URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2023, 11:35

Despre Ziua Liliacului Carpatin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația al cărei președinte sunt onorat să fiu a organizat, în 10 iunie, a șaptea ediție a Zilei Liliacului Carpatin, specie de arbust endemică unor văi reci și umede din Carpați. În Valea Iadului a fost desemnată inclusiv o rezervație naturală pentru conservarea acestei specii, care încântă privitorul în perioada în care florile de liliac domină peisajul, iar malurile râului sunt parcă pictate în mov.

Sărbătorirea unor elemente naturale din arii protejate o consider importantă întrucât pot fi conștientizate respectivele valori, ceea ce inevitabil conduce la creșterea respectului față de acestea.

Anul acesta se împlinesc zece ani de când am organizat prima tabără de tip Junior Ranger în Valea Iadului. În acest răstimp, sute de copii și tineri au descoperit frumusețile acestui areal cu un nume înfricoșător, prin intermediul a zeci de activități, de la simple excursii tematice până la tabere destinate învățării tinerilor să pescuiască responsabil.

Contează educația non-formală pe care o promovăm noi, în baza valorilor și convingerilor proprii? Cred că nu întâmplător, cele mai bune răspunsuri la un chestionar despre viața acvatică, aplicat tinerilor participanți în cadrul Zilei Liliacului Carpatin, în vederea selecției într-o nouă tabără Junior Ranger, ce a devenit tradițională în Valea Iadului, au venit din partea unor tineri care au mai participat la evenimente organizate de noi.

Asta ne dă speranță. Atât nouă, ca asociație, că eforturile noastre nu sunt în van, dar și nouă, ca indivizi, că viitorul nostru s-ar putea să sune binișor în mâna unor tineri, inevitabil viitori adulți, care vor avea o atitudine corectă față de natură, în general.

Cel puțin noi încercăm să le insuflăm tinerilor cu care venim în contact că natura nu este ceva ce merităm de drept și putem exploata după bunul plac și în orice condiții, ci că însăși existența noastră și bunăstarea pe această planetă le datorăm echilibrului din natură, de care trebuie să avem grijă, pentru ca și generațiile viitoare să poată prospera!

Andrei Togor
Președinte APS Aqua Crisius

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON