URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2022, 10:35

Ce face un turist în Oradea?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce face Oradea turistică? Din perspectiva clasică a formelor de turism, în Oradea găsim turismul istoric (mai degrabă istorico-arhitectural): avem o cetate, arhitectură (cu accent pe Art Nouveau) și avem muzee. Dacă mărim puțin imaginea, ajungem la turismul balnear - cu Băile Felix și Băile 1 Mai - și la turismul de agrement, cu celebrul aquapark orădean.

Orașul nostru a devenit atât de popular în ultimii ani pentru că a încercat să scoată în evidență ce are mai bun de oferit: centrul istoric. A devenit un oraș-muzeu.

Într-un city-break, un turist trebuie să-și satisfacă nevoile vizuale (să vadă ceva ce poate posta pe Instagram), de cunoaștere (experiențe istorico-culturale, adică muzeul, teatrul etc.), gustative (locuri bune de mâncat), sociale (locuri unde poți bea ceva, poți participa la evenimente, unde dansezi) și nevoia de a nu face nimic, acel „dolce far niente”, să te oprești și să te reconectezi cu prezentul.

Oferă Oradea experiențe vizuale? Din plin. De cunoaștere? Clar... Gustative? Oioi! Și... lista se cam încheie. 

Nu trebuie să punem Oradea lângă capitale europene. În primul rând, pentru că vor veni turiștii cu așteptări de Viena și ar putea fi dezamăgiți. Apoi, pentru că în Amsterdam, după ce ieși de la Van Gogh, stai întins pe iarbă în parc, contemplând și savurând o cafea cu oamenii din jur. Pe când, la noi, Parcul 1 Decembrie este o glumă. 

Singurul loc central unde poți găsi o fărâmă din acea atmosferă este Parcul Libertății, cu lunca Crișului. De socializat și dansat, cam pauză. Se organizează anual evenimente, cum e Toamna Orădeană (Festifall), dar nu avem evenimente care vin dinspre comunitate.

Restaurarea unei clădiri, deschiderea unui muzeu durează 2-3 ani, dar să dezvolți social și cultural un oraș e un proces mai lung. Cei responsabili nu trebuie să ignore această parte vitală a turismului într-un oraș european.

Eu mi-am propus să mă implic și am început cu eOradea, o inițiativă prin care vreau să centralizăm digital ce poate oferi orașul. Dar Oradea trebuie să ofere mai multe...

Alex Trandafir
Ghid de turism

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Buddha
Chiar ieri , un cetatean revoltat de lipsa toaletelor publice, a pozat de pe celalalt mal un oradean care urina undeva pe promenada si, cu simt civic, l-a denuntat pe platforma Oradea City Report. Problema s-a rezolvat repede: "Politia locala va intensifica masurile de control si monitorizare". Deci,se poate...
Postat 09 Iunie 2022, 12:07 de excalibur
O budă găsim si noi?
Dacă ieși la o plimbare mai lungă, pe jos sau cu bicicleta ori pur și simplu ai o "nevoie", ai de ales intre o tufă în văzul lumii sau o cafea ori un suc plătite degeaba la vreo dugheană in centru, doar ca sa îti satisfaci nevoile. Cum facem? Punem indicatoare cu semnul WC in directia barurilor?
Postat 09 Iunie 2022, 11:44 de oradeanbihor
Felicitari Ebihoreanul si Alex Trandafir
...Pt ca implicati persoane (mai ales precum tanarul Alex Trandafir) carora chiar le pasa de Oradea, la modul sincer! Bravo Bihoreanul si Alex Trandafir. Ar trebui sa faceti cat mai multe articole in colaborare cu tinerii...cum vad ei Oradea acum, in viitor etc.
Postat 09 Iunie 2022, 10:51 de Szaby_Oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON