URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2023, 16:23

Spre 2024, cu încredere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

2023 a fost anul în care Oradea a dat tonul din nou în domeniul colectării separate, la nivel național. După ce deja la casele din oraș se aplicase principiul „plătește pentru cât arunci”, din acest an, orădenii de la case colectează în cinci fracții: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale. 

Măsura i-a cam divizat: unii s-au bucurat că, într-un final, aveau soluția de a depozita într-un recipient distinct ambalajele din sticlă, alții au devenit vehemenți în încercarea de a refuza să țină, în curte, recipiente și saci pentru cinci fracții de deșeuri. Indiferent de (ne)mulțumiri, decizia este una pe care toate municipiile din România sunt nevoite să o aplice, iar Oradea a avut curajul de a o impune, păstrând tarifele pentru colectarea a cinci fracții la fel ca atunci când se colectau doar trei.

Pentru RER Vest, „reforma” din 2023 a venit cu provocarea de a-i învăța pe orădeni să selecteze după noile reguli, dar și cu eforturi suplimentare pentru a colecta deșeurile neconforme aruncate de orădeni. Anul a adus și o creștere nu financiară, ci pe plan al experienței: s-a lucrat intens la eficientizarea procesului de colectare a deșeurilor, dar și la felul în care sunt prestate serviciile companiei noastre.

Oradea curată este un deziderat la care trebuie să contribuim cu toții, localnici, administrație publică și operator de salubrizare. Dacă 100 de case colectează deșeurile conform regulilor, iar cea de la numărul 101 aruncă resturile la grămadă, efortul majorității este anulat. Contaminarea este inevitabilă, așa cum un măr putred le strică și pe celelalte sănătoase. Cum ar fi dacă în 2024 ne-am propune noi, ca societate, să „însănătoșim” și merele stricate sau măcar să nu ne mai prefacem că sunt bune?

În domeniul salubrizării, asta înseamnă că fie îi convingem pe vecinii, prietenii, cunoscuții noștri de importanța separării deșeurilor, fie îi raportăm pe cei care nu respectă colectarea separată.

Le mulțumim tuturor celor care în anul 2023 au fost partenerii noștri pentru Oradea curată. Alături de toți orădenii, sperăm să câștigăm în anul care vine multe obiceiuri bune!

Laura Dărăban-Breb
Responsabil comunicare
RER Vest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON