URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2022, 09:44

Ecoturism... murdar: Ne mândrim cu natura și tradițiile din Bihor, dar nu suntem în stare să le întreținem (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2001, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor finaliza un proiect LIFE care și-a propus să pună în valoare patrimoniul carstic deosebit al Munților Apuseni. Poate cea mai importantă realizare de atunci a fost amenajarea pentru turism a Peșterii Unguru Mare, o cavitate care era mai mult o groapă de gunoi, dar care ascundea un mineral unic în lume, și anume crisitul, precum și descoperiri arheologice remarcabile.

Amenajarea peșterii a fost primul pas dintr-o călătorie pe care am început-o atunci și o continuăm încă: dezvoltarea unei destinații de ecoturism de care să fim mândri și care să fie un „loc mai bun în care să trăiești și un loc mai bun în care să locuiești”. În decursul celor 20 de ani, CAPDD Bihor și alte asociații de mediu au contribuit la acest demers prin zeci de proiecte de mediu și turism responsabil.

Douăzeci de ani mai târziu, Pădurea Craiului are poate cea mai diversă și consistentă ofertă de experiențe în natură din Carpați, cu o infrastructură de vizitare de neegalat: 6 trasee de via ferrata, 4 peșteri turistice, 9 peșteri pentru speoturism, un parcurs de rafting, sute de trasee de escaladă, peste 300 km de trasee de bicicletă, 17 trasee de drumeție, poteci tematice, 9 trasee de alergare montană și multe alte atracții.

Însă turiștii și localnicii sunt în continuare întâmpinați de gunoaie, construcții ilegale, plaje promovate ca sălbatice, dar deseori pline de deșeuri, ATV-uri care își ambalează motoarele la câțiva metri de vizitatorii veniți pentru relaxare și aer curat, și care ajung în mod inexplicabil, dar des, în Crișul Repede.

Mai adăugați intervenții, cum ar fi drumuri în albia Crișului Repede, aducțiuni de apă, incendii de vegetație, toate în perimetrul unei arii protejate, și multe fără avize legale, pentru a completa imaginea.

Ce rost are să ne mândrim cu natura și tradițiile din Bihor când nu suntem în stare, ca autorități, mediu privat și societate civilă, să identificăm și să rezolvăm aceste probleme?

Paul Iacobaș
CAPDD Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Salubrizare in zona exista? Pare ca nu.
Acele cosuri de gunoi de ce sunt pline de nu mai poti arunca nimic in ele? Oamenii, o parte dintre ei, evident ca au fost de buna credinta si au vrut sa utilizeze acele cosuri. De ce sunt pline? Cine trebuie sa le goleasca? De ce nu le-a golit la timp? Arata ca si cum le-ar goli cineva la sfarsitul sezonului.
Postat 18 August 2022, 13:20 de User anonimizat
Transfăgărășan
Genul de oameni care merg pe Transfăgărășan pt un selfie, sau sa se laude ca au fost și ei ,genul ăștia de oameni lasa mizerie de nu-i adevărat, ăștia nu se urca pe versant dar se baga-n seamă. Eram pe vf Capra weekend-ul ăsta, se vedea cel putin 10km de trafic blocat. Din pacate asa suntem noi ca nație.
Postat 18 August 2022, 12:02 de Sandu2100
defileul Crisului
Am fost in weekendul trecut cu copiii cu kaiacul pe defileul Crisului. Zona este deosebita, copiii s-au simtit excelent insa mie mi s-a facut GREATA de mizeriile din apa. Plus intr-o zona mirosea groaznic a apa uzata - ghidul ne-a spus ca e de la o statie de epurare. Este inaceptabil sa vezi pe cursul apei sute, mii de pungi de plastic, carpe aflate in diferite grade de descompunere, peturi, servetele umede, scutece, etc. Si ne mai miram ca dupa o prima vizita, turistii nu mai revin in acele locuri
Postat 18 August 2022, 11:03 de seb77
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON