URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Martie 2024, 10:58

Despre peisagistica sustenabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acceptând că și omul are un impact asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice (alături de factorii naturali), trebuie să acționăm ca atare. Societatea este un compus structurat pe acțiunile fiecărui membru al său și îi revine fiecăruia sarcina de a-și asuma un rol.

Trăim pentru prima dată în istoria recentă a omului modificări cu metabolism accelerat ale climei, călduri excesive, perioade de secetă prelungite și canicule persistente, dincolo de mediile cu care eram obișnuiți. Toate acestea se resimt de fiecare dintre noi. Aglomerările citadine, precum Oradea, devin zone cu urbanizare puternică, unde ponderea spațiului verde în amprenta la sol scade, în avantajul spațiului construit.

Evoluția presupune adaptare. Suntem specia cel mai puțin adaptată la a supraviețui, dar până acum am reușit să ne dezvoltăm ca societate. Una dintre soluțiile propuse spațiilor urbane este utilizarea materialelor reciclate, din esențe naturale, sistematizarea căilor de acces pietonale ca zone nesigilate, care să permită ploilor diluviene să se infiltreze în sol, evitându-se suprasolicitarea canalizărilor. Trebuie și să renunțăm să tratăm spațiile verzi ca zone de vegetație intensivă, ce au nevoie de multă îngrijire, în special multă apă.

Verile tot mai lungi, cu perioade tot mai mari de secetă sau caniculă, ne obligă să alegem plante cu regim scăzut de apă sau aproape fără nevoie de apă. E timpul să trecem spre spațiile verzi, publice sau private, cu îngrijire minimă.

O soluție este amenajarea de acoperișuri verzi, care rețin apa de ploaie, reduc transferul de căldură și zgomotele și îmbunătățesc calitatea aerului. Tehnica poate fi aplicată și la calea de rulare a tramvaielor. Are un cost dublu la înființare față de gazonul rulou, dar după un an de la montare, are costuri zero de întreținere. 

Acest tip de abordare trebuie să devină discursivă, normală. Nu facem decât să răspundem unei necesități evidente, aceea a rezilienței în fața schimbărilor climatice acasă la noi. 

Daniel Burca
Horticultor-peisagist
Landmark, Kaluna

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON