URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2024, 10:58

Despre peisagistica sustenabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acceptând că și omul are un impact asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice (alături de factorii naturali), trebuie să acționăm ca atare. Societatea este un compus structurat pe acțiunile fiecărui membru al său și îi revine fiecăruia sarcina de a-și asuma un rol.

Trăim pentru prima dată în istoria recentă a omului modificări cu metabolism accelerat ale climei, călduri excesive, perioade de secetă prelungite și canicule persistente, dincolo de mediile cu care eram obișnuiți. Toate acestea se resimt de fiecare dintre noi. Aglomerările citadine, precum Oradea, devin zone cu urbanizare puternică, unde ponderea spațiului verde în amprenta la sol scade, în avantajul spațiului construit.

Evoluția presupune adaptare. Suntem specia cel mai puțin adaptată la a supraviețui, dar până acum am reușit să ne dezvoltăm ca societate. Una dintre soluțiile propuse spațiilor urbane este utilizarea materialelor reciclate, din esențe naturale, sistematizarea căilor de acces pietonale ca zone nesigilate, care să permită ploilor diluviene să se infiltreze în sol, evitându-se suprasolicitarea canalizărilor. Trebuie și să renunțăm să tratăm spațiile verzi ca zone de vegetație intensivă, ce au nevoie de multă îngrijire, în special multă apă.

Verile tot mai lungi, cu perioade tot mai mari de secetă sau caniculă, ne obligă să alegem plante cu regim scăzut de apă sau aproape fără nevoie de apă. E timpul să trecem spre spațiile verzi, publice sau private, cu îngrijire minimă.

O soluție este amenajarea de acoperișuri verzi, care rețin apa de ploaie, reduc transferul de căldură și zgomotele și îmbunătățesc calitatea aerului. Tehnica poate fi aplicată și la calea de rulare a tramvaielor. Are un cost dublu la înființare față de gazonul rulou, dar după un an de la montare, are costuri zero de întreținere. 

Acest tip de abordare trebuie să devină discursivă, normală. Nu facem decât să răspundem unei necesități evidente, aceea a rezilienței în fața schimbărilor climatice acasă la noi. 

Daniel Burca
Horticultor-peisagist
Landmark, Kaluna

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON