URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Decembrie 2023, 16:23

Spre 2024, cu încredere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

2023 a fost anul în care Oradea a dat tonul din nou în domeniul colectării separate, la nivel național. După ce deja la casele din oraș se aplicase principiul „plătește pentru cât arunci”, din acest an, orădenii de la case colectează în cinci fracții: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale. 

Măsura i-a cam divizat: unii s-au bucurat că, într-un final, aveau soluția de a depozita într-un recipient distinct ambalajele din sticlă, alții au devenit vehemenți în încercarea de a refuza să țină, în curte, recipiente și saci pentru cinci fracții de deșeuri. Indiferent de (ne)mulțumiri, decizia este una pe care toate municipiile din România sunt nevoite să o aplice, iar Oradea a avut curajul de a o impune, păstrând tarifele pentru colectarea a cinci fracții la fel ca atunci când se colectau doar trei.

Pentru RER Vest, „reforma” din 2023 a venit cu provocarea de a-i învăța pe orădeni să selecteze după noile reguli, dar și cu eforturi suplimentare pentru a colecta deșeurile neconforme aruncate de orădeni. Anul a adus și o creștere nu financiară, ci pe plan al experienței: s-a lucrat intens la eficientizarea procesului de colectare a deșeurilor, dar și la felul în care sunt prestate serviciile companiei noastre.

Oradea curată este un deziderat la care trebuie să contribuim cu toții, localnici, administrație publică și operator de salubrizare. Dacă 100 de case colectează deșeurile conform regulilor, iar cea de la numărul 101 aruncă resturile la grămadă, efortul majorității este anulat. Contaminarea este inevitabilă, așa cum un măr putred le strică și pe celelalte sănătoase. Cum ar fi dacă în 2024 ne-am propune noi, ca societate, să „însănătoșim” și merele stricate sau măcar să nu ne mai prefacem că sunt bune?

În domeniul salubrizării, asta înseamnă că fie îi convingem pe vecinii, prietenii, cunoscuții noștri de importanța separării deșeurilor, fie îi raportăm pe cei care nu respectă colectarea separată.

Le mulțumim tuturor celor care în anul 2023 au fost partenerii noștri pentru Oradea curată. Alături de toți orădenii, sperăm să câștigăm în anul care vine multe obiceiuri bune!

Laura Dărăban-Breb
Responsabil comunicare
RER Vest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON