URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Decembrie 2023, 15:37

Nedreptățiți într-o țară săracă: Însoțitorii persoanelor cu handicap dintr-o comună din Bihor nu și-au primit indemnizația de 3 luni

Nedreptățiți într-o țară săracă: Însoțitorii persoanelor cu handicap dintr-o comună din Bihor nu și-au primit indemnizația de 3 luni (sursa foto: pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prag de sărbători, au portofelele mai goale ca oricând. Este drama însoțitorilor persoanelor cu handicap din comuna Nojorid, care din luna septembrie nu și-au mai primit indemnizația lunară, în valoare de 1.898 de lei.

„În septembrie, am primit doar 579 de lei, iar de-atunci nimic. Am sunat la Primăria Nojorid, de acolo ne trimit la Prefectura Bihor, de la Prefectură ne spun iar să sunăm la primărie. Nimănui nu-i pasă de noi, iar noi nu știm dacă și când vom primi vreun ban”, a reclamat BIHOREANULUI Ioana Coman, bunica unui copil cu handicap grav din satul Leș.

Din indemnizația lunară pe care o primește tatăl copilului, familia cumpăra și medicamentele pentru micuțul de 7 ani, grav bolnav, care suferă de mai multe afecțiuni, inclusiv cardiace.

„Foarte greu ne descurcăm cu banii, nu știm ce-o să facem acum, în prag de sărbători. Deocamdată, nu primim nimic în afară de promisiuni”, a mai spus femeia.

Primarul din Nojorid, Petru Baba, spune că înțelege drama familiilor din comuna pe care o păstorește, dar deocamdată prea multe soluții nu are.

90% din banii necesari indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu handicap trebuie să vină de la nivel central, din bugetul de stat, în timp ce Primăria are sarcina de a cofinanța 10%.

„Nu am primit banii necesari, deși i-am cerut. Avem nevoie de aproape 600.000 de lei, și am primit doar 100.000 de lei, marți vom face rectificarea bugetară aferentă și vom plăti. Dar această sumă ajunge doar să plătim restanțele din septembrie”, a declarat edilul, luni pentru BIHOREANUL.

În comuna Nojorid, sunt aproximativ 120 de persoane care au dreptul la această indemnizație lunară. Cheltuiala lunară pentru aceste plăți sociale se ridică la aproape 240.000 de lei.

„Din bugetul local, mai putem acoperi o lună de indemnizații, și am zis că vom plăti indemnizațiile aferente lunii octombrie, sperând că ne vom recupera banii de la bugetul de stat. Dar am mai pățit așa într-un an, când am pus noi 800.000 de lei pentru plata acestor indemnizații, iar apoi de la București n-am mai primit nimic, că au zis că avem noi bani destui”, a mai declarat Petru Baba.

Chiar și cu banii pe care îi va asigura Primăria Nojorid, localnicii vor rămâne cu indemnizațiile neîncasate pentru lunile noiembrie și decembrie, dacă Guvernul nu se scotocește de banii necesari și îi trimite în conturile Primăriei.

Și alte primării din Bihor sunt într-o situație similară, fiind nevoite să acopere restanțele la indemnizațiile sociale cu bani din bugetul local.

„Am întrebat și eu la Oradea, mi-au zis că a pus Primăria banii, dar este o primărie mai bogată, își permite. La primăriile de comune e mai greu”, a mai spus edilul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON