. Nici iubitorii şi militanţii pentru drepturile animalelor, nici cei care nu îi agreează nu îşi doresc ca maidanezii să fie pe străzi. Este regretabil însă că, în ţara noastră, singura soluţie găsită de autorităţi este uciderea sau ignorarea lor, atât timp cât există studii care arată că sterilizarea în masă este varianta cea mai eficientă pentru a stopa înmulţirea necontrolată. Autorităţile locale alocă, în continuare, bugete uriaşe pentru a-i captura şi închide în adăposturi, unde sunt omorâţi prin tehnici inumane şi scumpe, în loc să finanţeze campanii de castrare şi sterilizare în sate şi oraşe. 

Pentru că adăposturile nu sunt o soluţie, mai multe asociaţii din Bihor preiau câini, pentru a-i scăpa de lagărele morţii. Se descurcă doar din donaţii şi sponsorizări, în condiţiile în care fiecare are în grijă sute de suflete.

Sterilizarea este un act de responsabilitate şi singura soluţie pentru bunăstarea animalelor şi implicit a noastră. Educaţi populaţia în acest sens şi aplicaţi amenzi usturătoare celor care abandonează, maltratează şi înmulţesc în neştire! Niciun studiu nu a dovedit că eliminarea câinilor ar fi avut vreodată un impact semnificativ asupra densităţii populaţiei canine, ci, mai degrabă, controlul s-a realizat prin sterilizare şi educaţie.

Ne moare sufletul în fiecare zi, nouă, celor cărora ne pasă, părtaşi la suferinţa celor mai credincioşi prietenii ai omului. Martor neputincios al acestei crude realităţi, am iniţiat în urmă cu câţiva ani un grup pe Facebook, Bazarul blănoşilor, în care îi invit pe toţi cei care vor să dea o mână de ajutor asociaţiilor pentru protecţia animalelor şi, implicit, căţeilor fără stăpân.

Pentru că, aşa cum zicea şi Richard Anderson, "câinii sunt oamenii mei preferaţi".

Anca Deac
voluntar

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
“Daca luam in considerare citatul indian, noi Romanii suntem cu SUTE de ani in urma”
In urma indiei, unde tiganii defecheaza in mod public pe strazi, si ploaia duce ca**t in casele oamenilor, case fara canalizare sau apa. Unde apa de la restaurant iti da diaree de te tine o luna. Halal cultura, fie a lor, un argument in plus sa nu fim ca ei
Postat 03 Aprilie 2022, 10:21 de unu
De-acord insa in principiu cu sterilizarea
Daca un copil e sfasiat de cainele maidanez pe care unu l-a abandonat pe strazi, atunci ala unu sa plateasca despagubiri cat castrarea a mii de caini maidanezi prin tot judetul pe un an.
Postat 03 Aprilie 2022, 10:15 de unu
Ba nu sunt ai tuturor
Nu am nici o responsabilitate pentru cainele care s-a nascut pe strazi, decat una fata de OM de a-i garanta SIGURANTA si sa nu mai aud de alti copii de 6, de 9 ani sfasiati de caini. Si aia cu probleme psihice care iubesc cainii mai mult ca oamenii, sa mearga la psihiatru. Apoi daca tot sunt unii asa animalici, de ce fac discriminare in favoare cainilor? Salvati gandacii de bucatarie si soarecii, luati-i in viata in cutie la voi acasa, si iubiti-i!
Postat 03 Aprilie 2022, 10:13 de unu
testtest
In India vaca e sfântă, u ii se tratează cu balegard si urina de vaca
Postat 02 Aprilie 2022, 23:28 de Sandu2100
ai gresit etalonul
In India vacile ti se balega in farfurie. Hai sa ne raportam la o tara mai normala, chiar daca Ghandi e numai bun pentru propaganda.
Postat 02 Aprilie 2022, 23:20 de testtest
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON