URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2022, 12:10

Împreună vom reuşi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suntem la finalul unui an imprevizibil şi provocator, în care a trebuit să găsim soluţii la criza generată de creşterea preţurilor la energie electrică, gaz şi materiale de construcţii.

În ciuda contextului nefavorabil, nu am stat pe loc. Ba dimpotrivă. Am demarat proiectele la cele şase pasaje subterane din Centrul Civic, convinşi fiind că, dincolo de deranjul de acum, la finalul lucrărilor cu toţii vom remarca utilitatea acestei investiţii.

În acelaşi timp, am finalizat primul coridor de mobilitate urbană din România, modernizarea bulevardelor Nufărul - Cantemir. Am avansat considerabil şi cu proiectele de amenajare a centrelor pietonale de cartier Cazaban, Magnoliei şi Nufărul.

Am făcut paşi importanţi pentru realizarea noului spital de infecţioase şi am schimbat înfăţişarea unor zone degradate, prin amenajarea de spaţii verzi şi de relaxare pentru toate vârstele. Am reuşit să deblocăm proiecte importante, precum amenajarea Piaţetei Independenţei, a Pieţei Cetate şi a parcării subterane din jurul Catedralei Ortodoxe.

Investim în eficienţa energetică. 2022 a fost anul în care am atras finanţări de zeci de milioane de euro prin PNRR, pentru reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ şi a blocurilor de locuinţe.

În cursul acestui an, Oradea a reuşit să atragă mari investitori privaţi, care vor aduce plus-valoare economiei locale. Nokian Tyres va deschide o fabrică de anvelope, investiţia cifrându-se la 650 milioane de euro. Stihl va aduce o nouă locaţie de producţie, printr-o investiţie în valoare de 125 milioane de euro, iar Press Glass va investi 50 de milioane de euro în fabrica de la Oradea.

Aceste realizări nu ar fi fost posibile fără sprijinul dumneavoastră şi fără implicarea necondiţionată a colegilor mei din Primăria Oradea, bine pregătiţi şi devotaţi interesului public.

În 2023 ne vom concentra pe finalizarea investiţiilor începute şi pe implementarea noilor proiecte, finanţate cu precădere prin fonduri nerambursabile.

Îmi propun să accelerăm ritmul de dezvoltare a Oradiei şi sunt convins că împreună vom reuşi să realizăm lucruri bune pentru comunitatea în care trăim. Anul Nou să ne aducă tuturor sănătate şi împliniri!

Florin Birta
Primarul Oradiei


Vocea străzii:

Care credeţi că ar trebui să fie priorităţile Primăriei în anul 2023?

Să se apuce odată de pasajul subteran de la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal, să se fluidizeze traficul.

Adrian Ghinea

Să pornească un program ambiţios de "înverzire". Nu doar arbuşti, tufe, copăcei, floricele. Să zicem 10.000 de arbori în 3 ani.

Kovacs Levente

Să termine cât mai repede lucrările începute. Să nu uităm că parcarea subterană din centrul Oradiei s-a făcut în 11 ani.

Florin Borbei

Să izoleze termic şi să renoveze cât mai multe din blocurile comuniste. Cei mai mulţi orădeni trăiesc în aceste imobile.

Adrian

Să facă ceva ca să nu mai miroasă a fum de la coşurile caselor, între blocuri! Se trec cu vederea lucruri care îmbolnăvesc oamenii.

Ciprian Andor

Să termine de săpat "gropile" din oraş şi să facă lucrările care implică săpături cu mai mult cap şi cât mai puţin deranj.

Cosmin

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Mi-ar plăcea
Să reușească fără mine. De ce? Cred că toți cetățenii de rând ai urbei înțeleg.
Postat 02 Ianuarie 2023, 17:43 de DaNu
bla
bla bla
Postat 01 Ianuarie 2023, 02:39 de oradeanbihor
mergeti acasa
vezi pietonalu ,piata uniri e mort tot ,magazine de anchiriat peste tot ,daca nu anchiriezi impozit dublu nu ai voie sa faci aja aja dar hai tu sa iei an chirie birta ,blocuri an centru aglomerat ,8 ron ora parcare ,dute lasane ajunge
Postat 31 Decembrie 2022, 00:02 de todo
Coridorul Nufaru Cantemir un c...t
Nufaru Cantemir e dezastru, era mai bine inainte. Puteati asfalta si atat, parcari desfiintate, case demolate pt ce? Semafoarele tin dublu, traficul e mult mai greoi si pt masini, si pt pietoni. Magazinele incep sa se inchida si se muta in zone accesibile. In dreptul Loto Prono ati facut o intrare din Penes Curcanu in Nufarului care inainte nu era. Si culmea ca ati spus ca toate intrarile mici vor fi inchise, dar aici ati facut intrare noua, si toata ziua e haos ca intra masini pe 3 directii. Parcarile desfiintate din zona 3G spre capat, ati facut o criza de locuri de parcare, vreo 30 de locuri desfiintate, si mai aveti tupeul sa trimiteti politia locala sa amendeze noaptea la ora 1 masini parcate pe trotuare. Pai din Cantemir pana la Selgros nu mai sunt locuri de parcare libere seara, unde sa parchezi? Si mai spui ca proiectul e o reusita? Eun cacat de proiect, dar e foarte bine ca toata lumea din zona va injura si spune ca nu va mai voteaza in vecii vecilor. Continuati cu bataia de joc.
Postat 30 Decembrie 2022, 20:09 de adi13
???
DIn 53 miliarde tocati, cati bani se intorc inapoi la buget sau in banii oradenilor . Doar de investesti in ceva e normal sa si produca? Din 2007 incoace au crescut taxele, impozitele , termficare , parcarile de zeci de ori numai pe spatele oradenilor. Micile afaceri, piete, magzine, inchise, plin de spatii goale in oras, ceea ce inainte nu vedeai asa ceva. Si va mirati de ce nu merge aeroportul? Pai Suceava aia care voi spuneti ca nu se face nimic, adica in toata tara nu exista primari ca voi, Suceava creste in populatie, afacerile merg, aeroportul merge struna, si asta e Suceava, nu vb de Cluj, Timisoara, Iasi etc. Numai pe strada Nufarului proaspat reabilitata unde pe stanga nu mai sunt parcari deja magazinele incep sa se inchida, la fel cu zona centrala. Sau asta e politica sa muncim toti la banda in parcurile industriale? In Universitate nu investiti nimic, nu e vb de cladiri si betoane, in atragere de studenti, in cresterea calitatii invatamantului. Absolut toti din oras cu afaceri mici, medii se plang de lipsa clientilor, de saracie. Orasul parca e tot mai mort, nu la masini, nu mai vezi lume pe strazi. Cand mergi in Cluj parca esti pe alta planeta, acolo nu vezi spatii comerciale goale. La noi se mai umple cate un lo cu ceva pacanele, cazinou. Dar mai faceti piatete publice de cartier, ca aia e dezvoltare, asa mai tocati niste milioane din fonduri UE. Birta, sluga marioneta, care nici la WC nu merge fara acordul lui Bolojan.
Postat 30 Decembrie 2022, 20:01 de adi13
Re: pinonel
53 miliarde din 2007 încoace în mod concret consumați, dar cotizația la UE a crescut de la 1,4 la 1,6% din PIB ... ceea ce arată că sumele plătite la bugetul UE este aproape dublu față de ce se vehiculează prin rapoartele oficiale.
Postat 30 Decembrie 2022, 14:19 de KP
pleaca
pleaca tu si bolo mai lasane ati distrus tot comertul din orasa ,ati alungat comerciantii din piete,magazine ,uite an nufarulce ce ati facut,piete ati anchis,lasa ca vine 2024 mai vedem ce mandat mai prindeti
Postat 30 Decembrie 2022, 14:16 de todo
O prioritate ar trebui să fie ...
... să se care naibii acasă toți "neterminații" care se cred edili, pentru că numai și numai tâmpenii fac împotriva oamenilor și a normalității.
Postat 30 Decembrie 2022, 14:14 de KP
Mda…
…si sa te lauzi cu mobilitatea bulevardului Nufaru-Cantemir, in conditiile in care are portiuni intrerupte de pista de biciclete (portiunea de la intersectia cu Meiului la intersectia cu Vavilov), biciclistii fiind nevoiti sa faca slalom dintre o parte in alta a bulevardului, e de rasul oricarui cursant de urbanism in 2022. Restul, nici nu mai vreau sa aprofundez. Un an nou mai bun, in speranta ca orasul asta isi va regasi linistea intr-un viitor apropiat.
Postat 30 Decembrie 2022, 13:14 de User anonimizat
Pe asta o stiai?
România a fost beneficiara neta a 53 de miliarde de €, fonduri nerambursabile de la UE. Majoritatea furați de aleși (sa ne traiesti, ilie, sa ne traiesti, primașule, voi si toti prietenii, toate neamurile, vecinii, etc, etc!). P.S. Am primit puțin sub 80 mld euro și am dat 26,4 mld euro.
Postat 30 Decembrie 2022, 12:41 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON